Малък бизнес - "Плод и зеленчук" - сергия?!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Re: Малък бизнес - "Плод и зеленчук" - сергия?!

Мнениеот pampi » 17 фев 2014 20:02

Въобще забрави за популярния у нас метод "проба-грешка". Бизнесът е чиста математика, там проби не се правят, правят се изчисления...
Елементарното е: да си покрия разходите ми трябват месечно примерно 300 кинта. При надценка 20% това изисква 1500 лева оборот... плюс 600 за теб още 3000 значи при 5 000 оборот месечно си вързал гащите...
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 20:05

OT18 написа:
Това не е вярно.Регистрацията по ДДС става,когато фирмата ти нантрупа определен годишен оборот- не знам дали и ж момента е 50 000лв. Така че счетоводството пак е 50-60лв.

Колкото до бизнеса. Първият въпрос е какъв стартов капитал(пари,превозни средства,ниви,оранжерии и т.н.) имаш. Ако мислиш да теглиш кредит направо се откажи.
Бизнеса с хранителни стоки е доста несигурен поради особенноста на продукта. Има доста брак и това трябва задължително да залегне в бизнес плана. Цените на стоките са доста променливи, но и до голяма степен прогнозируеми.
Но най-важни са клиентите и затова мястото на сергията/магазина е от първостепенно значение.
Например,ако направиш в близост до този,който си наблюдавал е по-вероятно накрая и двамата да фалирате.
Условности много,но ако имаш някой скатан лев може да пробваш.Никой не знае от къде ще му изкочи зайчето.

Не, не - смятам да се насоча към място където няма друг такъв търговец, който е лидер и тотален господар на определеното за търговия поле, пазар.
Пари нямам - ще разчитам на кредит от 1500-2000-2500 лева за проекта, ако толкова стигат въобще, достатъчно разтеглен във времето - да кажем едно 4-5-6 години, поне откъм вноски да няма чак такава тежест. Все пак при евентуално потръгване би следвало да мога да погасявам предсрочно с по-големи вноски.

OT18
Контакти:

Мнениеот OT18 » 17 фев 2014 20:13

Кировец написа:
OT18 написа:
Това не е вярно.Регистрацията по ДДС става,когато фирмата ти нантрупа определен годишен оборот- не знам дали и ж момента е 50 000лв. Така че счетоводството пак е 50-60лв.

Колкото до бизнеса. Първият въпрос е какъв стартов капитал(пари,превозни средства,ниви,оранжерии и т.н.) имаш. Ако мислиш да теглиш кредит направо се откажи.
Бизнеса с хранителни стоки е доста несигурен поради особенноста на продукта. Има доста брак и това трябва задължително да залегне в бизнес плана. Цените на стоките са доста променливи, но и до голяма степен прогнозируеми.
Но най-важни са клиентите и затова мястото на сергията/магазина е от първостепенно значение.
Например,ако направиш в близост до този,който си наблюдавал е по-вероятно накрая и двамата да фалирате.
Условности много,но ако имаш някой скатан лев може да пробваш.Никой не знае от къде ще му изкочи зайчето.

Не, не - смятам да се насоча към място където няма друг такъв търговец, който е лидер и тотален господар на определеното за търговия поле, пазар.
Пари нямам - ще разчитам на кредит от 1500-2000 лева за проекта, ако толкова стигат въобще, достатъчно разтеглен във времето - да кажем едно 4-5-6 години, поне откъм вноски да няма чак такава тежест.

По-добре си търси по-добра работа. Както казва колегата всичко е математика. Лихвите по кредита бързо ще убият бизнеса ти. Ако нямаш една сума,която да ти служи за буфер поне 6 месеца няма да изкараш много.

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 20:17

OT18 написа:По-добре си търси по-добра работа. Както казва колегата всичко е математика. Лихвите по кредита бързо ще убият бизнеса ти. Ако нямаш една сума,която да ти служи за буфер поне 6 месеца няма да изкараш много.

Аз не съм спирал да си търся по-добра работа в последните 4-5 месеца, но това упражнение в Пловдив вече ми се струва мисия невъзможна.
Имам чувството, че само като прочетат в автобиографията ми, че съм на работа към датата на кандидатстване и ме подминават. Вече от две интервюта останах на сухо само, защото съм работещ и трябва да ме чакат да си уреждам напускането.
Нямам думи...
:|

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 17 фев 2014 20:18

Моето мнение съвпада с едно по нагоре, че времето за тоя "бизнес" мина отдавна. Сега хората се научиха да пазаруват от големите магазини и тия сергии никой не ги бръсне.Освен ако не си в малък град де или в София(там има пазар за всеки и всичко).
Мога да кажа още по темата, че всички които съм виждал на сергиите(ако има регистрирани от тях) са ЕТ, никой не съм видял ЕООД. Може и от незнание да е така незнам, но това са ми наблюденията - само ЕТ.
Второ най-важното за търговията са две неща:стоката и пазара. Имаш ли от къде да взимаш евтина и качествена стока? И ако да - колко от нея ще можеш да продадеш и с каква надценка? Ако сложиш 20 ст. на кило домати, ще трябва да продадеш 250 кила да докараш 50лв. И от тия 50лв като платиш ДДС, такси и осигуровки ще ти останат на половина 25лв, при положение че продадеш 250 кила. Ако сложиш 50ст на кило ще можеш да докараш и 50-60лв. печалба но ще можеш ли да продадеш 250 кила?
Аз поне не виждам перспективи и печалби от сергия. Става за някой пенсиониран по болест, който не плаща данъци и осигуровки и каквото и да прихване му е бонус, но за постоянна работа нещо не се връзва. Зимата в студа какво правим като никой не купува? А лятото в жегата като стоката се съсипва ежедневно? Незнам помисли си хубаво по:
Най-важното за търговията са две неща:стоката и пазара. Имаш ли от къде да взимаш евтина и качествена стока? И ако да - колко от нея ще можеш да продадеш и с каква надценка?

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 17 фев 2014 20:19

Моя съвет е следният - Преди да се гмурнеш в бизнеса, попрочети това онова. С интернета в наше време нещата са лесни... След един- два месеца учене, как от пари се правят пари и що на едно нещо се вика пари, а на друго капитал, може да ти дойде и по-добра идея от плод-зеленчука...Така като те гледам в момента си - "Ела вълчо, изяж ме". Хубавото е, че бизнесът е като всички друг занаят - учи се, не е необходимо на твоя си гръб да откриваш що е "топлата вода". Започни от Кийосаки...
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 фев 2014 20:22

pampi написа:Въобще забрави за популярния у нас метод "проба-грешка". Бизнесът е чиста математика, там проби не се правят, правят се изчисления...
Елементарното е: да си покрия разходите ми трябват месечно примерно 300 кинта. При надценка 20% това изисква 1500 лева оборот... плюс 600 за теб още 3000 значи при 5 000 оборот месечно си вързал гащите...

Не е толкова лесно, колкото си го описал. :) Трябва да изчислиш първоначалните инвестиции, да вземеш под внимание първоначалния оборотен капитал, да направиш погасителен план на кредита (каза, че ще ползва кредит), да изчислиш разходите за труд, да калкулираш себестойността на продуктите, да направиш план на продажбите в натура и в стойност, да изготвиш прогнозен отчет на приходите и разходите, както и на паричните потоци, да направиш инвестиционна оценка на целия проект, за да видиш дали е икономически изгоден, да изчислиш периода за откупуване на инвестицията и да си направиш сметка дали те удовлетворява и т.н.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 фев 2014 20:25

Кировец написа:
OT18 написа:По-добре си търси по-добра работа. Както казва колегата всичко е математика. Лихвите по кредита бързо ще убият бизнеса ти. Ако нямаш една сума,която да ти служи за буфер поне 6 месеца няма да изкараш много.

Аз не съм спирал да си търся по-добра работа в последните 4-5 месеца, но това упражнение в Пловдив вече ми се струва мисия невъзможна.
Имам чувството, че само като прочетат в автобиографията ми, че съм на работа към датата на кандидатстване и ме подминават. Вече от две интервюта останах на сухо само, защото съм работещ и трябва да ме чакат да си уреждам напускането.
Нямам думи...

Или просто се опасяват, че няма да си лоялен служител. ;) Ако те вземат, в някой бъдещ момент може пак да си търсиш друга работа зад гърба им, както сега. ;)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 17 фев 2014 20:27

Tommi написа:
pampi написа:Въобще забрави за популярния у нас метод "проба-грешка". Бизнесът е чиста математика, там проби не се правят, правят се изчисления...

Не е толкова лесно, колкото си го описал. :) Трябва да изчислиш първоначалните инвестиции, да вземеш под внимание първоначалния оборотен капитал, да направиш погасителен план на кредита (каза, че ще ползва кредит), да изчислиш разходите за труд, да калкулираш себестойността на продуктите, да направиш план на продажбите в натура и в стойност, да изготвиш прогнозен отчет на приходите и разходите, както и на паричните потоци, да направиш инвестиционна оценка на целия проект, за да видиш дали е икономически изгоден, да изчислиш периода за откупуване на инвестицията и да си направиш сметка дали те удовлетворява и т.н.

Е па написал съм "елементарното е"... :lol: Дай сега на момчето инвестиционна оценка и погасителен план за зеленчуците да му съставим, та съвсем да се ошашави... :lol:
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

OT18
Контакти:

Мнениеот OT18 » 17 фев 2014 20:28

Кировец написа:

Нямам думи...

Не знаех,че си от Пловдив иначе нямаше да ти предлагам да си търсиш по-добра работа. В нашия мил град това е загубена кауза както и стартирането на бизнес. По-добре към момента мисли за някаква сезонна работа(чужбина,морето) да натрупаш поне някакъв стартов капитал пък после мисли за бизнес.

Върни се в “Свободна зона”