Малък бизнес - "Плод и зеленчук" - сергия?!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Черният козел
Контакти:

Re: Малък бизнес - "Плод и зеленчук" - сергия?!

Мнениеот Черният козел » 17 фев 2014 19:42

Който иска да прави бизнес, да отглежда охлюви! Не се шегувам,доходоносно е много, но трябва по-голям капитал.
Да живее България и нейните колонии Англия,Франция,Америка и част от Русия.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 17 фев 2014 19:45

Обмисли добре нещата, преди да почнеш!
Текущи разходи за самия теб, като физическо лице, които не зависят от приходите ти:
-здравни осигуровки
- пенсионно осигуряване
-за болест
нейде между 30-35% от 420 лева
към фирмата:
-патентен данък
-разходи по банки за поддръжка на фирмена банкова сметка
-годишна такса за поддръжка на касов апарат
-счетоводни и други подобни
нейде между 50-100 лева
после:
наеми, лицензии и подобни текущи
Решиш ли да се откажеш, тая фирма, особено, ако е юридическо лице, ти увисва на гъза, защото започваш да се вадиш собственик на ТД, а юридическо лице се закрива минимум за 1 година дори да не е извършвало никаква дейност. То са едни обяви в ликвидация, покани до кредитори и тем подобни...ако плащаш на ликвидатор, минимум 500 и нагоре...
Та нещата стоят така, или се цели на високо, тоест в дейност, дето ще носи добри пари или ако е нещо въшливо, го работи на черно...
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 19:46

Сега като съм на трудов договор имам ли право да регистрирам фирма ЕТ и да я "замразя" до момент на реално стартиране на проекта?

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 19:47

pampi написа:Обмисли добре нещата, преди да почнеш!
Текущи разходи за самия теб, като физическо лице, които не зависят от приходите ти:
-здравни осигуровки
- пенсионно осигуряване
-за болест
нейде между 30-35% от 420 лева
към фирмата:
-патентен данък
-разходи по банки за поддръжка на фирмена банкова сметка
-годишна такса за поддръжка на касов апарат
-счетоводни и други подобни
нейде между 50-100 лева
после:
наеми, лицензии и подобни текущи
Решиш ли да се откажеш, тая фирма, особено, ако е юридическо лице, ти увисва на гъза, защото започваш да се вадиш собственик на ТД, а юридическо лице се закрива минимум за 1 година дори да не е извършвало никаква дейност. То са едни обяви в ликвидация, покани до кредитори и тем подобни...ако плащаш на ликвидатор, минимум 500 и нагоре...
Та нещата стоят така, или се цели на високо, тоест в дейност, дето ще носи добри пари или ако е нещо въшливо, го работи на черно...

ЕТ не се ли закрива лесно? :?
п.п.Много яко мнение - доближава се до очакванията ми за отговори по темата. :)
Последна промяна от Кировец на 17 фев 2014 19:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 фев 2014 19:47

Кировец написа:От одеве всеки ме тупа по рамото и ме подминава поклащайки глава. :lol:
Някой загатва с нещо - споменава някаква информация, но пък остава някак недоизказана или по-скоро аз не я разбирам, щото е подметнато като за действащ търговец, врял и кипял, тичал насам и натам из институциите.
Аз знам, че е най-лесно да се плати на някой и само да чакам на готово документацията нужна за стартиране на проекта, ама все си мисля, че с правилен подбор на информацията и постепенно ангажиране стъпка по стъпка нещата ще се получат, би трябвало да се получат. :roll: :)

Просто нещата са дълги за обяснение и хората ги мързи да описват всичко подробно. :) А има и такива, които са чули-недочули нещо и споменават, но не знаят повече и затова не пишат.
Търси процедурите за започване на малък бизнес в интернет, пише доста неща. Но задължително гледай от кога е инфорацията и също е хубаво да ползваш няколко източника, за да не стават грешки. ;)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

redfanbg
Контакти:

Мнениеот redfanbg » 17 фев 2014 19:48

Кировец написа:
redfanbg написа:
Кировец написа:Едно 600-700 лева за стартиране, като включвам и покупка на касов апарат стигат ли или поне 1000 + отделно за снабдяване със стока и асортименти?

Сядаш и си правиш един бизнес план! CаpО ти е нахвърлял отгоре - отгоре какво би трябвало да пресметнеш...

Това за бизнес плана го знам още от дете. Що за бизнес план ще си направя като не съм запознат с разните му там такси, данъчета и осигуровки.
Нали затова съм създал темата?! Ако някой има желание и информация да я сподели, за да мога да разбера и така да направя един песимистичен, реалистичен и/или оптимистичен бизнес план.
Повечето цени на стоките, които ще продавам обаче са преходни и се менят ден за ден, което допълнително ще ме затрудни и няма да е съвсем близо до реалността, но както и да е...

Като за начало си приготвяш 200-250 лв. за регистрацията на фирмата (при ООД/ЕООД, ако е ЕТ е около 100 лв.). Ако използваш услугите на някоя счетовдна къща да ти направи регистрацията, може да ти дадат и отстъпка на счетоводните си услуги при условие, че останеш при тях.
След регистрацията смятай около 100 лв. за осигуровки на месец, 100 лв. годишно за счетоводство, 50 лв. за търговския регистър...

OT18
Контакти:

Мнениеот OT18 » 17 фев 2014 19:54

Кировец написа:
валидол за теб написа:
Кировец написа:
валидол за теб написа:При Ет счетоводството ще ти излезе до 50лв., ако си по ДДС, там вече отиваш на 120лв минимум.

Нещо не те разбрах - как така при ЕТ счетоводството е 50лв, а по ДДС 120лв?

При ет нямаш почти никва работа за счетоводителя-едни кирливи вноски, едно разкарване. Но по ддс се пише и работи повече, просто си има тарифи, които всеки месец ще плащаш. Отделно могат да те закърфичат с нещо по приключването, което не всички го правят.
Моето мнение е, че е по -добре да си ЕТ за този вид бизнес, па винаги можеш да си направиш еоод, ако решиш да се занимаваш с нещо друго.

Значи скъпата такса по ДДС-то върви заедно с ЕООД-то, а с ЕТ не. :roll: ОК. :)

Това не е вярно.Регистрацията по ДДС става,когато фирмата ти нантрупа определен годишен оборот- не знам дали и ж момента е 50 000лв. Така че счетоводството пак е 50-60лв.

Колкото до бизнеса. Първият въпрос е какъв стартов капитал(пари,превозни средства,ниви,оранжерии и т.н.) имаш. Ако мислиш да теглиш кредит направо се откажи.
Бизнеса с хранителни стоки е доста несигурен поради особенноста на продукта. Има доста брак и това трябва задължително да залегне в бизнес плана. Цените на стоките са доста променливи, но и до голяма степен прогнозируеми.
Но най-важни са клиентите и затова мястото на сергията/магазина е от първостепенно значение.
Например,ако направиш в близост до този,който си наблюдавал е по-вероятно накрая и двамата да фалирате.
Условности много,но ако имаш някой скатан лев може да пробваш.Никой не знае от къде ще му изкочи зайчето.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 17 фев 2014 19:55

Кировец написа:Сега като съм на трудов договор имам ли право да регистрирам фирма ЕТ и да я "замразя" до момент на реално стартиране на проекта?

Може, пуска се заявление в НАП.
И да допълня, забрави за почивни дни и отпуски, ако си с някой въшлив бизнес. Просто нито ще имаш време, нито пари за това...Като собственик на фирма, платен отпуск няма, а осигуровките ти се снасят ежемесечно...
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

OT18
Контакти:

Мнениеот OT18 » 17 фев 2014 19:57

Черният козел написа:Който иска да прави бизнес, да отглежда охлюви! Не се шегувам,доходоносно е много, но трябва по-голям капитал.

Доходоносно е за този,който ще ти изгради фермата и ще ти продава зарибителния материал.

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 19:59

До тук разбрах следното:
1.Регистрация на ЕТ - около 100лева - еднократно
2.Счетоводство - 100 лева за година
3.Търговски регистър - 50 лева - еднократно
4.Касов апарат(втора употреба???) - ?
5.Сергия - такса за месец ?
6.Осигуровки, пенсионни - 120-150 лева месечно
7.?
8.?
:roll:

Върни се в “Свободна зона”