Малък бизнес - "Плод и зеленчук" - сергия?!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

CapO
Контакти:

Re: Малък бизнес - "Плод и зеленчук" - сергия?!

Мнениеот CapO » 17 фев 2014 18:52

Този бизнес му мина времето според мен. Около моя блок(София, Овча купел) имаше сигурно 10-15 останаха само едни. С Фантастико и т.н. трудно може да привлечеш клиенти. Като цяло в момента не е хубаво време да почваш бизнес ако нямаш страшно добра идея. Все пак ако си решил: направи някакъв бизнес план (макар и базов).

Намери си доставчик, виж надценката(брутната печалба, която ще получиш от продажбите). Опитай се да изчислиш капацитета на продажби - може да седнеш един ден и да преброиш колко клиенти има и какво си купуват в най-разбработения плод и зеленчук за един ден. Раздели на 2 или на 3(по-кофти варианта) и си изчисли някаква печалба преди разходите.

Махай сега разходите - наем, СО, счетоводство и евентуално гориво и смятай. Ако евентуално нещо остане и е с 200-300 лв. над работната ти заплата в момента изобщо не го започвай.

По принцип най-хубаво е ЕООД с 2лв. капитал - дефакто си отговорен за пасивите на дружеството си до размера на капитала - 2лв. ЕТ вече никой не прави освен много силнитена пазара хора. При ЕТ си отговорен с цялото си имущество.

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 18:54

И най-важното! Не трябва да забравям, че регистриран като ЕТ, аз отговарям пред кредиторите си за задълженията, поети от името на фирмата, не само с имуществото на ЕТ, но и с цялото си лично имущество.

Това ми звучи доста заплашително. :roll: Но пък като се замисля на този етап нямам никакво лично имущество. :lol:

Потребителски аватар
kikooo1912
Контакти:

Мнениеот kikooo1912 » 17 фев 2014 18:55

Не ти трябва фирма, достатъчно е само да си регистриран земеделски производител. Така ще спестиш от счетоводител, касов апарат, данъци и още много други разходи. Но за да си земеделски производител трябва да притежаваш земя или да имаш договор за аренда. Най-добре се консултирай с адвокат или с някой който работи тази работа

Потребителски аватар
валидол за теб
Контакти:

Мнениеот валидол за теб » 17 фев 2014 18:57

При Ет счетоводството ще ти излезе до 50лв., ако си по ДДС, там вече отиваш на 120лв минимум.
Лекувам нерви и подобрявам общото състояние на духа на човека. Без странични ефекти, без консерванти. Подобрявам и пигментацията на кожата при стари хора.Безплатно, просто контактувайте с мен.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 фев 2014 19:02

Кировец написа:В продължение на 8 години наблюдавам как един човек се занимава с тази дейност, а вероятно е от още толкова преди това. Той е там на пазарчето - има си добре обгрижвана и заредена сергия, работи усърдно и вероятно има причина, за да продължава да го прави. Мисля, че когато човек е склонен към компромиси и прояви гъвкавост провалът ще е малко по-далеч от обикновено. ;)

Ти хубаво го наблюдаваш, но си задавай някои въпроси за себе си. Имаш ли качества да бъдеш предприемач, готов ли си да поемеш такъв риск, дали хипотетичната печалба би те задоволявала (защото ако тя е да кажем 500 лв., дали си струва за тази сума да поемаш всички рискове и трудности на малкия бизнес, вместо да работиш за някой друг за същите пари) и други такива. Също анализирай отрасъла, конкурентите, потребителите и много други неща.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 19:02

1912plovdiv написа:http://www.microfinance-bg.com/новини-Предимствата-и-недостатъците-на-ЕООД-ООД-и-ЕТ--294.html

Виж това и ако имаш нещо неясно, питай ;)

Питам:

На края на всяка календарна година собственика на ЕТ изравнява и довнася осигуровки. Т.е. плаща освен 15% данък и осигурителни вноски върху реализираната печалба (до размера на максималния осигурителен доход, определен на годишна база);

- Какъвто и вид търговска дейност да извършвате, когато е с фирма под формата на ЕООД или ООД, плащате 10% плосък данък върху печалбата;

За един и същи данък ли става въпрос - плосък? Едното е 15, а другото 10?!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 фев 2014 19:03

Кировец написа:
И най-важното! Не трябва да забравям, че регистриран като ЕТ, аз отговарям пред кредиторите си за задълженията, поети от името на фирмата, не само с имуществото на ЕТ, но и с цялото си лично имущество.

Това ми звучи доста заплашително. :roll: Но пък като се замисля на този етап нямам никакво лично имущество. :lol:

Неограничената отговорност е най-големият недостатък на ЕТ, заедно с по-малките възможности за развитие.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 19:06

Tommi написа:
Кировец написа:В продължение на 8 години наблюдавам как един човек се занимава с тази дейност, а вероятно е от още толкова преди това. Той е там на пазарчето - има си добре обгрижвана и заредена сергия, работи усърдно и вероятно има причина, за да продължава да го прави. Мисля, че когато човек е склонен към компромиси и прояви гъвкавост провалът ще е малко по-далеч от обикновено. ;)

Ти хубаво го наблюдаваш, но си задавай някои въпроси за себе си. Имаш ли качества да бъдеш предприемач, готов ли си да поемеш такъв риск, дали хипотетичната печалба би те задоволявала (защото ако тя е да кажем 500 лв., дали си струва за тази сума да поемаш всички рискове и трудности на малкия бизнес, вместо да работиш за някой друг за същите пари) и други такива. Също анализирай отрасъла, конкурентите, потребителите и много други неща.

На мен ми омръзна да съм нечий роб. Така поне ще робувам на себе си и ще видя колко струвам. Това е предизвикателство за мен.
Вече не вярвам на никого. Искам сам да се пробвам. Работя за 400 лева, разкарвам с личния автомобил и никой не ебава да плаща за амортизация.
Е, БАСТА!

п.п.Работа за по 400лева, ако се проваля, дал Господ!

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 фев 2014 19:11

Едно 600-700 лева за стартиране, като включвам и покупка на касов апарат стигат ли или поне 1000 + отделно за снабдяване със стока и асортименти?

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 фев 2014 19:16

Кировец написа:
Tommi написа:

На мен ми омръзна да съм нечий роб. Така поне ще робувам на себе си и ще видя колко струвам. Това е предизвикателство за мен.
Вече не вярвам на никого. Искам сам да се пробвам. Работя за 400 лева, разкарвам с личния автомобил и никой не ебава да плаща за амортизация.
Е, БАСТА!

п.п.Работа за по 400лева, ако се проваля, дал Господ!

Ако не ставаш за предприемач, това нито е срамно, нито е лошо, нито означава, че не струваш. Доста от необходимите качества са си вродени. Затова трябва да си направиш много сериозна преценка на собствените качества, възможности, умения.

Върни се в “Свободна зона”