Мнениеот plamenst7 » 27 яну 2014 00:35
Tака, нека оставим тази класация настрана и да видим каква продукция е извадила тази школа през последните 30-32 години. Обхващам този период, защото върху него имам пряко наблюдение.
Първото силно поколение, което извади тази школа бяха набор 62-64. В него личат имената на Наско Сираков, Божидар Искренов, Николай Илиев, Борислав Михайлов, Емил Велев, Петър Петров и Красимир Коев. Все футболисти оставили трайна следа в българския футбол.
Следващото силно поколение е набор 69-70 в което влизат Здравко Здравков, Димитър Попов, Георги Славчев, Велко Йотов, Георги Донков, Илия Груев-също футболисти със сериозно присъствие в българския футбол.
Следващото след дълга пауза е това от набор 87-88, където личат имената на Николай Михайлов, Ивелин Попов, Владимир Гаджев, Валери Домовчийски, Николай Димитров, Мариян Огнянов, Лъчезар Балтанов, Иван Бандаловски, Наско Курдов.
Има и други играчи, които са излязли от школата на Левски през различен период от време като Владко Шаламанов (67), Мариян Христов (73), Димитър Иванков (75), Христо Йовов(77), Димитър Макриев (84), Живко Миланов (84), Антонио Вутов (96)
Естествено има и много други, които са изиграли значителен брой мачове в българския елит, но тук съм се постарал да изброя най-изявените. Може и да съм пропуснал някой, допълнете ме ако се сещате за някой друг. Прави впечатление, че всяко следващо поколение е по-слабо от предходното. От всяко следващо, все по-малко футболисти оставят трайна следа в Левски и изиграват все по-малко мачове за Левски. Докато от набор 62-64 почти всички имат по над 200 мача за Левски, то набор 87-88 всички заедно нямат общо 200 мача може би, а някой дори не са играли в мъжкия отбор.
Аз поне не се сещам за друг български отбор, който да може да се похвали с подобна бройка изявени футболисти излязла от школата му. Най-много до това според мен се доближава школата на Пирин, който за съжаление не е могъл по никакъв начин да се възползва от продуктивността на своята школа и сега тъне някъде във В група.
Много се надявам в най-скоро време да излезе следващото голямо поколение футболисти от синята школа, защото имаме нужда точно от това в момента. Братя Цоневи, Мики Орачев, Стивън Петков, Божидар Краев дават надежди за нещо подобно. Дали ще се случи, само времето ще покаже.