Нека погледнем към новото поколение на АТР тура и дали следващата голяма звезда на тениса няма да се казва Григор Димитров, питат от официалния сайт на АТР в поредицата си "ATP World Tour Uncovered Young Guns". В шестия епизод на тази посветена на младите играчи поредица главният герой е Гришо, а какво е мнението на голяма част от най-известните тенисисти и анализатори на този спорт можете да научите от долните редове.
"Григор определено започна да реализира потенциала си, а той е наистина огромен. Притежава много умения на корта, а напоследък започна да наваксва и по отношение на тялото и ума", е мнението на Джим Къриър за 22-годишния българин.
"Григор притежава всички възможни удари, които ги има в книгите за тенис, няма съмнение в това. Всички мислят, че той е бъдещ номер едно", добавя уважаваният коментатор Джейсън Гудъл. "Най-ярката звезда сред тенисистите под 25 години", продължават суперлативите, този път от устата на популярния тенис журналист Джон Уъртхайм.
"За мен не е имало друг спорт освен тениса. Баща ми бе мой треньор, а майка ми е бивша волейболистка, така че спортът винаги е бил в кръвта ми", споделя самият Григор Димитров, а след това говори и за това как вижда стила си на игра.
"Аз определено съм агресивен играч и винаги съм искал да се смятам за такъв, защото това ти дава допълнителна увереност, когато излезеш на корта, без значение кой е противникът ти. Опитваш се да даваш най-доброто от себе си и да играеш играта си, а това е най-важното", каза по този повод Гришо.
Пийт Сампрас, Андре Агаси, Роджър Федерер - това са тенисистите, които като малък хасковлията е гледал и на които се е възхищавал. "Никога не съм искал да ги копирам, а просто да гледам играта им и как изграждат разиграванията. Пийт със сервиса си, Андре с ретура, а Роджър с впечатляващото си движение по корта", разкрива Гришо.
Наскоро към екипа на Григор се присъедини и един от най-уважаваните треньори на АТР тура в лицето на Роджър Рашийд, а положителното му влияние вече започна да се усеща. "Това, че той нае Рашийд изпрати съобщение към всички тенисисти в съблекалнята и към тенис света като цяло, но също така означава, че вече е готов", каза по този повод Матс Виландер.
"Той е много талантлив, а Роджър Рашийд може да му помогне много. Подобри сервиса му, сега е много по-агресивен и се движи много по-добре. През този сезон Димитров и Рашийд ги чакат много добри неща", добавя Горан Иванишевич.
А какво мисли самият Роджър Рашийд? "Той трябва да има търпение и трябва да продължава да развива тялото, ума и играта си. Той притежава инструментите, но е трудно да се научиш да ги използваш. Ще му отнеме малко време, но със сигурност един ден ще успее", е мнението на австралиеца.
Пътят е тежък, но Григор Димитров с готовност се изправя пред това предизвикателство. "Винаги присъства това леко притеснение, но човек просто иска да излезе на корта, да се представи добре и да изиграе един добър мач. За младите никога не е лесно и няма как изведнъж да се появят и да започнат да печелят всеки мач, в който участват", добавя още Гришо,
"Според мен той със сигурност е бъдещ победител на турнири от Големия Шлем", чертае бляскаво бъдеще бившият му треньор Патрик Муратоглу.
"Той може да удря здраво топката, може и да играе разнообразно. Добър е на мрежата и като цяло притежава всичко необходимо, а сега започва да намира начин как да използва тези свои качества. Мисля, че досега не знаеше как точно да прави това", добавя бившият №1 в ранглистата на двойки Йонас Бьоркман.
tenniskafe.com