Истината за онова време или кога българите живееха по-добре?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Истината за онова време или кога българите живееха по-добре?
Аз пък питам понеже написа горния колега ,че жилище се изплащало цял живот през социализма ,сега колко години ти трябват да си купиш-изплатиш собствено жилище ,нали говорим да кажем със заплата около 500-600 лева колко години ти трябва да си изплатиш жилището, много интересно ,чакал бил за кола ,е сега колко години изплащаш някой таралясник на 10-15 години ,същата работа ,бачкатор ли си, преди и сега,си орисан цял живот да изплащаш нещо ,колко хора си позволяват да извадят кеш да платят нещо което е по- голяма сума от 5000 лева ,без да теглят кредити или да продадат нещо,тъй че не ми говорете че след 1989 е настъпил рая на земята за българите.
Много е зле авторът на темата.
Да вземе да сравни цените от 1920 с тези от 1960 да видим какво ще се получи?
По целият свят се оплакват, че преди 40-50 години животът е бил много по-евтин. Случайно попаднах на официална извадка (а не както тази на автора, където липсват много неща, които можеше да вземеш само ако си с връзки; както и любимото ми лада втора употреба е по-скъпа от новата, защото я взимаш веднага, а не чакаш 7 години), в която като видях цените и заплати се хванат за главата.
В последствие като ги сравних с нашите комунистически от онова време (част от тях ги и писал авторът на темата) си рекох - мдаааа, докато западът е живял ние сме спали.
Проблемът, другари (обръщам се към определени хора) е, че вместо да вървим напред да ги настигнем ние вървим назад и още повече се отдалечаваме.
Да вземе да сравни цените от 1920 с тези от 1960 да видим какво ще се получи?
По целият свят се оплакват, че преди 40-50 години животът е бил много по-евтин. Случайно попаднах на официална извадка (а не както тази на автора, където липсват много неща, които можеше да вземеш само ако си с връзки; както и любимото ми лада втора употреба е по-скъпа от новата, защото я взимаш веднага, а не чакаш 7 години), в която като видях цените и заплати се хванат за главата.
В последствие като ги сравних с нашите комунистически от онова време (част от тях ги и писал авторът на темата) си рекох - мдаааа, докато западът е живял ние сме спали.
Проблемът, другари (обръщам се към определени хора) е, че вместо да вървим напред да ги настигнем ние вървим назад и още повече се отдалечаваме.
...
http://chitanka.info/text/2039/4#textstart
"......................
Трябваше да подкрепя човека. Два коза вече бях изхабил; нито скорошното завършване на училището, нито скорошното освобождаване от ареста ни най-малко не го зарадваха. Оставаше ми само една надежда да повдигна душевното му състояние на нужното равнище. Реших да му подхвърля мисълта за светлото бъдеще, за комунизма!
— Ей, бог на войната.
— Какво искаш?
— Чувай, артилерийо, сега ни е тежко, ама някой ден и ние ще живеем в ей такива райски условия, в комунизма. Туй ще е живот! А?
— Как ще живеем? С тарги в ръцете ли?
— Не бе, за друго става дума — огорчих се аз от черногледството му. — Казвам, че ще дойде време — и ще живеем в ей такива райски градини, в ей такива прекрасни малки селища с басейни, а наоколо столетни борове, а още по-нататък ябълкови градини. Или още по-добре — вишневи. Усещаш ли поезията? Вишнева градина!!! А?
— Глупак си ти — уморено ми отговори той, — танкист, ама глупак.
— Защо да съм глупак? — възмутих се аз. — Чакай, първо ми кажи защо съм глупак.
— Ами кой според теб ще мъкне лайната при комунизма? А сега си затваряй устата, че наближаваме.
Този въпрос, толкова прост и зададен с толкова подигравателен тон, сякаш ме цапардоса по главата. Отначало той не ми се стори неразрешим, но това беше първият в живота ми въпрос за комунизма, на който не можах да измисля веднага какво да отговоря. Досега всичко ми беше абсолютно ясно: всеки работи както иска и колкото иска, според способностите си, а получава каквото и колкото иска, тоест според потребностите си. Беше ми абсолютно ясно, че ако някой, да речем, пожелае да бъде стоманолеяр — е, заповядай, труди се за благото на цялото общество и за свое благо, естествено, защото си равноправен член на това общество. Поискаш да станеш учител -заповядай, у нас всеки труд е на почит! Поискаш да станеш селскостопански работник — има ли нещо по-почетно от това да храниш хората с хляб? Поискаш да станеш дипломат — пътят ти е отворен! Но кой ще се завре в канализацията? Ще се намери ли някой, който ще каже: да, това е призванието ми, тук ми е мястото, за нищо повече не съм способен? На остров Утопия с това се занимавали арестантите, както ние сега. Но при комунизма няма да има нито престъпници, нито затвори, нито арест, нито арестанти, понеже няма защо да се извършват престъпления — всичко е безплатно. Вземай каквото си поискаш — това не е престъпление, а потребност и всички ще вземат според потребностите си — това е основният принцип на комунизма.
Обърнахме третата тарга и аз тържествуващо заявих:
— Всеки ще чисти подире си. А освен туй ще има машини! Той ме изгледа съжалително:
— Чел ли си Маркс?
— Чел съм го — наперено му отговорих аз.
— Спомняш ли си примера с карфиците: ако ги прави един човек, ще произвежда по три парчета на ден, а ако се разпредели работата между трима, единият реже тела, другият ги подостря, третият им слага топчетата, вече ще излизат триста карфици на ден, по сто на човек. Това се нарича разделение на труда. Колкото по-висока е степента на разделение на труда в едно общество, толкова по-висока е производителността му.
Всяка работа трябва да се върши от майстор, от виртуоз, а не от любител, от дилетант, А сега си представи макар и град Киев и как неговите милион и половина обитатели всеки за себе си прокарва канализация и през свободното си от обществена дейност време я чисти и поддържа в добро състояние. А сега за машините. Маркс е пророкувал победата на комунизма в края на XIX век, но тогава такива машини не е имало. Значи и комунизмът по онова време е бил невъзможен, така ли излиза? Сега също няма такива машини и комунизмът е пак невъзможен, така ли е или не? А докато няма такива машини, някой все ще трябва да се ровичка в чуждите лайна, нали? Да, ама да прощаваш, това не е комунизъм. Дори някой ден да направят такива машини, кой ще ги настройва и ремонтира, кой наистина ще изпитва потребност цял живот да се занимава само с това? А ти подкрепяш ли Марксовата теория за разделението на труда, или не си марксист?
— Марксист съм — измънках аз.
— Наближаваме, затуй ще ти дам няколко допълнителни въпроса за самостоятелен размисъл. При комунизма кой ще заравя труповете? Самообслужване ли ще има, или любители ще се занимават с това през свободното си време? И изобщо в обществото има твърде много мръсна работа, не всички могат да станат дипломати и генерали. Кой ще разфасова закланите свине? Ти някой път влизал ли си в рибопреработвателен цех? Рибата се изсипва, трябва бързо да се изкорми и нищо не можеш да механизираш, ха сега де? А кой ще мете улиците и ще извозва боклуците? Още отсега извозването на боклуците изисква квалификация, и то не малка, с дилетанти не можеш да се оправиш. А сервитьори ще има ли при комунизма? Сега това е доходоносна професия, а когато премахнат парите, тогава какво ще стане? И последно: онзи, който сега понятие си няма за почистването на говната, другарят Якубовски например, заинтересован ли е някога да настъпи ден, когато той ще трябва сам да изхвърля собствените си лайна? Хайде, размишлявай и си затваряй устата, наближаваме...
— Много дърдорите, работете!
— Чувай, артилерийо, според теб май никога няма да има комунизъм.
— Няма да има, разбира се!
— Откъде накъде? Недоклан белогвардеец си ти! Антисъветчик! — аз ядосано тръшнах тежката тарга на земята и вонящата златиста течност се разтече по ослепителния бял сняг и по гранитната пътечка.
............................................
— Представи си, че комунизмът ще настъпи утре заран.
— А, това е невъзможно — прекъснах го аз. — Първо трябва да се построи материално-техническата база.
— А ти си представи, че 1980 година е настъпила и партията, както обеща, е създала въпросната база. Кажи ми сега какво собствено ще има един обикновен наш стандартен секретар на районен комитет от въпросния комунизъм. А? Хайвер до насита? Той и сега го има колкото си ще. Кола? Има две служебни „Волги“ и една частна за всеки случай. Медицинско обслужване? Всичките му лекарства са само вносни. Плюскане? Мацки? Вила? Всичко това той го има. Така че нищо ново той, драгият ни секретар на най-мижав районен комитет, няма да получи от комунизма. А какво ще загуби? Всичко ще загуби! Сега той си пече тумбака на черноморското крайбрежие в най-луксозните курорти, а при комунизма всички ще са равни като в баня, и местата на тоя плаж няма да им стигнат. Или, да речем, изобилието на продукти, вземай в магазина каквото искаш и колкото искаш, хем без опашка, ама пак е главоболно -трябва да идеш и да си вземеш. А за какво му е това, когато неговите мекерета днес му носят всичко на крака; за какво му е такова утре, щом днес му е по-добре? Всичко ще загуби той при комунизма: и вилата, и персоналните лекари, и мекеретата, и гавазина си.
Така че дори на равнище районен комитет те не са заинтересовани комунизмът да настъпи утре, а и вдругиден не им се ще. А на такива като Якубовски и Гречко той още по-малко е нужен. Видя ли как рипнаха срещу Китай, че в Китай имало уравниловка и всички ходели с еднакви гащи? А ние как ще живеем при комунизма? Ще има ли мода, или няма да има? Ако няма мода, всички ли ще ходим със затворнически ватенки? Партията казва: не. А как тогава ще осигурим за всички модни дрехи, щом са безплатни и всеки взема колкото си иска? Откъде ще набавим сребърни лисици за всички женоря? Жената на Якубовски, да речем, всеки ден си сменя хермелиновите манта. А ако утре изведнъж настане комунизъм, можеш ли да докажеш на доячката Маруся, че нейните кълки не струват в сравнение с кълките на тая стара глупачка и че положението й в обществото не е толкова почетно? Маруся е младо женче, на нея също й се иска да има хермелин, да има злато и брилянти. А мислиш ли, че скублата на Якубовски сама ще даде кожените си палта и брилянтите без бой? Тъкмо затуй те не искат комунизмът да настъпи още утре — и толкоз. Затуй е измислен историческият период. Ленин чел ли си го? Кога той ни е обещавал комунизма — след 10–15 години. Така ли е? А Сталин? Също след 10–15, понякога след двайсет. А Никита Сергеевич? След 20. И цялата партия се кле на народа, че този път няма да го излъже. Да не мислиш, че като дойде тая 1980 година, ще има комунизъм? Кур ще има. А мислиш ли, че някой ще потърси сметка на партията за лъжата? Никой няма да й потърси сметка.
А замислял ли си се, драги танкисте, защо всички управници измислят именно 15–20 години? За да може хем той да успее да си поживее охолно, хем народът да не загуби надежда. А освен туй — за да успеят всички тия обещания да се забравят. Сеща ли се сега някой какво е обещавал навремето Ленин? И 1980 година като дойде — абсолютно никой няма да си спомни, че времето е дошло. Че някой трябва да отговаря! За такива неща партията заслужава да я съдят.
— А ти комунист ли си?
— Не комунист, а член на партията. Достатъчно голям си, за да разбереш разликата!
Той млъкна и не си казахме дума чак до вечерта.
................................................."
Виктор Суворов
"Освободителят"
"......................
Трябваше да подкрепя човека. Два коза вече бях изхабил; нито скорошното завършване на училището, нито скорошното освобождаване от ареста ни най-малко не го зарадваха. Оставаше ми само една надежда да повдигна душевното му състояние на нужното равнище. Реших да му подхвърля мисълта за светлото бъдеще, за комунизма!
— Ей, бог на войната.
— Какво искаш?
— Чувай, артилерийо, сега ни е тежко, ама някой ден и ние ще живеем в ей такива райски условия, в комунизма. Туй ще е живот! А?
— Как ще живеем? С тарги в ръцете ли?
— Не бе, за друго става дума — огорчих се аз от черногледството му. — Казвам, че ще дойде време — и ще живеем в ей такива райски градини, в ей такива прекрасни малки селища с басейни, а наоколо столетни борове, а още по-нататък ябълкови градини. Или още по-добре — вишневи. Усещаш ли поезията? Вишнева градина!!! А?
— Глупак си ти — уморено ми отговори той, — танкист, ама глупак.
— Защо да съм глупак? — възмутих се аз. — Чакай, първо ми кажи защо съм глупак.
— Ами кой според теб ще мъкне лайната при комунизма? А сега си затваряй устата, че наближаваме.
Този въпрос, толкова прост и зададен с толкова подигравателен тон, сякаш ме цапардоса по главата. Отначало той не ми се стори неразрешим, но това беше първият в живота ми въпрос за комунизма, на който не можах да измисля веднага какво да отговоря. Досега всичко ми беше абсолютно ясно: всеки работи както иска и колкото иска, според способностите си, а получава каквото и колкото иска, тоест според потребностите си. Беше ми абсолютно ясно, че ако някой, да речем, пожелае да бъде стоманолеяр — е, заповядай, труди се за благото на цялото общество и за свое благо, естествено, защото си равноправен член на това общество. Поискаш да станеш учител -заповядай, у нас всеки труд е на почит! Поискаш да станеш селскостопански работник — има ли нещо по-почетно от това да храниш хората с хляб? Поискаш да станеш дипломат — пътят ти е отворен! Но кой ще се завре в канализацията? Ще се намери ли някой, който ще каже: да, това е призванието ми, тук ми е мястото, за нищо повече не съм способен? На остров Утопия с това се занимавали арестантите, както ние сега. Но при комунизма няма да има нито престъпници, нито затвори, нито арест, нито арестанти, понеже няма защо да се извършват престъпления — всичко е безплатно. Вземай каквото си поискаш — това не е престъпление, а потребност и всички ще вземат според потребностите си — това е основният принцип на комунизма.
Обърнахме третата тарга и аз тържествуващо заявих:
— Всеки ще чисти подире си. А освен туй ще има машини! Той ме изгледа съжалително:
— Чел ли си Маркс?
— Чел съм го — наперено му отговорих аз.
— Спомняш ли си примера с карфиците: ако ги прави един човек, ще произвежда по три парчета на ден, а ако се разпредели работата между трима, единият реже тела, другият ги подостря, третият им слага топчетата, вече ще излизат триста карфици на ден, по сто на човек. Това се нарича разделение на труда. Колкото по-висока е степента на разделение на труда в едно общество, толкова по-висока е производителността му.
Всяка работа трябва да се върши от майстор, от виртуоз, а не от любител, от дилетант, А сега си представи макар и град Киев и как неговите милион и половина обитатели всеки за себе си прокарва канализация и през свободното си от обществена дейност време я чисти и поддържа в добро състояние. А сега за машините. Маркс е пророкувал победата на комунизма в края на XIX век, но тогава такива машини не е имало. Значи и комунизмът по онова време е бил невъзможен, така ли излиза? Сега също няма такива машини и комунизмът е пак невъзможен, така ли е или не? А докато няма такива машини, някой все ще трябва да се ровичка в чуждите лайна, нали? Да, ама да прощаваш, това не е комунизъм. Дори някой ден да направят такива машини, кой ще ги настройва и ремонтира, кой наистина ще изпитва потребност цял живот да се занимава само с това? А ти подкрепяш ли Марксовата теория за разделението на труда, или не си марксист?
— Марксист съм — измънках аз.
— Наближаваме, затуй ще ти дам няколко допълнителни въпроса за самостоятелен размисъл. При комунизма кой ще заравя труповете? Самообслужване ли ще има, или любители ще се занимават с това през свободното си време? И изобщо в обществото има твърде много мръсна работа, не всички могат да станат дипломати и генерали. Кой ще разфасова закланите свине? Ти някой път влизал ли си в рибопреработвателен цех? Рибата се изсипва, трябва бързо да се изкорми и нищо не можеш да механизираш, ха сега де? А кой ще мете улиците и ще извозва боклуците? Още отсега извозването на боклуците изисква квалификация, и то не малка, с дилетанти не можеш да се оправиш. А сервитьори ще има ли при комунизма? Сега това е доходоносна професия, а когато премахнат парите, тогава какво ще стане? И последно: онзи, който сега понятие си няма за почистването на говната, другарят Якубовски например, заинтересован ли е някога да настъпи ден, когато той ще трябва сам да изхвърля собствените си лайна? Хайде, размишлявай и си затваряй устата, наближаваме...
— Много дърдорите, работете!
— Чувай, артилерийо, според теб май никога няма да има комунизъм.
— Няма да има, разбира се!
— Откъде накъде? Недоклан белогвардеец си ти! Антисъветчик! — аз ядосано тръшнах тежката тарга на земята и вонящата златиста течност се разтече по ослепителния бял сняг и по гранитната пътечка.
............................................
— Представи си, че комунизмът ще настъпи утре заран.
— А, това е невъзможно — прекъснах го аз. — Първо трябва да се построи материално-техническата база.
— А ти си представи, че 1980 година е настъпила и партията, както обеща, е създала въпросната база. Кажи ми сега какво собствено ще има един обикновен наш стандартен секретар на районен комитет от въпросния комунизъм. А? Хайвер до насита? Той и сега го има колкото си ще. Кола? Има две служебни „Волги“ и една частна за всеки случай. Медицинско обслужване? Всичките му лекарства са само вносни. Плюскане? Мацки? Вила? Всичко това той го има. Така че нищо ново той, драгият ни секретар на най-мижав районен комитет, няма да получи от комунизма. А какво ще загуби? Всичко ще загуби! Сега той си пече тумбака на черноморското крайбрежие в най-луксозните курорти, а при комунизма всички ще са равни като в баня, и местата на тоя плаж няма да им стигнат. Или, да речем, изобилието на продукти, вземай в магазина каквото искаш и колкото искаш, хем без опашка, ама пак е главоболно -трябва да идеш и да си вземеш. А за какво му е това, когато неговите мекерета днес му носят всичко на крака; за какво му е такова утре, щом днес му е по-добре? Всичко ще загуби той при комунизма: и вилата, и персоналните лекари, и мекеретата, и гавазина си.
Така че дори на равнище районен комитет те не са заинтересовани комунизмът да настъпи утре, а и вдругиден не им се ще. А на такива като Якубовски и Гречко той още по-малко е нужен. Видя ли как рипнаха срещу Китай, че в Китай имало уравниловка и всички ходели с еднакви гащи? А ние как ще живеем при комунизма? Ще има ли мода, или няма да има? Ако няма мода, всички ли ще ходим със затворнически ватенки? Партията казва: не. А как тогава ще осигурим за всички модни дрехи, щом са безплатни и всеки взема колкото си иска? Откъде ще набавим сребърни лисици за всички женоря? Жената на Якубовски, да речем, всеки ден си сменя хермелиновите манта. А ако утре изведнъж настане комунизъм, можеш ли да докажеш на доячката Маруся, че нейните кълки не струват в сравнение с кълките на тая стара глупачка и че положението й в обществото не е толкова почетно? Маруся е младо женче, на нея също й се иска да има хермелин, да има злато и брилянти. А мислиш ли, че скублата на Якубовски сама ще даде кожените си палта и брилянтите без бой? Тъкмо затуй те не искат комунизмът да настъпи още утре — и толкоз. Затуй е измислен историческият период. Ленин чел ли си го? Кога той ни е обещавал комунизма — след 10–15 години. Така ли е? А Сталин? Също след 10–15, понякога след двайсет. А Никита Сергеевич? След 20. И цялата партия се кле на народа, че този път няма да го излъже. Да не мислиш, че като дойде тая 1980 година, ще има комунизъм? Кур ще има. А мислиш ли, че някой ще потърси сметка на партията за лъжата? Никой няма да й потърси сметка.
А замислял ли си се, драги танкисте, защо всички управници измислят именно 15–20 години? За да може хем той да успее да си поживее охолно, хем народът да не загуби надежда. А освен туй — за да успеят всички тия обещания да се забравят. Сеща ли се сега някой какво е обещавал навремето Ленин? И 1980 година като дойде — абсолютно никой няма да си спомни, че времето е дошло. Че някой трябва да отговаря! За такива неща партията заслужава да я съдят.
— А ти комунист ли си?
— Не комунист, а член на партията. Достатъчно голям си, за да разбереш разликата!
Той млъкна и не си казахме дума чак до вечерта.
................................................."
Виктор Суворов
"Освободителят"
Живял съм и съм работил по време на социализма, в момента живея и работя в Германия. В момента живея хиляди пъти по-добре. Купих си чисто нов джип от магазина и чаках само 2 дена. Цената му е 29 000 евро а аз мога да си го позволя, както и мога да си позволя хиляди неща, които по времето на социализма, бяха утопия за мен. Това с ниските цени тогава, нека не ви заблуждава. Много лесно се прави. Ще дам пример в умален мащаб. Хващам 100 човека и правя държава, да речем. Казвам им : Бацета, храна, отопление, дрехи и транспорт, ще са ви много евтини, защото ще работите и ще си ги произвеждате сами а за работата ви, ще ви давам заплата от 80 - 100 лв. защото повече не ви и трябва. Всичко ще ви е много евтино. Продукцията, която произвеждат тези хора, ще задоволява нуждите им, или така наречения вътрешен пазар а останалото ще продавам навън на западни цени. По този начин тези хора, няма да могат да си пазаруват отвън, защото ще им е скъпо за техните заплатки и ще консумират, само това, което сами си произвеждат, защото ще им е евтинко а аз ще правя капитали от техния труд и ще ги надъхвам и агитирам, колко съвършена е нашата система. И да не забравяме един много важен фактор. Никакъв частен бизнес. Работиш изключително и само за държавата. Отиваш в консервната фабрика и търбушиш чушки до припадък всеки ден, но пък ще ядеш евтина туршия.
Reckless написа:Живял съм и съм работил по време на социализма, в момента живея и работя в Германия. В момента живея хиляди пъти по-добре. Купих си чисто нов джип от магазина и чаках само 2 дена. Цената му е 29 000 евро а аз мога да си го позволя, както и мога да си позволя хиляди неща, които по времето на социализма, бяха утопия за мен. Това с ниските цени тогава, нека не ви заблуждава. Много лесно се прави. Ще дам пример в умален мащаб. Хващам 100 човека и правя държава, да речем. Казвам им : Бацета, храна, отопление, дрехи и транспорт, ще са ви много евтини, защото ще работите и ще си ги произвеждате сами а за работата ви, ще ви давам заплата от 80 - 100 лв. защото повече не ви и трябва. Всичко ще ви е много евтино. Продукцията, която произвеждат тези хора, ще задоволява нуждите им, или така наречения вътрешен пазар а останалото ще продавам навън на западни цени. По този начин тези хора, няма да могат да си пазаруват отвън, защото ще им е скъпо за техните заплатки и ще консумират, само това, което сами си произвеждат, защото ще им е евтинко а аз ще правя капитали от техния труд и ще ги надъхвам и агитирам, колко съвършена е нашата система. И да не забравяме един много важен фактор. Никакъв частен бизнес. Работиш изключително и само за държавата. Отиваш в консервната фабрика и търбушиш чушки до припадък всеки ден, но пък ще ядеш евтина туршия.
Те тези българи като теб се броят на пръстите на едната ръка.Другите в чужбина буквално мизерстват, и са си дали з.....а за някое и друго евро.
П.П.поздравления,че си успял!
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.

- Viktor4o_Rs
- Контакти:
FLANKER написа:Reckless написа:Живял съм и съм работил по време на социализма, в момента живея и работя в Германия. В момента живея хиляди пъти по-добре. Купих си чисто нов джип от магазина и чаках само 2 дена. Цената му е 29 000 евро а аз мога да си го позволя, както и мога да си позволя хиляди неща, които по времето на социализма, бяха утопия за мен. Това с ниските цени тогава, нека не ви заблуждава. Много лесно се прави. Ще дам пример в умален мащаб. Хващам 100 човека и правя държава, да речем. Казвам им : Бацета, храна, отопление, дрехи и транспорт, ще са ви много евтини, защото ще работите и ще си ги произвеждате сами а за работата ви, ще ви давам заплата от 80 - 100 лв. защото повече не ви и трябва. Всичко ще ви е много евтино. Продукцията, която произвеждат тези хора, ще задоволява нуждите им, или така наречения вътрешен пазар а останалото ще продавам навън на западни цени. По този начин тези хора, няма да могат да си пазаруват отвън, защото ще им е скъпо за техните заплатки и ще консумират, само това, което сами си произвеждат, защото ще им е евтинко а аз ще правя капитали от техния труд и ще ги надъхвам и агитирам, колко съвършена е нашата система. И да не забравяме един много важен фактор. Никакъв частен бизнес. Работиш изключително и само за държавата. Отиваш в консервната фабрика и търбушиш чушки до припадък всеки ден, но пък ще ядеш евтина туршия.
Те тези българи като теб се броят на пръстите на едната ръка.Другите в чужбина буквално мизерстват, и са си дали з.....а за някое и друго евро.
П.П.поздравления,че си успял!
Да бе, сигурно са единици

CTAHKO написа:stg333 написа:цените които е написал автора на статията не са верни, или почти не са верни, стойностите на средната заплата също, изобщо лъже човека като за последно, мога да оборя с факти всичко което е написал, като начало телефоните работиха с монета от 5 стотинки не с 2 стотинки, бензина беше 0.80 д0 1 лв според вида,свинското месо котлет беше 8 лв, но обезкостено месо не се продаваше продаваше се замразено с кокали, ваз 2102 струваше 6100 лева с 20-25 години чакане, ваз 2107 около 9000 лв, москвич 5700 лв с около 6 години чакане,цените на жилищата доколкото изобщо се намираха варираха около 10 -15000 лв, дори в провинцията, начална заплата на вишист беше закована на 170 лв и 5 години не ти я качат по никакъв начин, та така.
Телефоните си работиха с 2 стотинки, не говори глупостиОстаналите ти писания също са измислици
Що се отнася до заплатите, чети данните на НСИ.
http://trudipravo.bg/index.php?option=c ... Itemid=134
На теб ли да вярваме или на Националния Статистически ИнститутВ общи линии, целият ти пост е само измислици премислици
Толкова си и живял по онова време, ама хайде
тъпако, за разлика от теб съм живял в онова време и глупостите които си написал са ми смешни
Viktor4o_Rs написа:Да бе, сигурно са единициСамо аз познавам десетки мои съученици и приятели, които живеят и работят в чужбина. Едно момче е в Германия, работи като IT специалист за една голяма немска компания. Имам позната в Швеция, която е счетоводител във фирма. Съученичка в Щатите, която е представител на една международна организация, която си работи директно с ООН и ЮНЕСКО. Един съученик е брокерче във Великобритания. И още десетки примери. Не казвам, че няма мизерстващи българи в чужбина, разбира се че има и такива. Но че единици били успелите просто не е вярно.
Може да не са единици, но . 90% от българите в чужбина работят нискокачествен труд.
Да не говорим,че много хора които са успели в чужбина успяват защото отиват изградена система и всичко им е на готово.
- Viktor4o_Rs
- Контакти:
grasiani написа:Аз пък питам понеже написа горния колега ,че жилище се изплащало цял живот през социализма ,сега колко години ти трябват да си купиш-изплатиш собствено жилище ,нали говорим да кажем със заплата около 500-600 лева колко години ти трябва да си изплатиш жилището, много интересно ,чакал бил за кола ,е сега колко години изплащаш някой таралясник на 10-15 години ,същата работа ,бачкатор ли си, преди и сега,си орисан цял живот да изплащаш нещо ,колко хора си позволяват да извадят кеш да платят нещо което е по- голяма сума от 5000 лева ,без да теглят кредити или да продадат нещо,тъй че не ми говорете че след 1989 е настъпил рая на земята за българите.
Ако работиш добре, не си мързелив и спестяваш, можеш да си купиш кола и апартамент и веднага, без да се налага да чакаш, това е разликата

- Viktor4o_Rs
- Контакти:
Alexx написа:Viktor4o_Rs написа:Да бе, сигурно са единициСамо аз познавам десетки мои съученици и приятели, които живеят и работят в чужбина. Едно момче е в Германия, работи като IT специалист за една голяма немска компания. Имам позната в Швеция, която е счетоводител във фирма. Съученичка в Щатите, която е представител на една международна организация, която си работи директно с ООН и ЮНЕСКО. Един съученик е брокерче във Великобритания. И още десетки примери. Не казвам, че няма мизерстващи българи в чужбина, разбира се че има и такива. Но че единици били успелите просто не е вярно.
Може да не са единици, но . 90% от българите в чужбина работят нискокачествен труд.
Да не говорим,че много хора които са успели в чужбина успяват защото отиват изградена система и всичко им е на готово.
Не съм фен на произволно изказани проценти, без някакви доказателства. Че по-голямата част работят по-нискокачествен труд - да, така е, дали е 90 % силно се съмнявам. Така или иначе щом миячът на чинии и продавачът на пици в Щатите е щастлив и не му се връща тук, то определено трябва да се замислим.