Чудо! 3,82 лв. за ток през ноември

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
viali69

Re: Чудо! 3,82 лв. за ток през ноември

Мнениеот viali69 » 31 яну 2014 07:40

milen.hristov написа:Това всичко може да се опише само с една дума- комунизъм. Режим на тока, на парното, на водата

Милене, по време на социализма наистина имаше няколко години, в които имаше режим на тока. Нямам представа защо това беше така. АЕЦ Козлодуй вече работеше и България произвеждаше достатъчно ток. Дори изнасяше.
По време на "комунизма" обаче хората не са правили икономии !

При социализма: През 1988 година 1kWh струва 1,5 ст./нощна тарифа, 2,5 ст./дневна тарифа.
Днес - 1kWh - 9 ст./нощна тарифа, 16 ст./дневна тарифа.

По време на социализма хората се отопляваха с калорифери и акумулиращи печки. Това са електроуреди, които гълтаха страшно много ток, но пък с тях беше много топло в помещението, което се отоплява.

С водата положението е аналогично. Хората поливаха с питейна вода зеленчуковите си градини по селата. Ето и съпоставка на цените преди и сега:
При социализма: 1m³ - 15 ст.
Днес - 1m³ - 1,80 лева. усреднено. А, има региони, в които цената на кубик вода е 2.20лв.

Бъдете обективни ! Има неща, за които социализма наистина може да бъде критикуван. Има обаче много неща, в които превъзхождаше днешната псевдодемокрация. ;)
[center]Изображение[/center][center]Изображение...Изображение...Изображение[/center]

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Мнениеот milen.hristov » 31 яну 2014 08:59

viali69 написа:
milen.hristov написа:Това всичко може да се опише само с една дума- комунизъм. Режим на тока, на парното, на водата

Милене, по време на социализма наистина имаше няколко години, в които имаше режим на тока. Нямам представа защо това беше така. АЕЦ Козлодуй вече работеше и България произвеждаше достатъчно ток. Дори изнасяше.

При социализма: През 1988 година 1kWh струва 1,5 ст./нощна тарифа, 2,5 ст./дневна тарифа.

По време на социализма хората се отопляваха с калорифери и акумулиращи печки. Това са електроуреди, които гълтаха страшно много ток, но пък с тях беше много топло в помещението, което се отоплява.

С водата положението е аналогично. Хората поливаха с питейна вода зеленчуковите си градини по селата. Ето и съпоставка на цените преди и сега:
Днес - 1m³ - 1,80 лева. усреднено. А, има региони, в които цената на кубик вода е 2.20лв.

Бъдете обективни ! Има неща, за които социализма наистина може да бъде критикуван. Има обаче много неща, в които превъзхождаше днешната псевдодемокрация. ;)

A защо збрави да добавиш и постоянните режим на водата, на тона. А иначе тези цени описани от теб водят до фалит на държавата, нещо което се случи

petbezdeset
Контакти:

Мнениеот petbezdeset » 31 яну 2014 09:15

milen.hristov написа:A защо збрави да добавиш и постоянните режим на водата, на тона. А иначе тези цени описани от теб водят до фалит на държавата, нещо което се случи

Режим на тока имаше 1984 година поради енергоемкото производство и 2-та млн повече население ;)
Режим на водата в София се сещам само при годишния ремонт на топлофикация, но той си остана и след промените ;)
А помниш ли режима на водата при Янчулев? 3 дена нема - един има! Източи язовира за да изкара няколко кирлива лева!
За цените - ако ги съпоставите със взиманите заплати в София при комунизма беше съвсем малко по-евтино ;)

anker1878
Контакти:

Мнениеот anker1878 » 31 яну 2014 09:43

Причините да започне нестандартния експеримент преди две години младият столичанин изрежда на един дъх: мафия, независимост, екология, пари.

Причината за това е само една - МЪРЗЕЛ.
Вместо да се хване на работа и да изкара някои лев , тоя се е сдухал повече от дъртите пенсионери . Тоя сигурно се къпе от Димитровден до Гергьовден.

Потребителски аватар
Живков
Контакти:

Мнениеот Живков » 31 яну 2014 10:59

Егати мизерника. Да се връща на село и да бере охлюви за супа. :lol:

Потребителски аватар
grasiani
Контакти:

Мнениеот grasiani » 31 яну 2014 13:18

milen.hristov написа:
viali69 написа:

A защо збрави да добавиш и постоянните режим на водата, на тона. А иначе тези цени описани от теб водят до фалит на държавата, нещо което се случи

И каква е трябвало да бъде цената на тока за да не фалира държавата,кажи икономисте ,кажи другарю Каролев,ей как пишете глупости без да мислите,няма как със заплати 150-200 лева да плащаш сметки от 100 лева нагоре, особено това да го допуснат комунисти а и много хора не се отопляваха на ток,повечето бяха с нафтови печки ,гледах наскоро запазена сметка от баща ми от 1987 декември 18.00 лева , ,и кога през така наречения комунизъм е имало режим на водата ,по скоро сега през последните години има чести спирания заради аварии и поради нехайство, все пък тази водопреносна система трябва и да се поддържа и да се влагат инвестиции ,не само да се търси максимална печалба.

Потребителски аватар
rsk
Контакти:

Мнениеот rsk » 31 яну 2014 13:36

TodorT написа:
rsk написа:E aма с парното не става. Не съм пускал парно през декември(беше топло, а и у нас по принцип си е топло) и имам 160 лева сметка :roll:

Нали знаеш, че плащаш инсталация на блока, плащаш за тръбите, които минават през вас, те топлят също. Там с парното е друга история. Мога да ти кажа, че аз лично съм доволен от парното. Тристаен апартамент + кухня с постоянна температура 22 градуса ми излиза 230 лева на месец! И това с топлата вода! Е, има и значение, че апартаментът е изцяло вътрешен и всички стаи са с южно изложение т.е. и сега в най-големия студ малко слънчице да има веднага се усеща ;)

Знам човек, ама 160 лева, при положение, че месецът беше топъл... Те и комшиите ми не са пускали парно. Иначе моят апаратамент е изцяло с външни стени, но пък е добре изолиран и не ми се налага да пускам парно дори при и при днешния студ. Говорил съм си с приятели, които се отопляват с климатици, с климатици и подово, на газ, та даже и на духалки. И май-май най-изгодни си излиза от Топлофикация, колкото и да те лъжат...
Нашият патрон е Васил Левски, вашият е Христо Кърпачев

Потребителски аватар
TodorT
Контакти:

Мнениеот TodorT » 31 яну 2014 15:59

rsk написа:
TodorT написа:
rsk написа:E aма с парното не става. Не съм пускал парно през декември(беше топло, а и у нас по принцип си е топло) и имам 160 лева сметка :roll:

Нали знаеш, че плащаш инсталация на блока, плащаш за тръбите, които минават през вас, те топлят също. Там с парното е друга история. Мога да ти кажа, че аз лично съм доволен от парното. Тристаен апартамент + кухня с постоянна температура 22 градуса ми излиза 230 лева на месец! И това с топлата вода! Е, има и значение, че апартаментът е изцяло вътрешен и всички стаи са с южно изложение т.е. и сега в най-големия студ малко слънчице да има веднага се усеща ;)

Знам човек, ама 160 лева, при положение, че месецът беше топъл... Те и комшиите ми не са пускали парно. Иначе моят апаратамент е изцяло с външни стени, но пък е добре изолиран и не ми се налага да пускам парно дори при и при днешния студ. Говорил съм си с приятели, които се отопляват с климатици, с климатици и подово, на газ, та даже и на духалки. И май-май най-изгодни си излиза от Топлофикация, колкото и да те лъжат...

Външен апартамент няма стопляне на ток, колкото добре да е изолиран. Или дърва или парното. ;) Най-добре парното- по-чисто е, няма да се чудиш кога да сложиш дърва, държи ти постоянна температура 24 часа и всичко си е ОК. ;)

Върни се в “Свободна зона”