sin4ec написа:Много шум за нищо е този референдум. Вносителят му и поддръжниците знаят прекрасно, че това е бита кауза. Дори и да го инициират , 51 % са непостижим праг. Да не говорим, че е достатъчно БСП и ДПС да заявят на симпатизантите си да не гласуват, за да го обезсмислят тотално.
Но това са подробности. За мен целта на мероприятието е неприемането на новия изборен кодекс, както и евтин популизъм. Росица можеше да предложи тези въпроси по времето на ГЕРБ, но нещо не се е сетил, явно... Че Цецка и РБ ще играят по неговата свирка, е ясно. За мен лично референдум трябва да има, и не само по тази тема. Но май месец не виждам как ще стане. Процедурата е дълга и няма време за обсъждане на проблемите. Аз лично бих гласувал на референдума, но е много важно въпросите да са ясно формулирани. Ще видим.
Инак по поставените въпроси. Задължителното гласуване-аз винаги гласувам, това не ме касае. Но определено ме дразнят задължителните неща, а и ефектът от тях е спорен. Ще се вдигне активността, но урните ще се напълнят с нарисуваникурища, празни бюлетини, свастики, псувни и прочее творби на изкуствоведци. Виж, идеята на ГЕРБ с ваучерите не е толкова лоша-това може да заинтересува хората. Така или инак аз по този въпрос бих се въздържал.
Мажоритарен вот-съгласен.
Електронно гласуване. В България-категорично не! Бих го приел, само ако чуждестранна фирма го проведе, инак в никакъв случай! Нямам особена вяра на никой управляващ и на корумпираните чиновници в БГ. Всеки кадърен хакер ще влезе вътре и ща стане манджа. Ако пък му подадат малко инфо какво да прави, майка плаче. Ако чужденци организират и броят всичко-да, инак-не!
Има ли значение от кой и кога е предложен този референдум, нали Атака беше партията която призоваваше за се въведе задължителното гласуване, какво като това предложение е дошло от президента и ГЕРБ го подкрепя? След като отговаря на вижданията на Атака, защо изведнъж Сидеров се обяви против? Това е едно от нещата които харесвах и ми допадаха в идеите на тази партия, но се оказа, че всичко е само на думи за пред хората. Ако това предложение беше дошло от Сидеров отново ли щеше да го обявиш за популизъм? Един политик и държавник държи и отстоява принципите и вижданията си и когато предложените от опонента му неща съвпадат с това което е говорил и искал и той е нормално да гласува За, независимо, че предложението е дошло от друг. Но когато се обявиш против това, което си прокламирал с години и си прокарвал като идеи, само защото е предложено от друг, това е шизофренично поведение. Още повече когато преди това си дал властта в ръцете на етническата партия, против която уж си се борил и с гласовете на националистите си влезнал в парламента.
Грозно и жалко е поведенито на Сидеров, който добре знае, че вече е свършен като политик и ще подкрепя ДПС и БСП докрай, но поне истинските националисти не би трябвало да са против това предложение за задължително и електронно гласуване.