Captain Stottlemeyer написа:Не е точно така. В Австралия също е задължително, също така в някои страни от Латинска Америка и Азия. Нека в България народът да реши чрез референдум: задължително или не.Този референдум може да се използва, за да бъдат зададени и други въпроси от общонароден интерес - така тези въпроси ще намерят отговор и ще се направи известна икономия. В Швейцария (една от най-демократичните страни в света) правят референдуми за всичко, дори за работното време на магазините, само че ние не можем да си позволим такъв масраф...
П.П. Лично аз съм за задължително гласуване и за образователен ценз. След като по закон основното образование в България е задължително, не може хора, които не спазват закона, да имат право да гласуват. Да оставим настрана умствения им багаж...
Масрафът в Швейцария за референдуми не е чак толкова голям. По принцип имат 4 дати в годината за референдуми и ако има предложения събрали необходимите гласове, се прави референдум на някоя от тези 4 дати. Като на тези референдуми може да се гласува както за въпроси от федерален характер, така и за такива от кантонален или общински.
За мен Швейцария е най-добрият пример за пряка демокрация. Държава в която нито един политик не е по-важен от най-обикновения гражданин.