Почина "Златната обувка" Георги Славков

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Didan74
Контакти:

Re: Почина "Златната обувка" Георги Славков

Мнениеот Didan74 » 21 яну 2014 20:04

Поклон, Жоро! Почивай в мир!

Потребителски аватар
stanley56
Контакти:

Мнениеот stanley56 » 21 яну 2014 20:10

В такива моменти става ясно колко сме временни и как един миг променя всичко! Мир на праха му!

Потребителски аватар
Ботевъ Пловдивски
Контакти:

Мнениеот Ботевъ Пловдивски » 21 яну 2014 20:15

Изображение

Ето кой бе Георги Славков:

Георги Славков - Бенкса е роден на 11 април 1958 г. в село Мусомище , Гоцеделчевско. Играе като офанзивен полузащитник и нападател за отборите на Тракия (Стамболийски), Ботев (Пловдив), ЦСКА , Сент Етиен (Франция), Шавеш (Португалия), Апоел (Тел Авив) (Израел) и Нес Сиона (Израел).

Шампион на България за юноши-старша възраст с екипа на Ботев през 1976 г. През 1981 г. с екипа на "канарчетата" става голмайстор на "А" група с 31 гола и печели "Златната обувка" на "Франс футбол". През същата година бележи единствения гол във вратата на Барселона при знаменитата победа на Ботев над световния футболен гранд с 1:0. Отново през 1981 г. е удостоен със званието "Майстор на спорта".

Двукратен шампион и трикратен носител на купата на страната. Има 37 мача за националния отбор (30 като състезател на Ботев и 7 на ЦСКА) с 11 отбелязани гола (8 като играч на Ботев и 3 на ЦСКА). В европейските клубни турнири има общо 17 мача и 6 гола с екипите на Ботев и ЦСКА.

Определен е за №2 в класацията "Футболист на България" за 1980 г., за №3 през следващата 1981 г. и №6 в класацията за "Спортист на Балканите" за 1981 г. Най-добър футболист на Пловдив за 1978, 1980 и 1981 г.

Източник: Официален сайт на ПФК Ботев Пловдив
Изображение Изображение

Потребителски аватар
DarkPsy

Мнениеот DarkPsy » 21 яну 2014 20:18

Вечна ти памет Бенкс! Никога няма да те забравим!

Потребителски аватар
Fabrizio Ravanelli
Контакти:

Мнениеот Fabrizio Ravanelli » 21 яну 2014 20:19

Бог да прости човекът, но...
"...Бяхме военни отбори. Затова „Ботев“ не можеше да бие ЦСКА, но „Левски“ ги дрънкахме, както си искаме. Нали знаеш лафчето – като тръгнат “сините” за Пловдив и

още на Ихтиман
резултатът е
вече 2:0 за нас!

Първия път преминах в ЦСКА след лична заповед от министъра на отбраната – генерал Добри Джуров. Бях войник, получавам писмото и отивам право в щаба на „Ботев“ да питам к`во става. Хората там само дето не ми се изсмяха. Знаеха, че няма мърдане. На „Народна армия“ играта ми тръгна, но бях много млад, а и мама постоянно искаше да се прибирам след уволнението. Предложиха ми от ЦСКА апартамент за мен и втори за родителите ми, но майка беше непреклонна. А и мен младостта ме теглеше към „Ботев“, нищо че по това време за всеки български футболист да отиде в ЦСКА или „Левски“ беше като трансфер в днешно време в „Барселона” или „Манчестър Юнайтед”! Наближи уволнението и от ЦСКА официално ми предложиха договор. И „Ботев“ ми даваха апартамент на бул. „Лиляна Димитрова“, имах вече и чин младши лейтенат. Хвана ме някакъв страх, че може да не съм титуляр в ЦСКА и реших, че се връщам в Пловдив. Тогава ЦСКА се ръководеше от зетя на Добри Джуров, който беше много готино момче и разбираше какво искам. Каза, че слага договора ми в чекмеджето и винаги е готов да ме приеме, ако размисля. Други фактори от армейския клуб обаче не искаха и да чуят, че напускам. По същото време и Георги Димитров-Джеки, който също беше войник, отказа на ЦСКА и генералитетът съвсем полудя. Вкараха ни в карцера, а един човек през час минаваше да ни пита дали сме размислили. Страшен беше този арест – с никого не говориш повече от месец, храната ти подават под вратата на килията. С Джеки ни хвана някаква амнистия около 7 ноември по случай Октомврийската революция и ни пуснаха на свобода. В крайна сметка аз се завърнах в „Ботев“, а той явно е целял да ги изнуди за нещо по-изгодно по договора и остана в ЦСКА. След две години обаче, пак се събрахме, защото отново облякох червената фланелка. Този път по може желание.
"
:oops: :oops: :oops:
“Този, който знае истината и не я изказва гласно е мизерен страхливец“ ЮЛИУС ЩРАЙХЕР
"... Иначе народът би казал: Щом бай Илия не издържа, какво остава за нас! А народът не заслужава да го превръщат в стадо прасета!!! " ИЛИЯ МИНЕВ - СБНЛ

Потребителски аватар
DarkPsy

Мнениеот DarkPsy » 21 яну 2014 20:21

Не се излагай!

Потребителски аватар
scb
Контакти:

Мнениеот scb » 21 яну 2014 20:26

Бог да го прости!
Не съм го гледал на живо, но съм чувал че е бил нещо много повече от Стоичков като футболни качества. Имал е същия хъс и буквално е мъкнел отбора на гърба си. Може би ако времената са били други тогава щял е да направи голяма кариера на Запад.

theprideofplovdiv
Контакти:

Мнениеот theprideofplovdiv » 21 яну 2014 20:28

Много лоша новина!Фен съм на Локомотив,но това е без значение,големите са си големи!Поклон!

Потребителски аватар
we are the champions
Контакти:

Мнениеот we are the champions » 21 яну 2014 20:33

Вечна му памет и ПОКЛОН !

Върни се в “Ботев”