Аз малко съм объркан от критерийте за спечелване на златната топка, които дават хората.
Последно кой заслужава?
Някой, който е помогнал на отбора си да спечели няколко титли през сезона и то е участвал дейно и е имал основна заслуга. (Какъвто е случея с Рибери).
Някой, който силно изпъква над съотборниците си и редовно е носел победи за отбора, но не е спечели никакъв трофей. (Роналдо)
Или пък някой, който играе в компанията на много добри и можещи играчи и също така изпъква и редовно носи победи на отбора си (Меси).
Или просто всичко е субективно и гласовете се дават на базата на лични симпатии, отколкото заслуги.

Казвате Роналдо носен Реал и Португалия на гърба си, ама в крайна сметка какво от това? Ами ако Ибрахимович носи ПСЖ и Швеция на гърба си, значи ли, че той заслужава да я спечели? Въпреки, че примерно не е спечелил титлата във Франция, нито каквото и да е със Швеция.
А Меси пък някак си не изпъква толкова, като играе за Аржентина.
Рибери също не съумява да "извлачи" Франция.
По-скоро съм склонен да мисля, че гласовете са на базата на лични пристрастия, а не обективност. Още повече идващи от хора, които нямат пряк допир със ШЛ, както и големите първенства.
Реално, в последните години, ако е имало футболист, който човек може да посочи, като най-заслужаващ, това бе Снайдер. Бе основен двигател на Интер (както Роналдо) и в компанията на много добри съотборници в Холандския национален, където пак блестеше. (както Меси).