Честито Рождество Христово!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
TodorT
Контакти:

Мнениеот TodorT » 25 дек 2013 00:46

Честита Коледа! Пожелавам Ви да сте живи и здрави Вие и Вашите семейства, да бъдете много щастливи, късметът да е с Вас навсякъде и преди всичко да бъдете хора! Весел празник на всички! :)

На Коледа християнският свят чества рождението на Сина Божий Исус Христос. Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 г. след възстановяването на Йерусалимския храм.

Малко преди раждането майката на Исус - Мария, и Йосиф отишили във Витлеем. Не могли да намерят място в страноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Там Мария родила Сина Божий, повила го в пелени и положила в ясли, където били привързани магаре и вол. С дишането си животните сгрявали божествения Младенец.

В мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син.

В народния календар празникът Рождество Христово е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - с обичая коледуване. В него участници са само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски кравай. Всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо.

Коледните празници продължават до Стефановден - 27 декември. През тези дни не трябва да се работи.

Рождество Христово се отбелязва като официален празник с решение на 35-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

Потребителски аватар
olympic teteven
Контакти:

Re: Честито Рождество Христово!

Мнениеот olympic teteven » 25 дек 2013 00:57

Честито Рождество Христово!!! Много здраве и успехи :!: :!: :!:

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 25 дек 2013 01:10

Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

James Beattie

Мнениеот James Beattie » 25 дек 2013 01:24

Айде, честито "Рождество Христово"! Както знаете, не съм религиозен, но мойта ме замъкна да ядем празнична пита с нейното семейство и ми се падна "Нов член на семейството". Въпреки, че все още не сме семейство, трябва да се постараем тея дни :P Поне за нов член.

ПС: Мисля, че жребият с парчетата беше нагласен :)

Потребителски аватар
j0rka7aa
Контакти:

Мнениеот j0rka7aa » 25 дек 2013 02:10

Честито Рождество Христово! Нека всички бъдем живи, здрави, щастливи и да бъдем по-хора! :)

[offtopic]
James Beattie написа:Айде, честито "Рождество Христово"! Както знаете, не съм религиозен, но мойта ме замъкна да ядем празнична пита с нейното семейство и ми се падна "Нов член на семейството". Въпреки, че все още не сме семейство, трябва да се постараем тея дни :P Поне за нов член.

ПС: Мисля, че жребият с парчетата беше нагласен :)

Айде колега започвай да работиш и дано 2014г. ти донесе това щастие! :)[/offtopic]
ЗА НАШАТА РОДИНА,
ЗА НАШИТЕ ДЕЦА,
ЗВЕЗДАТА ТИ ЩЕ ГРЕЕ,
ЕДИН Е ЦСКА!

Потребителски аватар
wicked1913
Контакти:

Мнениеот wicked1913 » 25 дек 2013 02:25

Честит празник!!! Живи и здрави, вие и семействата ви!
фалшива коса - фалшив футбол!

Потребителски аватар
Балкански Орел
Контакти:

Мнениеот Балкански Орел » 25 дек 2013 02:26

Благодаря ти приятелю и на теб, аз си изкарах Коледа със семейството, да сте живи и здрави всички които милеете за майка България, господ да е с нас.Обичам ви. :) ;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XtAla1OMHzM[/youtube]

Много любов и щастие и всичко за майка България.Дано всички си намерим правилното място и истинското щастие (любов).
[center]Levski & Lazio[/center]

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 25 дек 2013 05:20

Пожелавам ви да имате само здраве и късмет, а останалото ще си дойде само :)

Нека от този ден нататък всички ваши мечти да се превърнат в реалност!
Весело посрещане на празниците и наздраве :)

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 25 дек 2013 08:13

Весела Коледа и много здраве и щастие ;)

venger
Контакти:

Мнениеот venger » 25 дек 2013 08:48

Нека Господ да е с вас и през новата година. Нека бъдем по- малко лоши и много по- добри!
Здраве и успехи!
"Бела жига, това сега си ти!
И цела книга много ще те измори!"

Върни се в “Свободна зона”