Виктор 1914 написа:Здравейте, искам да попитам в тази тема, някой имал ли е подобен проблем, и ако е имал, може ли да ми даде съвет.
Проблема е следният, имам задължение към "глобул" в размер на 1300лв. Имах неплатена фактура и в последствие, едностранно договорът е прекратен и ми е наложена санкция, да заплатя всички такси до изтичането на договора ( таксите са за около 15 месеца) + сметката по фактура около 150лв.
Искам да отбележа, че в период от над 7-8 месеца не съм получил нито едно обаждане, писмо, или имейл от Глобул, в което да бъде спомената сумата, или дори факта, че имам задължение към тях.
В последните дни, от някаква фирма за събиране на стари задължения ми звънят, и ме заплашват, че ако не платя 700лв до 20.12.13г, щяло да стане лошо за мен. Или ще бъда осъден, или "щяло да стане лошо"...
На 7.12. платих 80лв по сметката, и от Глобул му казаха, че трябвало да има движение по сметката, за да не бъда осъден и за да нямам проблеми с тези, които ми звънят постоянно.
Говорих с хора, които имат задължения и към тях се отнасят по същия начин.
Някой, ако има представа как може да се процедира с тези олигофрени, моля да сподели.
Аз имах подобен проблем. Пристигна ми сметка, платих я. После спрях да ползвам картата. И след 1 година.. забележи колко бързо гледам някаква фирма за събиране на борчове лепнала във входа ми 1 афиш, че дължа пари. Без обяснение за какво и защо, само сайт и телефон дали. При проверката се оказа, че след като съм спрял да ползвам картата е излязла още 1 сметка, за която те дори не са ми пратили нито съобщение нито нищо. Било "пропуск на системата", но трябвало да си платя макар и с 1 година закъснение. Направо им казах, че нямам нищо против да си платя сметката, но чак когато ми я поискат човешки, а не с някакви афиши по стените все едно съм издирван престъпник. Опитаха да минат с тежки лафове и аз просто затворих телефона. След месец лепнаха още 1 афиш. Звъннах на същия телефон, казах, че втория афиш означава те от мен пари няма да видят и това беше. Известно време отказваха да ми регистрират нова карта на мое име и толкоз. Не са опитали да ме съдят.
Идеята да не платиш има и отрицателни страни обаче: макар че самия борч да има давност, оттам нататък става ако не невъзможно то поне трудно да теглиш кредити, известно време може да имаш спънки с подписването на договори с операторите или да взимаш покупки на изплащане. Освен това ако работиш с "легални" пари: преводи по банкови сметки на твое име и т.н. ако все пак те осъдят вече могат директно да ти ги дърпат от сметката или могат да и издействат запор. Затова си прецени дали можеш да си позволиш да поемеш този риск.
Аз ги отебах с лекота, но имам предимството никога да не боравя с пари и сметки, които са на мое име, дори договора ми с Глобул беше сред редките изключения в които името ми го има някъде.
Ако ти не можеш да поемеш този риск ето този форумен колега е дал компромисен вариант, който трябва да сработи:
OT18 написа:Аз такъв проблем съм нямал, но според мен трябва да им теглиш майните на тея телефонни терористи.Опитват се с мутренски приоми да събират пари. Внасяй си там месечно някакви суми, колкото да се покажеш, че имаш желание да си погасиш задължението и това е. Ако продължават да те заплашват пусни една жалба в полицията.