Вино и ракия - профилактично. Също така много помагат билковият чай, чесънът, медът. Ако вече сте болни - 50 грама ракия на гладно или мазане с ракия на гърдите и гърба (второто е за децата и възрастните хора с отслабена имунна защита). Изрично отхвърлям ваксините - те са пригодени за предишен щам на вируса и няма да помогнат при новия. Напротив - по-вероятно е да отслабят организма, отколкото да го подсилят (предишни години съм си слагал ваксини и на следващия ден бях болен, изкарвайки група по-тежко от обикновено). Доста добър помощник в борбата с настинката и грипа са Омега 3 мастни киселини. Има различни комбинации с витамини, аз лично използвам тези с витамин Е. Но те не са само за зимата, а може да се приемат целогодишно, защото подпомага сърдечно-съдовата система, нервната дейност и тялото като цяло.
П.П. Не се чудете защо ракията помага при всякакви болежки - покачва телесната температура за известен период, при което "нашествениците" се чувстват некомфортно и умират. Неслучайно при развиване на инфекция организмът сам покачва температурата си.
Съвет: не бързайте с лекарствата като се разболеете (антибиотиците по-специално). Оставете тялото си само да се справи с проблема (покачването на температурата и болките в отделни мускули са типични). Ако не успее до 2-3 дни, тогава вече е време за по-сериозни мерки. Дотогава можете да редувате аналгин и парацетамол.
Добре влияе и аспиринът, независимо дали е обикновен или протект. Той разрежда кръвта, разширява кръвоносните съдове и помага за оросяването на крайниците, друг проблем в студеното време (при ниски температури кръвоносните съдове се свиват).
Традиционни лекове в българския бит
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Традиционни лекове в българския бит
[center][/center]
Код: Избери всички
01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
- shumkar_44
- Контакти:
TristaNNN написа:Момент. Сладолед през зимата не звучи като лек за каквото и да е заболяване. Другарю, не се ли боите, че това сладко изкушение би могло да отклони крехките младежки съзнания от правия път?
Сладоледът "Кирил" е парадоксален в своето естество, тъй като той не е студен, а е по-скоро топъл и напомня повече на крем. В същото време може да бъде охладен и като сладолед. Родопчани помнят.
Толстолоб, на теб съм роб.
shumkar_44 написа:TristaNNN написа:Момент. Сладолед през зимата не звучи като лек за каквото и да е заболяване. Другарю, не се ли боите, че това сладко изкушение би могло да отклони крехките младежки съзнания от правия път?
Сладоледът "Кирил" е парадоксален в своето естество, тъй като той не е студен, а е по-скоро топъл и напомня повече на крем. В същото време може да бъде охладен и като сладолед. Родопчани помнят.
Aх, в такъв случай моля да простите невежеството ми. Всъщност защо не споделите рецептата за този крем, ще се радваме да приготвим и опитаме благинките на родопския край.
[offtopic]
[/offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс

- shumkar_44
- Контакти:
TristaNNN написа:Всъщност защо не споделите рецептата за този крем, ще се радваме да приготвим и опитаме благинките на родопския край.
Прелестно. Рецептата не е в никакъв случай сложна, нито финансово ангажираща. Достатъчно е да закупите два плика крем нишесте, по възможност ягодово и малиново.Ползувайки овална купа, изсипете три супени лъжици от нишестето, като след всяка добавяте и по една лъжица биволско мляко. Разбъркайте интензивно до хомогенна смес, след което сипете още половин литър мляко, този път от крава. Сместа се изсипва в чаши за питейна вода. Ако искате "Кирил" да е сладолед, поставете клечка в сместа и вкарайте чашата във фризер за около час, след което ще имате прелестно лакомство на клечка, подобно на "Ескимо". Ако се опасявате от настинка, просто изсипете чашите обратно в овалната купа, разбъркайте сместа с три супени лъжици брашно и един жълтък и изсипете получения "Кирил" в една тава за кекс, който след това можете да изпечете във фурната.
Както казах, тези сладоледи могат да паснат на буквално всяко предпочитание.
Толстолоб, на теб съм роб.
А ако ни е трудно да си набавим кисело биволско мляко, може ли да полз(у)ваме краве?
[offtopic]Мисля, че е крайно време да отворите тема за рецепти![/offtopic]
[offtopic]Мисля, че е крайно време да отворите тема за рецепти![/offtopic]
[center][/center]
Код: Избери всички
01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
Споменатите от колеги ракия, вино и чесън са класика! Освен това наесен събираме шипки и ги сушим. Цяла зима почти всеки ден се вари по тенджерка шипков чай, който пием всички. Фрашкан е с витамини и полезности. В тенджерката според случая добавяме и стрък жълт кантарион, риган или мащерка( сбрани от Родопа), а може и всичките в в комбинация. Без захар-единствено мед. за сърцето и тонуса му е добре да е пие глог. Може да се вари чай, а може и да си вземете готова тинктура от аптеките-струва левче. По 20-30 капки сутрин и вечер.
Когато имах проблем с язва, пиех по литър чай от жълт кантарион на ден. Заедно с назначеното лекарство даде страхотен резултат.
Но все пак е добре да се консултира човек с опитен билкар. Билките далеч не са безвредни, те са мощни химически активни съединения и могат да са опасни при произволна употреба. Миналата година имах проблем, и се посъветвах с един такъв от Радуил. Пих месец каквото ми каза, и при контролните тестове лекарят не можеше да повярва... Вика: Кажи кво си пил, да го давам на пациенти и познати! Аз му казах, че лесно ще му дам рецептата, ама дали ще е подходяща за всеки?
Има ги тези неща. И другото-когато се ползват билки, трябва желязна дисциплина и търпение. Никакъв пропуск, никакво отпускане. Резултатите идват бавно, но пък са положителни, и най-важното-трайни!
Когато имах проблем с язва, пиех по литър чай от жълт кантарион на ден. Заедно с назначеното лекарство даде страхотен резултат.
Но все пак е добре да се консултира човек с опитен билкар. Билките далеч не са безвредни, те са мощни химически активни съединения и могат да са опасни при произволна употреба. Миналата година имах проблем, и се посъветвах с един такъв от Радуил. Пих месец каквото ми каза, и при контролните тестове лекарят не можеше да повярва... Вика: Кажи кво си пил, да го давам на пациенти и познати! Аз му казах, че лесно ще му дам рецептата, ама дали ще е подходяща за всеки?
Има ги тези неща. И другото-когато се ползват билки, трябва желязна дисциплина и търпение. Никакъв пропуск, никакво отпускане. Резултатите идват бавно, но пък са положителни, и най-важното-трайни!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]