pas написа:От години големите "капацитети" искат намаляване на "А" група. Почти стигнахме тази мечта. И? Много ли е хубаво? Накрая ще останат 3-4 отбора, с повече африканци, отколкото българи, за радост на благодетелите/босове/бащици/местни дерибеи, както и на десетината останали фенове.
А аз твърдя, че силен футбол ще имаме, когато съумеем да структурираме, изградим и накараме да работи една/едни силни "В" групи, които да дават път на млади таланти и да поставят истинска основа на професионалистите, една/едни "Б" група, където да се играе истински, подреден, грамотен, бърз, коректен и спортсменски футбол. Когато има ред в плащанията, правата на футболисти и клубове, равнопоставеност между малки и големи отбори, еднакви правила за всеки и всички. Всеки селски отбор, произвел талант да получава процент от трансфера му до края на кариерата. Да заработят хора с поне средно образование във футбола, да се подреди всяка къщичка, да започнем да се държим нормално... Тогава няма да има значение колко точно са отборите в "А" група, още по-малко кои са те.
напълно съм съгласен с теб,но не ми се обиждай , но си доста далеч от кухнята на българския футбол. Това го пиша,не за да с еправя на голяма работа, просто за съжаление реалностите са такива , че един професионален клуб за да съществува на абсолютния минимум му са необходими минимум минимум около 1 млн лева на година- това е ако не се дава една стотинка за ДЮШ, за подобрения на базата, за трансфери на футболисти в първия отбор, общо взето и без премии на първия отбор. Това е ако имаш 20 футболисти и вссеки ти струва по 3 хил лева на месец- заплата и храна на първия отбор, нещо което по-малко от абсолютния минимум, не може храната на един професионален спортист да бъде под 750 евро на месец. Просто с пица и кола професионален спорт не се прави.
Всичко ,което си написал е много хубаво, но за съжаление реално не повече от 10 клуба ,могат да покрият този санитарен минимум,а ако реално се опита да се работи що годе професионално и да се развива ДЮШ, то минимално необходимия бюджет отива вече към минимум 2млн лева- колко клуба в България могат да си го позволят, повярвай ми не са повече от 10.
Като за развитието на младите футболисти е много добре да бъде създадена единна Б група в която могат да играят и вторите отбори на клубовете от А група,като могат да играят едновременно и в първия и във втория отбор. Така примерно Литекс и Левски ще си обиграват младите футболисти под надзора на треньорите на първия отбор ,а и няма да се страхуват да пускат в Б група юношите, веднага казвам ,че ако това се разреши на практика U-19 на Левски , Литекс и Черно море ще играят в Б група, ами какво по-хубаво от това да гледаме мачове между сериозни отбори от б група и младите футболисти на водещите отбори.