Гочо Василев: С победите срещу Ботев си построих апартамент!

Модератори: paceto, Модератор ЛокоПД, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
supershampion2004

Гочо Василев: С победите срещу Ботев си построих апартамент!

Мнениеот supershampion2004 » 30 окт 2009 12:20

Петък, 30 Октомври 2009
Гочо Василев: Това е дерби, а не имитация!
С победите срещу Ботев си построих апартамент, шегува се легендата на Локо!

Георги Василев-Гочо е един от символите на пловдивското дерби. Вицешампионът от Олимпиадата в Мексико през 1968 г. е страхотен шегаджия. Феновете пък още въздишат по пробивите му по дясното крило. Заради хъса и головия си нюх Гочето е известен с прякорите Глигана и Джингиби. Легендата на Локо (Пд) минава за един от най-големите душмани на Ботев. А дали е така? Какво очаква от поредния пловдивски сблъсък? Бившият нападател на националния тим разказа доста любопитни неща за читателите на "7 дни спорт".

- Г-н Василев, какво очаквате от дербито Ботев - Локомотив?
- Това е най-хубавото дерби в България, колкото и да се обиждат феновете на ЦСКА и Левски. Очаквам истински, здрав мач. Истинско дерби, а не имитация. Въпреки че и Ботев, и Локомотив в момента не са в предните места на класирането в "А" група. За мен лично мачовете с Ботев винаги са били празник. По мое време стадионът винаги беше претъпкан на фул макс, имаше зрители и по дърветата. На стадион "Христо Ботев" нямам и равен мач, все победи. Винаги съм се шегувал с футболистите на Ботев, че благодарение на тях съм си построил апартамента в Пловдив.
- Кой е най-куриозният момент в кариерата ви от мачовете с Ботев?
- Не са един и два. Всички дербита са паметни. Но в момента си спомням за един случай. Тошо Иванов проби по крилото, центрира и аз забих гол с глава. Вратарят на Ботев Михаил Карушков въобще
не видя топката, а ми хвана главата
Приземяваме се на земята и му викам: Карушка, пусни ми главата и вземи да извадиш топката от мрежата! Карушков, който бе страхотен вратар, полудя. И почна да нарежда нещо за македонската ми рода. Спомняме си с него, с Чико, Добри Ненов и другите за такива моменти.
- Ще стане ли мач сега? Все пак Локо са назад, Ботев са последни?
- Аз лично не помня двата пловдивски отбора да са играли един срещу друг в такава незавидна позиция в класирането. Но съм сигурен, че ще стане по-добър мач, отколкото е дербито ЦСКА - Левски. Въпреки че сме "енгеле" (б. а.-последни), интересът пак е огромен. Гарантирам, че ще има големи емоции и по-майсторски изпълнения, отколкото на софийското дерби.
- Вярно ли е, че вие, легендата на Локо, имате мач с екипа на Ботев?
- Вярно е. И не е мач, а мачове. Не мога да си спомня точно коя година беше (б.а.- декември 1967 г.). Бяха пратили отбора на Ботев на турне във Федерална република Германия, за да влезнат пари в касата на футболната ни федерация. И Ботев ме взеха за подсилка. Треньор беше Георги Чакъров, Бог да го прости. Там се контузих и той много се опасяваше, че като се върнем в България, ще го обвинят, че Ботев нарочно са ме контузили. Глезенът ми беше толкова подут, че кракът ми не влизаше в обувката. Накарах доктора да ми стегне глезена, успях да се обуя някак си и вкарах хеттрик на страхотния тогава отбор на Вупертал. Мачът завърши 3:3. Теренът бе много тежък, кален. Още по-интересно беше на следващия мач срещу Борусия. Завършихме 0:0, а мен ме пазеше резачката Берти Фогст. Риташе яко, но на мен не ми пукаше. Толкова плътно ме пазеше, че след мача го занесох на гръб до съблекалнята.
Удивих се на краката на Гюнтер Нетцер
бяха като стълбове. Срещу Борусия Карушков направи голям мач, извади много удари (б.а. - между 26 и 31 декември 1967 година Ботев играе последователно с Бортром (2:0), Вупертал (3:3), Борусия Мьонхенгладбах (0:0) и Байерн Мюнхен (2:3).
- По ваше време връзвахте ли басове преди дербито?
- С моя приятел Христо Бонев често се обзалагахме. Помня, че преди един мач с Ботев вързахме бас, че ще вкарам гол. Хванахме се на парички, не на въшки. Оставихме облога при водача на отбора ни Бечиров. Бихме с 1:0 с мой гол и взех парите на Бонев.
- А вярно ли е, че в прочутото дерби, в което биете със 7:3 Ботев, е имало партийна заповед да спрете да вкарвате?
- Митове и легенди. Не е имало такава заповед. Истината, че тогава можехме да им вкараме над 10 гола. Просто в един момент съжалихме съперника и спряхме да вкарваме.
- Имало ли е някога уговорки между двата пловдивски отбора?
- Имаше опит веднъж, но той така и не се получи. Става въпрос за онзи прочут мач, известен като "Лъжливото овчарче" (б.а. - пролетта на 1966 г.). Дербито
трябваше да завърши хикс, това се знаеше
в Пловдив седмица по-рано. Даже двата отбора бяхме в един и същ хотел в Пазарджик преди двубоя. Мен ме изкараха от състава, сигурно ги беше страх. Ботев ни биха с 1:0, много тежко го преживяхме, защото постъпиха нечестно. Оттогава тръгна и омразата между двата отбора. Сега съм доволен, че не съм играл в този мач.
- Според вас, защо пловдивският футбол е толкова зле в момента?
- Не е само пловдивският. Целият български футбол върви надолу. Една от причините е, че футболните шефове у нас се научиха да вземат играчи със средни качества от чужбина. Второто - условията за подготовка на подрастващото поколение са отвратителни. Най-лошото е, че само говорим за това, а нищо не се прави по въпроса, нищо не се променя към добро. За да имаме силно първенство, е нужно и нещо друго. В България шампионатът се развива всяка година така, сякаш в него има само два отбора - тях ги тикат, елиминират конкуренцията им. Стига толкова, де. Така се вреди и на тези два отбора, и на всички други. И като излязат толерираните да играят в Европа - хоп, цъфват, не могат да пробият. Защото са забравили какво е това конкуренция и истински футбол.
- Черноморец не създават ли конкуренция този сезон?
- Отлично е, че ги има. Хубаво е да пречат и да мачкат грандовете. Дано обаче да не е епизодично. Виждам, че Черноморец градят яка основа. Стискам им палци на разбият двуполюсния модел, който трови българския футбол.
- А какво ще кажете за италианците, които напълниха Ботев?
- Между тях има доста добри футболисти. Гледах им няколко мача, порязаха ги срещу Славия и ЦСКА. Не знам от коя дивизия са тези момчета. Факт е, че те показват, че
Серия С в Италия е като нашата "А" група
Това е проблем на нашия футбол, а не откъде идват тези футболисти. Безработни били, от някаква програма за социални помощи били... Груба грешка ще е, ако от Локо подценят италианчетата. Те вече показаха, че могат да хапят и да се зъбят на всеки.
- Можем ли да приемем, че предстоящото дерби на Пловдив е сблъсък на италианската и бразилската школа?
- Да. И не знам кой ще надделее. И двете школи си имат своите предимства. Ще успее този, който е по-здрав психически и който е по-подготвен. Аз лично много харесвам Даксон да Силва и Евертон Джилио-Том. И двамата бразилци са много добри играчи. Има много футбол в тях. Даксон претърпя голямо развитие, откакто дойде на Лаута. Ако е по-сериозен в подготовката, ще стане най-добрият халф у нас.
- Къде искате да видите двата пловдивски отбора в края на сезона, г-н Василев?
- Дано и двата отбора да се спасят. Има ли футбол в Пловдив, има футбол в България, а първенството е интересно. Дано да оцелеят. В Ботев ситуацията обаче е много сложна, нещо много се проточи тази продажба на клуба.
- Ще дадете ли прогноза за дербито?
- Естествено, че искам моят любим отбор Локомотив да победи. Нека обаче всички в Пловдив не забравят, че футболът е една игра, а не война. Във футбола има победители и губещи. Не бива да има сблъсъци между феновете. Глупаво е. Ако стане война, ще е лошо и за нас, и за Ботев. Призовавам феновете да няма ексцесии, нека битката е само долу на терена.
Николай Стоянов
Победа от вас не искаме знай, а просто битка докрай!
Изображение

Потребителски аватар
Flash1912
Контакти:

Re: С победите срещу Ботев си построих апартамент!

Мнениеот Flash1912 » 30 окт 2009 12:27

Гочо е много голям !!! Винаги съм го уважавал и доста често се бъзикаме с него, като го засичам на мачове на Ботев и той винаги намира как да отговори и да е весело, а не да има злоба и война! Това интервю само потвърждава впечатленията ми :) Ако повечето легенди на Ботев и Локото бяха като него... щяхме да сме къде къде по-добре.

staria
Контакти:

Мнениеот staria » 30 окт 2009 12:38

Flash1912 написа:Гочо е много голям !!! Винаги съм го уважавал и доста често се бъзикаме с него, като го засичам на мачове на Ботев и той винаги намира как да отговори и да е весело, а не да има злоба и война! Това интервю само потвърждава впечатленията ми :) Ако повечето легенди на Ботев и Локото бяха като него... щяхме да сме къде къде по-добре.

Много си прав. Гочо(Джингиби) е велик комик. Ето още една история, която е разказвал и може би не е знаете: На един мач с Враца май беше, има центриране ниско в наказателното поле, защитник на Враца се хвърля с бутоните напред, а Гочо с главата.... Все пак успява да го изпревари и вкарва гол. След мача го питат: "Гочо, защо не посегна и ти с бутоните напред, а скочи с главата?", а Гочо отговаря:"Беше ме страх да не ме контузи тоя, хахахха". Уникален.

Потребителски аватар
since1912
Контакти:

Мнениеот since1912 » 30 окт 2009 12:46

Разбира се, че е голям шегаджия. :) Той е играл за Локомотив от 1963 - 1979 и след това от 1980 - 1986. За този период Локото 4 сезона е играло в "Б"група, а от мачовете в елита, когато е имал честта да се срещне с Ботев, статистиката е следната:

40 МАЧА; 17 ПОБЕДИ ЗА БОТЕВ; 10 РАВНИ; 13 ПОБЕДИ ЗА ЛОКОМОТИВ :!:
Първи се родихме, няма да умрем!

Потребителски аватар
demy26

Мнениеот demy26 » 30 окт 2009 12:49

Гочо Василев е част от магията на Дербито. Магия, които много от жълтите отричат или са толкова слепи, че не могат да я видят.
Живея за да обичам ЛОКОМОТИВ Пловдив и обичам ЛОКОМОТИВ Пловдив за да живея.

Потребителски аватар
drughi
Контакти:

Мнениеот drughi » 30 окт 2009 12:51

since1912 написа:Разбира се, че е голям шегаджия. :) Той е играл за Локомотив от 1963 - 1979 и след това от 1980 - 1986. За този период Локото 4 сезона е играло в "Б"група, а от мачовете в елита, когато е имал честта да се срещне с Ботев, статистиката е следната:

4 победи повече има Локомотив в Дербито
Локомотив води с 4 победи в генералната статистика от мачовете между двата тима на ниво "А" група. "Смърфовете" имат 34 победи в 88 мача, докато "жълто-черните" са спечелвали Битката за Пловдив 30 пъти. Двата тима не са се побеждавали в 24 срещи. Локо са вкарали общо 114 гола, докато Ботев са се разписвали на 105 пъти в противниковата врата.
Изображение

Потребителски аватар
since1912
Контакти:

Мнениеот since1912 » 30 окт 2009 12:58

drughi написа:
since1912 написа:Разбира се, че е голям шегаджия. :) Той е играл за Локомотив от 1963 - 1979 и след това от 1980 - 1986. За този период Локото 4 сезона е играло в "Б"група, а от мачовете в елита, когато е имал честта да се срещне с Ботев, статистиката е следната:

4 победи повече има Локомотив в Дербито
Локомотив води с 4 победи в генералната статистика от мачовете между двата тима на ниво "А" група. "Смърфовете" имат 34 победи в 88 мача, докато "жълто-черните" са спечелвали Битката за Пловдив 30 пъти. Двата тима не са се побеждавали в 24 срещи. Локо са вкарали общо 114 гола, докато Ботев са се разписвали на 105 пъти в противниковата врата.

Абсолютно прав си. Моят коментар е за мачовете на Гочето срещу Ботев. Поводът е публикуваното по-горе интервю.
Първи се родихме, няма да умрем!

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 30 окт 2009 12:59

Истинско дерби, а не имитация. ... За мен лично мачовете с Ботев винаги са били празник. По мое време стадионът винаги беше претъпкан на фул макс, имаше зрители и по дърветата.

Дано и утре е така. Вярно, че ще е студено, но ако играят както трябва, ще има какво да стопли сърцата. Пожелавам си 4:3, макар често казано не виждам кой ще вкара толкова. Все пак на терена няма да са ни Гочо Василев :) , ни Коце Костадинов :( . Forza ragazzi !!!
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

staria
Контакти:

Мнениеот staria » 30 окт 2009 13:01

ХАХАХА, като си неусведомен, защо пишеш глупости. Ако Джингиби е играл 80те години в дербито, аз си режа която пожелаеш част от тялото, хаха. Че той 86 година е над 40те, бе момък!!! Това в някоя "папагалска история" ли го пише? Хайде ще ти отворя малко очите и ще ти дам джокер за Гочето: 80те години той игра за Пирин, ама града го открий сам.

Потребителски аватар
Flash1912
Контакти:

Мнениеот Flash1912 » 30 окт 2009 13:02

demy26 написа:Гочо Василев е част от магията на Дербито. Магия, които много от жълтите отричат или са толкова слепи, че не могат да я видят.

Никога не съм отричал. За жалост магията я заличават хора, нямащи нищо общо с футбола. Но докато сме ние и вие тук - Дербито е живо и чакаме по-добрите дни.

Върни се в “Локо Пловдив”