brat domingo написа:Raid написа:vaskonti написа:Парите не са платени в брой, в истинския смисъл на думата, а с чекове. Чековете са издадени от банката и независимо, че в Гърция това разплащане уж е вид плащане в брой, за да се осребрят тези чекове, отново трябва да се мине през банката. В крайна сметка парите излизат от банката и пак влизат в нея, макар и по заобиколен път. Питам пак - какво нередно има тук? Очевидно единствения "проблем" идва от това кой как тълкува термина "в брой". Бареков го тълкува буквално щото така му изнася, но в случая очевидно не е баш така. Плащането е извършено с чекове и ако трябва да сме съвсем точни, в този смисъл Плевнелиев не лъже, че не е платил в брой. Не е и по банков път, но той си каза, че е платено с чекове.
Данъчната оценка няма абсолютно нищо общо с реалната пазарна оценка. В България всеки човек, който някога е купил или продал имот, го е обявил не на пазарната му стойност, а на данъчната такава. Да разбирам ли, че поне едно 3/4 от българите трябва да влязат в затвора за данъчна измама? А това дори не е измама - данъчната оценка се прави по тарифи, определени от държавата, а не от пазара. Тоест, ако си обявил пред данъчните един имот за 1000лв, но на пазара той реално струва 5000лв, ти не нарушаваш никакъв закон, просто защото самия закон така е направен, че този имот да бъде оценен на 1000лв. Не е проблем на никой, включително на президента, че закона е малоумен.
Наистина ли се правите, че не разбирате същността на проблема?
1. В нотариалния акт се записва, че
вписаната цена е действително договорената. По закон за
невярно декларирана продажна цена и двете страни носят
наказателна отговорност. Наказателна отговорност се носи за извършено
престъпление.
2.
Плащането в брой позволява да бъде
прикрито евентуалното извършване на вече посоченото престъпление с невярно декларираната цена - става доста трудно да бъде доказано, че е платена различна от посочената в нотариалния акт цена. Освен ако не си дебил и не си признаеш публично каква сума си платил, не покажеш документи за тегленето на тази сума и не потвърдиш със собствената си уста, че изтеглената сума е точно за това плащане.
3. Цялата врътка всъщност е направена,
за да се спестят данъци на продавачите на имота и
да бъде измамена гръцката държава. Не че Роско има мерак да я мами, ама просто така му излиза по-евтин имотът - не се налага да плаща сума, която би отишла за данъци.
В цялата схема действията на Роско са доста нечистоплътни. И много моля, да не излизате с лафа "всички са грешни". Дори да е така, не всички са Президенти на Република България, нали? За "всички" не е гласувано, те не са "лицето на нацията" и т.н. И не сравнявайте декларирането на 1000 лв. цена за кола на старо със 700 000 евро, някак смешно е...
Да изясним "нечистоплътните" действия на "Роско":
1. Действителната цена била различна от посочената в нотариалния акт. До момента няма доказателства за това твърдение.
2. Плащането в брой позволява да бъде прикрито престъплението с невярната цена. Пълни глупости...Явно не познаваш въобще имотния пазар. Имаше коментари по този казус от преди няколко години. И брокери, и нотариуси ясно посочиха, че плащането на декларираната цена по банков път по НИКАКЪВ начин НЕ гарантира, че купувачът всъщност е платил точно толкова. Поради простата причина, че винаги банковия превод може да бъде коригиран с доплащане в брой, преди или след сделката при нотариуса. Така че доказването на въпросното престъпление е трудно и в двата случая.
3. Гръцката държава е измамена. Отново недоказано твърдение. В материала, цитиран от автора на темата, се посочва, че Плевнелиев бил занижил данъчната оценка на имота си, за да спести данъци...За пръв път чувам, че собствениците на имоти могат едностранно да променят данъчната оценка на имотите си. Мислех, че това е в правомощията единствено на данъчните власти..Явно съм живял в заблуда.
Нещо си се превъзбудил и пропускаш да прочетеш какво съм написал.
1. Да, няма доказателство, че в нотариалния акт пише различна от платената цена. И няма как да има такова доказателство, защото без свидетелски показания не може да се установи колко реално е платено. Именно затова Роско тегли парите, а не ги превежда. Написал съм какво е престъплението, а не, че е доказано, че Роско го е извършил.
2. Аз лично бих се въздържал от квалификации за опита на някого, при условие, че нямаш никаква представа за този опит. Без да ми е професия, най-вероятно съм продал повече имоти от теб. И освен това, това че
евентуалното (точно така съм го написал) престъпно деяние е трудно доказуемо не го прави правомерно. Да, плащането по банков път не е гаранция, че е платена точно тази сума, но
неплащането по банков път поражда сериозни съмнения за мотивите. И оттук не е трудно да се събере две и две. Има си компетентни органи, които трябва в случая да си свършат работата и или да обвинят Роско, или да го оневинят.
3. Тук отново ама грам не си прочел, какво съм написал. Никъде не споменавам данъчната оценка, ама като си си наумил, че това е нередно си плямпаш абсолютно наизуст.Специално за теб го разяснявам: Роско спестява данък върху доходите на физическите лица на продавачите, като декларира, че им плаща по-малка сума. Данък върху доходите на продавача (платим от продавача) е различен от имотния данък , чиято база е данъчната оценка на имота и който се дължи от Роско.
Та така. Слизай от амбразурата, безсмислено е. Роско вероятно ще намери начин да се измъкне, ама ти се излагаш излишно.