"Атака" и ГЕРБ се обединиха около тезата да се удължи забраната за продажба на земеделска земя на чужденци от 2014 г. Волен Сидеров обясни, че стойността на земята ни е 12 пъти по-ниска от тази на Facebook.
Депутатите обсъждат искането на "Атака", която е вносител на законопроекта.
Националистите настояват забраната да действа поне до 2020 г.
ГЕРБ и "Атака" гласуваха дебатите да се излъчват пряко по БНТ.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че ниската стойност на земеделската земя е основен мотив за искането им.
„Над 10 пъти по-евтина е българската земя от средноевропейската. През 2012-2013 г. цената е 440 лв. за декар - една от най-ниските в целия ЕС. В Ирландия е 2400 евро на декар, в Белгия - 1705 евро, Гърция - 1250 евро", каза той, цитиран от "Фокус".
По думите му страната ни има 37 милиона декара земеделска земя, които струват 16 280 000 000 лв. - това било около 12 пъти по-малко от стойността на Facebook - 100 млрд. евро, предаде БГНЕС.
Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица се изпокара със Сидеров, обясни, че трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажбата. Тя цитира допитване, че 70% от българите искат тази забрана да продължи.
"Мотив за искането за удължаване на мораториума е недостигнат жизнен стандарт на българина към средноевропейския", обясни Караянчева.
Според нея средните доходи на българина са с 10 пъти по-ниски и това ще го постави в неравностойно положение при покупката на земя.
„С днешното решение може чувствително да се вдигне доверието на хората към НС, защото ще е видно, че сме загърбили различията. В петък се скарахме с г-жа Караянчева, но днес я поздравявам за подкрепата за мораториума”, коментира Сидеров.
Депутатът от БСП Антон Кутев призова ГЕРБ първо да наложат мораториума в тяхната парламентарна група. Той коментира информацията, че депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е продал 10 дка земя на офшорна фирма:
"Тази сделка е за 750 000 евро, това е 75 000 евро на декар продажба земя на чужденци".
Господинов заяви, че не е вярно и ще съди Кутев за клевета.
Янаки Стоилов от БСП каза, че мораториумът е неизпълним, защото трябва да се преговаря с всички страни-членки на ЕС. По думите му дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне.
"Ако навлезем в разговори за предоговаряне, може да се постави въпрос за пазара на труда и недопускане на български граждани в някои европейски страни", обясни той.
Той критикува, че не може да искаме всички институции да са най-големите патриоти, а всеки български гражданин да мисли за собствения си джоб.
В реплика към "Атака" Стоилов заяви, че Левски и Ботев са се борили за свободата и независимостта на България, а не за придобиване на имущество.
"Нищо не ни пречи да приемем закон, който ограничава продажбата на земеделска земя на чужденци и който създава условия за предотвратяване на зли намерения. Я, си представете, че утре ЕС го няма, а земята е в чужди ръце", обясни Минчо Минчев от левицата.
По време на една от почивките ГЕРБ и "Атака" съгласуваха текстове.
От ГЕРБ предлагат текстове, които задължават правителството да води преговори с ЕК за мораториума, както и да предприеме законодателни инициативи в защита на земята.
В кулоарите пък земеделският министър Димитър Греков поясни, че няма интерес към покупка на българска земя от чужденци.
"dir.bg"
От забраната печелят само големите земевладелци и арендатори, които изкупуват земята на бедните селяни на безценица, или им дават смешна аренда. Отново защита на олигархията!
ГЕРБ и АТАКА се обединиха в защита на олигархията
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Red Warrior
- Контакти:
ГЕРБ и АТАКА се обединиха в защита на олигархията
Пиеш ли вода, мисли за извора. - китайска мъдрост
Re: ГЕРБ и АТАКА се обединиха в защита на олигархията
Пълни тъпотии. И сега чужедец може да си купи българска земя като си направи търговско дружество. Благодарение на влизането ни в ЕС цените на земите скочиха 4 пъти и арендата също. За 50 дка. под аренда тази година прибрах 1600 лв.
Последна промяна от pomiqr48 на 22 окт 2013 15:45, променено общо 1 път.
- Red Warrior
- Контакти:
Не всеки чужденец ще се занимава да прави фирма, плаща подкупи и други бумащини. Така се ограничава изкуствено конкуренцията за земята, при което цената й пада в интерес на знаем кой.
Red Warrior написа:Не всеки чужденец ще се занимава да прави фирма, плаща подкупи и други бумащини. Така се ограничава изкуствено конкуренцията за земята, при което цената и пада в интерес на знаем кой.
Какви подкупи да правиш фирма :D Даваш 2 лв за дружество с ограничена отговорност и още 200 лв разходи и си готов.
Това е нещо за което трябва да се обединят всички и земята ни да не се продава, дори Унгария иска това да стане със закон при тях. А да не говорим за закупуване от страни, които не са членки на ЕС, като Турция, Израел и др.
Къде тук виждаш защита на олигархията, аз виждам защита на национално богатство, каквото е земята ни, за която са проливали кръв дедите ни през вековете?
Къде тук виждаш защита на олигархията, аз виждам защита на национално богатство, каквото е земята ни, за която са проливали кръв дедите ни през вековете?
- Red Warrior
- Контакти:
pomiqr48 написа:Red Warrior написа:Не всеки чужденец ще се занимава да прави фирма, плаща подкупи и други бумащини. Така се ограничава изкуствено конкуренцията за земята, при което цената и пада в интерес на знаем кой.
Какви подкупи да правиш фирма :D Даваш 2 лв за дружество с ограничена отговорност и още 200 лв разходи и си готов.
Пич, аз притежавам даже две търговски дружества и знам как се прави. Струва ми се странно ти самият да отдаваш земя под аренда и да не искаш тя да се покачи при по-голяма конкуренция от чужбина.
- Red Warrior
- Контакти:
v.r.s. написа:Това е нещо за което трябва да се обединят всички и земята ни да не се продава, дори Унгария иска това да стане със закон при тях. А да не говорим за закупуване от страни, които не са членки на ЕС, като Турция, Израел и др.
Мисля, че съм обяснил къде е защитата на олигархията. Ти знаеш ли, че цяла Добруджа се държи от няколко души?
Нищо няма да направят. ЕС няма да разреши мораториум. Точно преди няколко дни отрязаха румънците...
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание
Освен тъпаците никой друг не си продава земята. Много по изгодно е да я отдаваш под аребнда. Разбира се, освен ако нямаш пoнe едни 100 дка и не я продадеш за 1000 лв. дка, за да започнеш някакъв бизнес или да си купиш апартамент и да го даваш под наем, от което ще печелиш повече, отколкото от арендата и то зависи къде ти е земята, защото на места дават и по 60 лв. за дка и за 100 дка ти падат в джоба 6 хил. лв от нищото, а ДОбрия достига до 100 лв. Само идиот или човек със спешна нужда от пари би си продал земята
Red Warrior написа:pomiqr48 написа:Red Warrior написа:Не всеки чужденец ще се занимава да прави фирма, плаща подкупи и други бумащини. Така се ограничава изкуствено конкуренцията за земята, при което цената и пада в интерес на знаем кой.
Пич, аз притежавам даже две търговски дружества и знам как се прави. Струва ми се странно ти самият да отдаваш земя под аренда и да не искаш тя да се покачи при по-голяма конкуренция от чужбина.
Да съм написал някъде, че не искам?