
Маргарин или масло?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Маргарин или масло?
А да си чувал, че вода съхранявана в пластмасови бутилки е все едно да пиеш нафтичка? 

Re: Маргарин или масло?
DarkPsy написа:South_Park написа:DarkPsy написа:Това не е много вярно. Зависи от маргарина. Естествено, че маргарин за 99 ст. няма как да бъде качествен. А това за молекулата е така, но все пак една молекула си е една молекула. Прасето по геном и физиология прилича на човека, но това означава ли, че прасето е човек,не споменавам умишлено обратното?
Ок, тогава очаквам да закупиш възможно най-скъпият маргарин, да си го сложиш в гаража за 3 дена , за да видим дали ще го доближи някоя муха
Може да пробвам, прдизвика любопитството ми:) Ами какво да ти кажа човек. Вероятно си прав, но то остана ли нещо качествено? Живеем в света на ГМО и консервантите. Маслото за левче също едва ли е точно маслоХубавия маргарин съдържа ненаситени мастни киселини, омега 3, антиоксиданти....все хубави неща. Животинската мазнина е ясна
Чети, чети, чети!!! И по-малко вярвай на рекламите!

[offtopic]

Re: Маргарин или масло?
А сега
На кого да вярваме?

През последните години възникна полемика относно качествата на различните видове мазнини, доколко някои техни компоненти са опасни за здравето и кои мазнини са най-безопасни.
Всъщност, мазнините са основен източник на енергия за човешкия организъм и някои от тях са много полезни. Те определят доброто качество на храната, която ядем, а модерните изисквания на потребителите за здравословно хранене поставят нови, все по-високи критерии за съставките на храните по магазините.
Хранителната стойност на мазнините в значителна степен се определя от техния мастно-киселинен състав, позиционното разположение на мастните киселини в мазнините и наличието на биологично активни компоненти.
В животинските мазнини се съдържа холестерол, който е доказано вреден за човека. Има и висок процент наситени мастни киселини.
В растителните мазнини, каквито са маргарините, се съдържат съставки (фитостероли), които действат благотворно като понижават нивата на холестерол. Голямо внимание трябва да обръщаме на мастните киселини, които се делят на наситени и ненаситени – високото съдържание на наситени мастни киселини в храната води до повишиване нивото на холестерола, докато наличието на ненаситени киселини води до понижаването му. В качествените, здравословни храни съотношението на ненаситените към наситените киселини задължително е 2:1.
За редица хранителни продукти е необходимо мазнините да са твърди при нормална температура, което прави невъзможно използването на течни растителни масла. Тъй като нито растителните, нито животинските мазнини отговарят на такова изискване, се препоръчва да се консумират и двата вида мазнини в съотношение 70% животински и 30% растителни мазнини.
Сполучлив начин за достигане на тази цел е използването на маргарина. Той е смес от растително масло, хидрогенирано (твърдо при нормална температура) растително масло, както и редица добавки, подобряващи значително хранителните му качества.
Технологията на производството на маргарина позволява да се постигне здравословен баланс на мастните киселини чрез добавянето на съставки богати на ненаситени киселини като соево, слънчогледово и рапично олио.
Липсата на вредния холестерол, наличието на полезните фитостероли и значително по-ниското съдържание на наситени мастни киселини от 14% до 35% (Храннително - вкусова промишленост 6/2003, 15-17) в сравнение с млечните масла, където са 50-65%, превръщат маргарина в разумен избор и логично предпочитан пред маслото.
Произвежданите у нас маргарини са със съдържание на наситени киселини от 2 до 3 пъти по-ниско от обикновеното трапезно масло. Например, в „Калиакра” то е 25.5%, в „Олинеза” 35%, в „Белла” 17,5% и в „Томми” 25%(Храннително - вкусова промишленост 6/2003, 15-17).
Като основен недостатък на маргарините се посочва използването на хидрогенирани масла заради съдържанието им на транс-мастни киселини, които могат да повишават риска от сърдечно съдови заболявания. За да се избегне това несъвършенство, през последните години са разработени нови технологии на хидрогениране, които осигуряват доброкачествени мазнини с минимално съдържание на транс-мастни киселини.
Според доц. д-р Магдален Златанов, ръководител на катедрата по химична технология в Пловдивския университет и на центъра по химия на липидите, преди 10-20 години количеството на хидрогенираните мазнини в маргарина е било 25-40%, а сега е в рамките на 0-5%.
Изследванията на маргарините „Белла”, „Томми” и „Олинеза” показват, че количеството на киселини в тях е около 0.2%, докато в млечните масла то е от 1 до 5%. Това показва, че произвежданият у нас маргарин е постоянно усъвършенстван качествен продукт с добре балансиран мастно-киселинен състав и много по-ниско съдържание на неполезни киселини.
Така обвиненията, че маргарините, произведени по съвременни рецептури, съдържат вредни компоненти като транс-киселини, вредни са за човешкото здраве или, че са канцерогенни, са безпочвени, защото не почиват на научни доказателства.
- milen.hristov
- Мнения: 9044
- Регистриран на: 05 апр 2008 15:09
- Контакти:
Re: Маргарин или масло?
South_Park написа:[center]МАРГАРИН ИЛИ МАСЛО?
[/center]
Първоначално маргаринът бил създаден за угояване на пуйките. След като избил всички пуйки, хората, които били вложили пари за изследванията, искали възвръщаемост, затова решили да изчислят какво да правят с този продукт, за да си върнат парите. Субстанцията била бяла и нямала привлекателен вид - оцветили я в жълто и започнали да я продават като заместител на маслото.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
- и маслото и маргарина имат еднакви калории
МАСЛОТО
- има малко по-високо съдържание на мазнини – 8 грама (в сравнение с 5 грама при маргарина)
- според едно медицинско проучване в Харвард, яденето на маргарин повишава заболеваемостта от сърдечни заболявания с 53% при жените в сравнение със същото количество масло
- яденето на масло повишава усвояването на други хранителни вещества от други храни
- маслото се консумира от векове, а маргаринът – от 100 години
- вкусът на маслото е по-добър
МАРГАРИНЪТ:
- носи троен риск от коронарни заболявания на сърцето
- повишава холестерола (лошия) и понижава нивото на “добрия” холестерол
- повишава 5 пъти броя на раковите заболявания
- снижава качеството на млякото при кърмачките
- намалява имунитета
- намалява реакцията на инсулин
И сега идва най-интересното:
Само ЕДНА МОЛЕКУЛА дели маргарина от ПЛАТСТМАСАТА…
Дори само този факт беше достатъчен, за да ме накара завинаги да се откажа от маргарина и всичко останало, което е хидрогенирано (това означава, че е добавен водород, което променя молекулната структура на субстанцията)
Проверете сами какво представлява маргарина:
- вземете опаковка маргарин и я оставете на сянка или в гаража – той не гние и не започва да мирише различно, защото в него няма нищо живо – той няма хранителна стойност
- никакви мухи или други животни не го доближават (дори само това вече трябва да ви говори нещо)
Върху тази субстанция не расте нищо – даже малките микроорганизми. Защо ли? Защото е почти пластмаса.
Ще разтопите ли някое пластмасово изделие, за да си го намажете на филийка?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ядем смъртоносен маргарин
Маргаринът, който се продава по магазините, съдържа вредно канцерогенно палмово масло. Това съобщава пред вестник "Новинар" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.
Според него преди години са правени изследвания, които са доказали канцерогенните съставки в палмовото масло, което се слага в маргарина. От Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) обясниха, че инспекторите им проверяват хранителните продукти, които не са от животински произход, само по етикета и нямат правомощия да изследват стоките дали съдържат вредни съставки. Това на практика означава, че ако производителите не са написали на етикета, че продуктът съдържа палмово масло, няма как да бъде установено наличието му.
Диетолози казват, че подобни твърдения трябва първо да бъдат доказани. Въпреки това те не скриха, че ако има канцерогенни съставки в маргарина, те действат като цигарите и могат да причинят дори рак при честа консумация. Експертите отказаха да коментират дали при допълнително загряване, например при готвене, канцерогенността на продукта се повишава.
От РИОКОЗ заявиха, че ако даден хранителен продукт трябва да се изследва, е необходима специална заповед от здравното министерство.
Според Кърлев от канцерогенното вещество се слага и в маслото. Той посъветва потребителите, когато си купуват масло от буца, да гледат дали при разреза има различни нюанси на жълт цвят, тъй като това означава, че продуктът е смесен с маргарин.
Производители, потърсени за коментар вчера, категорично отрекоха да има каквито и да е вредни съставки в продукцията им.
http://society.actualno.com/new_221992.html
БИРА!
-
- Мнения: 60
- Регистриран на: 09 окт 2013 11:58
- Контакти:
Re: Маргарин или масло?
Твърдо против маргарина, гаден, гнусен, ще повърна. В младежките години правех кроасани и през мен е минавал 1 тон маргарин на ден и съм бил омазан до уши. Мразя го. Боклук
Re: Маргарин или масло?
Топено сирене. 

[center][/center]
Код: Избери всички
01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
Re: Маргарин или масло?
stoyan_17 написа:South_Park написа:Parmalat написа:DarkPsy написа:Това не е много вярно. Зависи от маргарина. Естествено, че маргарин за 99 ст. няма как да бъде качествен. А това за молекулата е така, но все пак една молекула си е една молекула. Прасето по геном и физиология прилича на човека, но това означава ли, че прасето е човек,не споменавам умишлено обратното?
Маргарин ям от дете до ден днешен.По-рядко масло.Пристрастил съм се към него както някои хора към цигарите.
Баба ми е на 80 и винаги е пила вода от чешмата.Яла е какви ли не храни и е боледувала много малко.Зависи от огранизма на човека.Ако е слаб и най-качествената храна да яде пак си заминава рано.Въпрос на годност...
Какво ми сравняваш водата от чешмата с маргарина![]()
Водата от чешмата(освен в някои квартали в големите градове) в много от случаите е по-здравословна от минералната , която се продава и съдържа флуорид[/quotе]
Искрено ме разсмя с твърдението си за водата.Пий си вода от чешмата ,чийто тръбопровод е от етернитови тръби които съдържат азбест.Да ти обяснявам ли какво е азбест?За маргарина нямам какво да допълня.
явно промиването на мозъците е добрее изпълнено да бе пийте вода от пластмасопво шише това е най якия бизнес наливаш нищо печелиш пари, къде ги тия тръби с азбест бе ти малоумен ли си
Re: Маргарин или масло?
Животинската мазнина дава енергия и е много полезна,а маргарина се прави от боклуци
http://lichentrenior.com/author/admin/
http://lichentrenior.com/author/admin/
Хванал се човека за патката и си помислил,че лети
- greenlandia
- Мнения: 1792
- Регистриран на: 20 дек 2009 16:59
Re: Маргарин или масло?
Маслото е натурален продукт,а маргарина е химия!!!
Нека всеки прецени сам за себе си с какво да се храни.
Нека всеки прецени сам за себе си с какво да се храни.
Ненавиждам левски и цска!!!! от днес 14.11.2013 и лайногорец.
НЯМА МОЕ,НЯМА ТВОЕ,СВЕТЪТ Е БЕРОЕ
НЯМА МОЕ,НЯМА ТВОЕ,СВЕТЪТ Е БЕРОЕ
Re: Маргарин или масло?
DarkPsy написа:А сегаНа кого да вярваме?
Въпрос на избор. Дай ми твоя източник, а аз ще ти дам моя. Така всеки ще има право на избор, нали? Демокрация е все пак - всеки има право да се освинва по свое лично предпочитание.
Дълбоко погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани (хидрирани) такива, заради това, че последните не съдържали холестерол!
Хидрогенираните мазнини съдържат високи нива наситени и транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини увеличават размерите и намаляват плътността на LDL-C, което значително повишава риска от освобождаване на холестерола в кръвоносните съдове. Транс-мастните киселини блокират мембранните клетъчни рецептори за LDL-C, възпрепятстват неговото влизане в клетките и значително повишават риска за отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Доказано е, че транс-мастните киселини значително повишават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и диабет тип II.
Естествените растителни (олио, зехтин) и животински (краве масло, говежда и овча лой, свинска мас) мазнини почти не съдържат транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за човешкото здраве!
Източник: wikipedia.org и съответно Станкушева, Т., Н. Дончева, М. Керековска, А. Гудев Практически подходи при лечението на дислипидемиите. София, "Знание" ООД, 1995;
доц. Веселка Дулева, 2007
Наредба № 23 от 19 юли 2005 г. на Министерството на здравеопазването за физиологичните норми за хранене на населението

[offtopic]

Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 17 госта