Саудитска Арабия за църквите!!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Re: Саудитска Арабия за църквите!!!

Мнениеот v.r.s. » 04 окт 2013 12:59

ndrangheta написа:Пламенното слово в защита на кръстоносните походи направо ме просълзи.
Интересно например как така в момента Южна Америка е основно християнска. Дали инките и ацтеките доброволно са решили да се покръстят или португалецът и испанецът са дошли с корабите и с огън и меч са им показали коя е "правата вяра"?
Как така пък християнският бог реши точно в най-неграмотната и бедна част от света да изпрати сина си, а не например в Китай, където хората четат и пишат няколко века отпреди това?
Защо има над 100 вида християнство? Исус ли така е пожелал или това отцепничество е дошло заради човешкава алчност за власт и пари?
Всички обясняват как будизмът бил много готин, защо тогава в момента будисти колят мюсюлмани в Мианмар, подпалват им къщите и храмовете и им изнасилват децата? Буда ли им го диктува това или човешкото в тях?
И още и още примери за това как религията ни носи повече болка и страдания, отколкото щастие и хармония.
Религиите идват и си отиват, приятели. Яхве не е нито първият, нито последният бог. Същото важи и за Алах, и за Зевс, и за Тор, и за Посейдон, и за Тангра. Това че в момента Европа се ислямизира не означава, че след 200 години няма всички да са Свидетели на Йехова, сциентолози или някаква друга такава глупост.
Разбирам, че сте вярващи християни и не ви е приятно да ви поучават на тема религиозни свободи. Но ще си позволя да завърша със следните безсмъртни слова:

1. Не съдете, за да не бъдете съдени;
2. защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.
3. А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?

Матея 7-2

Не бъркайте завоеванията през средновековието с религията. Португалия, Испания, Англия и Франция са колонизатори и техните крале и императори не отиват да насаждат нова вяра, а търсат разширение на нови колонии, това си е чисто светски акт. Друг е въпроса, че на тези територии отиват и проповедници на Христос, които проповядват на местното население Християнството,те не го налагат с меч, както правят мюсулманите, а с проповеди. Избиването на част от местното население се извършва от войниците, които са изпратени да завладяват територии, а не да налагат нова вяра и това няма нищо общо с Кръстоносните походи, които са организирани за освобождението на Йерусалим от мюсулманите. А повод за това е разрушаването на най-голямата Християнска светиня, - Храма на Божи гроб, невъзможността на поклониците да посещават Светите места и подтискането на Християните.
Колкото до Схизмата от 1054 година, то тя е поради отпадането на Западната Църква от Единната Света Апостолска и Съборна Църква, тъй като се променя Символа на вярата, който е съставен и допълван на Вселенски събори. И тъй като самата Църква от основаването си е съборна, няма как някой си да променя каквито и да е догми, както се случва през вековете. Тези които си позволяват да променят догмите на Вселенските събори са обявявани съвсем основателно за еретици, като в такова положение се озовава и Западната Църква, както и Протестантските общества след отцепването им от нея.
Да, човешката алчност и пари са материалната природа на човека, а Вярата е духовната и първата е противовес на втората, а от човек зависи коя от двете ще вземе връх. Бог не желае да се убива заради него, както да се палят и разрушават храмове, но втората природа на човек е подвластна на този който е против Бог и това е Сатаната, точно той подтиква към подобни действия, а когато една религия като исляма, чрез нейните духовни водачи проповядва точно това, то тя няма как да е от Бога. Точно поради отсъпването от Единсвото на Църквата на Католиците се разразява и Инквизицията, тъй като Божественото отстъпва от Западните духовници, възгордяват се и земното взима връх над духовното. В Източното Православие не е познато такова гонение и преследване на иноверци от Църквата, от светската власт да, но Църквата не издава едикти за гонения и преследвания на хора от различна вяра. Имало е отлъчвания от нея поради ересите, но горене на клади и убйства както правят Католическите духовници, не.

И накрая кое е религиозна свобода в която не ни е приятно да бъдем поучавани, това което става в Саудитска Арабия ли, нали точно заради това е пусната темата, че там Християните са подтискани и преследвани и се иска разрушаване на Християнските храмове? Или религиозна свобода е да бъдем толерантни към емигрантите, те да налагат своята култура и религия в Европа и ние да го приемаме като нещо съвсем нормално, но като ние отидем в мюсулманска страна да сме длъжни да се съобразяваме с техните правила и да нямаме право да отидем в Християнски храм и да се помолим, тъй като ще бъдат разрушени или превърнати в джамии? А може би това, че мюсулманите в Християнска Европа имат пълните права като всички останали, а местните Християни живеещи в мюсулмански страни са подложени на гонения и им се забранява да изповядват религията си?

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 04 окт 2013 16:36

v.r.s. написа:
ndrangheta написа:Пламенното слово в защита на кръстоносните походи направо ме просълзи.
Интересно например как така в момента Южна Америка е основно християнска. Дали инките и ацтеките доброволно са решили да се покръстят или португалецът и испанецът са дошли с корабите и с огън и меч са им показали коя е "правата вяра"?
Как така пък християнският бог реши точно в най-неграмотната и бедна част от света да изпрати сина си, а не например в Китай, където хората четат и пишат няколко века отпреди това?
Защо има над 100 вида християнство? Исус ли така е пожелал или това отцепничество е дошло заради човешкава алчност за власт и пари?
Всички обясняват как будизмът бил много готин, защо тогава в момента будисти колят мюсюлмани в Мианмар, подпалват им къщите и храмовете и им изнасилват децата? Буда ли им го диктува това или човешкото в тях?
И още и още примери за това как религията ни носи повече болка и страдания, отколкото щастие и хармония.
Религиите идват и си отиват, приятели. Яхве не е нито първият, нито последният бог. Същото важи и за Алах, и за Зевс, и за Тор, и за Посейдон, и за Тангра. Това че в момента Европа се ислямизира не означава, че след 200 години няма всички да са Свидетели на Йехова, сциентолози или някаква друга такава глупост.
Разбирам, че сте вярващи християни и не ви е приятно да ви поучават на тема религиозни свободи. Но ще си позволя да завърша със следните безсмъртни слова:

2. защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.
3. А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?

Матея 7-2

Не бъркайте завоеванията през средновековието с религията. Португалия, Испания, Англия и Франция са колонизатори и техните крале и императори не отиват да насаждат нова вяра, а търсат разширение на нови колонии, това си е чисто светски акт. Друг е въпроса, че на тези територии отиват и проповедници на Христос, които проповядват на местното население Християнството,те не го налагат с меч, както правят мюсулманите, а с проповеди. Избиването на част от местното население се извършва от войниците, които са изпратени да завладяват територии, а не да налагат нова вяра и това няма нищо общо с Кръстоносните походи, които са организирани за освобождението на Йерусалим от мюсулманите. А повод за това е разрушаването на най-голямата Християнска светиня, - Храма на Божи гроб, невъзможността на поклониците да посещават Светите места и подтискането на Християните.
Колкото до Схизмата от 1054 година, то тя е поради отпадането на Западната Църква от Единната Света Апостолска и Съборна Църква, тъй като се променя Символа на вярата, който е съставен и допълван на Вселенски събори. И тъй като самата Църква от основаването си е съборна, няма как някой си да променя каквито и да е догми, както се случва през вековете. Тези които си позволяват да променят догмите на Вселенските събори са обявявани съвсем основателно за еретици, като в такова положение се озовава и Западната Църква, както и Протестантските общества след отцепването им от нея.
Да, човешката алчност и пари са материалната природа на човека, а Вярата е духовната и първата е противовес на втората, а от човек зависи коя от двете ще вземе връх. Бог не желае да се убива заради него, както да се палят и разрушават храмове, но втората природа на човек е подвластна на този който е против Бог и това е Сатаната, точно той подтиква към подобни действия, а когато една религия като исляма, чрез нейните духовни водачи проповядва точно това, то тя няма как да е от Бога. Точно поради отсъпването от Единсвото на Църквата на Католиците се разразява и Инквизицията, тъй като Божественото отстъпва от Западните духовници, възгордяват се и земното взима връх над духовното. В Източното Православие не е познато такова гонение и преследване на иноверци от Църквата, от светската власт да, но Църквата не издава едикти за гонения и преследвания на хора от различна вяра. Имало е отлъчвания от нея поради ересите, но горене на клади и убйства както правят Католическите духовници, не.

И накрая кое е религиозна свобода в която не ни е приятно да бъдем поучавани, това което става в Саудитска Арабия ли, нали точно заради това е пусната темата, че там Християните са подтискани и преследвани и се иска разрушаване на Християнските храмове? Или религиозна свобода е да бъдем толерантни към емигрантите, те да налагат своята култура и религия в Европа и ние да го приемаме като нещо съвсем нормално, но като ние отидем в мюсулманска страна да сме длъжни да се съобразяваме с техните правила и да нямаме право да отидем в Християнски храм и да се помолим, тъй като ще бъдат разрушени или превърнати в джамии? А може би това, че мюсулманите в Християнска Европа имат пълните права като всички останали, а местните Християни живеещи в мюсулмански страни са подложени на гонения и им се забранява да изповядват религията си?

За да мине проповедникът със силата на словото да налага нова религия, преди това войникът с огън и меч трябва да му проправи път. Защо не покръстиха Япония и Китай?
Със съжаление установявам, че бъркаш понятията "религиозност", "духовност" и "морал". Мога да бъда морален и духовен без да бъда член на организирана религия. Способен съм на добри дела без Господ да ми го натяква и нямам нужда да ми се забранява да убивам и да изнасилвам - аз още на клетъчно ниво много добре знам,че убийството е претъпление срещу природата. Посочи ми морално действие, на което аз невярващият не съм способен, а ти вярващият си? Мисля, че ще се затрудниш. А сега ми посочи неморално действие, извършено от вярващ човек заради вярата му. Тук вече и двамата се сещаме за доста.
"Бог не желае да се убива заради него". Извинявай, но ти откъде знаеш какво иска Бог? И аз и ти сме висши примати, с какво ти си повече от мен, че да имаш достъп до такава информация?
"Бог с нас" е изписано на не една и две войнишки катарами, в това число тези на нацистите.
Изобщо, "изпълнявам Божията воля" е израз и философия, която е нанесла най-много страдание, тъга и покруса на човечеството.
По отношение на религиозните свободи - повтарям, според мен Саудитска Арабия е (метафорично казано) ад, именно защото религиозна свобода просто няма. Поради същата причина нямам абсолютно никакви симпатии към Османската империя - там ако не си мюсюлманин си бил меко казано втора ръка човек.Европа е десетократно по-развита цивилизация, защото религиозна свобода има и се защитава с цената на всичко. Това е и което привлича голяма част от прииждащите мюсюлмани. Знаят, че в Европа ще имат нещата, които цял живот са им забранявани в Ислямския свят. Естествено една част от тях имат задни мисли. Последният абсурд беше една група лумпенизирани брадати типове, които миналата седмица протестираха с плакати "Шариат в Холандия" или нещо от тоя род. Други пък се борят Халифатът да достигне Ванкувър. И още и още смехотворни примерни от двора на крайно религиозните. Група християнски фанатици например отричат Дарвин и еволюционната теория и настояват в училище да се учи Стария завет заедно с началния курс по билогия. Алхимия заедно с химия. Астрология заедно с астрономия. "Щом Бог е написал Библията на английски, за какво ми е да уча чужди езици" - реален цитат, не си измислям.
Ти си бъди вярващ, нямам нищо против и уважавам това твое право. Но нека вярата ти не те определя като гражданин. Хайде да живеем по човешките закони, защото когато живеем по Божиите се получават зловещи недоразумения.
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 04 окт 2013 18:55

ndrangheta написа:

Матея 7-2

За да мине проповедникът със силата на словото да налага нова религия, преди това войникът с огън и меч трябва да му проправи път. Защо не покръстиха Япония и Китай?
Със съжаление установявам, че бъркаш понятията "религиозност", "духовност" и "морал". Мога да бъда морален и духовен без да бъда член на организирана религия. Способен съм на добри дела без Господ да ми го натяква и нямам нужда да ми се забранява да убивам и да изнасилвам - аз още на клетъчно ниво много добре знам,че убийството е претъпление срещу природата. Посочи ми морално действие, на което аз невярващият не съм способен, а ти вярващият си? Мисля, че ще се затрудниш. А сега ми посочи неморално действие, извършено от вярващ човек заради вярата му. Тук вече и двамата се сещаме за доста.
"Бог не желае да се убива заради него". Извинявай, но ти откъде знаеш какво иска Бог? И аз и ти сме висши примати, с какво ти си повече от мен, че да имаш достъп до такава информация?
"Бог с нас" е изписано на не една и две войнишки катарами, в това число тези на нацистите.
Изобщо, "изпълнявам Божията воля" е израз и философия, която е нанесла най-много страдание, тъга и покруса на човечеството.
По отношение на религиозните свободи - повтарям, според мен Саудитска Арабия е (метафорично казано) ад, именно защото религиозна свобода просто няма. Поради същата причина нямам абсолютно никакви симпатии към Османската империя - там ако не си мюсюлманин си бил меко казано втора ръка човек.Европа е десетократно по-развита цивилизация, защото религиозна свобода има и се защитава с цената на всичко. Това е и което привлича голяма част от прииждащите мюсюлмани. Знаят, че в Европа ще имат нещата, които цял живот са им забранявани в Ислямския свят. Естествено една част от тях имат задни мисли. Последният абсурд беше една група лумпенизирани брадати типове, които миналата седмица протестираха с плакати "Шариат в Холандия" или нещо от тоя род. Други пък се борят Халифатът да достигне Ванкувър. И още и още смехотворни примерни от двора на крайно религиозните. Група християнски фанатици например отричат Дарвин и еволюционната теория и настояват в училище да се учи Стария завет заедно с началния курс по билогия. Алхимия заедно с химия. Астрология заедно с астрономия. "Щом Бог е написал Библията на английски, за какво ми е да уча чужди езици" - реален цитат, не си измислям.
Ти си бъди вярващ, нямам нищо против и уважавам това твое право. Но нека вярата ти не те определя като гражданин. Хайде да живеем по човешките закони, защото когато живеем по Божиите се получават зловещи недоразумения.[/quote]

Всеки може да направи добро дело, както вярващият така и атеиста, както Християнина, така и мюсулманина, евреина и т.н. В темата става въпрос за Исляма като нетолерантна религия и Християнството като толерантна.
Разликата в завладяването на територии в Америка от колонизаторите е, че те отиват там не за да Християнизират населението, а за икономически изгоди и разширяване мощта на Империите и Кралствата. Това си е държавна политика, а не Църковна. След това отиват проповедници които да проповядват Християнството на местното население, което живее в езичество и дори в много случаи са принасяни хора в жертвоприношения на идолите в които вярват. Много от тези проповедници стават жертва и са убивани от местните, а те не са убивали. Войската завладявала тези територии въобще не се е интересувал за тези проповедници и предполагам ме мислиш, че те са били охранявани и пазени докато проповядват. Докато в Исляма самите висши духовници проповядват насилие и нетолерантност над хората изповядващи други религии, това е голямата разлика. Ти сам казваш за плакатите "Шариат в Холандия" и за тези които искат Халифата да стигне до Ванкувар, това е заложено в Исляма като религия и се нарича Джихад.
Колкото до Дарвин, теорията му се отрича не само от "религиозни фанатици", но все повече световни учени я отричат и признават за по реалистична "Теорията на интелигентният дизайн", защото няма как всичко да са на случаен принцип сложността и хармонията във Вселената и организмите и еволюирането им от едноклетъчно до различните видове животни в природата. Все пак от времето на Дарвин до съвремената наука и откриването на ДНК и други достижения, науката е много по-развита за да се отхвърли тази несъстоятелна теория. Колкото до Алхимията и Астрологията няма смисъл да ги коментирам, тъй като религиозен човек няма как да иска да се учи нещо, което религията отхвърля. И да Бог не иска да се убива, заради това и една от 10-те Божи заповеди е "Не убивай", а за това, че Държавите воюват помежду си няма как да носи вина Църквата. Нейната задача е да спасява душите на войващите, които ще загинат по време на тези войни, както и да даде опрощение на тези на които им се налага да убиват. Когато човек защитава семейство и Родина той изпълнява дълга си към тях и не е убиец, а воин. Убийци са тези които убиват за удоволствие, ограбят някого и т.н.
За мен морално дейсвие което един вярващ ще може да извърши, а един невярващ не, са жертвите дадени от дедите ни, които са предпочели да бъдат убити, но да не сменят вярата на техните деди, това за мен е висша степен на морал, докато един невярващ въобще няма да се замисли да го направи дали за някаква икономическа облага или просто за да не бъде убит. Той ще си остане невярващ, дори и формално да е приел друга вяра, а това е лицемерие. Един вярващ би изтърпял унижение от някой който е по слаб от него и с който би се справил с лекота, само и само да не нарани другият човек, тъй като нараняването също е грях, докато един невярващ няма да има задръжки да скочи и да го смачка от бой.
Много е важно да не се бъркат Гражданските и Църковните закони, едните са написани от хора които управляват и се грижат за материалното блогополучие на страните си и народа, а другите за духовното такова. И когато едното не се противопоставя на другото, тогава има хармония и нещата се случват, а ако се противопоставят то едното ще надделее на другото и другото-духовното ще намалее и изчезне, а няма нищо по-страшно от бездуховност на едно цяло общество. То води до това което е в момента стремеж, към нечестно забогатяване, пиене, ядене, жени, коли, наркотици и т.н. и морала отстъпва на заден план, вече няма идеали за които да се бори човек, тъй като мисълтта му е единствено към придобиване на материалното и то е достатъчно.

Атеист
Контакти:

Мнениеот Атеист » 04 окт 2013 19:53

v.r.s. написа:Колкото до Дарвин, теорията му се отрича не само от "религиозни фанатици", но все повече световни учени я отричат и признават за по реалистична "Теорията на интелигентният дизайн", защото няма как всичко да са на случаен принцип сложността и хармонията във Вселената и организмите и еволюирането им от едноклетъчно до различните видове животни в природата. Все пак от времето на Дарвин до съвремената наука и откриването на ДНК и други достижения, науката е много по-развита за да се отхвърли тази несъстоятелна теория. Колкото до Алхимията и Астрологията няма смисъл да ги коментирам, тъй като религиозен човек няма как да иска да се учи нещо, което религията отхвърля.

Кои са тези световноизвестни учени, които признават теорията на "интелигентия" дизайн? Случаен принцип - какъв случаен принцип, та ти даже не знаеш основите на теорията за еволюцията тръгнал си да я отхвърляш. Прав си за едно все пак - теорията на Дарвин се е изменила, но е нормално - минали са 150 години и науката неимоверно е напреднала.

Поне за откровени простотии като алхимията и астрологията няма да спорим, за което се радвам.

v.r.s. написа:И да Бог не иска да се убива, заради това и една от 10-те Божи заповеди е "Не убивай"

Да, а в същото време то/той/тя убива живота на цялата Земя и праща в ада тези, които не му се подмазват и не мислят за него всеки ден. Докато сме на тема 10 Божи заповеди - има ли заповед да не се изнасилва? Първите 4 заповеди - какво общо имат с морала и с "духовните" ценности? Трябва ли да почитам майка си и баща си, ако постоянно ме малтретират, бият, унижават и т.н.?!

v.r.s. написа:За мен морално дейсвие което един вярващ ще може да извърши, а един невярващ не, са жертвите дадени от дедите ни, които са предпочели да бъдат убити, но да не сменят вярата на техните деди, това за мен е висша степен на морал, докато един невярващ въобще няма да се замисли да го направи дали за някаква икономическа облага или просто за да не бъде убит. Той ще си остане невярващ, дори и формално да е приел друга вяра, а това е лицемерие. Един вярващ би изтърпял унижение от някой който е по слаб от него и с който би се справил с лекота, само и само да не нарани другият човек, тъй като нараняването също е грях, докато един невярващ няма да има задръжки да скочи и да го смачка от бой.

Как да я сменим тази вяра като я нямаме? Еми естествено, че е невъзможно да го направим, но това е така, защото условията и обстоятелствата, които ти представяш са съвсем различни за вярващи и невярващи. Все едно аз да те питам дали ще си спреш да вярваш в Батман, за да започнеш да вярваш в Спайдърмен. Звучи глупаво, но в нашите очи (на невярващите) примерът е сходен.

За другия пример - не знаех, че боят е единственото средство за решаване на проблеми и конфликти, много плоско мислене.

v.r.s. написа:Много е важно да не се бъркат Гражданските и Църковните закони, едните са написани от хора които управляват и се грижат за материалното блогополучие на страните си и народа, а другите за духовното такова. И когато едното не се противопоставя на другото, тогава има хармония и нещата се случват, а ако се противопоставят то едното ще надделее на другото и другото-духовното ще намалее и изчезне, а няма нищо по-страшно от бездуховност на едно цяло общество. То води до това което е в момента стремеж, към нечестно забогатяване, пиене, ядене, жени, коли, наркотици и т.н. и морала отстъпва на заден план, вече няма идеали за които да се бори човек, тъй като мисълтта му е единствено към придобиване на материалното и то е достатъчно.

Имай си кавкито искаш духовни закони, секуларизмът и разделението на църквата от държавата обаче е задължително. Бих казал за всяка една нормална държава, не само у нас или в Европа. Отделно от това духовността не е присъща само за религията, доста неправилно сте я "откраднали" тази дума. Човек може да се възхищава на вселената, на свои близки и приятели, на изкуството, на науката и т.н. и по този начин да бъде духовен, а не само когато е религиозен.

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 04 окт 2013 21:01

v.r.s., много верни неща пишеш, но не е ли факт, че цялото Християнство се базира на идеята за жертвоприношението като изкупление?

Идеята, че съм роден в грях и преди 2000 години Исус е умрял за да ме изкупи е ужасно вредна и не трябва да я набиваме в главите на невинните си деца. Аз не съм молил за тази саможертва. Ако имам провинения искам аз да нося отговорност за тях, а не някой друг. Ако учим децата си, че греховете са изкупени от един много смел батко преди 2000 години, ние реално ги учим на чувство за безнаказаност. Не мога аз с мъчителната си смърт да изкупя твоите грхове, разбираш ли? От друга страна, повтаряйки на едно дете че е грешник му съсипваш психиката и бъдещето. Не ми се мисли какво му е в главата и на сърцето на едно дете на което му се обяснява как "от пръст е направено и на пръст ще стане", как е "родено в грях" и оттук нататък цял живот се очаква от него да се разкайва. Ужасни, ужасни лъжи, които съсипват детето и произвеждат следващото поколение садисти и престъпници.

Когато Бог му казва да завърже Исаак за жертвеника и да го заколи, Авраам не се поколебава и чинно тръгва да изпълнява заповедта.
На мен ако Бог ми каже да убия сина си, нали се сещаш какво бих му отговорил? (Нещо от рода на "Бе я бегай оттука бе!")
И не мисля, че това ме прави лош човек.
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Атеист
Контакти:

Мнениеот Атеист » 04 окт 2013 21:41

Отделно за каква точно жертва говорим, след като според християните Исус е знаел, че е Божи син и че ще възкръсне след като бъде убит?

Да не говорим колко пошла и гнусна е самата идея за жертвопринушение - та нали Бог сам прощава греховете? Не може ли просто да ги прости, защо трябва да праща сина си на Земята и да го кара да страда? Нали той самия прави опрощаването - какво му пречи просто да го извърши?

v.r.s. - помисли си хубаво коя е единствената религия, която носи уред за мъчения като свой символ и с който много хора обичат да се кичат с него на вратовете си.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 04 окт 2013 22:23

Църквата може да забранява астрологията, но не и Библията.

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 05 окт 2013 12:20

ndrangheta написа:v.r.s., много верни неща пишеш, но не е ли факт, че цялото Християнство се базира на идеята за жертвоприношението като изкупление?

Идеята, че съм роден в грях и преди 2000 години Исус е умрял за да ме изкупи е ужасно вредна и не трябва да я набиваме в главите на невинните си деца. Аз не съм молил за тази саможертва. Ако имам провинения искам аз да нося отговорност за тях, а не някой друг. Ако учим децата си, че греховете са изкупени от един много смел батко преди 2000 години, ние реално ги учим на чувство за безнаказаност. Не мога аз с мъчителната си смърт да изкупя твоите грхове, разбираш ли? От друга страна, повтаряйки на едно дете че е грешник му съсипваш психиката и бъдещето. Не ми се мисли какво му е в главата и на сърцето на едно дете на което му се обяснява как "от пръст е направено и на пръст ще стане", как е "родено в грях" и оттук нататък цял живот се очаква от него да се разкайва. Ужасни, ужасни лъжи, които съсипват детето и произвеждат следващото поколение садисти и престъпници.

Когато Бог му казва да завърже Исаак за жертвеника и да го заколи, Авраам не се поколебава и чинно тръгва да изпълнява заповедта.
На мен ако Бог ми каже да убия сина си, нали се сещаш какво бих му отговорил? (Нещо от рода на "Бе я бегай оттука бе!")
И не мисля, че това ме прави лош човек.

Не, Християнството не се базира на идеята за жертвоприношение. Приемането на Христос-Син Божи да се въплати в плът, да сключи обещаният нов завет на Бог с хората, проповядването на покаянието и опрощаването на греховете, доброволната му саможертва да бъде унизен, бичуван и осъден като престъпник на най-позорната по това време кръстна смърт, това показва любовта на самият Бог към човешкият род. Защото до неговото Възкресение душите на хората дори и да са праведни не са били допускани в рая, а след това раят е бил отворен за тях. Точно това е сърцевината на Християнството, спасението на душата и Възкресението на вярващите. По какъв друг начин би могъл да се сключи този Нов завет ако нямаше кой да го изложи и даде на хората, ако ги нямаше чудесата извършени от Този който имаше властта да възкресява мъртъвци, да лекува само с една дума, да отваря очи на слепородени и т.н. Мислиш ли, че ако тези неща не бяха се случили някой щеше да Му повярва и хора като Апостол Павел, който от ревностен гонител на Християните, стана Първовърховен Апостол и даде живота си за Христа щеше да се обърне към Вярата която преследваше. Когато човек е свидетел на подобни събития и види Божията сила, няма как да остане равнодушен към Вярата. Това за провиненията и отговорността, както и, че изкуплението води до безнаказаност което пишеш няма как да е вярно. Провиненията са индивидуални и всеки сам си носи отговорността за тях, само, че за да получиш прошка за тях нали трябва да ги осъзнаеш, да се разкаеш и стремиш да не ги правиш отново. Тук идва обещанието за разкаянието и опрощаването на греховете, които са пагубни за душата най-ценното в човека. С умирането на кръста се дава изкупление на греховете на човешкият род, но само на този който вярва в Този който умря на кръста, пази учението и заповедите му и ги изпълнява. Самото умиране на кръста не означава, че от тук насетне каквото и да направиш няма страшно тъй като вече си изкупен, а напротив трябва да се уповаваш и вярваш в Христос и да се потрудиш много за да живееш Христоцентрично. Няма ли го това, няма и как даденият човек да е изкупен и той продължава да живее в грях.
За пръв път чувам, че Вярата и Християнството и въобще самото учение ще направи от децата садисти и престъпници. Какво би провокирало това да стане с тях, дали Вярата или точно неверието е това което произвежда садисти и престъпници? Тук честно казано не успях да схвана смисъла и логиката.

Да Аврам получи такава заповед от Бог и щеше да принесе сина си в жертва, но Аврам вярваше, че за Бог всичко е възможно и може да възкреси след това сина му. Тази заповед му беше дадена за да бъде изпитан дали наистина обича Бог повече от всичко, дори и от единственият си син Исаак. И това е разликата да вярваш и да не вярваш, че ти казал "Абе я бегай от тука бе", докато Аврам вярваше, че Бог може след това да възкреси сина му и Му се покори, тъй като преди това Бог му обеща още преди да има деца, че ще стане баща на много народи. Той не се усъмни в това обещание, независимо, че беше вече много стар, а и жена му Сара също беше стара, така, че не се усъмни и Божията заповед да принесе сина си в жертва. "И Аврам повярва в Господа; и Той му го вмени за правда".
Не, не казвам, че даден човек е лош или не, както и, че невярващ човек не е способен да направи добри дела, както и вяващ много лоши. Но когато човек е Вярващ дори и да направи нещо лошо му е даден шанс за опрощение, чрез Покаянието, Изповедтта и Св. Причастие, докато невярващият правил много добри дела, ако направи едно лошо нещо, то няма как да получи опрощение тъй като няма да прибегне до тези Тайнства, които дават опрощение. А всеки човек живял на земята греши и е грешен.

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 05 окт 2013 13:41

Авраам се подчинил на заповедта да убие сина си с ясното съзание, че после Бог му ще го възкреси? Това не отравя ли цялата идея? Не е ли идеята да убие сина си, да го загуби завинаги и по този начин да докаже любовта си към Бога?

Относно садистите и престъпниците - осмелих се да потърся връзка между религията и потиснатата сексуалност, вечните опити да се вмени на детето, че всичко свързано с неговата сексуалност е лошо и грях. Абсурдната мисъл, че да ти отрежат върха на пениса с остър камък е Божията воля, но след това да галиш и разтриваш същия този пенис със собствената си ръка е грях. Ако си хомосексуалист, отиваш в Ада и толкова. Ако погледнеш с лъст към жена, вече си съгрешил, още от момента на поглеждането. В момента се сещам за десетките истории и репортажи за блудствата на свещеници с малки момчета.
Представи си тия невинни и чисти деца колко са страдали, каква е била болката в тези кошмарни мигове. Представи си колко са се молили на Бога този ужас да свърши. Отново и отново и отново. Молби, хлипове, болка, крясъци. И нищо. Отговор не идва, агонията не спира. Бог стои и гледа.

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 05 окт 2013 14:48

ndrangheta написа:Авраам се подчинил на заповедта да убие сина си с ясното съзание, че после Бог му ще го възкреси? Това не отравя ли цялата идея? Не е ли идеята да убие сина си, да го загуби завинаги и по този начин да докаже любовта си към Бога?

Относно садистите и престъпниците - осмелих се да потърся връзка между религията и потиснатата сексуалност, вечните опити да се вмени на детето, че всичко свързано с неговата сексуалност е лошо и грях. Абсурдната мисъл, че да ти отрежат върха на пениса с остър камък е Божията воля, но след това да галиш и разтриваш същия този пенис със собствената си ръка е грях. Ако си хомосексуалист, отиваш в Ада и толкова. Ако погледнеш с лъст към жена, вече си съгрешил, още от момента на поглеждането. В момента се сещам за десетките истории и репортажи за блудствата на свещеници с малки момчета.
Представи си тия невинни и чисти деца колко са страдали, каква е била болката в тези кошмарни мигове. Представи си колко са се молили на Бога този ужас да свърши. Отново и отново и отново. Молби, хлипове, болка, крясъци. И нищо. Отговор не идва, агонията не спира. Бог стои и гледа.

Не, защо да я отравя, това е вярата на Аврам, че Бог може да направи всичко и както виждаш Бог не позволява на Аврам да принесе в жертва сина си, а само го изпитва Вярата и Любовта в Него. Религията не забранява секса, а безразборният секс, който води до разврат и падение. На никой не му е приятно когато партньора му изневерява и това е заложено в човек. Дори се казва, че мъжът е длъжен да изпълнява дължимото към жената, както и жената към мъжът и да не се лишават от съпружеско сношение. Секса не е грях, когато е между двама партньори, а напротив, той е задължение. За ръкоблудството и хомосексуализма е така, особено за второто то не само е грах а "гнусота пред Господа" и това идва от развратният ни ум. Поглеждането към жена също не е грях, а когато я пожелаеш в сърцето си, защото тази жена не е твоя, а на някой друг. Тук греха е пожеланието, а не самото поглеждане.
Колкото до педофилията най-вече при Католическите свещеници, то техният грях е много голям и дори да го скрият и избегнат тук, то няма как да го сторят когато застанат пред лицето на Господ. Защото сам той казва, че този чрез който дойдат съблазните и съблазни един от тези най-малките които вярват в мен, по добре ще е въобще да не се е раждал и за него по-добре да си върже камък и да се хвърли в морето. Това е, че на човек е дадена свободна воля да избира и преценява какво да върши и Бог ни оставя сами да преценим кой път да изберем, търпи ни защото за него всяка една душа е скъпа и не иска да се изгуби нито една душа, а да се покаем и спасим. И както казва голяма е радоста на небесата когато един грешник се кае, отколкото за 99 праведници които нямат нужда от покаяние. И както казах, за всеки един наш грях, колкото и да е голям не е дадена възможност да го заличим чрез Тайнствата Изповед и Причастие, но когато се каем искренно и се стараем да се въздържаме от тези грехове. Дори убиец ако се разкае искрено, Изповяда греха си и вземе Пречастие, като същевременно се стреми занапред да води Богоугоден живот, то и на него ще му бъде простено и ще спаси душата си, а тук ще изтърпи наказанието за злодеянието което е извършил. Това е висша степен на милосърдие, въпрехи греховете ни да бъдем търпяни и да ни бъде дадена възможност да се поправим и спасим душите си.

Върни се в “Свободна зона”