Към икономистите във форума

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

dromihait
Контакти:

Re: Към икономистите във форума

Мнениеот dromihait » 24 сеп 2013 16:00

Ах, тези мръсни хамериканци и евреи... :lol:
Господа, нали знаете, че банкнотите не са пари, а парични знаци. Това първо. Второ - както в Античността, така и през Средновековието (т.е. - далеч преди създаването на САЩ) инфлацията съществува като явление.
Последна промяна от dromihait на 24 сеп 2013 16:03, променено общо 1 път.

pomiqr10

Мнениеот pomiqr10 » 24 сеп 2013 16:02

Red_Neck написа:
Тостао написа:
pampi написа: Икономическата и социална неграмотност на българският народ е отчайваща... 8-)

Искаш да кажеш, че всеки българин трябва да разбира от акции,облигации, трендове, маржове, фючърсни сделки, банкови и застрахователни деривати?

Не, но да може като си погледне договорът за ипотечен кредит с банката да прецени дали е по джоба му!
Да може да се научи, че ако харчи повече от колкото изкарва, живее на кредит на гърба на децата си.
Да разбере, че ако получава 450 лв. заплата НЯМА как да ми се фръцка с телефон за 1000 лв и да чака мама и тате да сипят бензин на Голфа ....
Да разбере, че 5% месечна лихва е повече от 60% годишна и въпросният телефон не струва хиляда лева а над 1600 ако го изплаща една година ..
едни ий такива неща ...

Това с 5% лихва на месец и 60% на година ще ми го обесниш ли, защото на пръв поглед като го сметнеш е едно и също?

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 24 сеп 2013 16:04

Тостао написа:
pampi написа:Да...положението во истини е отчайващо... 8-)
Нема смисъл да се разпростирам в обяснения, как българските банки ебат своите клиенти чак до девето коляно, само ще спомена нещо от правният мир на САЩ - " обява на фалит на физическо лице"... 8-)

не съм предполагал, че някога ще се съглася с теб 8-)

Бре, недей така, че ще се разплача от умиление... :cry:
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
Тостао
Контакти:

Мнениеот Тостао » 24 сеп 2013 16:05

pomiqr10 написа:
Red_Neck написа:
Тостао написа:
pampi написа: Икономическата и социална неграмотност на българският народ е отчайваща... 8-)

Искаш да кажеш, че всеки българин трябва да разбира от акции,облигации, трендове, маржове, фючърсни сделки, банкови и застрахователни деривати?

Не, но да може като си погледне договорът за ипотечен кредит с банката да прецени дали е по джоба му!
Да може да се научи, че ако харчи повече от колкото изкарва, живее на кредит на гърба на децата си.
Да разбере, че ако получава 450 лв. заплата НЯМА как да ми се фръцка с телефон за 1000 лв и да чака мама и тате да сипят бензин на Голфа ....
Да разбере, че 5% месечна лихва е повече от 60% годишна и въпросният телефон не струва хиляда лева а над 1600 ако го изплаща една година ..
едни ий такива неща ...

Това с 5% лихва на месец и 60% на година ще ми го обесниш ли, защото на пръв поглед като го сметнеш е едно и също?

Ако е икономист няма да го разбереш, нали знаеш по какво се познава ,когато един икономист лъже? :lol:
moderatè souse
БАНВАНЕТО Е МОДЕРНА РАЗНОВИДНОСТ БОЛШЕВИЗЪМ

Потребителски аватар
Hrabar
Контакти:

Мнениеот Hrabar » 24 сеп 2013 16:05

pampi написа:
Тостао написа:
Red_Neck написа:
Тостао написа:Искаш да кажеш, че всеки българин трябва да разбира от акции,облигации, трендове, маржове, фючърсни сделки, банкови и застрахователни деривати?

едни ий такива неща ...

Че то 1/2 от света живее така и не се оплаква

Да...положението во истини е отчайващо... 8-)
Нема смисъл да се разпростирам в обяснения, как българските банки ебат своите клиенти чак до девето коляно, само ще спомена нещо от правният мир на САЩ - " обява на фалит на физическо лице"... 8-)

Фалитът на физическо лице е последният трън в очите на Олигархията в САЩ. След като обявиш фалит, може да си останал бе нищо, но поне няма да дължиш нищо на кредиторите, не е задължително да са банки. За това пък нашата олигархия няма такива притеснения. От дълговете не можеш да се освободиш и посмъртно, ще ги плащат децата ти, освен ако официално не се откажат от наследство.
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

Потребителски аватар
Тостао
Контакти:

Мнениеот Тостао » 24 сеп 2013 16:06

pampi написа:
Тостао написа:
pampi написа:Да...положението во истини е отчайващо... 8-)

не съм предполагал, че някога ще се съглася с теб 8-)

Бре, недей така, че ще се разплача от умиление... :cry:

Стига бе сега и бира ще поискаш :lol:
moderatè souse
БАНВАНЕТО Е МОДЕРНА РАЗНОВИДНОСТ БОЛШЕВИЗЪМ

Потребителски аватар
Hrabar
Контакти:

Мнениеот Hrabar » 24 сеп 2013 16:12

dromihait написа:Ах, тези мръсни хамериканци и евреи... :lol:
Господа, нали знаете, че банкнотите не са пари, а парични знаци. Това първо. Второ - както в Античността, така и през Средновековието (т.е. - далеч преди създаването на САЩ) инфлацията съществува като явление.

Да, защото тогава най-простичко от една златна монета са правили две с наполовина по-малко златно съдържание. Тази практика е масово използвана от англисйкият двор. Тогава един сър Грешам обяснил на тогавашната кралица, че "лошите пари изместват добрите". Т.е. хората предпочитали да търгуват с новите/лошите пари и да кътат под дюшека старите/добрите пари. В резултат на това лошите пари...просто стрували по-малко от добрите пари, което в крайна сметка е логично при условие, че съдържат по-малко злато. Т.е. инфлацията е налице.
Е, сега според теб колко струват днешните пари при условие, че не съдържат никакво злато/нямат златно покритие?
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

dromihait
Контакти:

Мнениеот dromihait » 24 сеп 2013 16:26

Кога тогава? В Античността или в Средновековието? :lol:
Майтапът настрана - и тази практика я има, при това далеч не само в Англия. Тя обаче винаги е в следствие на вече развихрила се инфлация - като елементарен ( и без изключение - неуспешен) опит на управляващите да се преборят с нея.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 сеп 2013 16:27

Raid написа:
И, Томи, пак да повторя - няма как абстрактно да се определи какво ниво на инфлация е най-добро - това зависи от икономическата ситуация. Пък и не винаги управлението има средства ефективно да управлява инфлацията.

Донякъде съм съгласен, донякъде - не. Силното икономическо развитие на държавата Х ще доведе до по-високи стойности на инфлация от 2%, което няма да е кой знае колко лошо, НО ако бъде овладяно навреме и впоследствие се вземат мерки за намаляването ѝ. За пример мога да дам Естония - една от най-добре развиващите се страни в Европа. Преди няколко години естонците имаха сериозен икономически бум, което доведе до висока инфлация и много висока безработица (ако не се лъжа над 20%), но вече успяха да овладеят нещата и постепенно намаляват тези показатели (инфлацията им е все още най-висока в ЕС, но безработицата вече е под 8%). Но като цяло се смята, че плавният икономически растеж и стабилното ниво на инфлация около 2% е добра цел, която да се следва.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 сеп 2013 16:46

Гледам, че някои икономисти-цесекари отхвърлиха с лека ръка Закона за търсенето и предлагането. :) Запомнете какво сте написали тук и когато акциите на ЦСКА излязат на вторичен пазар, пак ще говорим дали Законът за търсенето и предлагането не работи. ;)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Върни се в “Свободна зона”