Към икономистите във форума

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Тостао
Контакти:

Re: Към икономистите във форума

Мнениеот Тостао » 24 сеп 2013 14:59

pomiqr7 написа:Какво налага постоянното покачване на цените? Никога не съм можел да съм си го обесня. За петрола, водата и газта ми е ясно, че са изчерпаеми източници и колкото повече се търсят, толкова повече им се вдига цената, но за храните не мога да го схвана.

Ти пък намери кои да питаш, баш икономистите :lol: Те ако бяха свестни нямаше да има толкова вицове за тях :lol: Справка - отговорите на икономистите у форумо :lol:
moderatè souse
БАНВАНЕТО Е МОДЕРНА РАЗНОВИДНОСТ БОЛШЕВИЗЪМ

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 24 сеп 2013 15:00

Hrabar написа:
galin56 написа:
Hrabar написа: Законът за търсенето и предлагането формулиран още от Адам Смит, според който цените растат заради повишено търсене на стоките и/или намаленото им предлагане е...анахронизъм и залъгалка за гладки детски мозъци.

Ами че то това е толкова просто и ясно, че няма нужда да ми го казва Адам Смит. И е самата истина, не виждам какви залъгалки те гонят. Другата причина за вдигане на цената може да е само покачване на производствените разходи: за заплати, данъци, суровини, машини и т.н.

Специално за теб, ще го поднеса в по-смелен вид. Днес, цената на нефта/житото/рибата расте не защото се е повишило тяхното търсене, а защото Федералният резерв е напечатал 20 тона нови банкноти. Сега разбра ли, колко смешен и неприложим е този закон. Както казах, това е класически закон, който отдавна "не вАжи", както казват по нЕкои места. Написал съм и модерната теория, която обяснява движението на цените.

Напротив, расте точно защото се е покачило търсенето. А това покачване на търсенето може да е породено вече от повечето пари в джобовете на хората. И ако производството на риба примерно остане на същите нива, а на хората им се яде повече риба и с повечето пари в джоба - ето ти инфлация и покачването на цената. Така, че по-горната теория за цената си е много вярна.

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 24 сеп 2013 15:02

CSKA.SOFIA написа:
MyAngel написа:
CSKA.SOFIA написа:
CTAHKO написа:
CSKA.SOFIA написа:Това е инфлация, обезценяване на парите.

Какво се обезценяват, като те нямат покритие :?

Парите са 100 % обезпечени със златните и валутните резерви на страната, които са в ЦБ.

Не е така!!! Просто хартия са парите.

Не просто хартия. Те са най-голямата власт в модерния свят. И все пак не са най-важното.

Извади една 20-толевка и виж какво пише на нея - НИЩО :mrgreen: Едно време имаше един надпис - "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката", а сега е обезпечена с к*ра ми Янко :mrgreen: ( с извинение )
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Hrabar
Контакти:

Мнениеот Hrabar » 24 сеп 2013 15:02

pampi написа:

Икономическата и социална неграмотност на българският народ е отчайваща... 8-)

И не само на българския народ и то за най-дребни неща. 95% от американците не са наясно с това, че Федералният резерв е частна банка. И си мислят, че цените на картофите растат защото някъде страшно много им се ядат картофи и търсенето расте всяка година с 10%.
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

Потребителски аватар
Jorkorazporko

Мнениеот Jorkorazporko » 24 сеп 2013 15:03

В България има инфлация, която се получава защото БНБ нарушава най - важния закон и печата пари! По - принцип си има естествени нива на инфлация и дефлация, но в Бг нещата са пред - катастрофални! Инфлацията постоянно обезценява лева, на практика не поскъпват толкова продуктите, колкото пада стойността на валутата!
За съжаление веднъж тръгне ли се по нанадолнището крайния резултат е само един - банкрут! Неизбежно е, близките години ще имамете тотален срив в Бг, а тези заеми които взима сега правителството за да дава пенсии, помощи на циганите, абсурдни субсидии на разни фалирали предприятия, и изкуственото повишаването на минималната работна заплата ще е последния пирон в ковчега!

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 24 сеп 2013 15:07

Аз също мисля, че икономическата неграмотност на българина е отчайваща.
Много пъти съм имал дебати с приятели, че вместо да се учат по 20 произведения на един автор и да се изследват функции по Математика, по-добре да се отдели време за обща икономическа култура и способности с практическа насоченост.
Много ми е болно, като видя колко хора ползват т.нар. "бързи кредити" от финансови агенти, които са си законни лихвари за мен, със ставки от 5% месечно и нагоре.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 24 сеп 2013 15:14

Законът за търсенето и предлагането работи само .... ако пазарът е свободен.
Ако пазарът е регулиран - не!
Всеки си мисли, че в Европа хранат е евтина заради дотациите. От къде обаче идват дотациите - от данъци. Кой плаща данъци - който работи :)
Т.е. пак си плащаме само че индиректно, но плащайки си поддържаме неконкурентни структури, т.е. плащаме повече от колкото бихме при свободен пазар :)
Подобна е и заблудата за безплатно здравеопазавне, образование и т.н.
Безплатен обяд няма - само дето не знаеш дали не си го платил със закуската :)
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Тостао
Контакти:

Мнениеот Тостао » 24 сеп 2013 15:15

pampi написа: Икономическата и социална неграмотност на българският народ е отчайваща... 8-)

Искаш да кажеш, че всеки българин трябва да разбира от акции,облигации, трендове, маржове, фючърсни сделки, банкови и застрахователни деривати?
moderatè souse

Потребителски аватар
Тостао
Контакти:

Мнениеот Тостао » 24 сеп 2013 15:17

Red_Neck написа:Законът за търсенето и предлагането работи само .... ако пазарът е свободен.
Ако пазарът е регулиран - не!
Всеки си мисли, че в Европа хранат е евтина заради дотациите. От къде обаче идват дотациите - от данъци. Кой плаща данъци - който работи :)
Т.е. пак си плащаме само че индиректно, но плащайки си поддържаме неконкурентни структури, т.е. плащаме повече от колкото бихме при свободен пазар :)
Подобна е и заблудата за безплатно здравеопазавне, образование и т.н.
Безплатен обяд няма - само дето не знаеш дали не си го платил със закуската :)

Още сърбаме попарата на нерегулирания пазар, от нерегулиран пазар в САЩ 0т 7млн. безработните сега са около 13-15млн.
moderatè souse

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 24 сеп 2013 15:18

Тостао написа:
pampi написа: Икономическата и социална неграмотност на българският народ е отчайваща... 8-)

Искаш да кажеш, че всеки българин трябва да разбира от акции,облигации, трендове, маржове, фючърсни сделки, банкови и застрахователни деривати?

Минимум това което си изредил. И също така и брейди облигации.
:lol: :lol: :lol:
Последна промяна от galin56 на 24 сеп 2013 15:20, променено общо 1 път.

Върни се в “Свободна зона”