dreben23 написа:[offtopic]А как произнасят думата "fat" например американците и как англичаните? Транскрипцията е начинът по който се изговаря дадена дума, а не начинът по който се пише.Правете разлика.. Англичаните ще кажат [faet], но американците ще кажат [fat].
![]()
Същата работа и с Пра(е)гер - знам, че на немски се пише каквото се чува, ама накарайте един англичанин да произнесе името му да видиш, че ще го произнесе с 'aе' (а ние с 'е'). В много страни извън немскоговорящите ще е 'ае', можем да се обзаложим.![]()
Тъй че за мен лично това не е никаква грешка, за да заслужава осмиване. Осмиване заслужават статиите им против ЦСКА и неистовата им радост при гол във вратата на ЦСКА!Цитирам по памет: ГООООООООООООООООООЛ!
и съответно: Гол! (когато вкараме ние
) Това ще го осмивам винаги, понеже се нарича неуважение.
![]()
В транскрипцията се пише с [ае] - между 'а' и 'е се прозинася. Понеже на българина му е трудно да съчетае двете гласни, си го пишем и изговаряме с широкото 'е' . Не виждам защо да му се смеем на името на човека, хубаво си му е и да е жив и здрав да го записват по светлинните табла![/offtopic]
[offtopic]Футболистът е австриец и името му е немско, означаващо пражанин, в свободен превод. Мен не ме интересува как произнасят англичани или англоговорящите по принцип. Е след А в компютърния правопис на немския заменя умлаута, а А с умлаут се чете за Е.Все пак сме българи и някои чужди звуци не ни се отдават така добре[/offtopic]
Дано и като футболист да дава поводи за коментари, по-скоро добри, така, както му изкоментирахме и името