Черно море - "Не се гаси,туй що не гасне''

Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
boys85
Контакти:

Re: Знаете ли , че -3 част

Мнениеот boys85 » 05 авг 2013 11:27

HEATSEEKER написа:''''Великите ''''' ни футболни историчари от последните години, никъде не го споменават този факт, че имаме и шампион на Франция

Играл е също в Сет, Кале и Ница

Изображение

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 05 авг 2013 11:29

HEATSEEKER написа:Здравейте уважаеми съфорумници, отдавна не съм писал за някои любопитни неща свързани с и около футбола.Ето ви третата порция.
Знаете ли, че...
На световното първенство през 1974 година, титулярния състав в един от мачовете на националния ни отбор е определен от ...Борис Велчев
......

Гледал мачовете на нашите национали в Германия през 1974 г. В интерес на истината, в двата равни мача (с Швеция 0:0 и Уругвай 1:1) момчетата не играха никак лошо, а в последния - 1:4 срещу великия тим на Холандия, начело с Кройф, просто бяха обречени. Любопитно ми е, в кой мач Б. Велчев е определил състава!?... :roll:
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

HEATSEEKER
Контакти:

Мнениеот HEATSEEKER » 05 авг 2013 11:31

Captain Stottlemeyer написа:
HEATSEEKER написа:Здравейте уважаеми съфорумници, отдавна не съм писал за някои любопитни неща свързани с и около футбола.Ето ви третата порция.
Знаете ли, че...
На световното първенство през 1974 година, титулярния състав в един от мачовете на националния ни отбор е определен от ...Борис Велчев
......

Гледал мачовете на нашите национали в Германия през 1974 г. В интерес на истината, в двата равни мача (с Швеция 0:0 и Уругвай 1:1) момчетата не играха никак лошо, а в последния - 1:4 срещу великия тим на Холандия, начело с Кройф, просто бяха обречени. Любопитно ми е, в кой мач Б. Велчев е определил състава!?... :roll:

Срещу Холандия
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 05 авг 2013 11:44

HEATSEEKER написа:
Знаете ли, че...
......

Срещу Холандия

Благодаря, беше ми интересно... :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 05 авг 2013 11:55

HEATSEEKER написа:
bobby123 написа:Само не разбрах откъде знаеш кой точно е редил съставите през 1974г. ? Тоя Борис знаеш ли на кого е баща? ;)

Същия Борис Велчев, който по време на соца, е бил втория човек в държавата....

....В края на 70-те изпадна в немилост и го изхвърлиха от Политбюро и ЦК на БКП. Поне за мен, ако може да се говори за втори човек в държавата след Тато, това беше Милко Балев... 8-) А "тоя Борис" не е баща, а дядо на "другия Борис", който беше главен прокурор до неотдавна... ;)

HEATSEEKER
Контакти:

Мнениеот HEATSEEKER » 05 авг 2013 12:05

HEATSEEKER написа:
bobby123 написа:Само не разбрах откъде знаеш кой точно е редил съставите през 1974г. ? Тоя Борис знаеш ли на кого е баща? ;)

....В края на 70-те изпадна в немилост и го изхвърлиха от Политбюро и ЦК на БКП. Поне за мен, ако може да се говори за втори човек в държавата след Тато, това беше Милко Балев... 8-) А "тоя Борис" не е баща, а дядо на "другия Борис", който беше главен прокурор до неотдавна... ;)

Имало е време някъде към през 60-те години, когато е бил наистина втория в държавата, после вече Милко се изкача на тази позиция
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 05 авг 2013 13:22

HEATSEEKER написа:
HEATSEEKER написа:

Имало е време някъде към през 60-те години, когато е бил наистина втория в държавата, после вече Милко се изкача на тази позиция

Да, честно казано на мен 60-те вече са ми малко мътни: тогава тръгнах на училище, отидох на първия мач на "Левски"... :) По-късно си спомням - сред хората се говореше, че песента на Емил Димитров "Ако си дал..." била посветена на Борис Велчев. Разбира се, това бяха хорски приказки, а дали е било така!?... 8-)

Потребителски аватар
bobby123
Контакти:

Мнениеот bobby123 » 05 авг 2013 15:25

HEATSEEKER написа:
HEATSEEKER написа:

Да, честно казано на мен 60-те вече са ми малко мътни: тогава тръгнах на училище, отидох на първия мач на "Левски"... :) По-късно си спомням - сред хората се говореше, че песента на Емил Димитров "Ако си дал..." била посветена на Борис Велчев. Разбира се, това бяха хорски приказки, а дали е било така!?... 8-)

Кой на кого е дал? :mrgreen: Капитана технично прибутва откровено червения Милко Балев пред изявения фен на Левски Велчев ( вярно му е дядо ), за да кореспондира с историята за "вечно гнетения от всички власти и изстрадал отбор на Левски".

HEATSEEKER
Контакти:

Първата купа в историята....

Мнениеот HEATSEEKER » 13 авг 2013 09:12

Нарочно не пуснах темата на самия ден (5 август), с мисълта,че може би някои от клуба, или ''ерудираните'' местни журналисти ще отдадат заслуженото на този исторически факт.Но по-вероятно всъщност верните на Морето ''пера'' просто не са осведомени за този велик момент.Простено да им е, те всъщност май не са повечето от Варна....
Може би ако бяхме , малко по-различен клуб а и ако самите ние бяхме по-различни нямаше нихилизма да е част от битието ни.
Преди точно 90 години и 8 дни, на около километър от морето, едни футболисти сякаш били орисани да пишат история(както сега е популярно да се казва),само че тяхната история не била точно като на днешните славни футбалери получаващи една торба пари.Тяхната била по-различна, и по-други поводи те вече си били запазили място в спортната ни история. Тогава на 5 август 1923 г, за пореден път съдбата им дарила възможност да влязат през парадната врата на българския футбол.Футболната ни история и градът край морето сякаш изживявали една споделена любов...
В последния юлски ден на далечната вече 1921 година в Плевен се основава Северно-българската спортна лига (СБСЛ).Учредяването на този спортен орган , който има за цел да развива футболът на север от Балкана ,стои в основата на създаването на БНСФ и до първото футболно съревнование между отбори от различни градове.
Две години по-късно 2-5 август 1923 година, край морският бряг във Варна се провежда редовен конгрес на Лигата.В допълнение е насрочен и футболен турнир между първенците на четирите спортни области на които е разделена СБСЛ.
Отборите на ''Тича''-Варна , ''Преслав'' от Шумен,''Слава'' от старо-престолния град и ''Скобелев'' от Плевен им се е паднало честта да спорят за Чашата на трофея на СБСЛ.
Битките за този трофей , всъщност е надпревара за първата купа в историята на българският футбол.От тук започват началото си различните вътрешно национални купи
В полу-финалните двойки ''Преслав'' побеждава ''Слава''с 5-0, а ''Тича'' разгромява ''Скобелев'' с 9-0 и пътят към финала е открит
На 5 август 1923 на легендарното варненско игрище Колодрума (там където днес е построен ДКС), излизат отборите на ''Тича'' и ''Преслав''.Варненци не срещат никакви проблеми и побеждават с 5-1 , по този начин завоюват не само трофея , но и завинаги записват имената си в родния ни футболен летопис
Между тези имена на победителите се открояват тези на Боян Бянов -първият капитан на държавния ни тим
Никола Люцканов -първият футболист с 2 гола в един мач пак за националния отбор,Борис Тончев наричан тогава най-известният нападател, варненският пловдивчанин Кирил Денев.Водач на отбора е колоритния Господин Ангелов-Ангелсон
От тези дни ни делят много лета.Десетки клубове ще се окичат с царски, червени , национални и прочее купи , стотици футболисти победоносно ще вдигнат тези отличия над главите си.Но не трябва да се забравя за онези първи ''ритни-топковци'', носещи една вече рядко срещана любов към играта, на които футболната съдба е предоставила този исторически жребий преди точно 90 години.
Велик момент бил това..едва ли и те самите са осъзнавали какво са направили.Щеше да е добре, някак си и тази дата да не подмине ей-така.
Ей Богу както възкликва един бивш партиен другар, та това е първата купа в историята на българския футбол.
Винаги съм смятал, че ако има нещо което ни отличава от другите клубове, това е историята.Ние нямаме нужда от скалъпени басни, при нас има факти.
И днес се намират люде , които с пяна на уста зачеркват всичкото ни минало, водени от собствената си злоба и завист.
А ние, ние самите не почитаме нищо.Един клуб не е само и единствено представителния отбор.
Ако някога искаме отново да изживеем славни времена, то именно историята ни е най-прекият път към това....
Последна промяна от HEATSEEKER на 14 авг 2013 22:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
JohnnieWalker
Контакти:

Re: Първата купа в историята....

Мнениеот JohnnieWalker » 13 авг 2013 10:15

Пич, никой не се интересува от такива неща...
Пиши нещо за комисионни
Купени мачове
Цици
Чалга

ПП. Евала за статията - прочетох я с интерес и научих доста неща ;)

Върни се в “Черно море”