За Роджър Уотърс и СТЕНАТА в главите на чугуните
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
- Контакти:
Re: За Роджър Уотърс и СТЕНАТА в главите на чугуните
Ани Арнолд в 11 без 20 след новините имаше повече поп-хитове (ала Топ Туенти), докато Раду Теодор в неделя следобед беше култов за почитателите на по-твърдия жанр... Там действително можеха да се чуят неща, които ги нямаше по радиата на български. Да не се мъча да си спомням, че ме хваща срам за преди колко години говоря... 

Хората даже забравиха, че Свободна Европа и българската секция на ББС бяха забранени.... Но - нормално.
Какво ни отличава от германците? Много неща, но най-вече това: там никой през 1966 не би си позволил да възхвалява нацизма, а само би се крил в дупчицата си от срам. А тук 2013 ни обясняват колко хубаво е било в соца и как се слушало Флойд и Свободна Европа ей така, за кеф. И човек вече се чуди - той ли е живял на друга планета или сънародниците му са напълно промити... Затова тук ще си спорим, а Германия ще си е Германия. Прост народ - слаба държава.
Какво ни отличава от германците? Много неща, но най-вече това: там никой през 1966 не би си позволил да възхвалява нацизма, а само би се крил в дупчицата си от срам. А тук 2013 ни обясняват колко хубаво е било в соца и как се слушало Флойд и Свободна Европа ей така, за кеф. И човек вече се чуди - той ли е живял на друга планета или сънародниците му са напълно промити... Затова тук ще си спорим, а Германия ще си е Германия. Прост народ - слаба държава.
V_Vaart написа:Уви, в България все още преобладава мисленето, че да имаш леви виждания (например относно образователната система) означава да харесваш БСП респективно БКП!
Един въпрос какво значи леви и какво значи десни виждания относно образователната система? Защото аз свързвам лявото управление у нас преди 89 със строга дисциплина и много високи резултати и обратното: дясното след 89 с пълна анархия, свободия и плачевни резултати. Доколкото разбирам от публикувания материал в Англия нещата са стояли по коренно различен начин. Аз ли някъде бъркам или просто изобщо не трябва да се задълбава в тая символика със стените, ащото ще стигнем до 100 различни тълкувания?
Последна промяна от doktora25 на 08 авг 2013 23:44, променено общо 1 път.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!
crap на 08 Авг 2013 20:11
Пичове, и аз се кефя на Пинк Флойд, но чак пък толкова... Хайде успокойте се малко! Концертчето може да се проведе на доста други места из страната - не е особен проблем това, докато мачът, явно, може да се проведе само на националният стадион. За това успокойте малко страстите и бъдете толерантни, за да се отнасят толерантно и към вас. Весело изкарване на всички, които ще посетят концерта - аз избирам стадиона.
И аз избирам стадиона...но за концерта

Emzeperiks на 08 Авг 2013 21:16
Имаше си напълно "легални" звукозаписни студиа с професионални декове и перфектно качество за времето си (от края на 70-те говоря насам), където срещу, ако не се лъжа, 4 лв за 60-мин. касета или 6 лв за 90-минутна, човек можеше да си запише каквото си иска и то съвсем прясно излязло. Говоря конкретно за Пловдив, студиото на Отец Паисий, имаше и едно после по-голямо преди тунела от страната на Марица. В смисъл, никой не ги е крил, за да са полулегални. Отиваш, оставяш си касетата и на другия ден или след няколко часа си взимаш най-новия албум било на Флойд, било на Рейнбоу или т.н. Дори отвън се виждаха рафтовете с касетите и дековете и нямаше ни грам прикриване на дейността, не знам по каква линия го правеха, но доста пари вярвам са направили. По това време 5 кинта, да не говорим за 10-12, колкото струваше една качествена касета, си бяха доста пари...
А за радиата през онези времена, най-вече трябва да благодарим на Тома Спространов с Музикална стълбица, Пулсиращи ноти, както и Любопитно петолиние... Макар аз да си спомням с най-добри чувства предимно неделното следобедно издание на румънската секция на Свободна Европа "Метроном" с Раду Теодор — жестоки цели албуми сериозна хард рок музика, както разбира се и българските предавания от БиБиСи и Свободна Европа. Честно казано, при днешните интернет радиа от цял свят с перфектно качество ми липсва специфичния заглъхващ и усилващ се звук на късите вълни...
Emzeperiks,Emzeperiks братче мило обади се

Ех , тези англичани - дадоха на човечеството футбола и поп-музиката и сега ги сборихме 

- Лимонадения Джо
- Контакти:
doktora25 написа:V_Vaart написа:Уви, в България все още преобладава мисленето, че да имаш леви виждания (например относно образователната система) означава да харесваш БСП респективно БКП!
Един въпрос какво значи леви и какво значи десни виждания относно образователната система? Защото аз свързвам лявото управление у нас преди 89 със строга дисциплина и много високи резултати и обратното: дясното след 89 с пълна анархия, свободия и плачевни резултати. Доколкото разбирам от публикувания материал в Англия нещата са стояли по коренно различен начин. Аз ли някъде бъркам или просто изобщо не трябва да се задълбава в тая символика със стените, ащото ще стигнем до 100 различни тълкувания?
Много спорни са високите резултати на социалистическата образователна система. Ромите и тогава не ходеха на училище. Пращаха ни по бригади без да плащат. Училищата бяха с мизерна материална база. Не виждам кой знае какви таланти да е изучила нашата образователна система. Аз съм учил в 18 ЕСПУ, в което казваха, че е учил и др. Живков, разбира се без да е ходил в час. През 1987г започнах следването си във ВМЕИ"В.И.Ленин" и за две години до идването на демокрацията, бъдещият инженер съм държал изпити по 4(четри)идеологически предмета-история на БКП, Марксиско-Ленинска философия в два отделни семестъра и военно обучение.
-
- Контакти:
phd написа:... А тук 2013 ни обясняват колко хубаво е било в соца и как се слушало Флойд и Свободна Европа ей така, за кеф. ...
Сега остава и да цитираш кой точно е обяснявал колко хубаво е било в соца и как се е слушало Флойд и Свободна Европа за кеф. Питам, защото май аз споменах Свободна Европа в темата, но както и предизвикалият ме да се обадя, в това мнение пак се говори наизуст. 'Щото макар и да не съм го казал, аз твърдя, че съм слушал споменатите предавания и радиа за кеф и не смятам това за особено геройство или подвиг. Нито смятам, че по някъкв начин съм бил ограничаван да го правя, ако съм имал желание за това. Както са го правели и мои приятели и познати. Не твърдя, че съм парадирал с това по онези времена, както е модерно да се прави сега, но да се говори, че едва ли не всичко това е било невъзможно и недостъпно, е просто абсурдно. Друг въпрос е кой къде и в каква среда е живял по онова време и какво е било съзнанието и интересите му.
P.S. Като говорим за БиБиСи и Стената, не мога да не си спомня и спомената от пусналият темата "1984" (Биг Брадър както той я нарича) на Джордж Оруел, която вървеше вечерно време там под формата на радиопиеса. Едва години по-късно, в края на 89-а, имах възможността да си закупя книжното издание на български език.
Надявам се "phd" да не е имал предвид мен под "възхваляващите соца", защото е смешно и жалко при това, което казвам, да бъде възприемано по този начин, нещо подобно на описаното вече възприемане на "Стената"...
За жалост някой медии и журналисти се превърнаха в лакеи на бившите управлявщи. Да днес вместо да се мисли за това къде да играе Лудогорец се изказаха доста глупости. А същите тези журналисти и медии вместо да говорят за антикомунизъм дано се усетят какво кауза защитават
- Лимонадения Джо
- Контакти:
rebel написа:За жалост някой медии и журналисти се превърнаха в лакеи на бившите управлявщи. Да днес вместо да се мисли за това къде да играе Лудогорец се изказаха доста глупости. А същите тези журналисти и медии вместо да говорят за антикомунизъм дано се усетят какво кауза защитават
В София едва ли някой се интересува от Лудогорец. Нека да играят там където са им феновете. Спомням си ужасната гледка на Черно море-Шутгарт преди години с празните трибуни. Просто Лудогорец и най-вече безпардонно нахалния му собственик трябва да отсъпят.