Кашчей написа:На пресконференцията преди мача срещу Берое, наставникът на „червените“ разкри:„До момента селекцията в ЦСКА струва „зеро“ (zero - нула) лева. Ние до този момент нямаме разходи, при нас нещата са кристално ясни и чисти. Комисионни на мениджърите не се дават, и това е едно от условията за преминаване в ЦСКА.“
Много ми се иска да видя кой ще е този мениджър на футболист, който ще се съгласи да получи нищо, в замяна на предложен от него играч (нека да е представляван). Сигурно в цял свят мениджърите на отделните футболисти си мечтаят техните хора да бъдат поканени от ЦСКА София, да си платят престоя и накрая да получат по един среден пръст във финансово отношение.
Все си мисля, че поне 90% от играчите са предлагани именно от мениджърите, а не са търсени целенасочено от клубовете. При това положение, ако клубът одобри някое предложение, вероятно отговорът е - "Да дойде на проби, но не за наша сметка". Никой не идва насила, а по желание. Това се отнася само за играчите, които минават проби. На практика над 99% от играчите, които самите клубове канят е с цел подписване на договор, а не проба и в такъв случай е нормално клубът да плати поне самолетния билет.
Комисионните не знам на какъв принцип се определят какви са и от какво зависи плащането им, но също предполагам, че могат да зависят от сума ти неща. Например - ако играча е свободен агент и подпише, при последващ трансфер на мениджъра се полага процент от трансферната сума. Или пък ако по принцип му се полагат 10%, при трансфер ще му се полагат 15%. Абсолютно съм убеден, че има поне още 10 начина за уреждане на въпроса с комисионните. Изобщо не се сещам защо е нужно пак да изпадаме в такива подробности, ама карай, знам че си падаш по тези неща...