Тъмната пигментация и футболните страсти

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Бисер Шматков
Контакти:

Тъмната пигментация и футболните страсти

Мнениеот Бисер Шматков » 05 юли 2013 17:05

От доста време следя различните спортни форуми и ми прави впечатление, че ако има едно нещо, което да обединява родните фенове, то е подозрителността към отборите съставени от футболисти с относително по-тъмна пигментация. Например ако играят Уругвай и Гана, повечето запалянковци е вероятно да са на страната на урусите, а ако Германия се изправи срещу Португалия, мнозинството фенове биха подкрепили немците.
В това няма нищо осъдително и е нормално почти всеки да е с определени пристрастия, но ми е любопитно по каква причина в спортните среди (а бих казал и в реалния живот) мургавостта не е на почит. Да кажеш за някого, че е мургав, почти никога не е комплимент.
Например когато се отправят критики към футболисти като Гунди и Илия Илиев, често се набляга на факта, че и двамата имат относително мургава за българските стандарти пигментация. Тъмната кожа е утежняващо вината обстоятелство. Дори съм забелязaл, че тимове като Италия и Испания понякога ги обиждат на цигани.

Имате ли подобни наблюдения?
По каква причина според вас на тъмната пигментация обикновено не се гледа с добро око?

- може би заради османското робство (има наплашеност, понеже повечето турци не са със светла кожа, а някои имат и неевропеидни черти);
- естетика: свикнали сме със светлата пигментация и тя ни се струва по-красива;
- в днешно време икономически развитите страни (с някои изключения) са съставени основно от хора със светъл цвят на кожата;
- тъга заради натурализирането: страни като Казахстан и Азербайджан (където не са типични европеиди) са в състояние да примамват нашите спортисти.

Коя от въпросните теории ви изглежда най-правдоподобна?
България през розови очила!

http://www.youtube.com/watch?v=AuA3T9Mh2OE

Потребителски аватар
Lyubaka01
Контакти:

Re: Тъмната пигментация и футболните страсти

Мнениеот Lyubaka01 » 05 юли 2013 17:19

Бисер Шматков написа:От доста време следя различните спортни форуми и ми прави впечатление, че ако има едно нещо, което да обединява родните фенове, то е подозрителността към отборите съставени от футболисти с относително по-тъмна пигментация. Например ако играят Уругвай и Гана, повечето запалянковци е вероятно да са на страната на урусите, а ако Германия се изправи срещу Португалия, мнозинството фенове биха подкрепили немците.
В това няма нищо осъдително и е нормално почти всеки да е с определени пристрастия, но ми е любопитно по каква причина в спортните среди (а бих казал и в реалния живот) мургавостта не е на почит. Да кажеш за някого, че е мургав, почти никога не е комплимент.
Например когато се отправят критики към футболисти като Гунди и Илия Илиев, често се набляга на факта, че и двамата имат относително мургава за българските стандарти пигментация. Тъмната кожа е утежняващо вината обстоятелство. Дори съм забелязaл, че тимове като Италия и Испания понякога ги обиждат на цигани.

Имате ли подобни наблюдения?
По каква причина според вас на тъмната пигментация обикновено не се гледа с добро око?

- може би заради османското робство (има наплашеност, понеже повечето турци не са със светла кожа, а някои имат и неевропеидни черти);
- естетика: свикнали сме със светлата пигментация и тя ни се струва по-красива;
- в днешно време икономически развитите страни (с някои изключения) са съставени основно от хора със светъл цвят на кожата;
- тъга заради натурализирането: страни като Казахстан и Азербайджан (където не са типични европеиди) са в състояние да примамват нашите спортисти.

Коя от въпросните теории ви изглежда най-правдоподобна?

Доста хора харесват и подкрепят Бразилия, а техните играчи не са от най-светлите...

venger
Контакти:

Мнениеот venger » 05 юли 2013 17:21

Малеее, каква теория извади, човек. Никога не съм подкрепял отбор по отношение на този признак. Никога не съм се замислял. Отсега нататък ще се сещам за това мнение, когато гледам някой чуждестранен мач. ;)
"Бела жига, това сега си ти!
И цела книга много ще те измори!"

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 05 юли 2013 17:28

Ми...що?
Щото црънго си е црънго ( маго,печка,бикет,мумун и т.н. )
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

onceMORT
Контакти:

Мнениеот onceMORT » 05 юли 2013 17:38

Имаш и пропуски в теорията.
Обидите срещу италианци и испанци на цигани са основателни, ако си бил в южните части на тези страни ще знаеш защо. Обикновенно съм за отборите от Европа, срещу тези от други континенти, Аржентина е изключение. Но всеки има симпатични и антипатични отбори. Например англичаните, испанците и шведите са ми крайно антипатични като национални отбори и който и да играе срещу тях съм за него, проблем става когато са един срещу друг. :mrgreen:
Последна промяна от onceMORT на 05 юли 2013 17:50, променено общо 1 път.
shotgun blues написа:То беше ясно ,че ГЕРБ ще спечели......аз за тва и не гласувах ,вместо да си изкарам един страхотен спортен ден с Формула,мачове,финала на Тренто,финал Евролига,ще се занимавам с тези,все тая

"Човешки" материал!?

Потребителски аватар
Jürgen
Контакти:

Мнениеот Jürgen » 05 юли 2013 17:48

Мисля,че е заради това,че айде не всички,щото сигурно ще излъжа,ама хората по-принцип имат повече пристрастия към други,които имат техни черти..т.е. виждат в другия нещо от себе си и затова му симпатизират повече. Не знам дали съм прав,но така си мисля ;) .

Потребителски аватар
Без име
Контакти:

Мнениеот Без име » 05 юли 2013 17:55

Щото на черните им липсва основното качество за човек, а то е да си бял. ;)
[center]1914[/center]

Потребителски аватар
neimar
Контакти:

Мнениеот neimar » 05 юли 2013 17:58

Заради циганите :lol: :lol:
Изображение

Димитър Пенев - "Да не родим преди да сме бременни."

Потребителски аватар
Foreigner
Контакти:

Мнениеот Foreigner » 05 юли 2013 18:27

Бисер Шматков написа:Например когато се отправят критики към футболисти като Гунди и Илия Илиев, често се набляга на факта, че и двамата имат относително мургава за българските стандарти пигментация. Тъмната кожа е утежняващо вината обстоятелство. Дори съм забелязaл, че тимове като Италия и Испания понякога ги обиждат на цигани.

Шматков, ти Гунди виждал ли си го??? Защо не даде за пример футболиста, чиято пигментация допринася за прякора му Кюрда? Нещо на расист се опитваш да се правиш.
...

Потребителски аватар
viali69

Мнениеот viali69 » 05 юли 2013 18:50

Авторе, ако случайно не си забелязал ние българите принадлежим на европеидната раса. Сиреч бели сме ! Какво ненормално виждаш в една държава с преобладаващо бяло население да подкрепят повече отбори и държави с повече бели футболисти ?
Да не мислиш, че в черна Уганда подкрепят бяла Норвегия, когато играят срещу чернокожа Нигерия ? :?
Няма нищо по-нормално от това да подкрепяш себеподобните и да си резервиран към различните. Това е природно заложено у всяко живо същество.
При хората през последните 20 години бяха положени огромни усилия за промиване на мозъците в тази насока. Обвиненията в дискриминация и расизъм се сипят към всеки, който просто предпочита себеподобните пред другите.
[center]Изображение[/center][center]Изображение...Изображение...Изображение[/center]

Върни се в “Футбол - Свят”