Протестът на една туркиня

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
BLUE CHAMPIONS

Re: Протестът на една туркиня

Мнениеот BLUE CHAMPIONS » 22 юни 2013 14:54

Groucho написа:
Аз разбирам добрата умисъл в тези думи...

Авторката няма нужда да протестира срещу Георги Господинов заради два-три неясни реда, защото позицията на писателя е близка до нейната ;)

Оплела е езика определено.
...а също така ми става ясно, че не съм български гражданин, защото турците са в Турция, не и сред нас.

....
...Защото, макар и етнически турчин, аз съм български гражданин!

Пише на български, но трудно се разбира :) Ако автора на темата даде линк от първоизточника, ще стане ясна идеята към текста. Само личен блог може да убеди, че гуспойцата е писала тези редове. Нищо друго ;)
[offtopic][wrapimg=]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/q71/s480x480/576815_272513049560227_557336297_n.jpg[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 22 юни 2013 14:55

ПФК Лудогорец написа:Това че сме от ДПС не ни прави турски граждани. Моля всеки да прочете статията на Емине и да се замисли !

Не ме карай до ти чета турските глупости бе !!!

motg
Контакти:

Мнениеот motg » 22 юни 2013 14:56

Все още сте далеч от истината, но поне се опитвате.
Продължавайте.

Потребителски аватар
ozzy
Контакти:

Мнениеот ozzy » 22 юни 2013 14:58

Първо ще започна с това, че не съм расист!
Цялата тази "мозъчна пръдня" е много идеалистично красива, но въпреки всичко си е само и единствено пръдня! Искам веднъж за винаги някой да ми обясни защо е обидно да наречеш някого чийто майчин език е турски - турчин, защо е обидно този който говори цигански да е циганин? Следвайки този ред на мисли, явно трябва да се обиждам всеки път щом ме нарекат българин. Нека някой "турчин" ми обясни защо се обижда когато го наричат така. За себе си имам едно обяснение - всички членове на дадена група /религиозна, сексуална, национална и т.н./ които смятат себеподобните си за по-нисши от останалият свят /т.нар. "мнозинство"/ се обиждат заради собствените си предразсъдъци към собствената си среда, т.е. САМИ СЕ ОБИЖДАТ!
Във връзка с горното искам да ви задам един въпрос. Имате ли представа, през последните 5 години, колко българо-мохамедани се отказаха от турските си имена и приеха български имена? А имате ли представа колко българо-мохамедани, изселили се в Турция в края на 80-те и притежаващи само турско гражданство, се връщат всяка година за да си върнат българското гражданство с български имена? Аз имам бегла представа, защото имам представа само за община Варна, но цифрите се потресаващи. Така че, моля ви, щом сте български граждани, щом се смятате за българи и искате всички да ви възприемат така, дръжте се, живейте и говорете като българи - това е единствения начин да накарате околните да ви наричат БЪЛГАРИ, а не нещо друго, което да ви обижда!

П.П. Имам само още едно питане. Знаете ли какво име трябва да имате за да получите турско гражданство ;) ?

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 22 юни 2013 15:03

Премахването на двойното гражданство ще реши една голяма част от проблема кой е българин,турчин или марсианец.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
hienizator
Контакти:

Мнениеот hienizator » 22 юни 2013 15:04

Нямам никакви предразсъдъци относно религия и националност ... общувал съм с хора от всички краища на света и всички религии,но няма да влезна във филма на това момиче по една единствена причина ... с какви очи ще отиде да протестира срещу една кандидатура издигната от партията,на която тя самата е член ... аз ако бях първо напускам младежкото движение на тази псевдо партия и едва тогава бих отишъл на протест с чиста съвест! Точно тази партия е изтъкана от интереси облаги на всяко едно ниво и с нищичко не е допринесла за по-добър живот на тази част от българите и сега на този етап от живота си и на тези си години това е нейната гледна точка,но след години г-це Гюлестан вие ще сте поредната меркантилна кучка,член на тази долна организация пълна с кукловоди защитаващи нечии права и свободи,но не и на тази част от българите!

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 22 юни 2013 15:07

ПФК Лудогорец написа:Изображение

Емине ГЮЛЕСТАН

Ти познаваш ли онова чувство, когато искаш да се изкрещиш, но имаш буца на гърлото? Когато искаш да ревеш с глас, за да те чуе някой? Сигурно! А попадал ли си в обстановка, в която искаш да кажеш какво мислиш и да накараш хората да се вслушат в теб, но мълчиш защото знаеш, че твоят глас е глас в пустиня? Сигурно!

Седнах да пиша с въпросната буца в гърлото. Да изрева всичко, което искам да кажа. Борбата в мен трая няколко дни, не исках емоциите да замъглят съзнанието, но не мога да обещая, че съм била напълно обективна! Въпреки всичко, нея ще я има.

Ще разкажа историята си с две пояснения. Първо – пиша, за да благодаря на моите приятели, които никога и по никакъв повод не са имали различно отношение към мен, поради факта, че гордо нося турско име.

Пиша също, за да благодаря на всички мои учители, които винаги са ме поощрявали и са ми казвали: “Лозето не ще молитва, иска мотика!” Това ме изгради като човек. Второ – аз съм член на Младежкото Движение за Права и Свободи, уточнявам, за да спестя ровенете в Google.

Това е моят протест! Протестирам срещу статията на съвременния интелектуалец, чиито книги чета с голямо удоволствие – Георги Господинов. В статията му, публикувана в “Дневник” от 18 юни, пише следното, цитирам: “Да не залитне протестът, провокативно побутнат към националистически лозунги от типа “Турци сте”.

Това е под нивото на този протест. Освен това след “Таксим”, а и отпреди това, подобна реплика не може да е обида.” Аз разбирам добрата умисъл в тези думи, но разбирам и друго, че преди “Таксим” е можело да се вика така, защото е обидно, а също така ми става ясно, че не съм български гражданин, защото турците са в Турция, не и сред нас.

Протестирам, защото в петък, 14 юни, бях готова да изляза на улицата, водена от убеждението, че кандидатурата на г-н Пеевски е неприемлива и безочлива. Бях готова, защото се почувствах излъгана. Знаех, че недоволството е оправдано.

Исках да викам за нова България. За България, където искам да има справедливост. За България, където законът е на страната на невинните и чистите, а не на страната на силните от деня. Но отворих фейсбук и видях какво пишат някои. Отворих новинитe и чух скандирания “турци сте”, “не искам да ни управляват турците,” и т.н. И си зададох въпроса защо да отивам там? ТЕ не ме искат!

Протестът е от интелигентни, млади, образовани хора. И аз съм млад, образован, интелигентен човек. И моят хляб е плод на години упорита и усърдна работа, не само моята, а и тази на родителите и учителите ми. И аз се върнах от чужбина, за да градя тази държава.

Защото, макар и етнически турчин, аз съм български гражданин! Сред протестиращите има и много мои приятели. Говоря си с тях, те не скандират тези лозунги. Те казват на хората около тях да не го правят по този начин, но моите приятели са малцинство, както и аз. После видях какво стана и в Благоевград. Не искат Муса Палев за областен управител, защото “тука няма турци.”

Никой не заклейми подобно поведение – или аз не прочетох и чух. Вчера имаше протести и в Пазарджик, попитаха човека защо, а той каза “не е турско тук, нашо е, като е турско тогава да имат валия.”

Уважаеми сънародници, протестирайте срещу партията ДПС! Издигайте лозунги срещу нея. Но не намесвайте баба ми Емине, нито дядо ми Бекир, нито 9 процента от това население, което работи кротко, плаща данъци на тази държава и изучава децата си тук.

Обикновеният човек от тези 9% отива да работи като строител в Германия, Белгия, Израел, за да си ремонтира къщата и за да може да осигури “нормален” живот на семейството си. Проблемите, които той има, са проблемите, които имаме всички.

Проблемите не можеш да ги разделиш на етнически турски и етнически български. Всеки един от нас иска и милее да живее в “нормална” държава. Но, скандирайки гореспоменатите лозунги, блокирате моята борба. Изключвате мен, гражданин на тази страна, който също като вас стои прав на сирените за Ботев.

Не е трудно да бъдеш открит, не е трудно да хванеш “Емине” за ръката пред Народното събрание. И има причина – ”Съединението прави силата!” Не е трудно. Защото Левски е казал ”Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, и турци, арменци и гърци ще живеят равни пред законите”. Ако в онези смутни времена, един Българин осъзна коя е общата борба, защо да не вярвам, че 7 милиона могат и сега да го направят?

Мили съграждани, протестирате срещу медийния монопол, тогава не купувайте тези вестници, не гледайте техните телевизии, отидете пред банката и скандирайте. Нека всеки един съвестен гражданин си изтегли парите оттам, нека всеки един съвестен журналист напусне онези медии.

Протестирате срещу Сидеров чак сега? А защо, когато той крещеше от най-високата трибуна “турски изроди,” никой не излезе. Мълчанието съгласие ли е? А да, искаме промени в Изборния кодекс, и днес чух пак от интелигентни политолози, че с промяната ДПС едва ще влезе. Това ли е каузата? ДПС е българска партия като всички останали, а не турска! Тя трябва да носи кръста от политическите си грешки, по същия начин, както другите български партии.
Мили съграждани, ние сме обречени да живеем заедно. Правителства падат и други идват, но бай Хасан и бай Иван продължават да живеят заедно. Ако наистина тези протести са за по-добра България , в която ще живеем всички, не издигайте националистически лозунги срещу вашите съграждани. Отказвам да бъда нечия пета колона, отказвам да ми казват, че съм нискообразована тютюнджийка, а и дори да е така, аз съм гражданин на тази страна. Тук съм се родила и тук искам да ме погребат.

Но не приемам да бера цял живот срама на другите. Не приемам да съм сочена за виновника за всичките несгоди на тази страна. Аз не разбирам нито от сценарии, нито от задкулисни игри. Аз разбирам само едно – че с поведението си някои протестиращи ме карат да мисля, че не съм желаната част от това общество. Но, мили съграждани, аз не се срамувам и мен не могат “да ме страхуват” нито едните, нито другите. Прави бяхте преди, прави сте и сега, аз съм една “мръсна туркиня”!

Хубаво преписваш от УебКафе,ама да си беше казал...

А сега ще си позволя да копирам и отговора на Емине пак от страна на автор в същия сайт:
"...Мила Емине, аз съм българка християнка, родена и живяла до 19-годишна възраст в България. Ти си запозната с историята и литературата на България и съм сигурна, че от личен опит знаеш какво е отношението на българите към турците от ранна детска възраст.

Аз също не бях изключение. В последните 11 години аз живея в Канада. Омъжена съм за турчин от Измир, Турця и живеем щастливо вече шест години заедно с 3-годишната ни дъщеря като част от много различни малцинства в емигрантска Канада.

С цел да докажа колко свободомислеща и демократично настроена съм, ще споделя, че дъщеря ни не яде свинско и е водена както в църква, така и в джамия. У дома се говорят четири езика и се учат и турски и български традиции - ръка за ръка. Бих ли хванала твоята ръка на протеста или кудето и да е публично в България - непоколебимо ДА!

За мен ти си абсолютно равностойна българска гражданка, а съдейки по написаното от теб - и много интелигентно момиче, с което бихме могли да бъдем приятелки. Бих ли се съгласила, че ДПС има място в парламента - също толкова уверено - НЕ!

Когато обясних на мъжа си какво е ДПС и кого представя в парламента, той беше, меко казано, шокиран, а щом го запитах дали е възможно в турския парламент да има партия, представяща българското малцинство, той се смя с глас.

Реших да не задавам въпрос дали би могъл да се изучава български език в турските училища и може ли да има новини на български, защото въпросът ми би бил риторичен. Но моето отношение е по-различно от това на мъжа ми. Не съм против ДПС, защото представлява българските турци. Против ДПС съм, защото злепоставя българските турци и ги разделя, плаши и настройва срещу българското общество.

Самото съществуване на партията ДПС показва, че булгарските турци са по-различни и трябва да бъдат специално представени в парламента. Аз познавам много български турци от различни райони на България и досега нито един от тях не е успял да ми обясни как точно ДПС е подобрила начина им на живот или с какво е допринесла и заслужила вотът им на доверие.

На въпроса ми защо гласуват за ДПС, отговорът винаги, без изключение, е: "Защото съм турчин". По същия този начин, Емине, гласоподавателите на "Атака" - партия, от която съм отвратена, обясняват гласа си с "Защото съм българин".

Аз искам да видя образовани българи с турско и циганско потекло. Аз искам да ги видя успяващи професионалисти - лекари, архитекти , учители и т.н. Това, което ми е омръзнало да гледам, е как са изолирани по кърджалийските села да нижат тютюн, как метат улици или правят баници по софийските баничарници.

Това няма да се случи обаче, ако те сами се делят, гласувайки за партия, която ги държи бедни, изолирани и необразовани и се сеща за тях само пред избори. Аз мисля, че българите виждат ДПС като партия паразит, която се възползва от слепия вот на доверие от българските турци и вече години наред намира начин да се коалира и да граби с който е на власт.

Ефект върху българите - унищожителен, без значение на произхода им. Истината, Емине, е, че и двете страни са обременени от насажданата пропаганда, че са различни и трябва да бъдат разделени по всякакъв начин.

Аз също имам горчиви опити, за които мога да разкажа - и то не в Турция, а в България. Ще спомена само няколко случая от многото. Редя се на опашка на сергия на Димитровградския пазар, пред мен има жена, която си говори с продавачката на турски език. Опитвам се да оставя малко разстояние между себе си и тях, защото се усещам, че разбирам разговора (след 6-годишен съвместен живот с мъжа ми разбирам, но трудно говоря на турски).

В този момент разпознавам продавачката, тя е майка на мой бивш съученик, българска туркиня. Мисля, че и тя ме разпознава, защото ме поглежда усмихнато. Жената пред мен прави следния коментар на турски: "Остави я тази мръсна българка, да си чака". На продавачката й стана крайно неудобно и аз реших да се престоря заради нея, че не съм разбрала, но в този момент ми се искаше да крещя: "Покажи си паспорта!", в коя държава се намираш?!"

Пътувам в самолет от Германия към България с тогава 9-месечното си бебе. Самолетът е пълен с български турци. Момчетата пред мен говорят на немски по целия път, а аз на дъщеря си говоря на български. Изведнъж момчето пред мен си дърпа рязко седалката назад и излива горещо кафе върху мен и дъщеря ми.

Аз спонтанно изпротестирам на английски. Отговорът е страшно циничен и на турски, последван от тишина, когато и аз, съвсем кротко, без цинизъм, употребих турски. Емине, както виждаш, проблемът е двустранен и няма просто и лесно разрешение.

Ако някой ден е възможно малцинстватата в България да живеят в хармония, както малцинствата в Канада, то няма място за партии като ДПС и "Атака", нито за отговори като "защото съм българин" или "защото съм турчин".

Трябва да се вгледаме дълбоко в себе си и да се запитаме как да бъдем по-приемливи, по- тактични, по-широкоскроени, да осъзнаем, че родителите ни, учителите ни, тесният кръг около нас невинаги са напълно прави, въпреки и с най-добри намерения.

Трябва да имаме смелост да задаваме въпроси и да разгледаме внимателно всички отговори, трябва да водим, а не да следваме. Когато си отворим съзнанието за тези около нас, ще бъдем приети и ние...."

Край на цитата!
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

veshok
Контакти:

Мнениеот veshok » 22 юни 2013 15:20

Мило момиче от младежката структура на ДПС, твоето мнение е чудовищна демагогия и гнусен опит да търсиш етнически сблъсък там където го няма...
Ние защитаваме Отечеството си не от турците, а от мафиотската структура ДПС, която капсулира твоя етнос, привлича корумпирани типове и еничари като Йордан Цонев, Христо Бисеров, Камен Костадинов и други Киряк Стефчовци, предали българската идея.
ДПС не е кауза, а антиконституционна структура, превърнала се във фирма, която от години обслужва личните и финансови интереси на една клика от финансови тарикати...
Мило момиче, символично ДПС налага"турско робство" на цял един етнос, налага начина му на мислене, облекло и гражданско поведение...
Не джамиите, а образованието и компютрите ще Ви дадат права и свободи...
Борите се за задължително изучаване на турски език - по-добре учете български, английскси и испански - защото сме част от Европа.
Не гласувайте под строй под зоркият поглед на хидроинженер Доган.
Ние с турския етнос нямаме проблем, проблем имаме с върхушката на ДПС, с тези които взривиха бременни жени и невинни хора, а Вие им издигнахте паметници за да издълбаете още по-голяма пропаст между нас и Вас.
Българинът е толерантен и уважава религиозните различия и другите етноси, уважава пословично трудолюбивите българомохамедани, но той силно ненавижда и мрази политически демагози и тарикати, мафиотски структури и олигарси, ненавижда това правителство, което така нагло и цинично се управлява от сараите на Ахмед Доган...
Мило момиче, когато проумееш и разбереш тези прости истини, ела при нас на площада и ние ще те приемем с обич и възхищение, но не ни вкарвай сополив турски сериал, мястото на който е в Пеевската медийна телевизия...

Потребителски аватар
miti4nia
Контакти:

Мнениеот miti4nia » 22 юни 2013 15:28

Отивай си протестирай в твоята държава,тук не ти искаме суполивите сълзи.
Разбра ли?

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 22 юни 2013 15:31

Бих и повярвал ако турците гласуват като демократи,земеделци,либерали или там каквито политически идеи изповядват.Но те не гласуват така,а дават гласа си за ДПС само защото са турци.В България етническите партии са извън закона.А тя е член точно на такава партия!
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Върни се в “Свободна зона”