Посрещаме частица от Светия Кръст
© Plovdiv24.bg
Стотици вярващи ще се стекат на площада, за да посрещнат частицата от Светия Кръст Господен
Частица от Честния Кръст Господен ще бъде официално посрещнат в Пловдив днес от 17 часа на площад "Централен", съобщиха от митрополията. След това ще се отслужи кратък Молебен с молитва към Светия Кръст. Светинята ще бъде пренесена с литийно шествие, в което участие ще вземат премиерът Бойко Борисов и министър Божидар Димитров, до митрополитски храм "Св. Марина", където ще бъде отслужена Празнична вечерня, а частицата от Св. Кръст Господен ще бъде изложена за всеобщо поклонение на богомолния народ. Утре, от 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще отслужи Божествена Св. Литургия в храм "Св. Марина" в гр. Пловдив в съслужение с други митрополити и епископи.
Две поредни години частица от Св. Кръст, съхраняван на Света Гора - Атон, бе донасяна за всеобщо поклонение в град Пловдив. Сега обаче тя е дарена от Българската Държава, за да остане за вечни времена в Пловдивска епархия. Мястото на нейното съхранение ще бъде манастира "Св. Троица" в местността Кръстова Гора, където по стародавно предание, такава частица е била заровена в земята, за да бъде запазена от поругаване през времето на робството.
Любопитни факти за Пловдив
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- PLOVDIV PEE 1912
Re: Любопитни факти за Пловдив
Евала съграждани,които се поместили страхотна информация за най-хубавия и вечен бг град,поклон,много хубави статии и галерии,самият аз се информирах за някои неще ,които не съм знаел,но вечно ще си остана горд с моя град,много си го обичам въпреки всичките му несгоди през,които е преминал и сигурно ще продължи да преминава,а това Пловдив нв заскужава,но той винаги ще е нашият град: Древен и вечен-това е Пловдив
тази година на 2.10 беше може би една от най-хубавите :"Нощ на музеите",беше прекрасно,толкова много народ и аз целият град посред нощите,никога не е имало,горд съм,който е бил знае за какво говоря
Аз в момента нямам възможност да приложа снимки,но призовавам тези пловдивчани,които имат такива да ги сложат тук за да видят хората от цяла БГ,какво беше и не да се бяга от информираност от медиите,а да се популяризира още повече това събитие 
тази година на 2.10 беше може би една от най-хубавите :"Нощ на музеите",беше прекрасно,толкова много народ и аз целият град посред нощите,никога не е имало,горд съм,който е бил знае за какво говоря
http://spartakpd.info - "Гладиаторите" на България пак ще възкръснат
- Fallen_Angel
- Контакти:
spartaka написа:Евала съграждани,които се поместили страхотна информация за най-хубавия и вечен бг град,поклон,много хубави статии и галерии,самият аз се информирах за някои неще ,които не съм знаел,но вечно ще си остана горд с моя град,много си го обичам въпреки всичките му несгоди през,които е преминал и сигурно ще продължи да преминава,а това Пловдив нв заскужава,но той винаги ще е нашият град: Древен и вечен-това е Пловдив
тази година на 2.10 беше може би една от най-хубавите :"Нощ на музеите",беше прекрасно,толкова много народ и аз целият град посред нощите,никога не е имало,горд съм,който е бил знае за какво говоряАз в момента нямам възможност да приложа снимки,но призовавам тези пловдивчани,които имат такива да ги сложат тук за да видят хората от цяла БГ,какво беше и не да се бяга от информираност от медиите,а да се популяризира още повече това събитие
съвпадение или не, но само тук остана тази "нощ" в подобни масови мащаби. Кръвта вода не става, както и духът на един град не се води по "мейнстрийм" вкусовете.
- PLOVDIV PEE 1912
Позволих си да копирам едно стихотворение от един писателски форум.Дано автора tisss да не ми се сърди.Просто всички имаме нещо общо-обичаме го тоя град.
ПЛОВДИВСКАТА ГЛАВНА В СЛЪНЧЕВ ЗИМЕН ДЕН
В памет на милия ми баща дърводелеца Кирил, който днес трябваше да празнува рождения си ден, да бе жив

Декември се изниза сред празничната врява.
Не сняг, а скреж сребрее по крехките ели
и Градската градина отново е такава,
каквато си я знаем от детството, нали!
На припек изпълзели покрай Централна поща,
чешити и серсеми, и старчета дори
за футбол злостно спорят, на слънчице се пощят
и толкова са гневни - от тях хвърчат искри.
Врабците нафунели и гургулици сиви
навъртат се тъдява за някоя троха.
Художник шари важен, разгънал си статива.
Куп селянки гневят се на цветната леха.
Какви цветя сред зима! - ала одумват кротко,
че тез де... гражданята, земята не ценят...
Минава автобусът. И изгладняла котка
като стрела се втурва сред оня свят пернат.
По „Гладстон”* се задава с каручка Цариградски**
във кожен къс тиролски момчешки панталон,
на шията увесил транзисторно бръмкало
със вести най-ужасни, дошли чак от Сайгон.
Рояк хлапаци дръзки подскача и се киска,
и гледа завистливо как с жестове на граф
човекът със метличка плювалниците чисти
и няма по-обичан от него в тоя град.
tisss
ПЛОВДИВСКАТА ГЛАВНА В СЛЪНЧЕВ ЗИМЕН ДЕН
В памет на милия ми баща дърводелеца Кирил, който днес трябваше да празнува рождения си ден, да бе жив

Декември се изниза сред празничната врява.
Не сняг, а скреж сребрее по крехките ели
и Градската градина отново е такава,
каквато си я знаем от детството, нали!
На припек изпълзели покрай Централна поща,
чешити и серсеми, и старчета дори
за футбол злостно спорят, на слънчице се пощят
и толкова са гневни - от тях хвърчат искри.
Врабците нафунели и гургулици сиви
навъртат се тъдява за някоя троха.
Художник шари важен, разгънал си статива.
Куп селянки гневят се на цветната леха.
Какви цветя сред зима! - ала одумват кротко,
че тез де... гражданята, земята не ценят...
Минава автобусът. И изгладняла котка
като стрела се втурва сред оня свят пернат.
По „Гладстон”* се задава с каручка Цариградски**
във кожен къс тиролски момчешки панталон,
на шията увесил транзисторно бръмкало
със вести най-ужасни, дошли чак от Сайгон.
Рояк хлапаци дръзки подскача и се киска,
и гледа завистливо как с жестове на граф
човекът със метличка плювалниците чисти
и няма по-обичан от него в тоя град.
tisss
- PLOVDIV PEE 1912
Филип II не е единствен завоевател на Пловдив

Когато "завоевателят Филип" превзема Пловдив, България и българите са още в равнините под Хималаите и ще стоят там още 600-700 години. Завоеватели на Пловдив са и римските императори и турците.
Филип II е поредният цар на държавичката Македония, разположена в равнините и планините на Север и Запад от Солун, възникнала в VII-VI век пр. Хр. Поради малкото и недостатъчно прецизни данни в античната историография, учените все още спорят дали античните македонци са гърци или някакво негръцко племе, подобни на траките или илирите. Едно е сигурно - имената на владетелите и аристократите са гръцки, но в онази епоха често се е случвало негръцки племена да канят гърци да ги управляват. Траките кикони на Галиполския полуостров например канят атинянина Милтинад да ги управлява.
Целта на походите му е била обединена Гърция
Какъвто и да е Филип II, в края на първата половина на IV век пр. Хр. той се заема да осъществи една гръцка политическа идея - обединението на многобройните гръцки градове-държави в единна държава. И успява. С войни или с пари, той подчинява на волята си континентална Елада. На сина му Александър остава да поведе обединена Елада срещу вековния враг и постоянна заплаха - Персия. Младият владетел също постига пълен успех до 323 г. пр. Хр.
Тракийските земи Филип II превзема, за да спре подвоза на жито към Атина, противопоставяща се на обединението. Макар че и в Атинското народно събрание е имало промакедонска партия, водена от философа Исократ. Антимакедонската партия, ръководена от Демостен, в крайна сметка загубила борбата. Много се е спорило дали Филип да бъде допуснат на Олимпийските игри, тъй като това означавало да бъде признат за грък - в игрите можело да участват само гърци. Когато все пак бил допуснат, той спечелил победи във всички дисциплини. Съдийството и тогава е било изглежда на сияйна висота.

Когато "завоевателят Филип" превзема Пловдив, България и българите са още в равнините под Хималаите и ще стоят там още 600-700 години. Завоеватели на Пловдив са и римските императори и турците.
Филип II е поредният цар на държавичката Македония, разположена в равнините и планините на Север и Запад от Солун, възникнала в VII-VI век пр. Хр. Поради малкото и недостатъчно прецизни данни в античната историография, учените все още спорят дали античните македонци са гърци или някакво негръцко племе, подобни на траките или илирите. Едно е сигурно - имената на владетелите и аристократите са гръцки, но в онази епоха често се е случвало негръцки племена да канят гърци да ги управляват. Траките кикони на Галиполския полуостров например канят атинянина Милтинад да ги управлява.
Целта на походите му е била обединена Гърция
Какъвто и да е Филип II, в края на първата половина на IV век пр. Хр. той се заема да осъществи една гръцка политическа идея - обединението на многобройните гръцки градове-държави в единна държава. И успява. С войни или с пари, той подчинява на волята си континентална Елада. На сина му Александър остава да поведе обединена Елада срещу вековния враг и постоянна заплаха - Персия. Младият владетел също постига пълен успех до 323 г. пр. Хр.
Тракийските земи Филип II превзема, за да спре подвоза на жито към Атина, противопоставяща се на обединението. Макар че и в Атинското народно събрание е имало промакедонска партия, водена от философа Исократ. Антимакедонската партия, ръководена от Демостен, в крайна сметка загубила борбата. Много се е спорило дали Филип да бъде допуснат на Олимпийските игри, тъй като това означавало да бъде признат за грък - в игрите можело да участват само гърци. Когато все пак бил допуснат, той спечелил победи във всички дисциплини. Съдийството и тогава е било изглежда на сияйна висота.
- PLOVDIV PEE 1912
Димчо Дебелянов
ПЛОВДИВ

Как бяха скръбни мойте детски дни!
О, колко много сълзи спотаени!
Тук първи път се моя взор стъмни
и безпощадна буря сви над мене.
Тук първи път чух гласа възглас: - Престани
да вярваш и да дириш - забранен е
на любовта плодът - и в зли страни
мечтите ти навек ще бъдат пленни.
И днес аз бродя в тоя скръбен град -
едничък дом на мойта скръб бездомна -
аз бродя за утехата нерад -
и кат загубен в пустошта огромна.
И толкоз черни мисли ми тежат,
че аз не искам нищо да си спомна
ПЛОВДИВ

Как бяха скръбни мойте детски дни!
О, колко много сълзи спотаени!
Тук първи път се моя взор стъмни
и безпощадна буря сви над мене.
Тук първи път чух гласа възглас: - Престани
да вярваш и да дириш - забранен е
на любовта плодът - и в зли страни
мечтите ти навек ще бъдат пленни.
И днес аз бродя в тоя скръбен град -
едничък дом на мойта скръб бездомна -
аз бродя за утехата нерад -
и кат загубен в пустошта огромна.
И толкоз черни мисли ми тежат,
че аз не искам нищо да си спомна
на мен ми се иска града да се казва Маламир тъй като е бил превзет от сина на Омуртаг - Маламир - и така това ще е най - правилното настроение на огромен брой хора(по-чисти българи) и разните социални ритми отново ще възтържествуват в разширената система подчинени на този вътрешен часовник...не че сега не е толкова но си е необходимо... 
- Fallen_Angel
- Контакти:
apapa написа:на мен ми се иска града да се казва Маламир тъй като е бил превзет от сина на Омуртаг - Маламир - и така това ще е най - правилното настроение на огромен брой хора(по-чисти българи) и разните социални ритми отново ще възтържествуват в разширената система подчинени на този вътрешен часовник...не че сега не е толкова но си е необходимо...
За кой град говориш? За град Омуртаг ли?
- PLOVDIV PEE 1912
Откриха пловдивския екозавод

Премиерът Бойко Борисов, кметът Славчо Атанасов и областният управител Иван Тотев прерязаха лентата, натиснаха бутоните за старт на поточните линии и официално откриха първия не само в страната, а и на Балканите екологичен завод за преработка на твърди битови отпадъци, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Започнаха 72-часовите проби, ще бъдат обработени 20 тона боклук.

"Най-после мога да си отдъхна спокойно, защото един от основните проблеми на Пловдив вече намери своето решение. Тържествено мога да обявя, че сагата с пловдивските битови отпадъци приключи щастливо. Заводът тръгва и аз ще имам една грижа по-малко на главата си", обяви кметът Славчо Атанасов.
"Това е една от най-проверяваните сделки, дори още не са приключили всички проверки, но важното е едно - че сепариращите инсталации, това, което може да се направи, за да бъде екологията по-добра, решава проблема не само на Пловдив, а и на други населени места от региона. Въпреки написаното какво ли не - истина или неистина - прокурорите да го проверяват, радостен съм, че заводът тръгна", присъедини се към доброто настроение на кмета и премиерът Бойко Борисов.
На тържественото откриване с танци и водосвет присъстваха всички общински съветници, които отидоха на площадката в Шишманци директно от сесията, която прекъснаха специално за събитието. Тук бяха бившият областен управител Тодор Петков, кметът на община Раковски Иван Антонов, собствениците на Консорциум "Екологичен завод" Никола Гигов и Атанас Търев, всички други шефове на новото предприятие и много други известни и безизвестни граждани.

Бившият кмет Иван Чомаков припомни пред журналисти, че изграждането на завода е било сред неговите приоритети още в предизборната му програма през 1999 година, а първата копка е направена през 2003-та. "Радвам се, че стана, но се чудя защо чак след 9 години. Важното е, че пловдивските данъкоплатци не са ощетени - няма заеми, няма задължения, цената за тон отпадъци си остава под 30 лева, колкото бе договорена преди години", обясни той.
До две седмици екозаводът ще получи и Акт 16, увери премиерът Борисов. След това той ще започне ритмичен цикъл на работа първо на едносменен режим с тенденция към преминаване на двусменен. Според капацитета си предприятието може да преработва 125 хиляди тона боклук годишно, като крайният продукт е компост, за реализирането на който вече се водят преговори.

Премиерът Бойко Борисов, кметът Славчо Атанасов и областният управител Иван Тотев прерязаха лентата, натиснаха бутоните за старт на поточните линии и официално откриха първия не само в страната, а и на Балканите екологичен завод за преработка на твърди битови отпадъци, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Започнаха 72-часовите проби, ще бъдат обработени 20 тона боклук.

"Най-после мога да си отдъхна спокойно, защото един от основните проблеми на Пловдив вече намери своето решение. Тържествено мога да обявя, че сагата с пловдивските битови отпадъци приключи щастливо. Заводът тръгва и аз ще имам една грижа по-малко на главата си", обяви кметът Славчо Атанасов.
"Това е една от най-проверяваните сделки, дори още не са приключили всички проверки, но важното е едно - че сепариращите инсталации, това, което може да се направи, за да бъде екологията по-добра, решава проблема не само на Пловдив, а и на други населени места от региона. Въпреки написаното какво ли не - истина или неистина - прокурорите да го проверяват, радостен съм, че заводът тръгна", присъедини се към доброто настроение на кмета и премиерът Бойко Борисов.
На тържественото откриване с танци и водосвет присъстваха всички общински съветници, които отидоха на площадката в Шишманци директно от сесията, която прекъснаха специално за събитието. Тук бяха бившият областен управител Тодор Петков, кметът на община Раковски Иван Антонов, собствениците на Консорциум "Екологичен завод" Никола Гигов и Атанас Търев, всички други шефове на новото предприятие и много други известни и безизвестни граждани.

Бившият кмет Иван Чомаков припомни пред журналисти, че изграждането на завода е било сред неговите приоритети още в предизборната му програма през 1999 година, а първата копка е направена през 2003-та. "Радвам се, че стана, но се чудя защо чак след 9 години. Важното е, че пловдивските данъкоплатци не са ощетени - няма заеми, няма задължения, цената за тон отпадъци си остава под 30 лева, колкото бе договорена преди години", обясни той.
До две седмици екозаводът ще получи и Акт 16, увери премиерът Борисов. След това той ще започне ритмичен цикъл на работа първо на едносменен режим с тенденция към преминаване на двусменен. Според капацитета си предприятието може да преработва 125 хиляди тона боклук годишно, като крайният продукт е компост, за реализирането на който вече се водят преговори.
- PLOVDIV PEE 1912
СТРОЕЖ НА МНОГОФУНКЦИОНАЛНАТА ЗАЛА