Втори чужд език
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
- Контакти:
Re: Втори чужд език
По принцип испанският също е много разпространен, но ако липсва като избор, тогава - РУСКИ!
-
- Контакти:
Виж през последните години Руският език стана много популярен и търсен. Учил съм френски - труден език е , трябва да се задълбочиш много сериозно ако искаш да го научиш ! Според мен учи руски 

- Pride_of_London
- Контакти:
Не е сериозно да искаш от футболен форум подобен съвет.
Седни, помисли си, начертай си какво искаш да прави за в бъдеще и започвай според тези сметки да учиш конкретния език.Откъде да те познаваме какъв човек си, какви интереси имаш и в какво се целиш.Всеки един от тези езици е хубаво да ги знаеш и не би ти навредило по никакъв начин.Как искаш да те посъветваме кой да учиш? Да не са футболни отбори, че да ти казваме кой е най-хубав и кой - не.

- ultralevski
- Контакти:
Избери руски, няма да съжаляваш. Като човек, който знае 3 чужди езици, мога да ти кажа, че наред с английския, руския ми е най-важен в момента.
[center]ЗА ЧЕРНОМОРСКИТЕ АКУЛИ ГОЛЕМИ РИБИ НЯМА![/center]
[center]
[/center]
[center]
[/center]
[center]

[center]

О, абсолютно, не само, че можеш, ами дори там най-добре се научава и това го твърдя съвсем отговорно.Blagoy написа:Не е вярно, че в училище не можеш да научиш език. Аз английския основно в гимназията го научих. Все пак в 8-ми клас имахме по 20 часа седмично английски, а след това - поне по 5. Но английският вече сигурно го говорят 80% от младите хора в Европа. Има логика да е толкова разпространен - граматиката е лесна, произношението има правила и се учи.

Английски изучавах между пети и седми клас и надграждах единствено с гледане на филми и сериали, за да се справям много добре с него в момента.
Италиански учих в гимназията, като в 8-ми клас имах по 20 часа седмично. След първата година вече го говорех абсолютно свободно и умеех да пиша без никакви затруднения.
В университета учих португалски и мога да кажа, че в много отношения подготовката в училище бе на по-високо ниво.
В училище правехме писмени упражнения, диктовки, но и не пренебрегвахме разговорите, устните упражнения, преразказването на уроци и т.н. Никога няма да забравя учителката ни със старите касетофонче и аудиокасетки.

Вече като кандидат-висшисти, 4 години бяхме забили нос в тетрадки и учебници, в изучаване на морфология и синтаксис, в резултат на което бе загърбено устното общуване и се стигна до момент, в който с колегите можехме да направим подробен синтактичен разбор на португалски текст, но изпитвахме затруднения да го говорим свободно.
Та, нека момчето има това предвид, да се посъветва и с родителите си, но най-добре да послуша себе си и това какво самият той иска да изучава.

"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".
- Captain Stottlemeyer
daydreamer написа:Ако се колебаеш- има един безплатен сайт за учене на езици.....Според мен немският е добър вариант ако решиш да учиш в Германия- там образованието излиза по- евтино от Англия и реализацията е добра. Френския пък си е добър език- всички съдилища на ЕС водят делата си на френски- тяхно задлъжение е
1. Това за безплатния сайт за учене на езици просто го забрави, колегата се шегува или изобщо не е в час. Чужд език се учи най-вече в езикова гимназия, или в алианса, другото е ала-бала (daydream).

2. Това е за съдилищата в ЕС: "При всички преки производства езикът, на който е изготвена исковата молба или жалбата (всеки един от 23-те официални езика на Европейския съюз), ще бъде и „език на производството", тоест езикът, на който ще се развива производството. При производствата по постановяване на преюдициално заключение език на производството е този на националната юрисдикция, отнесла въпроса до Съда. Устните състезания, провеждани в хода на съдебните заседания, са придружени от симултанен превод, според нуждите, на различни официални езици на Европейския съюз. Съдиите разискват без преводач на общ език, който по традиция е френският."
3. За езиците: Владея писмено и говоримо руски, немски (немска гимназия) и английски и съм заклет преводач към МВнР. Превеждам доста патенти от немски и английски, а така също и други материали, доста от тях от и на руски. Имам приятел с френски, който би си умрял от глад, ако разчиташе само на преводи от и на този език. Въпросът е, ти за какво ще използваш езиците? Руският на пръв поглед е лесен, но точно тук са подводните камъни. Някои думи са доста сходни с българските, което не пречи в 1 изречение да направиш 5-6 грешки, ако не сравняваш с речник.

П.П. Най-дългата дума в немския език отменена наскоро след промяна в закон, съобразен с европейските регулации: Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz (7 думи в една) но остават като претенденти и:
Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe (6 думи в една), както и: Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung (4 думи в една).

Първото е във връзка със случаите с луда крава и означава - Закон, делегиращ задълженията по наблюдението на етикетите върху говеждото месо.
Третата думичка е със съвсем нормална (за немския език) дължина и означава - Задължителна автомобилна застраховка "гражданска отговорност".

Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 07 юни 2013 14:10, променено общо 2 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
Ако имаш намерения за някакво техническо образование след това и евентуално чужбина-задължително немски.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]
Подкрепям напълно колегата Стотълмайер. Аз знам немски и английски, като в гимназията ми немският ми е първи, но обмислям варианта да понауча в 12 клас и малко руски за обща култура. 

shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.
Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.
Категорично немски... Немският ти развива мозъка много повече от другите езици. Научиш ли немски, другите езици ще ти се струват като най-лесното нещо на света.
Deutsch macht Spaß !
Deutsch macht Spaß !

[center]1914[/center]