Втори чужд език

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
dreben23
Контакти:

Re: Втори чужд език

Мнениеот dreben23 » 07 юни 2013 01:03

jeff hardy написа:Без да ти убивам ентусиазма, но нищо особено не може да се научи с два часа седмично... Аз 5 години учих така език в даскалото и си останах на Guten abend... като цяло език трудно може да се научи в училище съм забелязъл. Там става само упражненията да поддържаш граматика, но реално се учи, колкото и странно да звучи в комуникация, скайп примерно, с гледане на доста филми, четене на статии/книги и такива работи. Втори чужд, задължително може би в някакъв тип Алианс. Можеш да си помогнеш, ако едновременно тръгнеш и на уроци по същия език, от същото ниво и ги комбинираш, тогава ще ти е по-лесно в даскалото, щото реално за достигане до некво елементарно ниво Б1, минават около 2-3 години, а това в Алианс става и за 2 месеца

Точно така, само това е начинът. Аз бях много назад от повечето в университета (нормално, футболист човек- нашият випуск имахме 6 пълни отличника :P , половината ги бях направил аз, че ми пишеха единици за подсказване :mrgreen: ), но когато се явиш с "The Odyssey" на Омир, извадиш по 450 стари думи на страница :mrgreen: , явяваш се на изпита и ги рабиваш от "чуждици" :) . Ама нема полза и от езици и от учене, ако те мързи. ;)

Пичовете си ходеха на изпит в четвърти курс с "Червената шапчица" :) , аз с "Одисеята"- така съм се смял на акъла си. :) Пък ако някой е способен да стане в пет часа и да си научи към 3000 думи за два часа, повече са ама като вадех всичките значения кой ми е виновен :cry: , да дойде да му подаря дипломата. Абе бил съм пълен ненормалник май, обаче си и купонясвах до зори пак, рядко се случваше ама на макс докато се съмне и дойде време за по една супа и айрян. :)

Най-много се научава езика като вземеш да четеш списания за икомномика или нещо от типа на Форбс! Екстра... :) И разбира се, добре е да си схванал основата в час, без нея ако ще госпожата/ господина да водиш вкъщи тя да учи за твое място, пак нищо няма да стане. Успех в начинанието!
***САМО ЦСКА!***

***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)

4akala
Контакти:

Мнениеот 4akala » 07 юни 2013 01:12

Не знам какво да ти препоръчам,моят втори език навремето беше руски,но не го научих по обясними причини.Сега понеже живея на морето,а тук от 3-4 години се заселиха доста руснаци вече го говоря почти перфектно.Според мен руският и да не го учиш в училище след това по-лесно би го научил,за това избери немски или френски,по-скоро френски.

Потребителски аватар
McLovin
Контакти:

Мнениеот McLovin » 07 юни 2013 01:30

Завършил съм френската в София. Мога да ти кажа, че тоя език е отвратителен. До сега ми е послужил един единствен път- да сваля една украинска гимнастичка(като се замисля май нямаше много значение какво ѝ говоря) :lol: Така или иначе няма как да знаеш какво ти предстои в живота, а и както са казали преди мен - за 2 часа седмично толкова и ще го научиш тоя език. Късмет и гледай позитивно на живота :geek:
"За какво ми е публика, футбол трябва да се изграе при закрити врати! Футболът е изкуство!"

"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"

Потребителски аватар
Янис Зику
Контакти:

Мнениеот Янис Зику » 07 юни 2013 01:31

Учил съм френски. Педалска история. Руски е най-удачен избор.

Laetitia
Контакти:

Мнениеот Laetitia » 07 юни 2013 01:37

Янис Зику написа:Учил съм френски. Педалска история. Руски е най-удачен избор.
Е, чак да е педалска история, не е. :)
Впрочем, в работата ми издирват под дърво и камък човек с добър френски.
Иначе заради хора като мен, които се инатиха и не учиха руски, сега във фирмата е пълно с руснаци.
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 07 юни 2013 01:44

Всеки си има мнение и със сигурност ние във форума няма да ти кажем какво е правило, но все пак ето и моето:

РУСКИ!!! - моето поколение (на 25 съм) израстна с представата, че Русия е нещо старомодно и комунизъм и нз си кво... и до момента, в който не учих в чужбина и не видях малко свят си го вярвах... после разбрах Русия е империя и руският е най-полезният език след английския.
Замисли се кой колко ще ти е полезен. В нормалната (по-развитата) Европа всички знаят английски и всичко е на английски. Бившия соц. лагер обаче там Литва, Латвия, Естония и т.н. също така и държавите завършващи на "Стан" с руски се оправяш без проблеми. Самата Русия... руснаци има навсякъде и общия език в чужбина ще видиш, че създава някакво чувство за близост.

Замисли се, даже на Слънчев Бряг, ако си търсиш работа за лятото, ще ти искат английски и руски, защото така наистина обхващаш горе-долу цяла Европа.
Замисли се и за друго... абе рускинчетата си заслужават... има ги навсякъде по Европа, хубаво е да им знаеш езика.

Иначе френски. Полезен е. Французите яко се натискат навсякъде и всичко го има и на френски. Ако си в самата Франция е много препоръчително да го знаеш, че те са националисти и ще те гледат накриво, ако им говориш на английски (даже приятелите ми французи казват, че на много места хората на улицата биха те подминали, ако им заговориш на английски)

Немския за мен е най-безполезен, освен ако нямаш конкретен повод да го знаеш. Разпространен е в няколко държави. (има общо със шведския също например, нищо общо с финландския обаче) Ако искаш да учиш в Германия или да работиш там, научи го, иначе за мен е излишен.

Аз в твоето положение записах немски навремето. Не научих нищо... бях наскоро закратко в Германия, оправях се с английски (не както в скандинавието, където всички говорят английски), но пак без проблеми се оправях... сега съм твърдо решил да науча руски, че наистина е имало случаи, в които ме е било яд, че не го знам... а е супер глупаво като се има предвид, че е славянски език, близък е до нашия и е супер полезен...

пп това все пак си е моето мнение, имаш родители, приятели, поговори с тях... по-добре ще е от форума на гонг.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
100eN4o
Контакти:

Мнениеот 100eN4o » 07 юни 2013 02:07

Френски или немски, избери едно от двете. Учил съм 5 години френски и сега уча 1 година във Франция, сложен е, но и полезен, защото както каза някой по-назад в коментарите е добра основа за много езици (испански, жабарски и т.н.). Немския не мога да дам мнение, но мога за руския като човек, който вижда и гледната точка на хората от западна Европа... 5 пари не дават, не го броят за жив, но разбира се и той е важен. Няма такова понятие като безсмислен, всеки намира кой език би бил добър за него спрямо бъдещето си. Аз не харесвам френския, но при едно евентуално научаване и на испански... испански, френски, английски и Света е отворен за теб ;) Така че премисли си бъдещето като цяло или учи това, което желаеш : )

Потребителски аватар
becks32milan
Контакти:

Мнениеот becks32milan » 07 юни 2013 02:27

Laetitia написа:
Янис Зику написа:Учил съм френски. Педалска история. Руски е най-удачен избор.
Е, чак да е педалска история, не е. :)
Впрочем, в работата ми издирват под дърво и камък човек с добър френски.
Иначе заради хора като мен, които се инатиха и не учиха руски, сега във фирмата е пълно с руснаци.

Но руската икономика се разширява и става все по-голяма, аз имах избор между немски и руски, избрах руски, макар да не исках нито един от двата езика. Немския е труден, докато руския е славянски, за нас би бил по-лесен, освен падежите...
[rimg]http://prntscr.com/7ogjt7[/rimg]

Laetitia
Контакти:

Мнениеот Laetitia » 07 юни 2013 02:49

becks32milan написа:Но руската икономика се разширява и става все по-голяма, аз имах избор между немски и руски, избрах руски, макар да не исках нито един от двата езика. Немския е труден, докато руския е славянски, за нас би бил по-лесен, освен падежите...
Аз затова казах в един от предните си постове по темата, че каквото и да избере, няма да сбърка, както и това, че руският не бива изобщо да се подценява.

И все пак моята страст са си романските езици, най-вече италианският, който научих с лекота.
В този ред на мисли, учиш ли един език с желание, ти се удава много по-лесно, отколкото ако не го харесваш.
Така че човекът с дилемата да реши кой език му харесва най-много и няма да сбърка. :)
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".

Потребителски аватар
Blagoy
Контакти:

Мнениеот Blagoy » 07 юни 2013 07:32

Не е вярно, че в училище не можеш да научиш език. Аз английския основно в гимназията го научих. Все пак в 8-ми клас имахме по 20 часа седмично английски, а след това - поне по 5. Но английският вече сигурно го говорят 80% от младите хора в Европа. Има логика да е толкова разпространен - граматиката е лесна, произношението има правила и се учи.
Та, имайки предвид горното, голямо предимство в днешно време е да знаеш и втори чужд език. Както написа и Летисия, не е излишно да говориш нито един чужд език. Въпросът е, че за два часа седмично е изключено да научиш който и да е език. Все пак имаш възможност да положиш една добра основа, която после да надградиш. Много зависи обаче от твоето желание и старание, от преподавателя, както и от средата в класа ти.
Аз като втори чужд език в училище изучавах немски с по 2 часа седмично, обаче и самият аз се отнесох малко несериозно към него. Не научих почти нищо и сега съжалявам за това.
Изборът си е твой, аз трудно мога да ти дам съвет, но ако си старателен, определено може да положиш основата на някой от трите езика и после да се усъвършенстваш. Който и от трите да избереш - няма да сбъркаш.
[center]Изображение[/center]

Върни се в “Свободна зона”