Местан преподаде малко български на депутатите

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Dobri
Контакти:

Re: Местан преподаде малко български на депутатите

Мнениеот Dobri » 05 юни 2013 21:36

Tommi написа:Вие се присмивате на депутатите, но сте на тяхното ниво по български език, щом приемате твърденията на Местан.
Ако прилагателното можело да се степенува, значи завършвало на -ичен. :roll: Аз ще попитам как се степенува химичен или историчен, или алгебричен, или биологичен...?

Няма химичен,историчен, алгебричен или биологичен шопе.
На български са химически, исторически, алгебрически/математически или биологически.
Ако не си съгласен - беж в Белградски пашалък да говориш на "майчин език" :evil:

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 05 юни 2013 21:41

Местан в случая няма право. Обяснението му е глупаво. Той много добре знае какво казва, но се прави на "умен", за да заблуди много други. Използва знанията си не по начин, по който трябва.
Има Реторика, но в същото време има риторичен.
Не му се връзвайте на Лютви Местан! Той много добре знае какво говори и защо. В случая грешката му е умишлена.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 05 юни 2013 21:45

Dobri написа:
Tommi написа:Вие се присмивате на депутатите, но сте на тяхното ниво по български език, щом приемате твърденията на Местан.
Ако прилагателното можело да се степенува, значи завършвало на -ичен. :roll: Аз ще попитам как се степенува химичен или историчен, или алгебричен, или биологичен...?

На български са химически, исторически, алгебрически/математически или биологически.
Ако не си съгласен - беж в Белградски пашалък да говориш на "майчин език" :evil:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ти по-добре бягай в първи клас. От изброените само "историчен" не се среща. По-добре провери в Гугъл за "химичен елемент", "алгебричен израз", "биологичен часовник" като примери, ако не ми вярваш. Химически, биологически също се срещат, но алгебрически е грешно.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

mtaraduda
Контакти:

Мнениеот mtaraduda » 05 юни 2013 21:53

Dobri написа:

Ало шопите :lol: :lol: Излагация на макс.

Потребителски аватар
Foreigner
Контакти:

Мнениеот Foreigner » 05 юни 2013 21:53

BLUE CHAMPIONS написа:Последно, на кого да вярваме :roll: На турчина завършил българска филология и право или на форумни потребители.
Доколкото ми стигат моите познания (ще си спестя обясненията на Местан за степенуването), но "риторически въпрос" мисля, че е чуждица от руски език. И не се използва само за мн.ч. както каза един потребител по-горе. В ед.ч. руската дума е "риторический вопрос".

Ти от къде знаеш, че не съм му писал 3 на изпита, просто защото е ТРЯБВАЛО да мине? :mrgreen:
Риторически е чуждица от руски, както и много други, за които в момента @Dobri и @Tommi спорят.
Голяма част от тях са приети в книжовния български език, а други се употребяват само в разговорния.

Изводът е, че Местан е ловък манипулатор и НЕ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВЯРВА (както и много други де) и очевидно неговата дума ще е закон в парламента и пресата.
...

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 05 юни 2013 21:57

Foreigner написа:
BLUE CHAMPIONS написа:Последно, на кого да вярваме :roll: На турчина завършил българска филология и право или на форумни потребители.
Доколкото ми стигат моите познания (ще си спестя обясненията на Местан за степенуването), но "риторически въпрос" мисля, че е чуждица от руски език. И не се използва само за мн.ч. както каза един потребител по-горе. В ед.ч. руската дума е "риторический вопрос".

Ти от къде знаеш, че не съм му писал 3 на изпита, просто защото е ТРЯБВАЛО да мине? :mrgreen:
Риторически е чуждица от руски, както и много други, за които в момента @Dobri и @Tommi спорят.
Голяма част от тях са приети в книжовния български език, а други се употребяват само в разговорния.

Изводът е, че Местан е ловък манипулатор и НЕ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВЯРВА (както и много други де) и очевидно неговата дума ще е закон в парламента и пресата.

;) Това се казва мнение. Целта на Местан е пълна власт.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 05 юни 2013 22:09

Няма по-планински край от Швейцария - има ли степенуване? Има, но не заради произхода на прилагателното, а поради функцията му. Често описателната граматика върви далеч след езиковата реалност. Затова и никой няма да ме нарече неграмотен, ако кажа, че от този спор по-лаически няма.

„Лютви Местан: И когато едно прилагателно не може да се степенува, то завършва на „-ически” а дали не е "ако едно прилагателно завършва на -ически, то не може да се степенува – ако става дума за логично ( не логическо) построение. Ако е логическо – би трябвало да е присъщо на някоя от множеството логики, а не да има признак „логика” да кажем.” Като „ситуацията е драматична - има черти на драма, докато „трагедията е драматически жанр”, защото принадлежи към общото понятие драма.
Господин Местан се е издал, че е учил българска граматика от някои не толкова добър учебник на автор, който и Андрейчин не е разбрал както трябва... Така по училищата обясняват граматично, а не граматически неграмотните граматически, а не граматично даскаля, и затова сме толкова грамотни ....
Трагичното е, че другите май и такъв учебник не си спомнят, или както казваше една моя студентка "този урок не сме го вземали " :)

Hurbata
Контакти:

Мнениеот Hurbata » 05 юни 2013 22:12

Като всички сте такива разбирачи, защо някой от вас не отвори някой речник и не провери, вместо да си мисли, че знае всичко?!!! Аз лично считам, че нивото ми на родния език е с класи над всички ви, взети заедно (няма един, който да не е сбъркал поне едно членуване!); имам 6.00 на матурата по Български език и литература от преди три години и все пак не се тупам в гърдите да си мисля, че съм Господ! Затова седнах и като бял човек отворих старите томчета от библиотеката на баба, които съм ползвал като ученик! И ето какво излезе:

риторика, риторичен = реторика, реторичен

Мисля, че дори това е достатъчно, за да изчерпи темата, тъй като вярвам, че дори и най-неграмотните от вас знаят какво е реторика, но все пак да продължим с урока:

реторика (от гр. rhetorikе "изкуство за красноречие") - 1. Ораторско изкуство, теория на красноречието; 2. прен. Хубави, но празни думи; витийство
реторичен (от гр. rhetorikos) - 1. Красноречив, ораторски; 2. прен. Надут, несъдържателен

(Справка: Речник на чуждите думи в българския език, 3 изд., Ал. Милев, И. Братков, Б. Николов, издателство "Наука и изкуство", София 1970г.)

Няма да коментирам безмислените спорове за глупави подробности около цялата ситуация - личи си, че тези, които го плюят, просто мразят турците и ДПС! Аз самият също не обичам турците, въпреки че животът ме сблъска с поне дузина от тях и от повечето останах с отлични впечатления, но фактът, че Лютви Местан е най-добрият оратор на българския книжовен език сред цялата ни политическа класа (може би паплач е по-подходящата дума, но няма да навлизам в друга тема), е неоспорим!!! И не виждам за какво го хулите и омаловажавате достойнствата му, вместо да се поучите малко от богатия му речник!

Потребителски аватар
Foreigner
Контакти:

Мнениеот Foreigner » 05 юни 2013 22:23

Hurbata написа:Като всички сте такива разбирачи, защо някой от вас не отвори някой речник и не провери, вместо да си мисли, че знае всичко?!!! Аз лично считам, че нивото ми на родния език е с класи над всички ви, взети заедно (няма един, който да не е сбъркал поне едно членуване!); имам 6.00 на матурата по Български език и литература от преди три години и все пак не се тупам в гърдите да си мисля, че съм Господ! Затова седнах и като бял човек отворих старите томчета от библиотеката на баба, които съм ползвал като ученик! И ето какво излезе:

риторика, риторичен = реторика, реторичен

Мисля, че дори това е достатъчно, за да изчерпи темата, тъй като вярвам, че дори и най-неграмотните от вас знаят какво е реторика, но все пак да продължим с урока:

реторика (от гр. rhetorikе "изкуство за красноречие") - 1. Ораторско изкуство, теория на красноречието; 2. прен. Хубави, но празни думи; витийство
реторичен (от гр. rhetorikos) - 1. Красноречив, ораторски; 2. прен. Надут, несъдържателен

(Справка: Речник на чуждите думи в българския език, 3 изд., Ал. Милев, И. Братков, Б. Николов, издателство "Наука и изкуство", София 1970г.)

Няма да коментирам безмислените спорове за глупави подробности около цялата ситуация - личи си, че тези, които го плюят, просто мразят турците и ДПС! Аз самият също не обичам турците, въпреки че животът ме сблъска с поне дузина от тях и от повечето останах с отлични впечатления, но фактът, че Лютви Местан е най-добрият оратор на българския книжовен език сред цялата ни политическа класа (може би паплач е по-подходящата дума, но няма да навлизам в друга тема), е неоспорим!!! И не виждам за какво го хулите и омаловажавате достойнствата му, вместо да се поучите малко от богатия му речник!

Ти изби рибата, сцепвайки мрака или по-точно сцепи мрака, избивайки рибата :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Най-напред даваш пример, който е в ущърб на Местан (даваш пример с риторика, а Местан твърди, че риторически е правилно), а после го хвалиш! :roll:

Нямаш равен. :lol:
...

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Hurbata

Мнениеот Странджата » 05 юни 2013 22:24

Приятелю, халал да ти е шестицата - не че се биеш в гърдите за нея. Но тука спорът е за семантическата разлика на едно качествено и едно относително прилагателно с произход от едно и също съществително. И от там за правилната им употреба ...
И между другото да четеш не означава само да артикулираш правилно това, което е написано с букви ... Иначе нямаше да разрешаваше спора с това, че по времето на баба ти риторичен и реторичен са еднакво допустими и правилни (т.е. дублетни - и тази дума трябва да я има в "томчето на баба" ти.
Последна промяна от Странджата на 05 юни 2013 22:33, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Архив”