Официално: ще се изучава турски и цигански в училище

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

didayyord
Контакти:

Re: Официално: ще се изучава турски и цигански в училище

Мнениеот didayyord » 02 юни 2013 18:25

Jürgen написа:
dunavfc написа:Няма нищо лошо да се учи турски,арменски,цигански или еврейски,стига да бъде третиран наравно и с българският. В САЩ наши деца учат на български,в Молдова,Сърбия,Украйна и много други места по света.

Никой няма право да ме кара да уча турски,цигански и който и да било език който не искам,с изключение на интернационалния език-без него не може!!!!
На тебе ако ти харесва-учи си,но не карай и другите да го учат!

Ама нали това ти се обяснява бе, момче! Никой не те кара да го учиш. Това е само за училищата в районите с преобладаващо население от съответното малцинство. А колегата ти казва, че няма проблем, турчетата да си учат турски, но задължително да учат и български.

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 02 юни 2013 18:29

Това е световна практика и показва,само че демокрацията в една страна е преминала на едно по-високо ниво. В САЩ има стотици места,където човек може да учи,езика,който чувства за необходим.В САЩ има дори български училища ! Представете си,какво ще се случи,ако тук има турски...

Потребителски аватар
nik_bg1
Контакти:

Мнениеот nik_bg1 » 02 юни 2013 18:29

tarikat написа:Който се чувства турчин, циганин, арменец и т.н. повече, отколко българин, нека си учи майчиния език. Не разбирам какво толкова... ама пък в Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна и навсякъде, където има български малцинства, има български училища или пък се борят за такива. Спрете с тоя двоен аршин.

Къде в изброените страни учат българският език задължително до 8 клас...
К'ъв двоен аршин, какви пет лева... смешник...

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 02 юни 2013 18:30

nik_bg1 написа:
tarikat написа:Който се чувства турчин, циганин, арменец и т.н. повече, отколко българин, нека си учи майчиния език. Не разбирам какво толкова... ама пък в Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна и навсякъде, където има български малцинства, има български училища или пък се борят за такива. Спрете с тоя двоен аршин.

Много е грозно да обиждаш някого,когато е прав...Поразрови се малко из нета и ще откриеш отговора на въпроса си ;)
Ще повторя и за теб,турският език няма да се учи задължително ! Както и българският не се учи никъде задължително !

Потребителски аватар
BLUE CHAMPIONS

Мнениеот BLUE CHAMPIONS » 02 юни 2013 18:31

Jürgen написа:Ок,разбрах ;) .
.

Aми нормално е да се обърка момчето! Не то е виновно, а авторът на темата, който всъщност май насажда омраза и се покри като мишчица :roll:
[offtopic][wrapimg=]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/q71/s480x480/576815_272513049560227_557336297_n.jpg[/wrapimg][/offtopic]

urkoto

Мнениеот urkoto » 02 юни 2013 18:35

Много сте прости бе, сашенца. В старото ми даскало бяхме българи 50 и българи от турски произход още 50%. Въпросните хора между 5-ти и 8-ми клас ходеха да учат ЗИП майчин език, а аз карах ЗИП математика или нещо такова. ЗИП за дебилите писали до момента в темата (те ще се разпознаят, другите ще ги видите по реакциите им към този пост) значи задължително ИЗБИРАЕМА подготовка. Демек дават ти един списък от 10 неща, ти си избираш едно или две. Ключовата дума е ИЗБИРАШ. Турчетата си учеха майчиния, аз учех английски или математика - не помня вече, отдавна беше. С това се приключва и жалкото подобие на провокативна тема, дело на някой явен провокатор или още по-зле невежа и болен мозък :|
Краен костовист за сведение на всички герберастки псета.

http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството

didayyord
Контакти:

Мнениеот didayyord » 02 юни 2013 18:39

nik_bg1 написа:

На повечето места където има българско малцинство. Води се ЗИП (задължително ИЗБИРАЕМ предмет). Можеш да се запишеш на зип по математика, литература, английски, немски и т.н. Никой не те кара да си избереш зип турски, ромски, иврит, или арменски!

tirion
Контакти:

Мнениеот tirion » 02 юни 2013 18:39

Интересно а защо иврит се води като задължителен,няма добавено към него майчин език?
Живеем в странно общество. Ако един мъж се смята за Наполеон, за Юлий Цезар или за извънземен, го лекуват. Ако се смята за жена, му защищават правата

didayyord
Контакти:

Мнениеот didayyord » 02 юни 2013 18:41

urkoto написа:Много сте прости бе, сашенца. В старото ми даскало бяхме българи 50 и българи от турски произход още 50%. Въпросните хора между 5-ти и 8-ми клас ходеха да учат ЗИП майчин език, а аз карах ЗИП математика или нещо такова. ЗИП за дебилите писали до момента в темата (те ще се разпознаят, другите ще ги видите по реакциите им към този пост) значи задължително ИЗБИРАЕМА подготовка. Демек дават ти един списък от 10 неща, ти си избираш едно или две. Ключовата дума е ИЗБИРАШ. Турчетата си учеха майчиния, аз учех английски или математика - не помня вече, отдавна беше. С това се приключва и жалкото подобие на провокативна тема, дело на някой явен провокатор или още по-зле невежа и болен мозък :|

Браво!+1

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 02 юни 2013 18:42

Tribune East 1912 написа:Във фейсбук все повече хора публикуват скрийншот от сайта на министерството на образованието, в който в секцията за учебни програми впечатление прави изучаването на турски, цигански и други НЕОФИЦИАЛНИ за България езици в графата ЗИП. Още по-сериозно впечатлени прави, че циганския и турския са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ до 8-ми клас.

http://www.minedu.government.bg/top_menu/general/ - линк към сайта на МОН

Не! Не са задължителни до 8-и клас.
Тук деликатният въпрос е дали всяко училище поотделно (най-вече в регионите с голям брой турци и цигани) дава възможност на децата за свободно избиране на задължително избираемия предмет и дали този избор се удовлетворява след това. Ще е скандално ако в някой клас в някое училище българчетата са задължени да изучават турски език като ЗИП, защото турците са по-голям брой. Точно това нещо трябва да се наблюдава внимателно и контролила от тези, които се имат за националисти в парламента.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Върни се в “Свободна зона”