Планът Орешарски - рестарт на Белене, офшорките недокоснати

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Re: Планът Орешарски - рестарт на Белене, офшорките недокоснати

Мнениеот bubka » 29 май 2013 20:39

Dobri написа:
bubka написа:viali наясно ли си, че никой не ти се връзва на глупостите, които говориш?! Няма да тръгвам да споря защо такъв проект в момента може да се окаже пагубен за БГ, десетки са причините, а твоите кумири комунисти, ако са достатъчно кадърни и мислят за народа ще предоговорят цените за доставките на ток и ще имаме евтин ток, без да се налага да хвърляме милиарди на вятъра. Ти базираш разсъжденията си на базата на повече производство-по-малки цени, в момента също имаме свръхпроизводство, но цените са високи, така че Белене не е решение, има множество други фактори.

Пак за 125 път. Количество произведен ток няма значение, а себестойността на производството му. Кел файда, че произвеждаме много когато е скъп. А ТЕЦ са скъпи (по цял свят) и ще стават по-скъпи. За евтин ток ти трябва или АЕЦ или технологичен скок (огромен) във фотоволтаиците. Впрочем до 10 години тока от фотоволтаици може да е по-евтин от този от ТЕЦ.

Нали и аз това казвам :lol: , но Белене не е решението, а инвестиране в 7-ми блок на Козлодуй.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
dzhambov

Мнениеот dzhambov » 29 май 2013 20:41

viali69 написа:
Неутрален написа:Тези които харесват комунистите , да ми посочат три (3) неща които са направили за народа от 1945 до сега !

Колко от вас помнят социализма, че да го коментирате ?
Знаете ли, че по време на социализма имахме безплатно здравеопазване на много високо ниво ?
Знаете ли, че имахме образование, на което можеха да ни завидят тъпите западняци, които нямаха и половината от нашите знания ? При това образованието също беше безплатно !
Имаше сигурност ! И вътрешна - спокойни времена. И външна - под закрилата на могъщия СССР и Варшавския договор.
Тези апартаменти и къщи, в които живеете и до днес, родителите ви ги купиха и построиха именно по времето на социализма. Идете на Запад да видите колко процента от населението живее в собствени жилища.
Комунистите построиха пътища (много повече от Бойко Борисов !) мостове, тунели, проходи, инфраструктура, която и днес след 25 години ползваме.
Построиха модерноа за времето си АЕЦ Козлодуй, която ползваме и до днес.
Или вече мозъците ви са толкова промити, че си мислите, че Бойко Борисов е построил проходите Шипка, Хаинбоаз, Витиня ? ... Пътната мрежа из цяла България. Електропреносната мрежа. Почти нямаше село без ток още преди 30-40 години !
Всичко това е построено от нашите родители, баби и дядовци по времето на социализма.
Защото социализмът като система създаваше необходимите условия за това !
Друг е въпросът, че от него днес взехме най-уродливото и грозното. От Западната система също механично пренесохме най-лошото и ...
Ето какъв Франкенщайн получихме ! :(

След като си мислиш,че сергей е способен да върне екстрите за населението от преди 89-та,кажи за затворите във Белене и Скравена и хилядите избити БЪЛГАРИ баз съд и присъда.Или тая тема е табу за теб?Или и затворите ще върне?

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 29 май 2013 20:52

За да се знае кой е виновен за високата цена на тока:[offtopic]Понеже услужливо медийният монопол пропуска много важни детайли от гласуването в Европейския парламент - тези, които бяха за зелената енергия и говориха за вдигането на цената на тока и правиха изключителни спекулации в България, са гласували да се вдигне до 2030 г. с 30 процента зелената енергия, която е най-скъпата и вдигна цената на тока. Това са точно хората от БСП, ДПС и Слави Бинев - тези радетели за ниска цена на тока. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов.

Read more: http://news.plovdiv24.bg/434999.html#ixzz2UhlfTzjR[/offtopic]
Докато в България народа се вдигна недоволен от цената на тока,БСП,ДПС и Бинев ни осигуряват неговото увеличение в Брюксел!Ликуй народе!Тези мерзавци могат да си купят не само Атака,но и цялата съдебна система в България.Парите ще ги вземат от нас.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 29 май 2013 20:54

Виали 69, и преди съм ти казвал-умен човек си, схващаш ги нещата. Що спориш с герберасти, не ти ли увря главата? Режи през кръста и точка, има едно изключение, де! ;) Тука се хванали за турци и ДПС и не виждат същината-че без кадърно управление до подзима сме готови за кладенеца. А кадърно управление и хора да го реализират имат само едни. Изборът беше почтен и лесен. Другото е лаене по дифолт и някакви спомени за някаква ТК, която между другото беше създадена с идеята да влезем в ЕС-нещо, което аз не одобрявах. И управлението ѝ хич не беше толкова зле, колкото се опитват да натякват някои. Основното беше корупция и спрени еврофондове. Че имаше такава-спор няма, но не и на нивата от последните 3,5 години. Колкото до фондовете-проблемът всъщност беше, че бяха новаци и тепърва се учеха що е това фонд и как стават нещата. ГЕРБ умело използваха негативният им опит( но все пак-опит!), и реализираха доста повече. Това май е единственото им положително решение. Сега фондовете ще се усвояват на максимум-може да си сигурен, бая кадри подготвиха за целта. Всъщност на много хора убягна подготовката на червените кадри последните години и хвърлянето им в боя именно сега. Аз го видях и затова им гласувам доверие-е, ако се насерат, значи съм сбъркал! Но нещо ми подсказва, че няма да се насерат. Наистина вложиха много в подготовка и знаят накъде са тръгнали. Който разбрал-разбрал!
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 29 май 2013 20:56

viali69 написа:
Неутрален написа:Тези които харесват комунистите , да ми посочат три (3) неща които са направили за народа от 1945 до сега !

Колко от вас помнят социализма, че да го коментирате ?
Знаете ли, че по време на социализма имахме безплатно здравеопазване на много високо ниво ?
Знаете ли, че имахме образование, на което можеха да ни завидят тъпите западняци, които нямаха и половината от нашите знания ? При това образованието също беше безплатно !
Имаше сигурност ! И вътрешна - спокойни времена. И външна - под закрилата на могъщия СССР и Варшавския договор.
Тези апартаменти и къщи, в които живеете и до днес, родителите ви ги купиха и построиха именно по времето на социализма. Идете на Запад да видите колко процента от населението живее в собствени жилища.
Комунистите построиха пътища (много повече от Бойко Борисов !) мостове, тунели, проходи, инфраструктура, която и днес след 25 години ползваме.
Построиха модерна за времето си АЕЦ Козлодуй, която ползваме и до днес.
Или вече мозъците ви са толкова промити, че си мислите, че Бойко Борисов е построил проходите Шипка, Хаинбоаз, Витиня ? ... :lol: Пътната мрежа из цяла България ... Електропреносната мрежа... Почти нямаше село без ток още преди 30-40 години !
Всичко това е построено от нашите родители, баби и дядовци по времето на социализма.
Защото социализмът като система създаваше необходимите условия за това !
Друг е въпросът, че от него днес взехме най-уродливото и грозното. От Западната система също механично пренесохме най-лошото и ...
Ето какъв Франкенщайн получихме ! :(

Макар и да не коментирам социализма в тази тема, то аз съм живял по него време и мога да те попитам знаеш ли как се е финансирало всичко това? Лека подсказка- помощта от "другаря" Брежнев всяка година под формата на суровини и петрол. Само дето тази помощ / която е била доста голяма по размер / спира с идването на власт на "другаря" Горбачов. И още един въпрос- случайно да си бил по същото време в Румъния? Щото на там се бяхме засилили в последните години на "другаря" Живков. Безплатен обяд няма както гласи клишето.

Потребителски аватар
Dobri
Контакти:

Мнениеот Dobri » 29 май 2013 20:57

Neo M написа:
Dobri написа:
dzhambov написа:Това е само единия въпрос,а другите?Ако ще се строи нещо толкова скъпо трябва да е прозрачно за тези,които ще го плащат(всички ние),не мислиш ли?

Няма друг въпрос. Мислете с главите си. Нов АЕЦ е нужен. Нужно е закриване на повечето ТЕЦ. Никакви социални глупости от типа - ако ги затворим Стара Загора губи препитание. България е бедна държава и няма как да си позволи леви (социални) уклони. Което е нерентабилно да се унищожава. Колкото по-рано, толкова по-добре. Другия вариант е тип "Кримиковци" - държавно супсидиране и затъване на цялата страна.

Остава само да обясниш как и при какви условия:
- ще се финансира строежа на Белене и при какви условия
- как ще се финансира и колко ще струва инфраструктурата, която е необходима за да се включи въпросната централа в енергийната система на страната
- кой ще доставя ядреното гориво за АЕЦ и при какви условия
- кой ще ни отървава от отработеното ядрено гориво и при какви условия
- кой и как ще развали неизгодните договори с Мариците и кой и как ще изплати неустойките от тези действия
- кой и как ще развали неизгодните договори с разните ВЕИ и прочие източници на зелена енергия, а и кой и как ще изплати неустойките по тези действия
- и не на последно място кой от ЕС и по какъв начин ще разреши да направим всичко това като се има предвид, че поради членството ни в този съюз сме задължени да спазваме регулациите му

1. Заем. Без това дълга ни е малък, а инвистицията ще се избие за 20-25 години.
2. Обща цена на АЕЦ "Белене" + всички екстри около 14-18 млрд. евро (сложи ги 35 млрд. лева). Себестойност на мегават - 50 лв (на Козлодуй е около 45лв. в момента). При цена 80 лв. (30 лв. печалба) Средното производство за година (на база АЕЦ Трепелин) ще е 12 400 000 мегавата на година = 370 млн. лв. За 20 години - около 70-75 млрд. и се изплаща барабар с лихвите.
3. Горивото ще е от Русия (или Франция при техен реактор)
4. Може да се подбише договор за извозване на отработеното гориво в Русия (имаме такъв договор за Козлодуй).
5. По-изгодно е да се плати еднократна неустойка, отколкото да се изкопува тока от ТЕЦовета за още 20 години.
6. ЕС не е проблем. Швеция (основно) и Франция (малко при руски реактор) имат интерес от нов АЕЦ. А и Русия може да натисне ЕС.

Изгодно е. Единствения проблем е че трябва да се стои на кредит, а нашите "управници" най-вероятно ще преберат полувината пари и нищо няма да построят.

Ето пак поизводствените цени:
1. АЕЦ „Козлодуй” - 44,21 лв.
2. ТЕЦ „Марица-изток 2” - 66,81 лв.
3. Държавни ВЕЦ - 77,39 лв. (а заедно с частните ВЕЦ - 100,94 лв.)
4. ТЕЦ „Марица 3” - 85,15 лв.
5. ТЕЦ „Варна” - 102,03 лв.
6. ТЕЦ „Бобов дол” - 103,64 лв.
7. ТЕЦ „Марица 1” - 114,76 лв.
8. Заводските тецове - 161,95 лв. лв.
9. Топлофикациите - 178,29 лв.
10. ВЕИ - около 400-450 лв. (тук незнам точно, но е много)

Сега смятайте кой ще оцелее на свободен пазар. От нов АЕЦ 80-85 лв. Към ТЕЦ от тази година влизат и CO2 емисиите.
Последна промяна от Dobri на 29 май 2013 21:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dzhambov

Мнениеот dzhambov » 29 май 2013 20:59

Синьо сърце написа:Виали 69, и преди съм ти казвал-умен човек си, схващаш ги нещата. Що спориш с герберасти, не ти ли увря главата? Режи през кръста и точка, има едно изключение, де! ;) Тука се хванали за турци и ДПС и не виждат същината-че без кадърно управление до подзима сме готови за кладенеца. А кадърно управление и хора да го реализират имат само едни. Изборът беше почтен и лесен. Другото е лаене по дифолт и някакви спомени за някаква ТК, която между другото беше създадена с идеята да влезем в ЕС-нещо, което аз не одобрявах. И управлението ѝ хич не беше толкова зле, колкото се опитват да натякват някои. Основното беше корупция и спрени еврофондове. Че имаше такава-спор няма, но не и на нивата от последните 3,5 години. Колкото до фондовете-проблемът всъщност беше, че бяха новаци и тепърва се учеха що е това фонд и как стават нещата. ГЕРБ умело използваха негативният им опит( но все пак-опит!), и реализираха доста повече. Това май е единственото им положително решение. Сега фондовете ще се усвояват на максимум-може да си сигурен, бая кадри подготвиха за целта. Всъщност на много хора убягна подготовката на червените кадри последните години и хвърлянето им в боя именно сега. Аз го видях и затова им гласувам доверие-е, ако се насерат, значи съм сбъркал! Но нещо ми подсказва, че няма да се насерат. Наистина вложиха много в подготовка и знаят накъде са тръгнали. Който разбрал-разбрал!

" бяха новаци и тепърва се учеха що е това фонд и как стават нещата" и това ги оневинява за батко и братко...хаха,не е за смях обаче не се здържах.

Потребителски аватар
viali69

Мнениеот viali69 » 29 май 2013 21:05

dzhambov написа:След като си мислиш,че сергей е способен да върне екстрите за населението от преди 89-та,кажи за затворите във Белене и Скравена и хилядите избити БЪЛГАРИ баз съд и присъда.Или тая тема е табу за теб?Или и затворите ще върне?

Това бяха големите грехове и престъпления на социализма ! Не може да убиваш без съд и присъда. Не може да решаваш наместо Господ кой да живее и кой да умре. Не може заради един виц да разсипеш нечия съдба. Цели семейства имаха тъжната съдба да попаднат под ударите на Системата.
Затова и днес съм противник на Новия световен ред. Той повтаря грешките на социализма !
Американците и западняците не са, но ние вече сме минали по този път !
Днес също се избиват хора без съд и присъда. Просто ги обявяват за престъпници, за подземни босове и ... бум ! Над 150 показни убийства по времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР ... Гангстерска война ? Да бе, да !
Днес също се разбиват човешки съдби, защото някой си Цв.Цв. ги обавил за убийци. Пример - лекарите от Г.Оряховица.
Днес затворите в Белене и Ловеч стоят и са си почти същите като едно време. Променено е твърде малко за толкова много години. А уж живеем в други времена и в Европа ...
Учете се от грешките в миналото, за да не ги повторите в бъдещето !
Последна промяна от viali69 на 29 май 2013 21:10, променено общо 2 пъти.
[center]Изображение[/center][center]Изображение...Изображение...Изображение[/center]

Потребителски аватар
dzhambov

Мнениеот dzhambov » 29 май 2013 21:08

viali69 написа:
dzhambov написа:След като си мислиш,че сергей е способен да върне екстрите за населението от преди 89-та,кажи за затворите във Белене и Скравена и хилядите избити БЪЛГАРИ баз съд и присъда.Или тая тема е табу за теб?Или и затворите ще върне?

Това бяха големите грехове и престъпления на социализма ! Не може да убиваш без съд и присъда. Не може да решаваш наместо Господ кой да живее и кой да умре. Не може заради един виц да разсипеш нечия съдба. Цели семейства имаха тъжната съдба да попаднат под ударите на Системата.
Затова и днес съм противник на Новия световен ред. Той повтаря грешките на социализма !
Американците и западняците не са, но ние вече сме минали по този път !
Днес също се избиват хора без съд и присъда. Просто ги обявяват за престъпници, за подземни босове и ... бум ! Над 150 показни убийства по времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР ... Гангстерска война ? Да бе, да !
Днес затворите в Белене и Ловеч стоят и са си почти същите като едно време. Променено е твърде малко за толкова много години. А уж живеем в други времена и в Европа ...
Учете се от грашките в миналото, за да не ги повторите !

Точно,нека всички се разкарат,ВСИЧКИ.Не ти хваля Бойко не ми хвали и Сергей

favaca8888
Контакти:

Мнениеот favaca8888 » 29 май 2013 21:18

Изчетох всички мнения дотук.Искам да ви кажа, че сички сте много тъпи :lol: :lol:

Ся , поне ме мързи да пиша ще съм кратък.
Козлодуй е построен 1974г. от руснаците.Te са му дали живот 30 г. Сега коя година сме ? Сметайте !
От Тец и Вец , токът е скъп , а от възонобновяемите източници или т.нар. зелена енергия е още по-скъпо.

Закривай Козлодуй, отваряй Белене.

И ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА ! ВСИЧКИ БСП, СДС, ГРОБ, АТАКА, ДПС ВСИЧКИ НА ВЪЖЕНЦЕ ДА УВИСНЕТЕ ВАЩА МАМА МРЪСНА !
Никола Котков : "Локомотив" е моята вечна майка и аз ще я помня и обичам до края на живота си. Нека знаят всички - кръвта вода не става!

Върни се в “Свободна зона”