Мнениеот simeon tzanev » 02 окт 2009 14:27
Напълно съм съгласен с автора на статията, сякаш думите са му написани от мен.
Нека всеки си зададе въпроса каква е ролята на централния нападетел, как трябва да играе, какви функции има, тактически и т.н.
Сега нека си отговорим на тези въпроси, позовавайки се на играта на Георги Христов:
1. Най важната и може би на първо място роля е ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА ГОЛОВЕ.
По този показател мисля, че всички ще се съгласят, че представянето на Георги Христов е повече от трагично и плачевно.
Нека още повече да разнищим този аспект от неговата игра, а именно и това как може той да вкара гол:
- при създаване на положение от други футболисти (след центриране от фланга, атака през центъра, корнер, статично положение) - пак тргичен показател на Христов - неспособност за игра с глава, неспособност за пласиране в наказателното поле (поне 8-9 ситуации на мачовете срещу Локо Сф, Черноморец, Лацио).
- при създаване на "свое" положенние, т.е изработване от самия него - тук нещата са малко по добре, защото притежева известни технически качестева, но пак везните клонят към трагично представяне - неспособност за рязко изритване на топката към противниковата врата, слаба скорост.
- борбеност и хъс на централен нападател - най-слабия показател на Христов - почти нулев полезен коефицент, никакво жеклание за борба за висока топка, за физическо надиграване и т.н. Хъс и желание - никакво.
Аз лично ходя на мачове от 10-12 години и по-слаб нападател в Левски действително не си спомням да е имало, а с такъв кредит на доверие - НИКОГА.
Докога ще ни къса нервите това момче, докага ще се крие като мишка?
Тук идва на дневен ред и въпроса с психологията на играча - как в Ботев Пл носеше отбора на гърба си и вкарваше положения след положение?
За това вина няма Левски (относно коментара по-горе) просто той е футболист за провинциален отбор, които няма желание, няма амбиция, няма манталитет да играе в голям клуб.
Нека ръководството на Левски да се "отърве" от това бреме още зимата.
Друг играч които искам да засегна с трагичното си представяне е Георги Сърмов.
Един играч които няма никаква тактическа дисциплина, никаква футболна грамотност, никакви качества да играе в Левски.
Вярно, компесира с някакво желание и хъс, но в неговия случай това не е достатъчно. И той като по-горе споменатия Христов трябва да се освободи от Левски при първа възможност. Сърмов не може да спечели единоборство, не може да подава, не може да руши, не може да игра за висока (първа) топка, не можа да покрива, няма умение за изнасяне на топката, едно голямо НИЩО.