Мнениеот Astarot » 10 апр 2013 12:09
Важно е, да се работи с проблема, не като с етнически, а като с проблем на висока престъпност.
1. От представянето му като етнически печелят само циганите и в очите на разни организации те са ощетеното малцинство...
2. Да се атакува основния проблем, а той не е, че някой си бил циганин, а че върши безнаказано престъпления.
Не ми пречи това, че някой е циганин, стига да работи, да не краде и да си гледа децата що-годе нормално (Което след третото едва ли е възможно).
Който краде - в трудов лагер за Х години. Ако се ограмоти и научи занаят, присъдата се намаля, ако не - да чука камъни за магистрали.
Който убива - до живот. При отежняващи вината обстоятелства - без право на замяна. И трудов лагер. Въглища, камъни, злато... все има какво да се копа.
Нямало затвори... Били пълни... А държавата подарява на олигарсите пустеещи земи. Да ги направят на трудови лагери с по-лек режим и затворниците да гледат зеленчуци. Само с труд се става човек. И с респект от закона и затвора.
3. Да се промени закона за самоотбрана и охраняване на частна собственост. В нощните часове от 10 до 6, да се премахне правилото за неизбежната самоотбрана от типа "Той с бил с нож, а аз държа пистолет. Чакай да отида да си потърся и аз ножа..."
4. Да се облекчи режима на осиновяване от чужденци. Милиони хора по света не могат да имат деца, а имат възможност да се грижат за тях. Десетки хиляди циганчета растат в гета и колиби при зверски условия, защото Асан не може да си го държи в гащите. За съжаление, химическа кастрация при доказана неспособност да бъдеш родител е нещо, което никой няма да ни позволи да приложим. Тогава да им се отнемат децата и да ги дават на хора, способни да ги отгледат. С таксите по осиновяване да се подпомага отглеждането на тези, за които се грижи държавата.
Интеграцията е двупосочен процес. Никакви суми пари и преференции не могат да я реализират. Дори влошават положението. Познавам много цигани и почти всички са се само-интегрирали. Работят, възпитават си децата, говорят български и живеят нормално без да имат проблеми с никого.
Така че, съм абсолютно против призиви като "Циганите на сапун". Но не може само с морков. Трябва и тояга.