Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 12 апр 2013 11:11
Хмм Велик? Не. Твърдо не. Но ако гледаме обективно..
От 1 страна Ким Ир Сен е човек, воювал срещу японците, окупирали Корея. Водил е страната си (макар и с чужда помощ) и в Корейската война. Война за обединение. А това не е малко, дори и сега милиони корейци мечтаят за обединението, сигурно никога няма да спрат да мечтаят за това. Ползвал е подкрепата на СССР и Китай, но не е имал и избор. В началото Япония, а после САЩ и ООН + Южна Корея са прекалено тежък противник за него, не и ако е сам. А и се е налагало да се съобразява с тях, все пак в ход е била Студената война и те са си гледали интереса в региона.
В това отношение той не се различава особено от почти всички лидери по онова време, търсели помощта на един или друг гигант - по време на войната Западна Европа се опира на САЩ, след войната лидерите на Изток се опират на Съюза и така.
След войната на полуострова Ким Ир Сен опитва да изгради работеща икономика. Използва колкото може и СССР и Китай, което е напълно нормално. Така и така ще му висят на главата, поне да си плащат за екстрата. По време на хм.. противоборството между СССР и Китай се изхитрява да бъде приятел на Китай, без да се скара със Съюза. Дипломатичност, която може да не е нещо особено, ама сравнение с тази на сина му Кин Чен Ир е направо потресаваща хх В края на краищата усилията дават резултат, КНДР постига известен напредък, особено като за страна, преживяла 2 поредни военни конфликта. Горе-долу казано възползва се от възможностите и извлича полза за страната си.
По негово време започват и процесите, превърнали поданиците на тази страна сред най-образованите в света. Създадени са и редица услуги, които да бъдат общодостъпни и безплатни за нацията, и до днес корееца от Север не плаща за учение, лечение и много често дори за жилище (това според зависи вече).
Има си и минусите. Лагерите. Макар че броя на хората по тях често се преувеличава, както и процента на инакомислещи, затваряни там. Ако трябва да сме честни, лагерите стават "дом" и на камара обикновени престъпници. Въобще в тази страна още оттогава става малко неизгодно да си закононарушител..
Ограниченията (комуникация, пътуване и т.н.).. колкото и да е странно по време на неговото управление те не пречат особено на жителите на страната. Може би са заети с възстановяването на страната си, може би са повлияни от идеологията и култа, а може и по принцип да са си такива, не знам. Инак като идея тия ограничения ми се виждат голяма глупост от негова страна хх
Митологията. То не знам тоя "култ" как иначе да го нарека. И към Сталин е имало култ, и към Димитров донякъде, ама такова чудо не е имало. Роден от небесата, от звездата, приятел на вълци мечки тигри някакви такива глупотевини. Да ви кажа, като се сетя за тия приказки винаги ме избива на отровно-иронични забележки. Но факт, тая мания започва по негово време. Следва да отбележа, че на нас може да ни е адски смешна, но от гледна точка на фамилията Ким си е много умна идея. Просто защото набиват в главите на местните от малки, че това си е вярно. Бая от тях и вярват в това. Донякъде и затова не са хванали да изритат оня комик Ким Чен Ир (дето умря наскоро), ми те просто са убедени, че тая фамилия е леко полубожествена.
След падането на СССР абсолютно нормално КНДР си има проблеми. Идеята на Ким Ир Сен е Автаркия (икономика, която сама се справя с нуждите си). Самия той обаче хич не е толкова енергичен вече, старото му обкръжение и то я измряло, я изкукало, новите.. ще спомена и тях какви са, не може да се разчита на тях за смяна на курса. А и той не може да си позволи и много радикални промени. В Китай също има опит за перестройка и там властите реагират адски остро на него и нямат никакво намерение да позволят на Пхенян да направи нещо такова.
Скоро след това Ким Ир Сен умира. След 2 военни конфликта и десетилетия управление на страната. С много грешки, но и много сполучливи опити. Диктатура, но донякъде резултатна. + малко глупости като идеологическите Блабла и култистките простотии. Велик не е.. но сравнение с този, който ще го наследи е направо титан.
При наследника му Ким Чен Ир всякакви истински опити за икономическо преустройство или развитие отиват по дяволите. Новото Ким е зает да вярва, че наистина е божествен, да яде и тук-таме да пуска някоя декларация против САЩ, Марс и Космоса и ФАФА ФИФА и т.н. От тия работи може да го отклони само неговата параноя, която когато се задейства става повод да открие внезапно десетина контрареволюционери (без оглед на пост, заслуги и т.н.), които да изтрепа.
Страната, която и без това си има проблеми се превръща в това, което е днес. Глад и мизерия. Все още някак издържа да дава на гражданите си поне нещата, осигурени от Ким Ир Сен (лечение, образование и т.н.), но не вярвам по този начин да става още дълго номера. Все пак КНДР има късмет и през 2012 година Ким Чен Ир освобождава народа от присъствието си. Преди това успява да изрита единия си син от страната, но той и без това не е стока - в момента живее в Китай, яде парите на корейския народ и плюе Фамилията, че краде пари. Но това не му пречи да ги яде хх В свободното си време обича и да командва личния живот на другия си син - Ким Чен Ун.
МОЖЕ БИ има шанс Ким Чен-ун малко да прилича на Ким Ир Сен, но е рано да се каже. Твърде много му влияят. А и не управлява сам. Шизоидния му вуйчо ли чичо ли беше, който има почти същата власт е копие на Ким Чен Ир. Подозирам, че сегашните заплахи и т.н. са колкото да угоди на старите плашила, останали от времето на баща му.
Накрая или и той като баща си ще си повярва, или ще опита да ги изтрепа и малко поне да мръдне тая държава. А повярвайте ми, народ оцелял при Ким Чен Ир при нормално управление е способен на чудеса. Не знам, ще видим.
Последните 2 абзаца са за автора на темата, който е лепнал термина БОГОВЕ по адрес на Фамилията. Ким Ир Сен заслужава някакво уважение, но БОГ и ВЕЛИК ВОЖД не е, макар че да.. голяма личност е бил. Ким Чен Ир не е велик, не е бог и всъщност нищо не е бил освен едно нагло шизо, което е повярвало, че наистина е бог.
За Ким Чен-ун е рано да се говори.
Авторе, преди да пишеш, поинтересувай се от тази страна. Не е каквато я изкарват медиите, но не е и каквато твърди собствената им информационна агенция. Поинтересувай се и от лидерите и. И те са хора. За които може да се пише и още и още, но не ми се занимава. Но ти си им фен, може би имаш желание?
И да те светна: КНДР в момента има късмет: Китай, Русия и САЩ не могат да се разберат кой да ръководи промените там. Сега е момента някой да бутне страната напред, ако трябва с преврат и ловко лавиране между трите велики сили и малко либерализация, ако трябва Ким Чен-ун да го направи. Аз като по запознат мога да ти кажа: в този човек (Ким Чен-ун) е надеждата на МНОГО ХОРА в КНДР. Които с нетърпение чакаха баща му да умре.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein[/center]