Мнениеот Червени Воини » 16 юни 2013 13:38
[center]Жуниор Мораеш: Искам да завърша кариерата си в ЦСКА[/center]
[center]
Голямата звезда на ЦСКА от сезон 2011/2012 Жуниор Мораеш продължава да блести и с екипа на Металург Донецк. Наскоро той бе избран за второто най-добро попълнение в украинската Висша лига за изминалата кампания. Бразилецът се съгласи да говори пред „7 дни спорт” за ЦСКА и бъдещето си в Донецк.[/center]
- Жуниор, вече близо година си в Металург Донецк, успя ли да свикнеш с обстановката?
Да, тук се чувствам добре. Всички се отнасят много добре с мен и нямам проблеми от това естество.
- Успяхте да се класирате за втора поредна година в предварителните кръгове на Лига Европа, мислиш ли, че имате шанс да стигнете по-далеч от миналия сезон?
Защо не? Миналата година норвежкия Тромсьо ни отстрани с късмет. Оттогава си извадихме доста поуки, отборът ни вече е по-обигран и целта ни през новия сезон ще бъде да стигнем минимум до групите на Лига Европа. А защо не и да излезем от там.
- Има ли Металург сили за нещо повече от това пето място в крайното класиране?
По принцип много работи трябва да се променят в нашия клуб още, за да можем да бъден конкурентоспособни на най-големите отбори. Преди всичко ние самите трябва да си повярваме, че можем да се мерим с тях. Смятам, че в това отношение можем да се справим далеч по-добре. Но потенциалът ни наистина е много голям. В отбора има чудесни играчи, с богати визитки. Единият от съотборниците ми - Данило, е играл цяла година с Луис Суарес в школата на Аякс, имаме немалко национали в състава. Всичко това показва, че в отбора има качество. То просто трябва да се доразвие.
Много по-силен ли е украинският футбол от българския
Мисля, че да. И тук преобладават здравите битки, както е у вас. Залага се преди всичко на единоборствата. Но голямата разлика идва от Шахтьор Донецк. Този клуб наистина е на светлинни години от всички останали клубове в Украйна. Такива инвестиции, подплатени с резултати, много рядко могат да се видят. ЦСКА трябва да е същото нещо за българския футбол, но уви...
Може ли някога Металург да стане като съгражданите си?
Трудно ще е. Ние сме далеч по-малък клуб, с по-ограничени възможности. Единственото, по което мога да кажа, че ги превъзхождаме, е базата, с която разполагаме. Нашата е по-хубава от тяхната. Не можем обаче да си останем само с нея. Затова с много труд до няколко години, смятам, че ще може да се намесим по-сериозно в борбата за местата, даващи право на участие в Шампионската лига.
Има ли сблъсъци между феновете на двата отбора в Донецк?
О не, не. Въобще не може да става дума за сравнение с феновете на ЦСКА и Левски. Тук определено можеш да се разхождаш на спокойствие с който и да е от екипите на двата отбора, без да ти се случи нещо. По време на градските дербита поведението между агитките е много културно.
Спират ли те по улиците привържениците за автографи и снимки?
Само след домакинските ни мачове. Иначе, ако изляза някъде из центъра или някой мол, много рядко се случва някой да разпознае мен или моите съотборници от Металург. Донецк живее с Шахтьор. Това, за което ме питате, може да го видите при техните играчи. Видят ли ги някъде по центъра или моловете, веднага се струпват тълпи.
Доколкото разбрах, тази година спечели поредна награда?
То не е точно награда. Заех второто място за най-добро ново попълнение във Висшата лига и станах четвърти в класацията за най-полезен футболист. Радвам се, че хората са ме оценили, въпреки че не играх в доста от мачовете през есента заради контузия. През този сезон вкарах 11 гола, но догодина искам бройката да нарасне два пъти.
По-лесно ли ти е, като знаеш, че си в един отбор с Велизар Димитров, Грегъри Нелсън и Зе Соарес?
Определено. Със Зе сме заедно почти всеки ден. Непрекъснато се закачаме на тема ЦСКА – Левски. Но става така, че в отбора сме трима цесекари срещу само един левскар и той е длъжен да замълчи, когато започне спор (смее се). С Грегъри се знаем още от съвместния престой на Армията, той е уникален и като футболист, и като човек. Велизар пък е нашият лидер. Вкарва решителни голове и като цяло е пример за по-младите в отбора.
Познаваш ли се с някое от по-известните имена във футбола в Украйна?
Да, с Фернандиньо, който доскоро беше капитан на Шахтьор и вече е играч на Манчестър Сити. Двамата сме много близки и той дори беше на сватбата ми наскоро. Много се радвам, че така мечтаният от него трансфер се осъществи. Той отдавна чакаше това да се случи и добре, че Шахтьор най-после склони да го пусне. Покрай двамата арменци в нашия тим се познавам и с Хенрих Мхитарян. Той също бе част от Металург, преди да отиде в Шахтьор. Сега доколкото знам е близо до трансфер в Ливърпул. Пожелавам му го, защото наистина го заслужава.
А при теб има ли интерес от някой чуждестранен клуб, или планираш да останеш в Украйна и догодина?
Интерес има, но нищо конкретно. На този етап оставам в Металург и не мисля за напускане.
Липсва ли ти България?
Много. Мъчно ми е за времето, когато бях в ЦСКА. Силно се надявам всички да ме помнят с добро.
Защо реши да осъдиш клуба?
Защото не ми хареса отношението на президента към мен. Имал съм възможност да кажа, че от доста време чакам пари по трансфера ми в Металург Донецк. Имам да получавам 20 процента. От лятото на миналата година се опитвам да се свържа с президента и до ден днешен той не си вдигна телефона. Дадоха ми банкова гаранция, в която пише, че са ми платили. Но парите ги няма по сметката ми. Чаках търпеливо и исках всичко да се реши без съдилища и ФИФА, защото обичам ЦСКА и не искам да навредя на клуба. Но не беше коректен начинът, по който се отнесе ръководството към мен. Сигурно някой ще си помисли, че аз съм дошъл само за пари и друго не ме интересува. Искам обаче да кажа, че това в никакъв случай не е така. Готов съм да се откажа от голяма част от парите в името на клуба, но да получа обаждане и коректно отношение.
Сега обаче ЦСКА е напът да има ново ръководство и нов собственик...
Да, разбрах, че собственикът на Литекс е на път да влезе в клуба. Искрено се надявам това да стане, защото ЦСКА е велик клуб и не заслужава такова ръководство като сегашното. За такъв отбор не е нормално да остане без титла вече пет години.
Бяхте близо до нея през 2012 година, защо не успяхте да я спечелите?
Причините бяха комплексни. Имахме лошия късмет да загубим вечното дерби, след това срещу Миньор и накрая да нацелим три пъти гредата срещу Лудогорец.
Шефовете обаче хвърлиха вината върху Стойчо Младенов, ти съгласен ли си с тях?
Абсолютно не. Стойчо направи всичко по силите си да станем шампиони и сътвори истинско чудо, извеждайки ни до мача за титлата. През зимната пауза тогава ни напуснаха много добри играчи и аз се замислих по едно време за какво се борим. След това, като дойде Стойчо, се вдигнахме и успяхме да останем в битката за титлата до самия край. Не мисля, че той е виновен, че ръководството не ни надъха по никакъв начин във вечното дерби или затова, че за мача с Лудогорец пътувахме осем часа с автобус ден преди него. Или пък затова, че никой от собствениците не дойде на срещата да ни подкрепи, както е в цял свят.
Имаше ли вариант да не си тръгваш миналото лято?
Ситуацията беше такава, че аз исках да остана. Казах на ръководството, че ще си тръгна само ако дойде оферта от някой голям европейски клуб. Те обаче искаха повече от мен да ме продадат, защото парите им трябвали, за да спасят лиценза за Европа.
Всички се питаха как така юноша на Сантос се е навил да дойде в България?
Ако ме бяхте попитали този въпрос преди две години, със сигурност щях да ви кажа, че никога не съм очаквал, че ще играя в България. Тогава бях пред трансфер в Стяуа, но в последния момент ме свързаха с ЦСКА и аз подписах за четири години. Истината е, че тогава не знаех къде попадам и малко се притеснявах как ще ми потръгне. Но за мое щастие стана така, че ЦСКА се превърна в най-хубавото нещо в кариерата ми.
Мислиш ли да се върнеш някога в ЦСКА?
Мислиш ли да се върнеш някога в ЦСКА?
- Разбира се. Този клуб ми подаде ръка в много труден момент в моята кариера и неведнъж съм имал възможността да кажа, че това е най-добрият отбор, в който съм играл. Нещо повече, ако има възможност, смятам да завърша кариерата си на „Българска армия”.
[center]Цветан Дерменджиев
(Донецк – София)
[/center]
"От огъня на чуждата омраза остана само пепелта. Нашата любов е вечна, винаги ще има ЦСКА!”
Какво е общото между левскарите и бежанците?
- Никой не ги иска на Запад!