Сезонът до този момент (2012/2013)

Модератори: Gil-galad, paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
liverpool96
Контакти:

Сезонът до този момент (2012/2013)

Мнениеот liverpool96 » 04 апр 2013 19:12

Добър вечер! Знам, че още е рано да се правят по-мащабни сметки относно изминалия сезон, но реших, че ще е добре още отсега да обсъждаме важните детайли около любимия отбор, а и да освободим още едно местенце, в което да анализираме и разсъждаваме. :)

Имам много мисли, които искам да споделя с вас, но ще се опитам да съкратя някои неща. Не искам да се изявявам като специалист, "разбирач" или т.п., а така да се каже, да събудя някои от нашите съфорумници и увеличим активността на форума. Стига съм писал общи приказки, започвам със същественото, за което направих тази тема...

Трансферна политика

Брендан усети проблемите ни в някои постове като игра и единици и разбираемо започна да укрепва тези проблеми места. Както много сме коментирали, покупките на Кени Далглиш не оказаха това нужно въздействие за възраждането на заспалия гигант. Други футболисти, които просто нямаха качества, или пък такива, които надминаха тридесетте бяха продадени, макар и за смехотворни суми (визирам Каут, Макси и Аурелио - играчи с много опит, от които без проблем можехме да "изцедим" максимум 10 млн. паунда). Привличането на Борини, Алън и Асаиди все още се спекулира ужасно много, както и тяхното бъдеще на "Анфийлд", но пък предстои да видим как ще се стекат обстоятелствата за тях - във футбола нищо не се знае. И тримата притежават големи качества, които обаче за мен до този момент не могат да разгърнат поради основателни причини. При Алън се забелязала страхотна работоспособност в средата на терена още в началото на сезона, след което настъпи рязък спад в неговата форма, Лукас Лейва се завърна от дългосрочната си контузия, а при Хендерсън започна значително израстване, което няма как да пропусна. Коутиньо отново показа защо Бразилия е може би най-голямата футболна сила откъм таланти и тяхното изграждане, която всяка година дава на света уникални футболисти. Стъридж също пасна като дялан камък, което бе очаквано за играч с неговите възможности и класа. Много от феновете също се чудят какво трябваше да представлява това относно привличането на Шахин под наем, след което бе засилен към бившия си клуб Борусия Дортмунд след едва шест месеца прекарани на "Анфийлд". Не искам да кажа, че турския полузащитник оправда очакванията на всички, но ситуацията покрай него определено изуми футболното общество, в частност нашите фенове.

Схема

Няма как да не се отбележи факта, че се опитваме да играем модерен, атрактивен и бърз футбол с множество пасове и разигравания. Това се дължи на факта, че Роджърс залага на модерното 4-3-3, което позволява на всеки отбор бързо да се прегрупира от фаза "Атака" към фаза "Защита" и обратното. Целта обаче на тази схема е тройката централни полузащитници да задържа максимално много топката в свое владение, без да дава пряка възможност на противника да противодейства. Принципно за такъв тип схема се използва изморителна преса по целия терен, което в някои двубои си пролича и при нас - бързо загубване притежанието на топката, каша в отбрана и панически изчиствания отстрана на защитниците. Все пак е нужно почти перфектно стиковане между играчите на терена, за да се постигне 100%-ов успех. Да, Роджърс е британец, но не е толкова твърдоглав, а си взима поуки от неуспеха - не знам дали си спомняте, но при онова равенство на "Гудисън парк" с Евертън (2:2) след почивката заиграхме в схема 3-5-2 - нещо много рядко напоследък в английския футбол. Пресен пример пък за използването на 4-2-3-1 бе предишния двубой с Астън Вила - явно състоянието на Стъридж (възможно е и неговата форма) да не са били на оптимално равнище, което оправдава това, че игра за резервния отбор заедно със Шкъртел.

Вратарският пост

Много от вас искат моментално изгонване на Рейна, но според мен проблема не се крие в него, а в треньора на вратари, който бе закупен от Транмиър. Доста посредствен избор, на фона на очакванията всеки сезон. Откакто този господин "тренира" нашите хора под рамката, бележим регрес в представянето си в защита - много допуснати попадения, лоша комуникация между двете звена "Вратар - Защитник", елементарни грешки, които костват адски много точки. Брад Джоунс също може да бъде сред изборите, но поне за мен е нищо повече от средна класа за поста си - нещо, от което се нуждаем като втори вариант.

Защита

В момента Ливърпул е изиграл 31 мача във Висшата лига, в които е получил 40 гола - прекалено много за амбициите ни за влизане в зона Шампионска лига. С това мога да кажа, че отбора е получил малко над един гол във всеки двубой, а и не се знае в оставащите седем мача колко още бихме могли да получим. Макар и индиректно, Роджърс не скри апатията си спрямо Шкъртел, който в последните няколко мача играе също за резервите и е силно пренебрегван, докато на неговото място играе още по-колебливия Карагър. Не дотам добрата форма и на Агер също оказва значително влияние в представянето ни в едно от най-важните звена в играта (ако не и най-важното...). Глен Джонсън изигра някои изключителни срещи през настоящата кампания, но пък в други бе посредствен, а в трети просто средна класа. Може би Енрике поддържаше някакво постоянно ниво от всичките ни защитници. Коатес според мен ще бъде продаден, но съществува и вероятността да бъде преотстъпен - все пак уруса е много млад и развитието му може да протече в съвсем друга посока. Габаритите на Мартин Кели пък му оказват лошо влияние, все пак играе на бека, където физическото натоварване е далеч по-голямо от това на централния защитник. Това и оправдава факта, че и до този момент той е в лазарета. Видяхме епизодични представяния на Джак Робинсън, но по всичко изглежда момчето има нужда от още време, за да бъде в кондиция да издържи цял сезон, а и конкуренцията на Енрике никак не е лесна. Клубът направи добре като се раздели с играч като Аяла, а следващия който е на опашката според мен е Дани Уилсън.

Полузащита

Както казах по-горе, Джо Алън има огромен талант и съм сигурен, че с времето ще го покаже, но към този момент е изиграл малко мачове, в които е бил на наистина добро ниво. За наше щастие капитана Стивън Джерард пък бележи един от най-добрите си сезони във Висшата лига, за което огромен фактор е и Брендан Роджърс. Хендерсън пък се включи наистина добре в новата постройка и начин на игра на отбора - изключителна работоспособност от капитана на младежкия отбор на Англия, както в защита, така и в нападение. Започна да бележи голове, има добра визия, раздава пасове в дълбочина и коридори - нещо, на което Роджърс разчита от своите централни халфове. Въпреки страхотното представяне на Шелви в предсезонната подготовка в Америка, дори част от неговата форма не се забеляза в първенството. Моментни проблясъци обаче имаше в Лига Европа, където бе нашият изявен голмайстор. Все пак има сериозни слухове, че Брендан ще го пусне на Стоук Сити за сумата от 7 млн. паунда. Лукас пък все още не може да намери онази форма, която показа под ръководството на Кени Далглиш - тук тежката му контузия оказа огромно влияние в представянето, която го направи и по-плах в единоборствата. Разбира се, той е изключително солиден в центъра, но има още какво да се желае.

Атака

Отборът се радва на сезон, в който отбелязва наистина много голове, което, разбира се, се дължи на фактора "Луис Суарес", който прави феноменален сезон с червената фланелка. Честите контузии на Борини му попречиха да разгърне потенциала си напълно, като той все още няма дебютен гол в първенството. За него има интерес от Фиорентина, но предстои да видим какво ще бъде решението на мениджъра и Борда на директорите относно статуквото му на "Анфийлд". Даниел Стъридж също в известна степен спомогна с това тимът да реализира всеки мач поне два пъти - Ливърпул е с едно от най-добрите нападения в лигата, като е отбелязал 59 гола (средно по два на двубой).

П.С. С времето ще допълвам нещата, които мисля, просто в момента се изчерпах откъм идеи. Сега е ваш ред. ;)
Последна промяна от liverpool96 на 04 апр 2013 19:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
GGMU_forever

Re: Сезонът до този момент (2012/2013)

Мнениеот GGMU_forever » 04 апр 2013 19:18

Добра тема ! :)
Офтопик:

Потребителски аватар
shotgun blues
Контакти:

Мнениеот shotgun blues » 04 апр 2013 19:44

Не съм фен на Ливърпул и не съм гледал много от мачовете им,но ще си дам мнението на база резултатите и това което съм гледал :)
За мен това е един много слаб сезон за Ливърпул,във Висшата лига най-вероятно 4 - ката е мираж ,като там май Ливърпул има само 1 победа срещу отбор от водещите (ТОТНЪМ).За купите Ливърпул отпадна рано рано,от ОЛДЪМ отпадането си е срамно.В Лига Европа нищо същественно и отпадане .
Единственно Суарез от това което съм гледал е на ниво,другите просто не са кой знае каква класа.В началото този БОРИНИ го гледах,ами той е гола вода .....................тези Алън,Хендерсън,Даунинг са доказани футболни дървари :) Джерард е далеко от това което беше ,Стъридж с някои добри изяви и младото момче Стърлинг ми се понрави в някои мачове и това е :)

Потребителски аватар
we are the champions
Контакти:

Мнениеот we are the champions » 04 апр 2013 21:32

От мене сметките след края на сезона :arrow:

sandi74

Мнениеот sandi74 » 04 апр 2013 21:39

we are the champions написа:От мене сметките след края на сезона :arrow:

За новия сезон ли? ;) :mrgreen:

Потребителски аватар
tisho_ynwa
Контакти:

Мнениеот tisho_ynwa » 04 апр 2013 22:07

sandi74 написа:

:mrgreen:

шегата на страна, аз наистина ще правя сметки за новия сезон защото трябва да се гледа напред

Потребителски аватар
we are the champions
Контакти:

Мнениеот we are the champions » 05 апр 2013 10:09

sandi74 написа:

Не за този.... за мене сезона изобщо не е слаб даже очаквах да е доста по зле.... нов мениджър и една камара проблеми започнахме доста зле след това отбора се сработи лошото е ,че ни трябва постоянство което се надявам от другия сезон да се появи :P

Потребителски аватар
Alonso_Massa
Контакти:

Мнениеот Alonso_Massa » 05 апр 2013 11:40

Според мен по-детайлни анализи могат да се правят след края на сезона, но за мен подобрение определено има в отбора! В началото на сезона бяхме много зле. От първите 15 мача имахме едва 4 победи, но постепенно нещата се пооправиха и вторите 16 мача имаме цели 9 победи. Сега съм почти сигурен, че финала на сезона ще бъде още по-силен, но прогреса е неуспорим!!!

Офтопик:

Офтопик:

LIMASSOL
Контакти:

Мнениеот LIMASSOL » 05 апр 2013 13:51

Alonso_Massa написа:но прогреса е неуспорим!!!

И аз си мисля че прогресираме,въпреки класирането и че миналата година играхме 2 финала.Отбора играе по-атрактивно и ако не бяха няколко слаби мача с/у отбори под нас още щяхме да сме в борбата.С 3-4 попълнения и запазване на Луис,догодина вече трябва да се борим за топ 4.

Потребителски аватар
petar123
Контакти:

Мнениеот petar123 » 05 апр 2013 16:24

Честно казано - изобщо не съм възхитен до момента и то заради едно единствено нещо - липсата на характер в някои мачове. Роджърз наложи някакъв стил, дума да няма, но срещу отборите от топ 6 този стил не работи засега. Това, което обаче е положителното, макар и мнозина да не го забелязват, е трупането на потенциал в състава и увеличаването на дълбочината в него. Да вземем например нападението, ако запазим Суарес, заедно със Стъридж, Борини и Керъл (ще е грешка да се продаде за жълти стотинки, защото може да е от полза в доста мачове с така наречените слаби отбори) - това са си 4 взаимозаменяеми играчи, от които единият е световна класа, вторият е добър, а третият и четвъртият имат качества, които трябва да докажат. Значи дори да продадат Суарес, а с парите предполагам ще се търси качествен нападател, в нападение нещата не изглеждат зле, и то без да броим и момчетата от школата - Ибе, Морган. В полузащита отново схемата е горе-долу същата - има основа (Джерард, Коутиньо, Лукас, Хендерсън, Алън, Даунинг), има и качествени юноши (Сусо, Стърлинг, Коуди), може би един дефанзивен халф още няма да е излишен, но нали все пак американците ще отделят 20-ина милиона чисти за селекция, та може да се реши и този проблем. В защита и на вратарския пост, разбира се, има проблеми, но ми се струва, че там нещата ще се решат на принципа "продай-купи" (примерно ще шитнат Шкъртел и Рейна и с парите ще им купят заместници). Така че в този аспект на мен ми харесва работата, както на Брендън Роджърз, така и на собствениците. Видя се, че покупките на Далглиш също вършат работа, колкото и да не им се ще на някои. За мен основното обаче си остава характера на отбора, добри футболисти има, но характер отборът все още няма. Ако БР успее да изгради и характер на отбора - ОК, той е нашият човек, с когото ще почнем да мачкаме наред!

Върни се в “Ливърпул”