Мнениеот grasiani » 25 мар 2013 12:59
Явно авторът е лично пострадал или засегнат, сигурно и негови близки и познати от така наречените зверства на комунизма ,той си има мнение за този период от неговата гледна точка и събитията които са се случили с негови роднини и познати и аз я уважавам,защото няма по лошо нещо от това да тъпчеш хора за това че имат различно мнение или не са съгласни с дадена политика.Само че те репресираните след 89-година станаха като антифашистите след 1944 толкова много че едва ли не всеки втори е бил партизанин преди 1944 или преди 1989 всеки е бил антикомунист и несъгласен с режима.Аз си спомням последните 10-15 години от така наречения комунизъм и за зверства репресии към мои близки хора роднини не мога да кажа че е имало и не съм чувал, е бил съм и много млад,иначе здравия ред в училище и на работа си го имаше и празни приказки или някакви по различни мнения не се допускаха или поне не се гледаха с добро око.А иначе само съм чел за репресиите след 1944 година и знам че те са били някъде до 1956 и не съм съгласен че не се говори за този период ,през този цикъл от 23 години излязоха достатъчно книги ,филми които детайлно описват какво се е случвало,който е имал е интерес се е запознал.Но то зверства към хора с различни идеи е имало не само в периода на комунизма, след освобождението 1878 през различните години е имало много репресии да си спомним Стамболовия режим ,що народ е хвърлен по тъмниците,бунтът на русофилите,репресиите на земеделците,после обратното към тях и убийството на Стамболийски,септемврийското въстание и репресиите след това, убийствата на интелектуалци,режима от 1934 до 1944 и множеството безследно изчезнали и убити.А какво да кажем за репресиите на комунистите след 1944 пък точно към своите си хора които са били с техните убеждения обесването на Трайчо Костов самоубийството на Пеньо Пенев .Мисълтта ми е че винаги срещу всяка власт е имало недоволство и съответно всяка власт е налагала своето с репресивни мерки, някои по крайни, други малко по леки уж, но крайният резултат е един и същ множество убити,пострадали хора и семейства и унищожени съдби.Така че историята на България не почва преди 23 години или след 1944 година сега че на някои хора това не им харесва си е техен проблем и искат да вменяват друго,всеки гледа историята от неговия си мироглед и неговото усещане за нещата а не трябва да е така ,трябва по мъдро и по аналитично да възприемаме и да се поучаваме от грешките си и да не ги допускаме като общество и народ.