Фен Теми за всички играчи на Черно море

Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
moreto vn
Контакти:

Re: Фен тема: Георги Китанов

Мнениеот moreto vn » 21 сеп 2012 16:56

Интересна статия за Китанов.

Поредният млад талант, с когото ще ви срещне вестник „Животът днес”, е от Царя на спортовете – футбола. Някак логично след Царицата (б.р. - миналата седмица във фокуса на вниманието бе лекоатлетката Карин Околие) идва ред на най-практикувания спорт. В него има един пост, където всяка грешка е фатална – вратарският. И точно този си е избрал Георги Китанов.

Този вратар е рибар. Препратките към риболова са част от ироничния фолклор за вратарския пост във футбола. В случая с Георги Китанов нещата са малко по-различни - той обикновено не се хвърля като "риба на сухо". А ако продължава да се развива така, може и никога да не го чуе по свой адрес.

Георги Китанов бе избран от най-големите спортни редакции в България за млад спортист на месец март във вече традиционната анкета на Viasport.bg и Пресклуб „България”. Номиниран бе заради отличното си представяне в квалификациите на юношите до 17 г. в Бремен. От три мача той допусна два гола. Човек лесно може да предположи, че след като е вратар на „Черно море” в тима до 17 г., Китанов е варненец. Оказва се, че коренът му е от Благоевград. Родителите му се местят в морската ни столица, когато е малък.

Тренира от 9-годишен. И се пали по любимата игра именно в Благоевград, дал на България много играчи с №1 на фланелката. Случва се едно лято, когато Китанов кара ваканцията си там. "В махалата винаги заставах на вратата. Хвърлях се по асфалта и цимента дори. Дядо ми купи ръкавици. Като се прибрах във Варна, се записах в „Черно море” и така започна всичко...", разказва Китанов. Харесва му да бъде вратар, сам си го е избрал. Не е бил примерно нападател преди това.

Тук Георги разсейва и едно недоразумение - че през миналата година е ходил на проби във френския Сошо. През лятото контакт с него прави тогавашният шеф на школата на ЦСКА Георги Георгиев, бивш играч на Мюлюз. Всичко обаче остава дотук - младият страж изобщо не заминава.

Вече от две години Китанов тренира с мъжкия тим на клуба. Питам го за нивото в Елитната до 17 спрямо това във варненската зона. "Разбира се, че е по-високо. Аз играех още от предната година с набор ‘94 и бях навлязъл повече от другите момчета. Може би заради това стартирахме с 5 загуби, те не бяха готови и осъзнали колко по-различно и важно е това първенство. После всичко си дойде на мястото. Ритъмът е по-различен. В първенствата на Варна побеждаваш с по 10:0 в мачове, които нямат никакъв смисъл."

А тренировките с мъжете му помагат в развитието, защото темпото е още по-високо, ударите - по-силни. "Пък и дори само нещата, които виждаш извън терена, поведението на играчите, самочувствието, с което играят, спокойствието... Това ти дава допълнителна увереност", изрежда Китанов.

Изглежда, че увереност се крие и зад доброто представяне в Бремен, където заради наказание на Никола Колев на старта стражът изведе тима с капитанската лента срещу Португалия (0:0). "Целият отбор си вярвахме и може би заради това дойдоха и добрите резултати." Споменах думата "успех" и Георги ме поправи: "Наричам го добро представяне, не успех, защото за нас успех щеше да е само класирането. Бях много спокоен преди мачовете, просто си казах, че ще изляза и ще се насладя на високото ниво на игра. Капитанската лента? Нищо по-различно. Целият отбор сме си казали, че всички сме лидери и капитани. Няма значение кой е с лентата".

Китанов разкрива, че е в добри отношения с всички момчета в националния, а най-често поддържа контакт със Стивън Петков („Левски”), Никола Колев („Литекс”), Станислав Дрянов („Черноморец”)... "Чуваме се по телефона, пишем си в Скайп и Фейсбук." В разговори със селекционера Александър Димитров често ставаше дума за маратона от лагери преди турнира в Германия. "На моменти ставаше тежичко, нормално е да ти се прииска да се прибереш - признава вратарят. - Но като знаеш каква е поставената задача, че можеш да постигнеш нещо голямо, не мислиш за лагера, а само за крайната цел. Във Варна тренирахме при много тежки условия. При минус 20 градуса се готвихме на доста високо темпо. Никой обаче не се оплакваше, никой не хленчеше, защото знаехме каква е целта."

Постепенно стигнахме до хобито на Георги Китанов, какъв човек е извън терена, какво предпочита да прави... "Баща ми има язовир и обичам да ходя с приятели за риба. Това ме успокоява, както и самата природа. Като цяло съм режимлия, гледам да си почивам вкъщи. Не обичам много да излизам по дискотеки, не употребявам алкохол. Ето наскоро, след тежката серия от лагери и мачове в националния отбор и „Черно море”, хванах въдицата и това много ми помогна за психическото възстановяване, винаги ми помага."

Извън футбола Китанов играе също тенис на маса и волейбол. За вратарите от „Черно море” плажният волейбол е част от тренировките. "Допада ми, има голяма емоция. Много обичам и тениса на маса, играя два пъти в седмицата. Участвал съм в турнири, но там предимно ме бият, да си призная, защото повечето са професионалисти и ми е трудничко. Иначе тенисът помага за рефлекса."

Любим отбор му е Милан, а вратарите, от които се учи - Мануел Нойер и Жулио Сезар. Младокът пояснява, че немецът се намесва прекрасно при центрирания, наблюдава позицията му на излизане... Прави също така изключително добри затваряния, когато излязат един на един с него. Докато Жулио Сезар е по-пъргав, Георги оценява играта му с крака.

Стъпка по стъпка. Това бяха думите на Китанов, когато го попитах мечтае ли да последва кумирите си в големия футбол на Запад. "Искам първо да играя в „Черно море” и след това някой ден да отида в голям европейски клуб. Разбира се, и в А националния отбор - такава трябва да е целта на всеки български футболист. Това е най-голямата хапка. Чест е да играеш за родината си."

Стъпка по стъпка, цел по цел, хапка по хапка, спасяване по спасяване... риба по риба - извън терена. Това е Георги Китанов. Изглежда, че съвсем заслужено стана първият футболист, спечелил месечната ни анкета.

yavorescu
Контакти:

Мнениеот yavorescu » 06 ное 2012 14:26

http://gong.bg/view_article.php?article_id=308465
Китанов вече и с повиквателна за младежкия национален отбор (U21) за контролата с Македония. Удивителен скок от U17 през U19 до U21! Дано да запише игрови минути.

Потребителски аватар
ogrizko
Контакти:

Мнениеот ogrizko » 06 ное 2012 15:02

като се има предвид, че са викнати само двама вратари ...и че става дума за контрола, убеден съм, че ще играе в мача :twisted: пък и е твърд титуляр в отбор от А група 8-) честито и дано представя страната на ниво!
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Кролик
Контакти:

Мнениеот Кролик » 13 ное 2012 11:17

Господ пратил вратаря на "Тича"
Срещу ЦСКА Георги Китанов се превърна в герой за Черно море, тъй като спаси два чисти гола през първото полувреме. Именно великолепните изяви на 17-годишния младежки национал помогнаха на неговия тим да се оттегли на почивката при резултат 0:0 и да излезе по-спокоен през второто полувреме. Жоро Китанов със сигурност ще влезе в историята като един от най-младите вратари в "А" група. Той дебютира през май тази година при победата на неговия тим с 2:1 срещу Видима във Варна. В следващия кръг пък 17-годишният младеж пази едно полувреме за успеха с 3:1 в Търговище. Въпреки крехката си възраст от началото на август стражът е несменяем титуляр в представителния тим и пази без смяна в 12-те есенни мача до този момент.
Китанов е роден в Благоевград, но още като невръстен малчуган семейството му се премества да живее във Варна. На 10 години е записан в школата на Черно море, където преминава през всички детско-юношески формации. Вратарските тайни са разкрити на младока от бившия страж на Моряците през 80-те години - Георги Костов-Зъба. Именно той го просвещава в тънкостите на вратарския занаят. По-късно пък талантът е взет под крилото на Тодор Каменов в юношите младша възраст. Това обаче не му пречи да е най-добрият играч в тима и да е с най-голяма заслуга за спечелването на Купата на БФС след победата с 1:0 на финала срещу ЦСКА в Сливен. След това Китанов се утвърждава и в старшата възраст, както и в юношеските формации на националния отбор, набор 1995 и 1994.
"Жоро има безспорни качества за вратар. Най-важното е, че притежава и силна психика, въпреки че е много млад. Еднакво добър е в играта с ръце и крака, има усет за пласиране и за излизане при високи топки. Трябват му само мачове, за да трупа опит и рутина. Хубавото е, че има характер за голям футбол, и вярвам, че ще го играе в следващите 20 години", заявява доскорошният му треньор Тодор Каменов. Култовият вратар на Черно море от 90-те години Неделчо Добрев-Бирата, който е работил за кратко с Жоро в школата, пък допълва: "Господ сякаш е пуснал от небето Китанов и му е казал: "Стани вратар". Спасяването му в края на първото полувреме срещу ЦСКА бе уникално. Ако Жоро веднага беше паднал, изстреляната топка от Платини щеше да влезе, но той бавно и плавно си спусна крака и я изби. Това може да впечатли само тези, които са били вратари."
Разбира се, по време на първите си мачове като титуляр тази есен Георги имаше и много неприятни мигове. Левски и Литекс му вкараха по 4 гола, а Лудогорец, Монтана и Пирин ГД - по три. По този повод обаче Тодор Каменов уточнява: "Тези голове в никакъв случай не са го разкол****и, а и никой не го е упрекнал, че има вина за всичките от тях. Казах ви, че притежава силна психика, и пресният пример от мача с ЦСКА е налице. Само седмица след като получи 4 гола в Ловеч, той направи две уникални спасявания срещу ЦСКА и е с огромна заслуга за точката на нашите."
За Каменов е много важно също, че Китанов е добър ученик в СОУ "Найден Геров". Въпреки че му се налага да пропуска учебни часове заради тренировки и мачове, Георги редовно се явява на уроци и получава много добри оценки. Утре той ще направи дебют за младежкия национален отбор срещу Македония. Селекционерът на тима Мадански обяви, че стражът на Моряците ще пази едно полувреме. "Аз не разбирам от вратари. За мен най-добър е този, който по-рядко допуска топката зад себе си в мрежата. За Китанов обаче чух добри думи от моите помощници Мирослав Митев и Александър Димитров, както и от Красимир Колев, който е работил с него. Аз също придобих преки впечатления за Китанов от негови мачове, които съм гледал по интернет и на диск. Нормално е, след като виждам, че той е най-младият вратар, който се е утвърдил в елита и се справя добре, да му дам и шанс в младежкия национален тим", коментира селекционерът Мадански.

Недко Петров

7 Дни Спорт
Майката: Защо вчера си подарил на баба си за рождения ден футболна топка ?
Момчето: А тя защо все книги ми подарява ?

ShooterMan
Контакти:

Re: Фен Теми за всички играчи на Черно море

Мнениеот ShooterMan » 14 ное 2012 02:01

Жоро Китанов бързо се утвърди както в отбора,така и сред феновете като любимец.Играе със сърце,виждате как се хвърля като лъв,не е само до качествата,публиакта отчита и другото.Напомня на Жоро Илиев,а това,че излиза от школата още повече го издига и практически го заковава в челните места в сърцата на феновете.Важното е,че е спокоен и хладнокръвен,нещо нечувано за 18 годишен,особено и вратар.Очаквал съм да извадим някой такъв юноша,но точно на този пост и така бързо да се наложи и да заблести не съм очаквал.Дори Жоро Илиев в по-късна възраст(19-20 годишен) започна да се налага,а Китанов чупи всички рекорди.Това разбира се може само да ни радва....Но,дано не се възгордее!!!Все още нищо не е постигнал въпреки повиквателните за младежкия нац.отбор и добрите игри на нашата врата.
"Ако ние сме като ПСВ, то Черно море е като Байерн (Мюнхен)" - Славиша Йоканович,наставник на Левски.

Потребителски аватар
Кролик
Контакти:

Мнениеот Кролик » 14 ное 2012 09:47

ShooterMan написа:Жоро Китанов бързо се утвърди както в отбора,така и сред феновете като любимец.Играе със сърце,виждате как се хвърля като лъв,не е само до качествата,публиакта отчита и другото.Напомня на Жоро Илиев,а това,че излиза от школата още повече го издига и практически го заковава в челните места в сърцата на феновете.Важното е,че е спокоен и хладнокръвен,нещо нечувано за 18 годишен,особено и вратар.Очаквал съм да извадим някой такъв юноша,но точно на този пост и така бързо да се наложи и да заблести не съм очаквал.Дори Жоро Илиев в по-късна възраст(19-20 годишен) започна да се налага,а Китанов чупи всички рекорди.Това разбира се може само да ни радва....Но,дано не се възгордее!!!Все още нищо не е постигнал въпреки повиквателните за младежкия нац.отбор и добрите игри на нашата врата.

В допълнение, на мен ми се струва че Тошко Колев и Румен Николов не се възползваха от шанса си както Жоро Китанов.
Майката: Защо вчера си подарил на баба си за рождения ден футболна топка ?
Момчето: А тя защо все книги ми подарява ?

Потребителски аватар
зеления
Контакти:

Мнениеот зеления » 14 ное 2012 10:40

Кролик написа:
ShooterMan написа:Жоро Китанов бързо се утвърди както в отбора,така и сред феновете като любимец.Играе със сърце,виждате как се хвърля като лъв,не е само до качествата,публиакта отчита и другото.Напомня на Жоро Илиев,а това,че излиза от школата още повече го издига и практически го заковава в челните места в сърцата на феновете.Важното е,че е спокоен и хладнокръвен,нещо нечувано за 18 годишен,особено и вратар.Очаквал съм да извадим някой такъв юноша,но точно на този пост и така бързо да се наложи и да заблести не съм очаквал.Дори Жоро Илиев в по-късна възраст(19-20 годишен) започна да се налага,а Китанов чупи всички рекорди.Това разбира се може само да ни радва....Но,дано не се възгордее!!!Все още нищо не е постигнал въпреки повиквателните за младежкия нац.отбор и добрите игри на нашата врата.

В допълнение, на мен ми се струва че Тошко Колев и Румен Николов не се възползваха от шанса си както Жоро Китанов.

Мисля, че и Капитанов върви по техния път. :evil:
След 90 години купата на България е отново във Варна!!! Въпреки мутрите от ТИМ!!!

ShooterMan
Контакти:

Мнениеот ShooterMan » 14 ное 2012 20:11

Няма какво да се ядосваме,това е естествения подбор.Вижте по какво си приличат Жоровците(а и Шабленския слагам,защото и той се утвърди много млад) - силен характер,спокойствие....имат ли ги тези качества другите?Видяхме как се включи Наско срещу ЦСКА,а точно обратното направи Китанов.Не е само до талант и умения,трябва и характер да те изтика нагоре,да си перде малко.Закона на джунглата е това,но аз го смятам за правилния закон.Който оцелее-виждаме,че е кален в битки,готов да поведе отбора след себе си,а на да мишкува.Смятам,че протекциите към юношите трябва да са много големи в направлението да ги вкарат в отбора,да получат игрови минути,шанс....и до там!Ако не покажат характер,лидерски качества,умение - сори баце,има си Б група,Черно Море не е санаториум,нито училище.Колкото до Илиян Капитанов - ще кажа само,че трябва да внимава.Има качества,показвал ги е в някои много важни мачове,но в много други обича да се крие и да е безволев.На неговите години и на неговото НИКАКВО реноме....пътя от титулярната 11-ка до пейката е изключително кратък,както и той сам се убеди.Много бързо седна до Зафиров и съм убеден,че много трудно ще стане отново.То се вижда какъв играч ще излезе от тебе след първия ти сезон,колкото и да си млад просто си личи.Помните Жоро,помните Шабленския,а сега Китанов,това са момчета,които влизат и играят,играят на ниво и то в поредица мачове....почне ли 1 добър,5 слаби,тук резерва,там се включил лошо....ясна работата накъде е за наше съжаление...
"Ако ние сме като ПСВ, то Черно море е като Байерн (Мюнхен)" - Славиша Йоканович,наставник на Левски.

Потребителски аватар
moreto vn
Контакти:

Мнениеот moreto vn » 06 мар 2013 22:31

Айде,да съживим малко тази тема.Според мен играчите на Черно море са трима,за съжаление.Капитана-след операция нормално да не е в,оптимална форма,но той е душата и мотора на отбора.Ал.Александров 15-железния защитник,чудно е как все още е тук,Георги Китанов-вратар със голям талант и кариера. ;)

cristely
Контакти:

Мнениеот cristely » 18 май 2013 23:39

Днес френският играч, който бе взет преди два месеца от румънския Оцелул, навърши 29 години. Инканго увенча празника си с добра игра и гол, който бе трети за него с екипа на моряците.
Честит рожден ден на Инканго! Здраве, късмет и успехи му желая с любимия ни отбор.

Върни се в “Черно море”