Неофит е новият патриарх на Българската православна църква

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

deladog

Re: Неофит е новият патриарх на Българската православна църква

Мнениеот deladog » 24 фев 2013 22:02

Най-хубавото в избора е фактът, че човекът е специализирал в Москва. Надявам се това да заздрави още повече връзките с братския ни руски народ.

Потребителски аватар
фифи перото

Мнениеот фифи перото » 24 фев 2013 22:07

dozo написа:Не, не съм безбожник и точно затова ми е мъчно. Ако бях безбожник щеше да ми все едно. Но смятам, че вярата не е цирк, не е шоу, не е смешка и е много, много далече от комунизма... А точно това виждам - за съжаление - в българското православие.

Вярата е Бог, Господа наш а не в слугите Му!
Той вижда всичко и ще отдаде всекиму своето.
Make love ,not war!`

Тошо, кажи си!

[offtopic]На много хора тук... не им трябва мозък за да живеят.... правят го несъзнателно...[/offtopic]

Потребителски аватар
фифи перото

Мнениеот фифи перото » 24 фев 2013 22:12

deladog написа:Най-хубавото в избора е фактът, че човекът е специализирал в Москва. Надявам се това да заздрави още повече връзките с братския ни руски народ.

Бог да пази България от такива като теб.
Бъдете българи и християни.
Не блюдолизци и търговци.
Руският народ ни е толкова братски ,колкото и китайския.
Make love ,not war!`

Тошо, кажи си!

[offtopic]На много хора тук... не им трябва мозък за да живеят.... правят го несъзнателно...[/offtopic]

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 24 фев 2013 22:18

dozo написа:А на тебе ясно ли ти е брато, че всички митрополити - с изключение на ловчанския(когото не избраха между впрочем) - са били доносници в ДС? Случайно да ти прави впечатление, че няма нито една, ама нито една православна държава, която да е читава? Значи има нещо много, ама много сбъркано в православието - неоправдана гордост, високомерна надменност, лицемерие - всичко това което Библията отрича. И някаква трагикомична ритуалност - на която станахме свидетели днес. Ами кажи ми, как да им повярва на такива смешници човек, че могат да го водят в правия път?...

"Брато" на мен са ми ясни някои работи свързани с Източно Православната Църква, тъй като се интересувам, вярващ Православен Християнин съм и всяка неделя и на празничен ден ходя на Литургия. Изчел съм определен обем литература, запознат съм с историята и и въобще участвам по някакъв начин в живота и.
Какво общо има Църквата и държавите, които според теб не са читави, (каквото и да означава това) до колкото зная Църквата е отделена от Държавата и не може да влияе върху политическите и икономическите решения на дадена държава. Тя може да даде становище и до там. От това което си написал разбирам, че за теб Църквата е нещо неясно и не си запознат в дъблочина какво точно представлява и каква е нейната мисия.
Колкото до ритуала какво според теб е трагикомичното, какъв според теб трябваше да бъде ритуала?
Забравих за митрополитите които имат агентурно минало, знаеш ли какъв е бил натиска върху вербуваните и то най-вече психологическият, ти сега разсъждаваш от днешна гледна точка, но тогава нещата са стояли по съвсем друг начин. И кои сме ние да осъждаме даден човек, без да сме наясно какво и как се е случило и дали ако сме били в тяхната ситуация щяхме да постъпим по друг начин.
Хайде да не се правим на светци, каквито не са и митрополитите, всички сме грешни, а в сравнение с тях сме много по-грешни в това трябва да си сигурен. И тук не става въпрос за канонизация на светец, а за избиране на Патриарх, който също е човек със своите човешки слабости.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 24 фев 2013 22:49

Да се надяваме, че с Божията помощ новият патриарх ще работи за народа и за издигане реномето на Църквата! Да му е честито и той по-добре от нас знае каква отговорност поема!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 24 фев 2013 22:58

Нямам нищо против вярващите, но ми стана интересен въпроса на dozo защо православните държави са са на ръба на цивилизацията сравнение с католиците и протестантите? :roll: Защо никой не му отговори?

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 24 фев 2013 23:15

Alexx написа:Нямам нищо против вярващите, но ми стана интересен въпроса на dozo защо православните държави са са на ръба на цивилизацията сравнение с католиците и протестантите? :roll: Защо никой не му отговори?

Които Господ обича, тях изпитва и наказва!( Евр.12:6) Колкото до еретиците и тези, дето окървавиха и осрамиха вярата с инквизиции и педерастки изпълнения, кого интересуват?
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 24 фев 2013 23:32

Alexx написа:Нямам нищо против вярващите, но ми стана интересен въпроса на dozo защо православните държави са са на ръба на цивилизацията сравнение с католиците и протестантите? :roll: Защо никой не му отговори?

Отговора е много ясен, за разлика от Западната Европа, (където Католическата Църква е водеща) Изтока няколко века е в пределите на Османската Империя и това забавя развитието му. А преди поробването от Османците той е бил на много по високо ниво от Западна Европа. Русия, която също е Източно Православна, преживява болшивишката революция която унищожава както елита на Русия, така и десетки милиони граждани в СССР, много от които са били богати, умни и предприемчиви хора, а след това 70 години властва комунизма. Православната Църква няма нищо общо с тези политически и икономически причини, превърнали Изтока от люлката на цивилизацията в състоянието в което е в момента.

Потребителски аватар
hristov25
Местоположение: Една дъжава наречена България. Единствена на света.

Мнениеот hristov25 » 24 фев 2013 23:47

Честито на православния български народ новия му патриарх. Пожелавам на негово светейшество много здраве, мъдростта на змията и незлобивостта на гълъба. Амин!

Относно това какво е правил преди да стане патриарх е в ръцете на божия съд. Защо за да съдиш някого трябва да си съвършен, а аз християните единствения, който е съвършен е Господ Иисус Христос. Аз като християнин само мога да се моля Бог да го помилва и спаси.

Само да вметна, че самото обявяване на името беше направено от Йосиф митрополит на Америка, Канада и Австралия. Така че, вероятно поради тази причина беше обявено по този начин.
Една страна ,един народ. България силна като лъв ,вечна както Христо Ботев и Васил Левски!
[offtopic][center]Червена кръв гори в нашите тела, защото пеем на уста Само ЦСКА!!!
[rimg]http://prikachi.com/images/19/4823019J.jpg[/rimg][/center][/offtopic]

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Alexx

Мнениеот Странджата » 25 фев 2013 00:57

За православната църква е характерен така наречения цезаропапизъм - т.е. императорът е най-висшият в църковната йерархия, а патриархът му е подчинен.
Православните църкви са автокефалични - всяка си има свой глава, католическите имат един общ - папата. Смята се, че това е една от причините православният свят да е толкова различен от католическия. Но и неправославният свят не е толкова монолитен, колкото често си го представяме.Изследванията за влиянието на културата върху икономиката изтъкват на преден план като предприемчиви и успешни не католиците, а протестантите, но вярата и свързаните с нея ценности като въздържание и от там - пестеливост, не са единствените културни фактори, които са свързани с цивилизационното развитие.
Живея в католическа държава, но и тука продажните медии правят от всяко сакрално събитие шоу, така че не се сърдете на Църквата, а на медиите, които между другото останаха - както и съдът, незасегнати от народното недоволство, а те трябваше да са едни от първите, на които трябваше да се потърси отговорност - и заради монопола, и заради моралната деградация, която те насаждат съвсем умишлено и злосторно ....

Върни се в “Архив”