АНКЕТА: Кой е най-добрият министър-председател досега?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Най-добрият министър-председател

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

stanleys
Контакти:

Re: АНКЕТА: Кой е най-добрият министър-председател досега?

Мнениеот stanleys » 20 фев 2013 17:56

MORSKI написа:... Да, неефективни предприятия с полети в почти целия свят :lol:

Това ли е критерия за ефективност - имала полети из целия свят? :lol: А че работи на загуба, че трупа дългове въпреки ежегодните държавни дотации, че има раздут щат и т.н това няма значение сигурно

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 20 фев 2013 17:57

Софиянски за кратко време възроди София и от там настроението в народа .

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 20 фев 2013 18:00

Жал ми става като видя интелигентни хора които спорят кой министър бил добър или друг бил по-лош от другия. :( Всяко правителство изпълнява определени поръчки. Независимо дали става дума за Жан,Царя, Костов, Станишев,Бойко.... Те нямат реалната власт. Правителство е буфер, който гори за да не изгори бушона. :!: :idea:

Потребителски аватар
Hahaha1
Контакти:

Мнениеот Hahaha1 » 20 фев 2013 18:00

Много бокофили в тоя форум бе. :lol: :lol:
Россия – священная наша держава,
Россия – любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава –

Твоё достоянье на все времена!

venger
Контакти:

Мнениеот venger » 20 фев 2013 18:01

Тук се изказват много и различни мнения, както винаги. Аз обаче си мисля за нещо друго. Според мен истинско право да изразят мнение имат само хората, които са живели съзнателно по време на всичките изредени хубавци, сиреч които са били вече пълнолетни и са участвали активно в социалния живот.
Аз лично имам (някакви) наблюдения само от последните няколко години и моят житейски опит не ми позволява да сравня всички. Знам само какво е сега и че сегашното състояние определено е функция на миналото, защото всяко нещо има начало.
Мога да кажа, че единствено нещо положително съм чувал за Иван Костов. Мнения, идващи от бизнеса, за това гарантирам. Разбира се това нищо не означава.
Определено мога да кажа нещо със сигурност и това е, че на хората им писна от стари муцуни. Още от детските ми години чувам все едни и същи имена, "връткащи се" в парламента. Ако някой в този момент се качи на вълната на протеста, това ще бъде едно от най- големите лицемерия, което няма да направи впечатление на никого, разбира се, защото сме свикнали с абсурда.
Пожелавам само на себе си и на народа да можем да направим най- правилния избор, който да бъде в полза на всички, а не само на определени политически кръгове.
Другите спорове и препирни между нас нямат значение, никакво значение!!!
"Бела жига, това сега си ти!
И цела книга много ще те измори!"

bostoncelstics
Контакти:

Мнениеот bostoncelstics » 20 фев 2013 18:05

Hahaha1 написа:Много бокофили в тоя форум бе. :lol: :lol:

ДТЕБМ наркоманска :mrgreen:

Потребителски аватар
1913
Контакти:

Мнениеот 1913 » 20 фев 2013 18:17

Всъщност историята е много проста, точна и пределно ясна, а сведението за това какво е било състоянието на продадените по-късно “цветущи” предприятия се пише от самото правителство на БСП през 1996 г.

ЗАКОН ЗА ФИНАНСОВО ОЗДРАВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ - приема се през август 1996: http://law.dir.bg/reference.php?f=zfodp-96

Какви предприятия визира този закон?

Чл.2. Целта на финансовото оздравяване е премахването на загубите и преструктурирането на задълженията на предприятията по чл.1 с оглед ограничаване на тяхното влияние в останалите сектори на икономиката.

Хмм, звучат като черни дупки, в които потъват държавни пари и като раково образувание унищожават цялата
икономика. Малко контекст? Да цитираме пресата от онова време:

Май месец 1996 г. Правителството на Жан Виденов спешно се нуждае от външна подкрепа, за да спре обезценката на лева. Цените хвърчат, а валутният резерв се стопява. Световната банка, а под нейна диктовка и Международният валутен фонд са замразили отношенията си с България. Причината е, че няма структурни реформи. Цялата 1995 г. сме издържали без външно финансиране, но повече не може.
Световната банка настоява да се закрият най-губещите предприятия. Приватизацията не върви. Спешно се правят списъци с най-задлъжнелите и губещи предприятия. Оказва се, че ликвидацията на по-голямата част от тях е невъзможна – става въпрос за железниците, топлофикациите, електрокомпанията, градския транспорт в София, въглищните мини. Има и други предприятия. Първите списъци са на 100-те най-губещи. После нарастват на 120. В края на краищата се взима соломоновско решение. Списъците ще са два – за ликвидация и за изолация. Започва трескаво лобиране от страна на депутатите на управляващата тогава левица. Предприятия влизат и излизат в списъците или от един в друг. Очевидно безнадеждни предприятия като ЗММ най-накрая се оказват в списъка за изолация. Окончателното решение се взема през май – в листата за ликвидация влизат 64 предприятия, в които работят около 20 000 души. На тези дружества се дължат 25% от загубите в държавния сектор. Други 71 предприятия с около 50 000 заети, които трупат около 50% от загубите, са вкарани в изолатора.
Със Закона за финансово оздравяване на предприятията беше забранено да вземат кредити от банковата система. Изключение правеха само Българските държавни железници и Националната електрическа компания. Изолираните предприятия трябваше да намалят загубите и задълженията си към кредитори. За целта с помощта на консултанти бяха съставени оздравителни програми.
Изолираните предприятия бяха разделени на две групи – 30 в група А (с административно определяни цени), а останалите 41 – в група Б. Принципал на група Б ставаше министърът на финансите. Изходът за група А беше оздравяване, а за група Б – приватизация или ликвидация. Срокът на действие на изолатора беше до края на 1998 г., но по-късно беше удължен до средата на 1999 г.

Тоест – списък със 71 “цветущи” предприятия. Които от години (много преди 1997-ма) са на изкуствено дишане и само социалното недоволство пречи на моменталната им ликвидация.

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ФИНАНСОВО ОЗДРАВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ
- има добавен списък на предприятията:

law.dir.bg/reference.php?f=ppzfodp6
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]

didayyord
Контакти:

Мнениеот didayyord » 20 фев 2013 18:37

5EV написа:Просто немога да си представя,че още има хора ,които си мислят ,че Костов е направил нещо за държавата.За мен той е бил супер подготвен в това ,което направи ,а именно да разбие всичко работещо.За тройната коалиция без коментар.Мисля ,че в България няма политик ,които да вкара ощетилите държавата в затвора.

Само да ти кажа, че когато Костов дойде на власт, в България вече нищо не работеше.

Потребителски аватар
chepishev73
Контакти:

Мнениеот chepishev73 » 20 фев 2013 18:48

Viktor4o_Rs написа:
MORSKI написа:
Viktor4o_Rs написа:
Пишете абсолютни глупости и двамата ;) Защо не говорим какво завари Костов и какво остави - завари хиперинфлация и международна изолация, остави стабилизирана икономика и павирани пътища към членството ни в НАТО и ЕС :!: :!: :!: БГА Балкан беше НА ЗАГУБА, както и почти всички предприятия, които Костов приватизира. Не казвам че не е крал, нито че е перфектен, но да се отричат постиженията му просто не е справедливо. Какво трябваше да се направи с тези предприятия, които имаха само загуби - да ги хрантути държавата, както е било при бай Тошо ли ? Мерките, които предприе Костов, не са популярни, това е ясно, но бяха НАЛОЖИТЕЛНИ. Точно че ни е къса паметта и си избираме комунягите и някои ги виждат алтернатива, тях обвинявайте, защото те са били най-много години на власт през т.нар. преход ;)

Кое е глупост, Викторе? Единствените, които пишат глупости в темата сте тези, които сте заслепени от Костов :shock: Кое е глупост, че по негово време и заради неговите реформи пенсионерите вземат такива мизерни пенсии ли? Че той въведе тази система на изчисление на песниите ли е глупост???? Сериозно ли ми говори тези неща? Че дядо ми се пенсионира точно по негово време и пенсията му вместо да бъде 400 сегашни лева стана 200 ли? Айде не ми говорете глупости само. Че БГА БАЛКАН беше приватизирана от приближения на Костов и хората му ГАД Зееви ли? Че я приватизираха за 200 000???? 200 000 ВИКТОРЕ СТРУВА ЕДИН МЕЗОНЕТ ВЪВ ВАРНА И В СОФИЯ! САМО СГРАДИТЕ НА ДРУЖЕСТВОТО, ПОЧИВНИТЕ МУ БАЗИ И ИНФРАСТРУКТУРАТА МУ Е ЗА МИЛИОНИ! МИЛИОНИ! Каквото ще да е БГА БАЛКАН БИЛА ПРЕД ФАЛИТ! ДА, беше, само че нима фалитът СЕ ИЗБЕГНА СЪС ЗЕЕВИ? ПРИПОМНИ МИ НИМА ЗЕЕВИ СПАСИ БГА БАЛКАН? Тогава защо му дадоха дружеството като не го спаси? НАли това е идеята на првиатизацията. Вашият любимец колко % комисионна взе от тази сделка. Или тези неща не са се случвали :lol: Министър 10% по времето на кой беше ? Или тези неща не са се случвали... Въобще толкова глупости са изписани в тази тема, че нямам думи. Не се учудвам, че сме на този хал щом още има хора, които защитават Виденов , Костов , царя :shock: Станишев... Бойко.... Нямам думи....

Тук говорим кой ни е най-добрият министър-председател след 89-та година или иначе казано кой е най-малко лошия ;) Съжалявам, но не съм съгласен няколко съмнителни сделки да се приравняват с фалирала държава с хиперинфлация, заплата няколко долара, десетки фалирали банки и прочие. Да се сравняват правителствата на Костов и на Виденов е все едно да сравняваме мерцедес с талига. ;) Освен това, аз никъде не съм написал, че Костов е перфектен и не е крал 1 стотинка. Просто казвам, че като интелект, постижения и сравнението между заварено - оставено положение, за мен той постигна най-много от всички.

Който и да беше на мястото на Костов, щеше да въведе валутния борд. А България е единствената държава в света, която е приватизирала 100% от държавните предприятия - барабар със стратегическите.

Потребителски аватар
chepishev73
Контакти:

Мнениеот chepishev73 » 20 фев 2013 18:48

didayyord написа:
5EV написа:Просто немога да си представя,че още има хора ,които си мислят ,че Костов е направил нещо за държавата.За мен той е бил супер подготвен в това ,което направи ,а именно да разбие всичко работещо.За тройната коалиция без коментар.Мисля ,че в България няма политик ,които да вкара ощетилите държавата в затвора.

Само да ти кажа, че когато Костов дойде на власт, в България вече нищо не работеше.

А след него?

Върни се в “Свободна зона”