vaskonti написа:Държавата може да върти бизнес само в ключови отрасли - атомна енергия, оръжие и може би железници. Всякакъв друг бизнес трябва да е частен защото колкото и да се опитва, държавата не може да го върти, а и не й е работа. Навсякъде по света държавата просто си събира данъците и ги разпределя. На практика това също си е вид бизнес. И такива филми като безплатно здравеопазване и образование няма никъде. По един или другначин всичко се плаща от хората.
Ей всеки дава акъл и знае какво да прави държавата все едно има стогодишен опит като държавник. Защо да не може да го "върти"? Ти знаеш ли каква е разликата между държавно предприятие и частно? Разликата е, че печалбата от държавното предприятие отива за болници, училища, пенсии и част се реинвестира, а печалбата от частното предприятие отива в джоба на Иван, Пешо и т.н. Те си купуват курви,яхти, самолети, а останалите 8 млн. душиме ку.ра. Нищо против когато Пешо или Иван или Драган и т.н сами са си измислили бизнеса и развили - добре, но когато държавата им го продава за жълти стотинки и порти труда на милиона хора - не съм съгласен. Пример - Балкан, БТК,ЕРП-тата МДК Пирдоп и още много други. Всяка приватизация е равна на ограбване на народа! Аз лично имам против Иван и Пешо да си купуват курви с държавен бизнес. И за финал аз нямам нищо против държавата да инвестира. Щом смята, че пазара или народа има нужда от даден бизнес и никой частник не се е сетил или развил както трябва защо да не инвестираме и държавни пари. А какво било на запад или в Америка ми дреме на шмайзера, тук не е Америка и няма универсална рецепта за цял свят.