Защо скандинавците са толкова добре

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

petrov22
Контакти:

Re: Защо скандинавците са толкова добре

Мнениеот petrov22 » 20 фев 2013 00:55

Нормална температура на хладилник еееееееее :lol:

bai hoi
Контакти:

Мнениеот bai hoi » 20 фев 2013 01:12

Гледам че платените агитатори от Позитано 20 доста са се развихрили.
Пояснявам за всички полуидиоти,които са писали простотии преди мен-в скандинавските страни,няма и не и
имало никога комунизъм,социализъм или подобна човеконенавистна форма на управление.
Тези държави са добре защото имат интелигентни и работливи граждани и кадърно управление и не на последно място,
за тяхно щастие,пияната колхозна сган не е стъпвала на тяхна територия.
Основни характеристики на комунизма са-еднопартийна система,срастване на държавен и партиен апарат,ликвидиране
на частната собственост,планова икономика,национализация,концлагери,затворени граници за собствените граждани
-тези неща съществуват само че в Северна Корея и Куба,а не в Швеция и Норвегия.
Така че другари форумни партийци, като за начало научете същността на идеологията която проповядвате.

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 20 фев 2013 01:26

bai hoi написа:Ги не на последно място,

Бе във Финландия е стъпвала и то доста, ама пак са на светлинни години от нас. Ама докато те са се борили с тях, ние сме им се радвали ;)
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

BETCHUALENG
Контакти:

Мнениеот BETCHUALENG » 20 фев 2013 01:31

Солидарност между хората. Готовност да се борят ЗАЕДНО за ОБЩИТЕ цели. Дори това да значе временно да стегнат коланите. Съвест. Не просто да взимат само това, което заслужават, а дори да не помислят да поискат повече. А когато поискат повече, да им е НАВИК да се потрудят за него. Да бъдат Общност. В която съседа, колегата или човека от съседния квартал не е Някой си, а Един от нас. На когото може да се помогне, но не като му се даде всичко наготово, а като му се даде шанс и той като другите да си го спечели.

Тук някои хора намесват политиката, Работническата партия на Норвегия. Това е смешно, скандинавците са на това равнище не заради политиците си, а заради това, което са като ХОРА. И политиците им знаят, че ще бъдат успешни само ако се съобразят с манталитета на хората и поддържат държавата според него.

Иначе да, доколкото е възможно да има комунизъм на Земята, те се доближават до него. Но не като политическа и икономическа система, а като ХОРА. Което наистина е много голямо постижение.

Това е накратко, това е основата - Хората. Без те да бяха такива, никаква система нямаше да даде такива резултати. Но те са такива, и затова системата им приложена и политически води до висока резултатност.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 20 фев 2013 01:32

rhaegar написа:

Бе във Финландия е стъпвала и то доста, ама пак са на светлинни години от нас. Ама докато те са се борили с тях, ние сме им се радвали ;)

Е да, стъпвала е, но са хвърчали яко шапките на колхозниците след поредния точен изстрел на финландските снайперисти :lol: :lol: :lol: Иначе защо са добре скандинавците ли - ами защото учат и бачкат здраво. Не знам дали ви е направило впечатление, но почти винаги северни държави със студен климат са високоразвити и работливи, а южни с иделно време, море и добра природа за туризъм са си мързеливички :roll: То неслучайно сред най-засегнатите от кризата са все южняци - ние, Гърция, Португалия, Испания.
Иначе скандинавските страни имат страшно висок стандарт и развита социална система, но поради климата и скучния живот са сред държавите с най-много процент самоубийства, също интересен факт :roll:
Изображение

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 20 фев 2013 01:39

Viktor4o_Rs написа:
rhaegar написа:

Е да, стъпвала е, но са хвърчали яко шапките на колхозниците след поредния точен изстрел на финландските снайперисти :lol: :lol: :lol: Иначе защо са добре скандинавците ли - ами защото учат и бачкат здраво. Не знам дали ви е направило впечатление, но почти винаги северни държави със студен климат са високоразвити и работливи, а южни с иделно време, море и добра природа за туризъм са си мързеливички :roll: То неслучайно сред най-засегнатите от кризата са все южняци - ние, Гърция, Португалия, Испания.
Иначе скандинавските страни имат страшно висок стандарт и развита социална система, но поради климата и скучния живот са сред държавите с най-много процент самоубийства, също интересен факт :roll:

Именно де :lol:

Ами дисциплинирани са хората, а като цяло наистина не си харесват държавите, или поне създават подобно впечатление. Имам възможност да общувам с няколко скандинавци, предимно датчани и те чак се учудват, че хората искат да емигрират и да живеят там. Явно и техния малко "роботизиран" начин на живот наистина им се вижда малко скучен. Той е подобен за целия Запад като цяло, но наистина народите с по-нашенски темперамент и алкохолизираните британци го възприемат по-леко от скандинавци и германци например :lol:
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 20 фев 2013 01:55

Защо някой не каже,коя е партията,която ще донесе тук скандинавския модел :lol: :lol: :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Мнениеот Botevist_1912 » 20 фев 2013 01:57

BETCHUALENG написа:Солидарност между хората. Готовност да се борят ЗАЕДНО за ОБЩИТЕ цели. Дори това да значе временно да стегнат коланите. Съвест. Не просто да взимат само това, което заслужават, а дори да не помислят да поискат повече. А когато поискат повече, да им е НАВИК да се потрудят за него. Да бъдат Общност. В която съседа, колегата или човека от съседния квартал не е Някой си, а Един от нас. На когото може да се помогне, но не като му се даде всичко наготово, а като му се даде шанс и той като другите да си го спечели.

Тук някои хора намесват политиката, Работническата партия на Норвегия. Това е смешно, скандинавците са на това равнище не заради политиците си, а заради това, което са като ХОРА. И политиците им знаят, че ще бъдат успешни само ако се съобразят с манталитета на хората и поддържат държавата според него.

Иначе да, доколкото е възможно да има комунизъм на Земята, те се доближават до него. Но не като политическа и икономическа система, а като ХОРА. Което наистина е много голямо постижение.

Това е накратко, това е основата - Хората. Без те да бяха такива, никаква система нямаше да даде такива резултати. Но те са такива, и затова системата им приложена и политически води до висока резултатност.

Интелигентно и обосновано мнение. С повечето разсъждения и заключения съм съгласен. Не трябва все пак да се омаловажава ролята на Работническата партия. Дано един ден и българите да достигнем това високо ниво на съзнание на норвежците. По-добра система от комунизма няма и не може да има.
БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–СТАРИЯТ ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ. БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–ВЕЛИКИЯТ ОТБОР.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 20 фев 2013 02:23

Viktor4o_Rs написа:
Botevist_1912 написа:Интелигентно и обосновано мнение. С повечето разсъждения и заключения съм съгласен. Не трябва все пак да се омаловажава ролята на Работническата партия. Дано един ден и българите да достигнем това високо ниво на съзнание на норвежците. По-добра система от комунизма няма и не може да има.

И по-голям тъпак от теб също не може да има :lol: :lol: :lol: Комунизъм има в Северна Корея, не в Норвегия, Швеция и прочие ;)

М/у другото,най-висшата форма на комунизъм в света,за сега е постигната единствено в кибуците в Израел,но да не забравяме,че и там не се е запазил в същата форма до наши дни ;) Така че ... 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 20 фев 2013 09:01

Излишно политизирате темата!
Ако се чудите защо - защото имат едни от най-високите данъци!
Ето Ви една справка:

Данъците в Швеция

Среден общински данък върху дохода 31,56%
Национален данък за доходи над 372 100 крони (~ 37 000€) годишно 20,00% - към това се прибавя общинския данък!
Национален данък за доходи над 532 700 крони (~ 53 000€) годишно 25,00% - към това също!
Среден данък за църквата 0,99%
Среден данък за погребение 0,22%
Данък върху приходите от дивиденти и лихви 30,00%
Национално социално осигуряване за самоосигуряващи се лица 29,71% + 7% такса за пенсионно осигуряване
Национално социално осигуряване за наетите лица 29,71% за сметка на работодателя + 7% такса за сметка на служителя - при такава ставка за работодателите - половината ще фалират у нас!
Максимален осигурителен доход 412 377 крони (~41 000€)
ДДС 25%

Така, типично по нашенски виждаме само положителното. Ако подобни данъци влезат в сила у нас и ИМА СЪБИРАЕМОСТ- ние също бихме си позволили подобна социална политика! Държавата за да даде нещо на обществото, трябва да го вземе от някъде - пак от обществото. Т.е. преразпределя. Ако ви "ударят" доходите с 50%, 7% здравни, 5% повече ДДС и т.н. ще подскочите до тавана!
Тогава ще твърдите, че държавата Ви ограбва!
На практика правителството "изземва" около 60-70 % от доходите и ги харчи по свое усмотрение. Теглете чертата и ми кажете как Вие бихте реагирали на подобна политика?
Северните страни( твърди се, че е заради климата) имат различно отношение към стойността на човешкия живот като цяло. Според някои е поради исторически ниската стойност на гъстота на населението.
Темата е дълга ... Ако има интерес от някой може да я обсъдим. Аз самият съм живял няколко години в държава с подобна система на социална политика и много добре мога да направя съпоставка.

ПП: Внимавайте какво си пожелавате!
Последна промяна от Red_Neck на 20 фев 2013 09:14, променено общо 2 пъти.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Върни се в “Свободна зона”