Протести срещу ЕРП-тата!Анкета: Да се национализират ли ЕРП?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Анкета: Да се национализират ли ЕРП-тата?

Да
121
67%
Не
59
33%

Общо гласове: 180

Потребителски аватар
фифи перото

Re: Да се национализират ли ЕРП-тата?

Мнениеот фифи перото » 13 фев 2013 20:59

Red_Neck написа:
Tony_CSKA написа:Естествено, че трябва да се национализират. В крайна сметка това е сектор с гарантиран пазар. Защо да предоставяме сигурен доход на чужди фирми, когато могат парите да остават в държавата?

Отборът на знаещите - ти и ПЕРОТО, да ви питам нещо:
Държавата като е такъв добър стопанин къде отидоха парите от пенсионните фондове на 2 поколения - същите тези, които сега преживяват с по 200 лв пенсия за 30-40 години стаж.
Какво стана със спестяванията на хората в периода 90-97?
Примери колкото искате .....
Да, има стратегически сфери, където е нужен държавен контрол, но не и непременно държавна собственост.
Държавата / в лицето на В. Костов гарантира да изкупува тока на частните М-И 1 и 3 на цена 2 ПЪТИ по-висока от тази на държавната 2/.
За такъв тип държавна собственост ли говорим?

Да ти разкажа , ама на по бира?!
Мога дълго да ти разказвам..Имаш ли толкова време?...И наистина знам...Много..А ти се подигравай. :lol:
Make love ,not war!`

Тошо, кажи си!

[offtopic]На много хора тук... не им трябва мозък за да живеят.... правят го несъзнателно...[/offtopic]

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 13 фев 2013 21:00

Нашите политици пак яхнаха вълната на популизма!
Разбира се, че "национализиране" никак не върви с "добро стопанисване" / т.е. намаляване на разходи и създаване на конкурентен продукт/.
Има много практики по цял свят за т.нар. "избор на доставчик" на електроенергия. В наши условия обаче по-скоро ще се започне с индустрията а частните клиенти ще се наложи да позахапят дръвцето още 10-на годинки. ЕРП-тата не са виновни в случая. Те нито определят цената на ел.енергията, нито отчисленията за данъци, добавки и т.н. Държавата стои на входа / продава енергия на ЕРП-тата/ и на изхода / определя цената /. ЕРП-тата имат задължения да инвестират основно в загуби по пренос и разходи за свързване. Според последни данни, около 9% от всеки лев за ток отива към ЕРП-тата а останалите 91 стотинки - под една или друга форма към държавата / изключвам частните производители на енергия/.
Каква е реалана картинка и кой е виновен за това?
ЕРП-тата са с гарантирана печалба съгласно приватизационните договори на Милен Велчев и НДСВ , която е фиксирана на 16 на сто за периода от 2005-2008 г. и на 12 на сто – за следващия петгодишен период. Реалната норма на възвръщаемост на дружествата обаче е 7-8 процента според тях.
Тарифата по която НЕК изкупува тока, произведен от двете частни централи Марица-изток 1 и 3 е за над 120 лв. на мегаватчас. За сравнение цената на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е около 62 лв. Договорите са били сключени за срок от 15 г., считано от датата на пускане на двете централи в експлоатация. Това означава, че ТЕЦ "AES Гълъбово" ще получава тази цена до 2027 г., а "Контур Глобал Марица-изток 3" - до 2024 г!
За по-горното е отговорен Иван Костов!
На каква цена получавахме природен газ от Русия до скоро? - най-високата в Европа! Газ се използва за производство на ел енергия и от топлофикациите. - тук е намесен Р. Овчаров и С. Станишев.

Та с 2 думи, кой ни сваля кожата ЕРП-тата или държавата?
Ако искате "национализиране" - помислете пак!

ПП: в никакъв случай не смятам, че ЕРП-тата са светци, но ми се струва, че някой предизборно се опитва да си избърше ръцете!
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 13 фев 2013 21:04

фифи перото написа:
Мога дълго да ти разказвам..Имаш ли толкова време?...И наистина знам...Много..А ти се подигравай. :lol:

Нямаш грижи ... на по няколко бири определено става :)
Поне си защитаваш аргументите обосновано :) ... и с добър тон
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
зеления
Контакти:

Мнениеот зеления » 13 фев 2013 21:06

MoNteSo написа:С всяко "повишаване на конкуренцията" само се повишава рушвета за дадената комисия на даденият проект! Наистина ли не можете да го проумеете ?

Ние проумяваме, ама ти нещо не щеш да вденеш. За какъв рушвет говориш при нормална конкуренция? Трябва да дадат по-добри условия за да могат да спечелят дадения потребител. На кого да дадат твоя рушвет за да ме спечели даденото дружество? Я мислете малко преди да пишете глупости и да се излагате!
След 90 години купата на България е отново във Варна!!! Въпреки мутрите от ТИМ!!!

Потребителски аватар
фифи перото

Мнениеот фифи перото » 13 фев 2013 21:09

Red_Neck написа:
фифи перото написа:

Нямаш грижи ... на по няколко бири определено става :)
Поне си защитаваш аргументите обосновано :) ... и с добър тон

Не е мястото тук ,но мога и по-обосновано. ;) А и на кого му пука?
Наясно съм с нещата ,които започнаха от..1985 година.
Плодовете ги берем в момента.
А ни чакат още "убавини"
Жал ми е за вас, младите, но...
Тогава избрах да съм жив и с чиста съвест...Айде наздраве.
Make love ,not war!`

Тошо, кажи си!

[offtopic]На много хора тук... не им трябва мозък за да живеят.... правят го несъзнателно...[/offtopic]

Потребителски аватар
Red Warrior
Контакти:

Мнениеот Red Warrior » 13 фев 2013 21:12

Знам си аз, че не може да има смислен разговор за каквото и да е, без да стане дума за Иван Костов. :lol:
Пиеш ли вода, мисли за извора. - китайска мъдрост

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 13 фев 2013 21:15

Твърдо, категорично и безусловно Да. По-добре е печалбата от тях да отива в държавния бюджет и да се разпределя за образование и здравеопазване, отколкото да се гушат мафиотите. Това за национализацията на телекомите също е много добро предложение, защото те генерират огромни печалби, а досега конкуренцията между тях не съм забелязал да е довела до съществено намаление на тарифите.
Последна промяна от doktora25 на 13 фев 2013 21:19, променено общо 1 път.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
фифи перото

Мнениеот фифи перото » 13 фев 2013 21:19

doktora25 написа:Твърдо, категорично и безусловно Да. По-добре е печалбата от тях да отива в държавния бюджет, отколкото при мафиотите. Това за национализацията на телекомите също е много добро предложение, защото те генерират огромни печалби, а досега конкуренцията между тях не съм забелязал да е довела до съществено намаление на тарифите.

Време е да разберете ,че в тази държава има картелно споразумение за цени и заплати.
Но няма да ви кажа , кои са картелите, участващи в това споразумение. :lol: Абривиатурата на всичките е с по три букви. ;)
Make love ,not war!`

Тошо, кажи си!

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 13 фев 2013 21:21

фифи перото написа:Не е мястото тук ,но мога и по-обосновано. ;) А и на кого му пука?
Наясно съм с нещата ,които започнаха от..1985 година.
Плодовете ги берем в момента.
А ни чакат още "убавини"
Жал ми е за вас, младите, но...
Тогава избрах да съм жив и с чиста съвест...Айде наздраве.

Да, едни $ 8-9 млрд от 84 до 89 за "превъоръжаване на народната промишленост" и всички останали схеми за замяна на политическата власт с икономическа ....... както и да е.
Кофти ми става, че едни и същи "политически муцуни" подхвърлят нещо на народа и той един месец все това му е в главата.
То не бе референдум, то не бяха защитени територии, сега ЕРП-та, а в същото време пак нещо ни гласят.
Защо не кажат реалните данни за безработицата?
Дори да допуснем, че е около 15 %, за да се върнем на нива от 2007 / 5-6%/ са ни необходими около 30% ръст на БВП / т.е. със сегашния темп около 15-20 години :!: /. Дай Боже да не е така, ама надали.
Лека вечер на всички.

Потребителски аватар
grasiani
Контакти:

Мнениеот grasiani » 13 фев 2013 21:38

Takaва конкуренция в нашата държава че мамата ни разкатаха някой да ми каже в кой отрасъл се е повишило качеството от това че има конкуренция,всеки лъже маже гледа с малки инвестиции да изкара много пари,но какво да обяснявам всеки вижда в ежедневието си за какво става въпрос.

Върни се в “Архив”