Яко интервю с Юсейн Болт (трябва да се види)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
ZelenOtbor
Контакти:

Яко интервю с Юсейн Болт (трябва да се види)

Мнениеот ZelenOtbor » 17 сеп 2009 16:16

Да разговаряш с Юсейн Болт повече от 10 минути е невъзможно. Не успява дори собствената му майка. Денят на ямайския спринтьор е разграфен до секунди, особено при големи стартове. Кореспондентка на в. "Съветски спорт" успя да се промъкне на тренировката му рано сутринта, изпреварвайки охраната. "Болт се ококори, после се засмя и поръча две кока-коли", разказва журналистката.

- Юсейн, не ви ли притесняват мазолите?
- Свикнал съм от дете да ходя бос. Треньорът ми се ужасяваше да не настъпя някой трън.

- И банани ли обичате от малък?
- Кой южняк не ги обича? Но не съм на плодова диета. Ям всичко, което си поискам: мамините пшеничени питки, банани, шоколади, говежди хапки от Макдоналдс.

- Казват, че си имате ритуал - преди всеки важен старт си купувате пилешки бутчета.
- Тази традиция се появи на олимпиадата в Китай. Не че обичам Макдоналдс, но не харесвах местната храна. Затова изпратих приятеля си за хапки в Макдоналдс.

- Сам вероятно не бихте отишли, защото феновете ще ви нападнат за сувенири?
- Харесва ми такъв живот! В много магазини ми правят отстъпка (намига). Приятно е, когато 8-годишен хлапак ти казва, че иска да прилича на теб. В такива минути разбирам, че не напразно съм се родил

- Винаги сте весел и освободен. Кога за последен път се изнервихте?
- Отдавна - през 2002 г. Бях на 15 г., стоях на пистата в родния Кингстън и чаках стартовия изстрел, а наоколо тълпа хора бяха вперили поглед в мен. Това беше световното първенство за юноши. Така се вълнувах преди старта, че обърках шпайковете - левия обух на десния крак и обратно. Но осъзнах навреме грешката, преобух се и спечелих спринта на 200 метра. Това беше първата ми голяма победа. Разбрах, че мога да изпреваря всички.

- По-рано казахте, че ще се пробвате на 400 м?
- Ако карате кола, ще се возите ли на метрото? Обиколката на стадиона е тежка дистанция, за която трябва огромна издръжливост при спринта. А аз съм си лентяй (смее се).

- А на 800 метра?
- Никога! Нима искате да умра на пистата.Дългите дистанции са за Кенениса Бекеле, той е майсторът.

- Можехте ли да надбягате етиопеца, който неотдавна спечели джакпота в Златната лига?
- Само ако бягаме на 600 м. Разберете се с организаторите и ще получите процент от наградата (смее се).

- Какъв процент от изработените пари носите в джоба си?
- Около половината. Останалите са договорни задължения към различни представители, треньори, плюс данъци.

- Казват, че участвате и в онлайн игри.
- Вярно е. Но не очаквайте да ви кажа псевдонима си. Не искам хората да знаят с кого играят, за да не стават снизходителни. Аз съм за честната игра.

- Въпреки това мнозина смятат, че играете нечестно: приемате допинг. Не ви ли обижда това?
- Не. Аз зная, че резултатите са си мои, без помощта на забранени разработки. Допинг офицерите знаят, че съм готов да се подложа на тестове по всяко време на деня и нощта. По-добре през деня, защото обичам да си поспивам.

- Нима предпочитате пасивния отдих?
- Развличам се, както всеки 23-годишен младеж: дискотеки, барове, плаж, приятели. Сега обаче не си чувствам краката, много се изморих. Даже нямам сили да се усмихна.Световното ме измъчи повече от олимпиадата.

- Спечелихте всичко, за което може да мечтае един спортист.
- Главната мотивация е семейството. Не искам мама, татко или брат ми да си броят стотинките за хляб. Без родителите ми никога нямаше да завърша училище. Аз бях хаймана - бягах от уроци, за да играя карти. Не разбирах защо ми е образование. Енергията ми беше неизчерпаема, мама дори ме води на лекар за съвет как да ме усмирят.

- Родителите ви радват ли се, че станахте лекоатлет?
- Мисля, че на мама щеше повече да се хареса, ако бях станал банков чиновник, да живея в съседна къща и всяка вечер да вечеряме заедно. Тя много тъгува за мен. Да си призная, и аз съм мамино синче

- Какъв щяхте да станете, ако не беше пистата?
- Може би щях да играя крикет в една от професионалните лиги. Заедно с брат ми, който и досега играе.

- А вие играете ли?
- Понякога. Само не казвайте на треньора, защото имаме договорка: ако сметне, че в нещо съм се провинил, ме кара да бягам 800 м. Глен знае как ненавиждам тази дистанция.

- Кога се запознахте със сегашния треньор Глен Милс?
- След световното за младежи. При срещата ни попита: Младеж, готов ли си да губиш?Въпросът ме ошавави. Нали исках само да побеждавам. Той ми внуши, че преди да спечеля, трябва да разбера що е загуба. Бързо разбрах, защото още от 17 г. ме преследваха травми.

- Минаваше ли ви мисълта да напуснете спорта?
- Постоянно! Познати ми казваха: за какво ти е тази атлетика, махай се, докато си още жив! На световното през 2007 станах втори и се разстроих. Но разбрах причината: нямах мускулна маса. Тогава влязох в тренажорната зала и не излязох няколко месеца. Ето резултата.

- Често ви виждат на футболните стадиони. Не смятате ли да сключите договор с Ман Юнайтед?
- Боя се, че нямат толкова пари да ме купят (смее се). Струвам скъпо, защото не само добре бягам, но и ритам.

- На кой отбор сте привърженик?
- В който играе Ван Нистелрой. По-рано - Манчестър Юнайтед, а сега - Реал. Изключително класен играч.

- Неотдавна проведохте мастър клас с Кристиано Роналдо. На какво го научихте?
- Опитах се да му обясня, че ако бяга с по-изправен корпус, без да се накланя напред, ще бъде по-бърз.

- Специалисти изчислиха, че ако не бяхте започнали преждевременно да се радвате на победата, ако не бяха юмруците в гърдите, щяхте да покажете 9,50!
- Чакайте, за всеки световен рекорд се полага чек за $ 100 000? За какво ми е тогава максимален резултат?

- Смятате ли, че 9,50 е вашият предел?
- Според мен човешкият предел на 100 м е 9,40 секунди.

- Ако бяхте по-нисък, световният рекорд вероятно би бил по-внушителен?
- Корпусът може да е по-малък, но големият коз е дългите крака. По този повод съперниците често ми правят комплименти. Чувствам се като Мис Свят!

- Знаменитият германски спринтьор Армин Хари любопитства какъв резултат бихте постигнали на старата асфалтова настилка? Не бих рискувал на асфалт
- предпочитам там да карам автомобил (смее се). Старата школа не е за мен - не искам да си чупя краката.

- Постоянно се шегувате пред публика, преса и преди старт. Къде е превключвателят за бягането?
- Няма да повярвате: в главата. Цяла година се готвя да пробягам тези 100 и 200 метра пред очите на хиляди зрители. Знам точно в кой момент какво трябва да направя. Затова мога да си позволя малко шеги преди старта. Но щом прозвучи стартовият изстрел - край на веселбата.
(Юсейн допива колата и се усмихва: "Сори, трябва да тръгвам. Ще се видим на олимпиадата в Лондон").

ВИЗИТКА:

Роден на 21 август 1986 г. в Ямайка
Ръст: 196 см Тегло: 86 кг
Трикратен олимпийски шампион през 2008 (100 м, 200 м, 4х100), трикратен световен шампион през 2009 (100 м, 200 м, 4х100), сребърен призьор на световното първенство през 2007 (200 м, 4х100 м).
Лични рекорди: 100 м - 9.58, 150 м - 14.35, 200 м - 19.19, 400 м - 45.28.

Потребителски аватар
portokal
Контакти:

Re: Яко интервю с Юсейн Болт (трябва да се види)

Мнениеот portokal » 17 сеп 2009 16:29

Хитра лисица :) :).Що да прави върхово постижение като може всеки път да подобрява с по 2-3 стотни и да гушва по 100 бона :)
Katochimoto!

Причината, поради която „нищото" не може да се превърне в „нещо", се състои в това, че то не може да се трансформира, без да изостави състоянието си на „небитие", а не може да го направи и като го изостави .

Fichango
Контакти:

Мнениеот Fichango » 17 сеп 2009 16:54

e то концерт по желание с колко да подобрява. Не е овчарски скок все пак

BultraStyle
Контакти:

Мнениеот BultraStyle » 17 сеп 2009 17:44

portokal написа:Хитра лисица :) :).Що да прави върхово постижение като може всеки път да подобрява с по 2-3 стотни и да гушва по 100 бона :)

Добър ден :) ти защо мислиш,че Елена Исинбаева си подобрява рекордите точно така ;)

Върни се в “Свободна зона”