АНКЕТА: "ЗА" или "ПРОТИВ" "АЕЦ-Белене"

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

АНКЕТА: "ЗА" или "ПРОТИВ" "АЕЦ-Белене"

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
GOLEADOR

Re: АНКЕТА: "ЗА" или "ПРОТИВ" "АЕЦ-Белене"

Мнениеот GOLEADOR » 29 яну 2013 00:50

За това как на запад са решили въпроса с ядрените отпадъци - як бой и проблемите един по един отпадат.http://bnt.bg/bg/sport/view/40466/jadrenijat_tovar_oshte_na_pyt
[offtopic]Демонстранти, протестиращи срещу пристигането на влак с ядрени отпадъци в Германия, съобщи ДПА. Най-малко 20 000 души протестираха вчера в северната част на страната срещу връщането в страната на използвано гориво от атомни реактори, което е било преработено във Франция.
То ще бъде складирано в хранилище за ядрени отпадъци. Полицаите
твърдят, че са били нападнати от близо 4000 демонстранти, които
се опитали да достигнат релсите в горист район южно от Хамбург, откъдето влакът преминава на път за Горлебен в провинция Долна Саксония.

Силите на реда използвали палки и сълзотворен газ, за да разпръснат активистите, които от своя страна също ги нападнали с химически спрейове, съобщи говорителка на полицията. Според активистите в сблъсъците са пострадали около 12 души.[/offtopic]
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Re: Народа каза ''За'' Белене

Мнениеот vaskonti » 29 яну 2013 08:51

doktora25 написа:
vaskonti написа:Според теб вариантите са само и единствено два - пълна зависимост от Русия или пълна независимост от тях? Не може ли нещо средно? Ако имаме пълна зависимост от Русия, това не ни ли поставя в положение да правиш всичко, което кажат те? Питаш как ще реагираме ако НАТО поиска да пратим воиска в Грузия, а защо не питаш какво ще правим ако Русия реши да вдигне цените на горивата защото така им харесва?
Между другото, ти съгласен ли си на 2 километра от мястото, където живееш, да има склад за ядрени отпадъци?

Ти май не четеш, какво пиша. Аз съм за междинно положение, за диверсификация, но с преобладаващо влияние на Русия (по възможност тя да ни построи АЕЦ Белене). Сега не сме ли в наведено положение спрямо Щатите в почти всички области? Не считаш ли че и гласът на Русия по някакъв начин трябва да бъде чут?
Относно ядрените отпадъци W84me отбеляза че в цивилизованите страни, развиващи ядрена енергетика, въпросът е решен и не се е чуло да има оплаквания. Никой не е казал първо, че ще се съхраняват на 2 км от населено място. Второ, според това което пише в учебниците ни по физика 6 см оловна стена предпазват от гама лъчите, които са най-опасни и най-маневрени. Предполага се че защитата на ядрените отпадъци предвижда много повече от тези 6 см, предвид малкия им обем. Трето, не считаш ли че до момента са направени достатъчно изследвания на радиоактивността в районите, около които се съхраняват ядрени отпадъци и ако резултатите са били притеснителни са щели бързо да станат публично достояние? Може би няма да горя от желание на 2 км от града ми да се съхраняват, въпреки че според мен е невъзможно, най-вече защото не съм ядрен физик и не мога да бъда на 100% сигурен в тези доводи, които дадох, но те са ми достатъчни за да бъда твърдо ЗА АЕЦ-а, дори и при условието отпадъците да се съхраняват близо до моя град.

doktora25 написа:БСП защитава на първо място българските интереси, защото споделих вече че имаме интерес и то не само ние, а и ЕС като цяло от енергийна зависимост от Русия, поради 2 причини. Първата е, че това е крачка към отварянето на руските пазари за български и европейски стоки. Втората и по-важна е че това би гарантирало балансирана политика и по-голяма независимост, тъй като Щатите имат преобладаващо влияние над нас и ЕС в почти всички области с изключение на енергетиката и затова един монопол на Русия в енергетиката е необходим.

Наистина - чудно защо ли съм те разбрал, че държиш на пълна зависимост от Русия? :roll:

За трети път питам - ти съгласен ли си - 1. Да складират ядрените отпадъци на 2 километра от там, където живееш и 2.Как би завършил референдум с въпрос към хората, които сега са казали ДА на Белене, дали са съгласни в тяхното населено място да се складират тези отпадъци. Защо не драснете едно писмо до Станишев с предложение да организира такъв референдум? Наистина съм крайно любопитен какво ще обяснява Сергей на народа, ако той стане министър-председател, когато дойде моментът да се избира депо за тези отпадъци в България. :mrgreen:
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 29 яну 2013 12:49

vaskonti написа:За трети път питам - ти съгласен ли си - 1. Да складират ядрените отпадъци на 2 километра от там, където живееш и 2.Как би завършил референдум с въпрос към хората, които сега са казали ДА на Белене, дали са съгласни в тяхното населено място да се складират тези отпадъци. Защо не драснете едно писмо до Станишев с предложение да организира такъв референдум? Наистина съм крайно любопитен какво ще обяснява Сергей на народа, ако той стане министър-председател, когато дойде моментът да се избира депо за тези отпадъци в България. :mrgreen:

1. Към момента не мога да отговоря на този въпрос преди да съм събрал още много информация и то от специалисти, а не от клипчета в Интернет.
2. Може би над 80% биха отговорили с НЕ.
А сега аз да те питам откъде ги взе тези 2 км и не считаш ли че има предостатъчно райони в страната, в радиус от 2 км от които (даже много повече) няма населено място (дори селце с 10 къщи)?
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 29 яну 2013 13:04

doktora25 написа:
vaskonti написа:За трети път питам - ти съгласен ли си - 1. Да складират ядрените отпадъци на 2 километра от там, където живееш и 2.Как би завършил референдум с въпрос към хората, които сега са казали ДА на Белене, дали са съгласни в тяхното населено място да се складират тези отпадъци. Защо не драснете едно писмо до Станишев с предложение да организира такъв референдум? Наистина съм крайно любопитен какво ще обяснява Сергей на народа, ако той стане министър-председател, когато дойде моментът да се избира депо за тези отпадъци в България. :mrgreen:

1. Към момента не мога да отговоря на този въпрос преди да съм събрал още много информация и то от специалисти, а не от клипчета в Интернет.
2. Може би над 80% биха отговорили с НЕ.
А сега аз да те питам откъде ги взе тези 2 км и не считаш ли че има предостатъчно райони в страната, в радиус от 2 км от които (даже много повече) няма населено място (дори селце с 10 къщи)?

80%? Доста опритимистично... Аз залагам на 99.99% за НЕ, и то само защото все ще се намери някой, който идея си няма за какво всъщност е въпросът. Ок, дори и да са 80% - какво тогава правим, след като сме задължени да си складираме отпадъците, но народът повсеместно в цяла България не го иска, при това с референдум? :mrgreen: Нали се сещаш, че Бойко може така да прецака БСП с подобен референдум, че Серго така ще падне в собствения си капан, че няма да има измъкване!

2 километра е примерно. Така или иначе където и да е това сметище, все ще е в землището на някоя община, а ако не е, тогава ще попадне под "юрист-дикцията" на еколозите, които, ако сега си мислиш, че протестират за дюните, за ядрените отпадъци ще вдигнат революция, бъди сигурен. Тогава ще е изключително забавно да слушаме какви ще ги въртят и сучат Станишев и Р.Овч.! :lol:
[/center]

Потребителски аватар
1913
Контакти:

Мнениеот 1913 » 29 яну 2013 13:11

"Особено опасни за човека са радиоактивните отпадъци с радиоактивните изотопи на йода и стронция. Например човек може да погълне радиоактивен йод от млякото, произведено в засегнат район. Йодът се натрупва в щитовидната жлеза, а стронцият – в костите, поради което човешкият организъм се подлага на продължително вътрешно радиоактивно облъчване."

Не е въпросът само в двата, двайсетте или двестате километра. Когато имаше авария в Чернобил, в Австрия унищожиха цялата си продукция в продължение на година след аварията. Щетите върху България тогава бяха огромни, макар и целенасочено премълчани от режима. Имаше бум на какви ли не болести, а новородените с вродени дефекти бяха в пъти над нормата. Абе, гадна работа, лошо е да си играем с огъня, лошото е, че някои хора не се спират пред нищо, за да изкарат някои и друг милион отгоре. Тъжно е, че се намират такива, които се връзват на манипулациите им.
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
JimBeam
Контакти:

Мнениеот JimBeam » 29 яну 2013 15:18

Един нов реактор в Козлодуй е с живот около 20 години и трябва да се затвори отново и да се строи нов.Е питам аз вие намирате ли за редно постоянно да се строи ново и ново в Козлодуй вместо да се построи централа на чисто ново място съгласно с всички лицензи и т.н., защото Козлодуй няма лиценз за разширяване на площадката си.И нали се сещате че не може вечно да престояваме на едно и също място и ще дойде един такъв момент, където трябва да се строи нова централа?Или си викате абе то нали няма да е сега а след 40-50 години нас какво ни грее?Ето заради това ваше отношение в момента децата ви и техните деца след това ще берат плодовете на вашето нехайство и да не гледате напред.Ще дойде един такъв момент, в който ще трябва да купуваме ток от Турция и тогава ще ви питаме тези които сега не правите нищо за бъдещето, но въпроса е че не ние ще ви питаме а поколението след нас ще ви проклина до девето коляно.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 29 яну 2013 15:55

JimBeam написа:Един нов реактор в Козлодуй е с живот около 20 години и трябва да се затвори отново и да се строи нов.Е питам аз вие намирате ли за редно постоянно да се строи ново и ново в Козлодуй вместо да се построи централа на чисто ново място съгласно с всички лицензи и т.н., защото Козлодуй няма лиценз за разширяване на площадката си.И нали се сещате че не може вечно да престояваме на едно и също място и ще дойде един такъв момент, където трябва да се строи нова централа?Или си викате абе то нали няма да е сега а след 40-50 години нас какво ни грее?Ето заради това ваше отношение в момента децата ви и техните деца след това ще берат плодовете на вашето нехайство и да не гледате напред.Ще дойде един такъв момент, в който ще трябва да купуваме ток от Турция и тогава ще ви питаме тези които сега не правите нищо за бъдещето, но въпроса е че не ние ще ви питаме а поколението след нас ще ви проклина до девето коляно.

Няма логика един и същ реактор в зависимост от това дали ще го сложим в Козлодуй или Белене да имат различен период на експлоатация.Сега въпроса е дали да си купим втория и ако не,какво ще правим с придобития вече първи реактор.Ако го сложим в Козлодуй,използваме наличната инфраструктура и така спестяваме 1 млр. от строежа и.Ако го сложим в Белене,идва малко неефективно заради липсата на изградена преносна мрежа.Строим ли там ,по-добре да са два реактора.Относно вноса на ток от Турция-има си специалисти които трябва а направят анализ на това кои мощности отпадат и кога,да анализират имаме ли нужда от нови централи и ако имаме такава нужда каква и колко ни трябва.А също така да обявят кое ще е по-удачно да се строи - топло или атомна централа.След като технократите дадат своя анализ,правителството трябва да се опре на него и да направи нужното,за да няма нужда България да внася ток от където и да било.Иначе вървим на сляпо и като нищо може да заровим 20 млр лева в Белене и децата ни да ни проклинат за глупавите заеми които ние правим,а те трябва да изплащат.

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 29 яну 2013 22:39

vaskonti написа:80%? Доста опритимистично... Аз залагам на 99.99% за НЕ, и то само защото все ще се намери някой, който идея си няма за какво всъщност е въпросът. Ок, дори и да са 80% - какво тогава правим, след като сме задължени да си складираме отпадъците, но народът повсеместно в цяла България не го иска, при това с референдум? Нали се сещаш, че Бойко може така да прецака БСП с подобен референдум, че Серго така ще падне в собствения си капан, че няма да има измъкване!
2 километра е примерно. Така или иначе където и да е това сметище, все ще е в землището на някоя община, а ако не е, тогава ще попадне под "юрист-дикцията" на еколозите, които, ако сега си мислиш, че протестират за дюните, за ядрените отпадъци ще вдигнат революция, бъди сигурен. Тогава ще е изключително забавно да слушаме какви ще ги въртят и сучат Станишев и Р.Овч.!

Значи картината, която ти рисуваш е че това депо ще се намира на 2-3 или малко повече километри от някой град примерно моя или на W84me. Сега ето как аз си ги представям нещата и считам че съм малко по-близо до истината. Депото е редно да се намира в някой планински район примерно Рило-Родопската област, далеч от извора на известна река, като най-близкото селище ще е някое малко село на десетина км, общинският център ще е на 15-20 км, а областния на около 40-50. В този случай дори считам че ако бъде направен референдум в областта: "За или против АЕЦ Белене при положение, че ядрените отпадъци се съхраняват на съответното място?" повече от тези 20%, които посочих биха отговорили със ЗА. И всички тези разсъждения са при положение, че има известно замърсяване, нещо в което много силно се съмнявам.

Колкото до еколозите, въобще не ме вълнуват и притесняват. Това не са интелигентни млади хора с разширени познания по биология, химия, физика и ядрена енергетика, ами са политически подлоги, изпълняващи партийни поръчки или просто търсещи известност покрай актуални проекти. Защо според теб зелените партии почти никъде не са влезли в управлението на държавите?
GOLEADOR написа:Няма логика един и същ реактор в зависимост от това дали ще го сложим в Козлодуй или Белене да имат различен период на експлоатация.Сега въпроса е дали да си купим втория и ако не,какво ще правим с придобития вече първи реактор.Ако го сложим в Козлодуй,използваме наличната инфраструктура и така спестяваме 1 млр. от строежа и.Ако го сложим в Белене,идва малко неефективно заради липсата на изградена преносна мрежа.Строим ли там ,по-добре да са два реактора.Относно вноса на ток от Турция-има си специалисти които трябва а направят анализ на това кои мощности отпадат и кога,да анализират имаме ли нужда от нови централи и ако имаме такава нужда каква и колко ни трябва.А също така да обявят кое ще е по-удачно да се строи - топло или атомна централа.След като технократите дадат своя анализ,правителството трябва да се опре на него и да направи нужното,за да няма нужда България да внася ток от където и да било.Иначе вървим на сляпо и като нищо може да заровим 20 млр лева в Белене и децата ни да ни проклинат за глупавите заеми които ние правим,а те трябва да изплащат.

Значи точно това е невъзможно да стане, тъй като реакторът не е съвместим с наличните площадки.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 29 яну 2013 22:53

doktora25 написа:
Значи точно това е невъзможно да стане, тъй като реакторът не е съвместим с наличните площадки.

Аз имах предвид преносната мрежа.А тя е съвместима и може да се използва от новия реактор.Кое е икономически изгодно (Белене или Козлодуй),за това трябва да се произнесат експертите и правителството да може от заключенията им,да вземе правилното решение.

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 30 яну 2013 08:59

doktora25 написа:
vaskonti написа:80%? Доста опритимистично... Аз залагам на 99.99% за НЕ, и то само защото все ще се намери някой, който идея си няма за какво всъщност е въпросът. Ок, дори и да са 80% - какво тогава правим, след като сме задължени да си складираме отпадъците, но народът повсеместно в цяла България не го иска, при това с референдум? Нали се сещаш, че Бойко може така да прецака БСП с подобен референдум, че Серго така ще падне в собствения си капан, че няма да има измъкване!
2 километра е примерно. Така или иначе където и да е това сметище, все ще е в землището на някоя община, а ако не е, тогава ще попадне под "юрист-дикцията" на еколозите, които, ако сега си мислиш, че протестират за дюните, за ядрените отпадъци ще вдигнат революция, бъди сигурен. Тогава ще е изключително забавно да слушаме какви ще ги въртят и сучат Станишев и Р.Овч.!

Значи картината, която ти рисуваш е че това депо ще се намира на 2-3 или малко повече километри от някой град примерно моя или на W84me. Сега ето как аз си ги представям нещата и считам че съм малко по-близо до истината. Депото е редно да се намира в някой планински район примерно Рило-Родопската област, далеч от извора на известна река, като най-близкото селище ще е някое малко село на десетина км, общинският център ще е на 15-20 км, а областния на около 40-50. В този случай дори считам че ако бъде направен референдум в областта: "За или против АЕЦ Белене при положение, че ядрените отпадъци се съхраняват на съответното място?" повече от тези 20%, които посочих биха отговорили със ЗА. И всички тези разсъждения са при положение, че има известно замърсяване, нещо в което много силно се съмнявам.

Колкото до еколозите, въобще не ме вълнуват и притесняват. Това не са интелигентни млади хора с разширени познания по биология, химия, физика и ядрена енергетика, ами са политически подлоги, изпълняващи партийни поръчки или просто търсещи известност покрай актуални проекти. Защо според теб зелените партии почти никъде не са влезли в управлението на държавите?

Проблемът е, че подобен референдум е задължително да бъде само местен, а не национален. Защото как мислиш - хората в Шабла дали ще гласуват с НЕ на въпрос дали хранилището да е в Рила? Както и обратното - хората в Рила дали ще гласуват с НЕ на въпрос дали хранилището да е около Шабла? Подобен въпрос не може да бъде обект на национален референдум. Ако ще складираш в Рила, питаш само хората в югозападна България и никой друг. Как ще отговорят, според теб? Само 80% с НЕ? Не мисля...
Но, както казах, дори и да са 80, това не променя нещата - Станишев няма да има право да изпълни международно задължение, просто защото собствените му избиратели ще му забранят и той не може и копче да каже. Бъди сигурен, че Бойко ще му спретне тоя капан, а дори да не е Бойко, ще е Костов, ако не и той - еколозите, които ти въобще не броиш за живи.
Зелените почти в цяла Европа играят в един отбор със социалистическите партии. Само тук това не е така. Интересно, защо ли? Дали защото зелените не си защитават собствените идеи или социалистите не го правят? Аз залагам на вторите :mrgreen:
[/center]

Върни се в “Свободна зона”