megan fox написа:vaskonti написа:Ми нали това казвам и аз - най-вероятно няма абсолютно "нищо". Дали е тъмна материя или тъмна енергия(различни неща са), дали са няколко атома - все тая. Навсякъде има нещо. И за космическия вакуум казвам, че не е нищо, а си има бая неща в него. А, както казах, ако струнната теория е вярна, тогава отговорът на въпроса е ясен - наистина "нищо" не съществува.
Дори и струнната теория да е вярна, тя пак не изключва наличието на нищо.А какво има м/у отделните струни?
Ако струнната теория е вярна, това значи, че имаме общо 10 пространствени измерения. Ние познаваме само 3, останалите са миниатюрни и навити около себе си. Всъщност те са тези, които изпълват пространството около струните. Всъщност, дори тези пространства са изградени от струни - на практика няма разстояние между тях, за което си грижат именно тези допълнителни измерения. Нещо повече - дори на теория няма разстояние между струните, а точно обратното - струните заемат повече от колкото предполага познатото ни пространство заради допълнителните измерения. Може да се поровиш и да прочетеш за Пространство на Калаби-Яу.
megan fox написа:vaskonti написа:А дали съществува самата материя като такава? Примерът с паркираната кола не е добър защото колата може и да седи на едно място, но атомите й щъкат като луди. Силите, които държат молекулите цели, както атомите и съставните му елементарни частици, са следствие от движението им - например обикалянето на електроните около протоните. Ако тези движения замрат, ако съставните части и дори заряди на самите протони и електрони замрат, то тогава какво се случва с тези сили? Изчезват, просто защото няма това движение! Значи и всичко ще изчезне, ще се разпадне до ниво нищо!
Но това е само теория, на практика е невъзможно да се случи. Не и в близките 300 милиарда години, например. А това със сигурност е срок, много по-дълъг от живота на самата Вселена, така че...
Вече отделен въпрос е как би загинала Вселената - дали ще се разширява до степен всичко да се разкъса на атомно ниво или ще колапсира обратно в една точка - както в момента на раждането си?
Както ти асмият каза, това е само теория и няма как да знаем дали връзките м/у отделните частици, а от там и атомите ще се разпаднат. И съм сигурен, че в ЦЕРН работят по въпроса, за да отговорят на това питане и със сигурност няма да ни се наложи да чакаме 300 милиарда години, не вярвам дори и 300 години да се наложи да чакаме. Тия лудаци в ЦЕРН, както са тръгнали да си играят на Господ, вече се опитват да получат и екс бузон и ако успеят, а лично според мен ще успеят доста скоро ще получим отговорите на голяма част от тези въпроси.
Да, теория е, но не е логично когато няма сили, които да задържат частиците една за друга, те да продължават да се задържат. Но да - теория си е.