Място за спорове и дискусии, които нямат нищо общо със спорт

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Re: Място за спорове и дискусии, които нямат нищо общо със спорт

Мнениеот vaskonti » 24 яну 2013 23:20

megan fox написа:
vaskonti написа:Ми нали това казвам и аз - най-вероятно няма абсолютно "нищо". Дали е тъмна материя или тъмна енергия(различни неща са), дали са няколко атома - все тая. Навсякъде има нещо. И за космическия вакуум казвам, че не е нищо, а си има бая неща в него. А, както казах, ако струнната теория е вярна, тогава отговорът на въпроса е ясен - наистина "нищо" не съществува.

Дори и струнната теория да е вярна, тя пак не изключва наличието на нищо. ;) А какво има м/у отделните струни? ;)

Ако струнната теория е вярна, това значи, че имаме общо 10 пространствени измерения. Ние познаваме само 3, останалите са миниатюрни и навити около себе си. Всъщност те са тези, които изпълват пространството около струните. Всъщност, дори тези пространства са изградени от струни - на практика няма разстояние между тях, за което си грижат именно тези допълнителни измерения. Нещо повече - дори на теория няма разстояние между струните, а точно обратното - струните заемат повече от колкото предполага познатото ни пространство заради допълнителните измерения. Може да се поровиш и да прочетеш за Пространство на Калаби-Яу.

megan fox написа:
vaskonti написа:А дали съществува самата материя като такава? Примерът с паркираната кола не е добър защото колата може и да седи на едно място, но атомите й щъкат като луди. Силите, които държат молекулите цели, както атомите и съставните му елементарни частици, са следствие от движението им - например обикалянето на електроните около протоните. Ако тези движения замрат, ако съставните части и дори заряди на самите протони и електрони замрат, то тогава какво се случва с тези сили? Изчезват, просто защото няма това движение! Значи и всичко ще изчезне, ще се разпадне до ниво нищо!
Но това е само теория, на практика е невъзможно да се случи. Не и в близките 300 милиарда години, например. А това със сигурност е срок, много по-дълъг от живота на самата Вселена, така че...
Вече отделен въпрос е как би загинала Вселената - дали ще се разширява до степен всичко да се разкъса на атомно ниво или ще колапсира обратно в една точка - както в момента на раждането си? ;)

Както ти асмият каза, това е само теория и няма как да знаем дали връзките м/у отделните частици, а от там и атомите ще се разпаднат. И съм сигурен, че в ЦЕРН работят по въпроса, за да отговорят на това питане и със сигурност няма да ни се наложи да чакаме 300 милиарда години, не вярвам дори и 300 години да се наложи да чакаме. Тия лудаци в ЦЕРН, както са тръгнали да си играят на Господ, вече се опитват да получат и екс бузон и ако успеят, а лично според мен ще успеят доста скоро ще получим отговорите на голяма част от тези въпроси. ;)

Да, теория е, но не е логично когато няма сили, които да задържат частиците една за друга, те да продължават да се задържат. Но да - теория си е.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
fr3ak_boy
Контакти:

Мнениеот fr3ak_boy » 24 яну 2013 23:25

Изображение
А ето, че Бог все пак може да бъде нещо макар и плашещо. :mrgreen:
shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.

Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 25 яну 2013 01:28

fr3ak_boy написа:[center]Съществува ли нищото и ако да какво е то?[/center]

Това ли е актуалната тема?
Нищото съществува. Аз мога да ви кажа определението за нищо (на мен ми го е казал един професор математик): "Налъм без каишка, на който липсва дървената част". Някой по-съобразителен ще каже "Ами пироните?". Като махнем и пироните, това вече е нищо". :lol: :lol:
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Върни се в “Игри и забавления”