АНКЕТА: "ЗА" или "ПРОТИВ" "АЕЦ-Белене"

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

АНКЕТА: "ЗА" или "ПРОТИВ" "АЕЦ-Белене"

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Re: АНКЕТА: "ЗА" или "ПРОТИВ" "АЕЦ-Белене"

Мнениеот Tommi » 18 яну 2013 14:32

sin4ec написа: http://www.chambersz.com/news/4585-%D0% ... 020-%D0%B3
Ето ти едно гербоугодно мнение от 2010. на пръв поглед всичко е наред, 52 произвеждаме, 42 ще потребяваме. Да кажем, че цифрите са общо-взето точни, както се полага на експертен доклад. Има само една дребна подробност-не се споменава нищо за спиране на Козлодуй! То може и да е правилно, защото стратегията е до 2020, а Козлодуй да спре 2024( или когато там ни го резнат), но ако махнеш от 52 млрд произвежданото в Козлодуй, къде ли ще отидем? 42 на 42, да речем патова ситуация. Да, но в сметките за 52 фигурират ДВА реактора на АЕЦ Белене! Махаме и тях, защото сме против централата и няма да я строим и къде отидохме? Вместо износ на 10, внос на 10! Честито! ;)
Шах и мат, както се казва! Още данни искаш ли, даже ти ми давай герберските данни за коментар, другите ги игнорираме-че вземем ли ги тях, става страшно! Нещата са прости и ясни. който разбрал-разбрал!

Моите данни са малко по-различни. ;) Също са експертни. Потреблението е приблизително толкова (някъде около 37-40 мисля, че беше), но производството (с Белене) е 83 по спомени. Тук има нещо много важно - понеже това са прогнози, има различни сценарии. При препоръчителния сценарий, който дават доста експерти и учени, без Белене и с Козлодуй ще имаме около 20% излишък. Тук се включват и прогнозни данни за другите източници, защото е нормално в бъдеще и те да се развиват. При евентуално спиране на Козлодуй наистина ще отидем на недостиг (по груби сметки може би 10-15%), ама дотогава има доста време и ще е по-добре да се мисли вариант за централа с по-нови реактори.
Последна промяна от Tommi на 18 яну 2013 14:39, променено общо 1 път.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Keine Lust
Контакти:

Мнениеот Keine Lust » 18 яну 2013 14:33

Кролик написа:
Като нямаш бизнес план, как аджеба си сигурен че няма да плащаш 20 пъти по - скъп ток :) И на мен ми е все тая дали е подкрепен от БСП или от НДСВ, важното е да показва рентабилност.
Сигурен ли си че при АЕЦ Белене няма да плащаш същият скъп ток, както и след Козлодуй и без Белене ? :)

Ами за сега не е измислен по-евтин алтернативен вариант, а това че след 50-100-200г може да има не е опция. За другото съм убеден, че колкото и да е цената на тока с АЕЦ Белене, ще е по -евтино от след Козлодуй без Белене. Направи си съпоставка каква цена плащаме сега С АЕЦ Козлодуй и си представи БЕЗ него. В момента Козлодуй покрива почти половината от потреблението в страната, а също и изнасяме. Без Козлодуй и Белене си спираме кранчето и почваме да хлопаме по чужди врати. Както вече писах този разход в бюджета трябва да се покрие - увеличение на данъци, плащане на много по-скъп ток от там ефекта на доминото ще вдигне цената на всичко, а ние като крайни потребители ще сме най- ощетени. Естествено тия дето сега ни питат одавна вече няма да са в БГ.

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Мнениеот Botevist_1912 » 18 яну 2013 14:44

Нека да помислим над следния вариант. Ако не построим АЕЦ Белене и затворим АЕЦ Козлодуй, затваряме и ТЕЦ - овете, което всъщност ще се случи със сигурност до 15 - 20 години, то тогава какво правим ? Най-вероятно ще внасяме ток от Турция, Сърбия или от Румъния, които през това време ще са построили АЕЦ. Между другото по-добре недейте да плюете много по руснаците, защото от тяхната оценка зависи кога ще затворим АЕЦ Козлодуй, понеже те са го строили. И след като АЕЦ е толкова опасна и тъпа технология, защо Франция се снабдява с електричество почти само с АЕЦ ? 75 % от електричеството на Франция идва от АЕЦ и даже продължават да строят АЕЦ.
Последна промяна от Botevist_1912 на 18 яну 2013 14:44, променено общо 1 път.
БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–СТАРИЯТ ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ. БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–ВЕЛИКИЯТ ОТБОР.

Потребителски аватар
Keine Lust
Контакти:

Мнениеот Keine Lust » 18 яну 2013 14:44

Tommi написа: ама дотогава има доста време и ще е по-добре да се мисли вариант за централа с по-нови реактори.

В интерес на истината няма чак толкова време. Централа не се строи за 2 дена, а като добавим и че все пак живеем в България...

Потребителски аватар
UltraBlue
Контакти:

Мнениеот UltraBlue » 18 яну 2013 15:05

sin4ec написа:
Tommi написа:От това, което съм прочел (само сериозни публикации!) ето какви изводи мога да направя:
1. Според прогнозни данни АЕЦ Белене не е нужен поне до 2030г. Сегашните мощности и развитието на някои нови източници могат да покрият потребностите поне до 2030г. При реализирането на проекта Белене, към 2030г. производствените ни възможности ще надвишават потреблението с около 115%. Тази електроенергия много трудно може да се изнася, защото цената ѝ ще е неконкурентноспособна на европейския пазар.
рв от сеизмична сигурност (1 степен повече).
........
Но аз лично още не съм решил окончателно как да гласувам и търся обосновани мнения (а не само празни приказки) в подкрепа на АЕЦ "Белене".

http://www.chambersz.com/news/4585-%D0% ... 020-%D0%B3
Ето ти едно гербоугодно мнение от 2010. на пръв поглед всичко е наред, 52 произвеждаме, 42 ще потребяваме. Да кажем, че цифрите са общо-взето точни, както се полага на експертен доклад. Има само една дребна подробност-не се споменава нищо за спиране на Козлодуй! То може и да е правилно, защото стратегията е до 2020, а Козлодуй да спре 2024( или когато там ни го резнат), но ако махнеш от 52 млрд произвежданото в Козлодуй, къде ли ще отидем? 42 на 42, да речем патова ситуация. Да, но в сметките за 52 фигурират ДВА реактора на АЕЦ Белене! Махаме и тях, защото сме против централата и няма да я строим и къде отидохме? Вместо износ на 10, внос на 10! Честито! ;)
Шах и мат, както се казва! Още данни искаш ли, даже ти ми давай герберските данни за коментар, другите ги игнорираме-че вземем ли ги тях, става страшно! Нещата са прости и ясни. който разбрал-разбрал!

И къде ще ги изнасяме тези 10? :?
Please don't call me arrogant, but I'm European champion and I think I'm a special one !

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 18 яну 2013 15:07

Давайте момчета!
ЩЕ ударим кота 1000 до довечера - после ще бъдем похвалени от Ники Александров в Гонг :)

ПП: ... и ако някой междувременно разцепи атома - моля да ни уведоми!
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Кролик
Контакти:

Мнениеот Кролик » 18 яну 2013 15:21

Keine Lust написа:
Кролик написа:
Като нямаш бизнес план, как аджеба си сигурен че няма да плащаш 20 пъти по - скъп ток :) И на мен ми е все тая дали е подкрепен от БСП или от НДСВ, важното е да показва рентабилност.
Сигурен ли си че при АЕЦ Белене няма да плащаш същият скъп ток, както и след Козлодуй и без Белене ? :)

Ами за сега не е измислен по-евтин алтернативен вариант, а това че след 50-100-200г може да има не е опция. За другото съм убеден, че колкото и да е цената на тока с АЕЦ Белене, ще е по -евтино от след Козлодуй без Белене. Направи си съпоставка каква цена плащаме сега С АЕЦ Козлодуй и си представи БЕЗ него. В момента Козлодуй покрива почти половината от потреблението в страната, а също и изнасяме. Без Козлодуй и Белене си спираме кранчето и почваме да хлопаме по чужди врати. Както вече писах този разход в бюджета трябва да се покрие - увеличение на данъци, плащане на много по-скъп ток от там ефекта на доминото ще вдигне цената на всичко, а ние като крайни потребители ще сме най- ощетени. Естествено тия дето сега ни питат одавна вече няма да са в БГ.

Вярно е че не е измислен по -евтин вариант, съгласен. Кажи обаче за конкретния АЕЦ Белене каква е точната сметка, де ще е Киро на кирия и кога. Ама на база на доклад, не на глупостите на Орешарски и Бойко. После кажи как това ще се финансира и каква ще ни е зависимостта и от кого ? Да не стане така, че хем да плащаме скъп ток хем да си имаме Белене за кеф на крупието !?!
Дайте да залагаме на малки суми, като не сме сигурни дали ще спечелим а ?
Майката: Защо вчера си подарил на баба си за рождения ден футболна топка ?
Момчето: А тя защо все книги ми подарява ?

Потребителски аватар
mrw8
Контакти:

Мнениеот mrw8 » 18 яну 2013 15:45

Не разбирам от ядрена енергетика и затова няма да гласувам, не обичам по стар Български обичай да се правя на разбирач по всичко. Ако ставаше въпрос за шистов газ например, тогава мога да коментирам. От друга страна си мисля, че не е зле да има АЕЦ Белене -
1.Вече е построено нещо и ако не се завърши, доста пари ще идат в кенефа;
2.Работни места за хора от региона, че в момента положението е много зле;
3. Предполагам че ще имаме някаква относителна енергийна независимост;
4. По-добре да се вземат тези пари и да се затворят в някакъв предмет, демек ако един ден капитализма рухне или монетарната система пропадне, или нещо от тоя род, за човек ще е по-добре да има налични имоти или някакви ресурси, но не и хартийки.
Това са си някакви мои размишления, на човек нямащ познания в материята ядрена енергетика и финанси...
България !!!!

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 18 яну 2013 16:12

Момчета, свършва работното време и нещо зациклихме още преди кота 500 :)
хайде, че план имаме за изпълнение :)
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Кролик
Контакти:

Мнениеот Кролик » 18 яну 2013 16:25

Red_Neck написа:Момчета, свършва работното време и нещо зациклихме още преди кота 500 :)
хайде, че план имаме за изпълнение :)

нема влезем в новините довечера
Майката: Защо вчера си подарил на баба си за рождения ден футболна топка ?
Момчето: А тя защо все книги ми подарява ?

Върни се в “Свободна зона”